Autor Wątek: Ogólnie o filmach.  (Przeczytany 118987 razy)

Offline Gieferg

Odp: Ogólnie o filmach.
« Odpowiedź #645 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 21:23:19 »
Dwójka jest głupawą meta-parodią która ma akcję tylko na początku i na końcu filmu i trzy tony nudy pomiędzy. Jedno z większych kinowych rozczarowań jakich dane mi było zaznać.

No ale czego bym nie napisał o trzech pierwszych filmach, będę się powtarzał bo wszystko już powiedziałem tu: https://filmozercy.com/wpis/nostalgiczna-niedziela-118-niezniszczalni-2010-2012-2014-trylogia-seria-recenzja-opinia-wrazenia

Teraz w końcu zrobili to jak należy, ale niestety zabrakło kultowych nazwisk w obsadzie no i było już za późno -  po marnym Ex3 i tylu latach mało kto był jeszcze zainteresowany, więc trudno się dziwić, że flopnęło srogo. Ale miło było raz jeszcze zobaczyć ekipę w akcji i posłuchać "Boys are back in Town" na napisach końcowych.
« Ostatnia zmiana: So, 30 Wrzesień 2023, 21:31:33 wysłana przez Gieferg »

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #646 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 21:25:56 »
Ta seria od początku jest parodią. Dwójka przynajmniej to wie.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #647 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 22:25:34 »
Nie wiem w którym miejscu Ex1 jest parodią.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #648 dnia: Nd, 01 Październik 2023, 02:34:20 »
Jakie kryterium przyjmujesz, że wystawiasz takiemu gniotowi jak Expendables 1 ocenę 10/10?
Rozumiem, że ten film to taka niezobowiązująca rozrywka, trochę nostalgii a jednocześnie mokry sen zobaczyć tych wszystkich bohaterów kina akcji w jednym filmie, ale chyba każdy sobie zdaje sprawę z naiwności fabuły, drewnianego aktorstwa i tego kiczu, który towarzyszy temu wszystkiemu.

Jeśli to 10/10 wynika z tego, że to najlepszy Expendables jaki się ukazał to ok, wtedy rozumiem.

Online michał81

« Odpowiedź #649 dnia: Nd, 01 Październik 2023, 09:23:33 »
Expendables 4 to jest totalne gówno w porównaniu do poprzednich części, gdzie tam jeszcze był jakiś pomysł na każdą z nich, akcja była całkiem niezła, tak tu leży wszystko. Dialogi, akcja, fabuła a CGI to jest jakieś nie porozumienie. Statham daje jako jedyny radę, bo ma coś więcej do zagrania. Ale nie mogę wybaczyć, że mając w ekipie jego oraz Toniego Jaa i Iko Uwaisa nie zrobiono porządnej sceny walki. Dwie legendy z kopanego kina tajskiego w filmie są totalnie zmarnowane. A na dokładkę drewniana Megan Fox, żeby nie było jestem totalnie świadom dlaczego ją wybrano ;)

Szedłem do kina z nastawieniem, że jest to zły film i chyba tylko dlatego bawiłem się na nim ok. W sensie nie jest tak źle jak się oni mówi, ale do poprzednich części mu daleko. No i widać, że Sylwkowi już się nie chce w tej serii dalej grać.

« Odpowiedź #650 dnia: Nd, 01 Październik 2023, 09:32:40 »
  Natura nie znosi próżni. Odszedł Michael Korvac i te jego drugie wcielenie to kto inny musi wystawiać 11/10 bele szmirze.

Offline deFranco

« Odpowiedź #651 dnia: Nd, 01 Październik 2023, 11:11:09 »
Ja widziałem jak dotąd 3 części "Niezniszczalnych". Bez owijania, oceniam:
I - 5/10
II - 8/10
III - 6/10

Choć jestem fanem niektórych członków obsady, nie jestem fanem serii. Zawiodłem się już
na jedynce. Szedłem do kina z nastawieniem na hołd złożony kinu akcji lat 80-tych (bo po
części tak to reklamowano), a tu lipa. Dostałem typowo Stathamowską , współczesną nawalankę.
No właśnie, Statham. Jeden z moich głównych problemów tej serii. Co on robił w tej ekipie, skoro
pochodzi z innej ery ?

Mój idealny scenariusz na "Niezniszczalnych" (choćby tylko jedną część) to VHS vs DVD.
Z jednej strony "dvd młodzież": złol Statham, wspomagany dwoma pomocnikami, Adkinsem i Jaa,
coś tam złowieszczego planuje (nie zawadziłoby jakby pojawił się też D.Johnson). Z drugiej strony
prawdziwi weterani vhs: Arnold, Sylwek, JCVD, Dolph, Li, Norris, Willis (a może i nawet Seagal),
którzy muszą go powstrzymać. I o dziwo stare dziadki dają radę  :D
Do tego reżyser z lekką ręką w stylu dawnych lat, klimatyczna muza i operator kamery/montażysta
bez ADHD. I to bym oglądał.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

« Odpowiedź #652 dnia: Nd, 01 Październik 2023, 11:17:20 »
  Seagal to teraz w Władimirem Władimirowiczem i Michałkowem kręci remake "Pancernika Potiomkina".

Offline Dracos

« Odpowiedź #653 dnia: Nd, 01 Październik 2023, 12:00:08 »
  Seagal to teraz w Władimirem Władimirowiczem i Michałkowem kręci remake "Pancernika Potiomkina".

A dokładniej "Krążownik Moskwa". Spoiler alert głównym bohaterem będzie wartownik co lubił kurzyć cygary na warcie w zbrojowni.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #655 dnia: Nd, 01 Październik 2023, 15:17:15 »
No, trójka to poziom jedynki. Tylko dwójka jest spoko bo w przeciwieństwie do pozostałych jest filmem który ma ręce i nogi i wie co robi i ma najlepiej poukładany scenariusz.

EX 1 jest nieudolnym potomkiem Rambo 2 tylko, że zamiast jednej osoby koszącej małą armię jest około 10 chłopa koszącej małą armię. I jeszcze traktuje to serio. Jak terrorystów kosił Seagal w Liberatorze czy Arnold w Commando to nie dość, że to było lepiej zrobione to autorzy puszczali oko do siebie.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #656 dnia: Nd, 01 Październik 2023, 15:48:59 »
Założyłem osobny wątek dla serii, więc już tylko w nim się o niej wypowiadam.

Offline Deg

« Odpowiedź #657 dnia: Wt, 03 Październik 2023, 23:11:26 »
Zapowiada się smakowicie :)

This is my truth, tell me yours.

Offline KzT

« Odpowiedź #658 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 14:14:52 »
Czas krwawego księżyca obejrzany. W skrócie: Scorsese daje radę tworząc kolejną opowieść o banalności zła (a już myślałem, że Wilk z Wall Street będzie jego ostatnim wielkim filmem). Film długi, ale mi się nie dłużył.
Już po wizycie w kinie przeczytałem i obejrzałem kilka recenzji. I większość głosów krytycznych dotyczyła chyba tego, że ktoś sobie wymarzył inny film (bardziej moralizatorski, skondensowany, z głębszymi bohaterami, bardziej robiony z perspektywy XXI wieku...). A to jest przecież Scorsese: wybitny rzemieślnik i uważny obserwator. Film, który zaczyna się jak epicki fresk (po pierwszych scenach zacząłem się bać, że to będzie w dużej części coś w rodzaju Tańczącego z wilkami), nagle przechodzi w mroczne kino, które mówi nam coś bardzo nieprzyjemnego. Nędza i bogactwo, chciwość i miłość, lojalność i zdrada. A wszystko to wymieszane. I w sumie bez happy endu.
Aktorsko jest bardzo dobrze. DiCaprio i De Niro robią robotę, ale to było wiadomo. Lily Gladstone rewelacyjna. I większość aktorów z drugiego planu jest świetna. Polecam lubiącym kino w starym stylu, w tym Chłopców z ferajny.
Obejrzę raz jeszcze jak pojawi się na Apple TV+. Ode mnie 8/10 na pewno. Jak obejrzę drugi raz ocena może wzrosnąć. Raczej na pewno nie spadnie.

Offline deFranco

« Odpowiedź #659 dnia: Pn, 06 Listopad 2023, 14:15:38 »
Czas krwawego księżyca to dla mnie najlepszy film duetu Scorsese & Caprio, aczkolwiek
uprzedzam, że nie jestem szczególnie fanem ich wspólnej twórczości. Wydaje mi się ona
kolorkowa, cukierkowa i średnio strawna dla mnie. Dobrze mi się oglądało Wyspę tajemnic i to na tyle.
Powiem może tak: dla mnie wielkość Scorsese skończyła się na Kasynie. Żadne jego późniejsze
filmy nie dorównywały jego dziełom z lat 70/80/90.
"Czas" wydaje mi się bardzo dobry, ale nic po za tym. Znowu czegoś zabrakło. Głównie mam zastrzeżenia
do braku pogłębienia postaci. Di Caprio to właściwie robot grający dwoma pozami i jak robot
zachowujący się przez cały film. De Niro ma świetną postać (dla mnie ciekawsza niż główna) i świetnie
pomyślaną, ale znów zabrakło jakiejś głębi. Obydwoje są jacyś kompletnie nie czuli, wręcz drewniani.
Nie ma żadnej drogi, żadnej refleksji. A przecież tam się dzieje, a dzieje.
Nie do końca też zrozumiałem zasady panujące w tym mikro świecie. Wydają się one nielogiczne.
Zbyt płytko zagłębiono się w ten temat. Fabuła raczej pędzi do przodu.
Tym nie mniej 8/10 ode mnie. To bardzo wysoko, aż sam jestem zaskoczony. Trzeba będzie kiedyś
powtórzyć seans i zobaczyć co zostało z tego pierwszego wrażenia.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle