Autor Wątek: Ogólnie o filmach.  (Przeczytany 119595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
Odp: Ogólnie o filmach.
« Odpowiedź #420 dnia: So, 19 Listopad 2022, 18:14:40 »
"Menu" - w restauracji pana Slowika posiłku się nie je, a nim się delektuje. Tak, szef kuchni Slowik ,,ofiarował" widzom solidny kawał bigosu, który sam uwarzył i który ciężko było po prostu przełknąć. Najnowszy film z Ralphem Finnesem w roli głównej (i to w pełni wysmakowanej roli), który gra postać Slowika można właśnie porównać do takiego złożonego bigosowego dania, czy raczej do wieloelementowej uczty, która na nasze kubki smakowe, czyli inaczej mówiąc: zmysły oglądającego, jego intuicję, gusta, zrozumienie tematu kulinarnego w kinie, będzie działać w niezrównany sposób, powodując najróżniejsze reakcje i odbiór dzieła.

Bzdurą jest stwierdzenie, że nie da się określić jakie są implikacje tego filmu, że ciężko jest ,,strawić" to, o co w nim tak naprawdę chodzi i jaki ma imperatywny cel. Autorom "Menu", ot wszelakim twórcom (od scenarzysty, przez reżysera, dyrektora/reżysera castingu aż po montażystę), chodziło aby tym filmem dotrzeć do jak największego grona odbiorców, aby udowodnić, że aspektem kulinarnym można zbudować pewien uniwersalizm w filmie: że to może być swoiste pole interpretacji wielu zjawisk, procesów, zachowań i elementów naszego świata - pole w którym każdy odnajdzie coś dla siebie. "Menu" to moim zdaniem film potężny, wybitny, trudny, a jego ofiarą padają nasze gusta (tym bardziej gusta i doświadczenie krytyków); prawa natury i rzeczywistość typowego filmu kulinarnego przy tym dziele ulega rozkładowi i anihilacji! Co ciekawe, według niektórych recenzentów filmowych "Menu" jest odbierane tak: w wielu aspektach ów obraz całościowo staje się niejasny. I trudno się z tym nie zgodzić, ale... tak rzeczywiście jest, i tak być musi, bo kontrowersje i swego rodzaju dysonans istnieją w tym przypadku po to, aby wzbudzać uwagę widza, jego proces myślowy i analizę, a to z kolei ma finalnie dać odbiór intymny, subiektywny, indywidualny - ma to nas nauczyć postrzegania filmu nie przez pryzmat jasno klarownej bezpośredniości, a w ujęciu tego, co jest pośrednie, ukryte, wielowymiarowe i głębokie. ;D

Nie analizując całościowo filmu "Menu", w tym obrazu, scenografii, dźwięku, montaż etc., powiem szczerze, że zjada on na śniadanie wiele produkcji z tego roku, w tym te ,,wielkie hiciory", które biją się o Oscara. Moja ocena "Menu" jest więc następująca: 9/10! I proszę Was, idźcie do kina na ten obraz, a nie na jakieś dupsy w postaci MCU. Ralph Finnes jest od tej pory moim cichym kandydatem do Oscara - to moja lekko naciągana kandydatura, gdyż nie widziałem jeszcze wszystkich filmów, w którym role męskie (pierwszo i drugoplanowe) mogą bić się o Oscara.

Offline michał81

« Odpowiedź #421 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 20:09:08 »
Zwiastun nowego filmu z serii Transformers: Rise of the Beasts

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #422 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 20:14:33 »
No ja się jaram. Maximale wyglądają świetnie! Optimus Prime też. Szkoda, że to porshe to nie Jazz, patrząc na trailer to chyba będzie Mirage, Arcee też fajnie wygląda. Czekam na bad assów

sum41

• Gość
« Odpowiedź #423 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 21:31:38 »
Kurde ale jestem zacofany nawet nie wiedzialem ze powstaje taki film...

Offline Necr09

« Odpowiedź #424 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 07:58:19 »
Wczoraj wieczorem Disney udostępnił zwiastun 5 części Indiany Jonesa

Oby było bliżej trzeciej części niż czwartej
FGO: 758,469,198

sum41

• Gość
« Odpowiedź #425 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 08:26:33 »
Kurde bardziej sie jaram niz na Straznikow Galaktyki😍

Offline Gazza

« Odpowiedź #426 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 09:07:43 »
Ja się jaram i na Indy'ego i na Guardiansów. Uwielbiam. :)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #427 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 09:25:05 »
Ja sie jaram bo mimo iz widac ze to lata 60 czy nawet 70 te to jest temat nazioli ktorym trzeba obic morde, okultyzm, magia czyli pelna geba moje ulubione klimaty pulpowe - tylko pytanie ile tego bedzie i czy to nie tylko retrospekcje.

Offline Necr09

« Odpowiedź #428 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 09:33:17 »
Film ma się zacząć retrospekcją z 1944, potem głównym złym ma być nazista, przynajmniej tyle wynika z opisu filmu. Główną osią ma być wyścig kosmiczny USA i ZSRR i to jaki wpływ na sukces USA mieli eksnaziści.
FGO: 758,469,198

Offline clarence

« Odpowiedź #429 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 10:10:20 »
Z internetowych plotek, które widziałem (i w które nie chce mi się wierzyć) wynika, że-
Spoiler: PokażUkryj
Indy cofnie się czasie by znowu przepychać się z nazistami. I to na dodatek będzie się przepychał w dwóch wersjach jednocześnie - młodszy Indy z przeszłości będzie pomagał starszemu z teraźniejszości.
A na koniec jeszcze większy spojler-
Spoiler: PokażUkryj
w finale zginie jego młodsza wersja, tym samym starsza jego wersja przestanie istnieć. Kapelusz Jonesa przejmie Phoebe Waller-Bridge, która w końcowym montażu przeżywa jego przygody z pierwszych trzech filmów. Ale to akurat pewnie nie przejdzie, bo podobno publiczność testowa zjechała to zakończenie jak burą sukę i mieli robić trzecią albo czwartą wersję zakończenia, w wyniku czego budżet roztył im się do 800 milionów dolarów. To wszystko jest bardzo ciekawe, ale absolutnie w to nie wierzę. Szczególnie w te 800 milionów.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #430 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 11:19:30 »
Wow to by bylo jeszcze lepiej gdyby te plotki sie potwierdzily. Duzo fantastyki ale takze sporo odniesien do historii Verner von Braun itd. uwielbiam filmy z okresu ww2 przeplatane z fantastyka. Dlatego tez Cap America First Avenger jest jednym z moich ulubionych :)

Czy ja dobrze widze 800 mln ?

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #431 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 11:51:32 »
W 01:08 wygląda jak ujęcie z Sokoła Millenium.  ;D
Ciekawe, czy to celowe mrugnięcie okiem?

sum41

• Gość
« Odpowiedź #432 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 11:52:55 »
W Straznikach Galaktyki mamy odniesienie do Odyseji Kosmicznej Kubrika z tymi kolorowymi kombinezonami :)

Offline Gieferg

« Odpowiedź #433 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 12:32:44 »
GoTG 3 zapowiada się dobrze, czekam i na pewno idę do kina.

Indy straszy plastikiem, oldschoolowego klimatu brak, a dziadek Ford jest już dawno too old for this shit - nie jestem zainteresowany.

Transformers wygląda strasznie biednie w porównaniu do filmu Baya sprzed 15 lat, a beast wars nigdy nie lubiłem - raczej oleję kino i obejrzę kiedyś przy okazji.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #434 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 15:15:31 »
Mulitiversum Marvela chowa sie przy mozliwosciach Ricka Sancheza !  8)

Poprawiane Multiversum

https://youtube.com/shorts/ghW5K0dvzAY?feature=share

Poscig za Rocketem z GoG :)