Autor Wątek: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela  (Przeczytany 287783 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela
« Odpowiedź #1845 dnia: So, 18 Listopad 2023, 22:42:13 »
Marvels budżet $200 mln + $100mln, przynajmniej Variety tak podaje.

Na IGN podają, że jak zarobią $439.6 mln to wyjdą na zero.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Listopad 2023, 22:44:24 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline zombie001

« Odpowiedź #1846 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 00:25:49 »
Z innego artykułu wynikało, że przez reshooty budżet im urósł do 270-280 mln$

+Marketing, ale mam wrażenie, że na niego za dużo nie wydano, bo Marvel spisał już jakiś czas temu ten film na straty.
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline komiks

« Odpowiedź #1847 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 01:23:47 »
The Marvels to będzie klapa na bank, bo mieli bardzo słabe otwarcie i już są nagłówki w portalach, że to klapa, więc ludzie to przeczytają i tym bardziej nie pójdą.

Co do liczenia zysk/strata to też o tym słyszałem, że muszą zarobić sporo więcej niż budżet, żeby wyjść na zero, ale dokładnie to nie wiadomo jak to jest. W każdym razie jak dla mnie nie wygląda jakby mieli bankrutować.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

« Odpowiedź #1848 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 01:27:29 »
  Mi się wydaje, że nie jakiś czas temu, tylko odrazu na starcie. Przecież to nie mogło się udać, Larson, ta czarna co nikt nie zna ani jej nazwiska ani postaci którą gra i do tego rasistka bez talentu Nia DaCosta a w kolejce kolejny hicior o którym już krążą plotki, że pierwsze wrażenia katastrofalne (plotki mają to do siebie, że często to tylko plotki oczywiście) Kapitan Ameryka z Anthonym Mackiem (kompletny facepalm) albo ludzie z Disneya postanowili udowodnić, że stać ich na spalenie w piecu dowolnej ilości kasy w imię idei, albo odwrotnie postanowili tego molocha przewrócić, aby szybciej wrócić do jej zarabiania.
  A ja Madame Web z chęcią obejrzę. Trailer wygląda w sumie ciekawie. Owszem wygląda to momentami śmiesznie i  pewne teksty zdobyły już memiczną sławę, ale może im się uda? Ciężko mi sobie było wyobrazić o czym niby miałby być ten film, ale poszli chyba w rozsądnym kierunku a to co jest mimo, że bez Spider-mana wygląda "spajdermenowato" i lepiej niż się spodziewałem. Niepokoi nieco nazwisko reżyserki, co wydaje się jedyne doświadczenie zdobyła w serialach (za to dobrych w większości) no i Dakota, może i ładna, ale aktorsko poziom reklama playa. Za to jest Sydney Sweeney, dziewczyna jest naprawdę niezła.  Na Kravena też czekam, Aaron Taylor-Johnson to świetny aktor z gatunku tych, co mogą uciągnąć cały film, chociaż ostatnio raczej słabo trenował.

Ja bym nie brał, aż tak na poważnie takich obliczeń, że film musi koniecznie zarobić x2 pomnożyć przez 1,1 aby wyjść chociaż na zero. Wystarczy wejść w zakładki iluś tam przykładowych filmów, żeby się przekonać że zarobki x2 w stosunku do kosztów to nie jest jakaś podstawowa stała. Bardzo często są mniejsze lub nawet dużo mniejsze. Zakładamy jednak, że to biznes, który przynosi a przynajmniej ma na celu przynosić zyski, więc statystycznie rzecz biorąc większość filmów przynosi dochody. Istnieje kreatywna księgowość, istnieją inne kanały dystrybucji niż kina.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Listopad 2023, 01:37:47 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline Dracos

« Odpowiedź #1849 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 09:06:50 »
Ale Disney zarabia kasę na gadżetach zabawkach i parkach rozrywki wszystko to bazuje na ich IP. Więc mogą spokojnie palić kasę na produkcjach filmowych albo wychodzić na zero, a i tak zarobienia będą.
Nawet jak ktoś jest oldschoolowy i myśli sobie o nie tym woke bzdurom nie dam zarobić i do kina nie pójdzie, a kupi zabawkę dla dziecka i opakuje w papier z Mikim, albo kupi śpioszki z Donaldem to cyk kasa korpo leci. Akcjonariusze dostaną dywidendę zarząd swoje zarobi i kolejna woke bzdura ma finansowanie

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1850 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 09:49:17 »
Biorąc pod uwagę tylko trailery, to ja prędzej poszedłbym na "Madame Web" niż "Marvels".

Offline Gieferg

« Odpowiedź #1851 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 11:25:30 »
Po zwiastunach to wygląda jak wybór między dżumą i cholerą.

Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)

Worldwide Box Office: $381,579,529   
    Production Budget: $300,000,000 (worldwide box office is 1.3 times production budget)

To jedna z największych klap wysokobudżetowego filmu w ostatnich latach. Straty masakryczne. Marvels tez dołączy do tego grona, bo może mieć wynik nawet gorszy niż Flash - na co liczę.

Offline xanar

« Odpowiedź #1852 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 11:31:16 »
Ale Disney zarabia kasę na gadżetach zabawkach i parkach rozrywki wszystko to bazuje na ich IP. Więc mogą spokojnie palić kasę na produkcjach filmowych albo wychodzić na zero, a i tak zarobienia będą.
Nawet jak ktoś jest oldschoolowy i myśli sobie o nie tym woke bzdurom nie dam zarobić i do kina nie pójdzie, a kupi zabawkę dla dziecka i opakuje w papier z Mikim, albo kupi śpioszki z Donaldem to cyk kasa korpo leci. Akcjonariusze dostaną dywidendę zarząd swoje zarobi i kolejna woke bzdura ma finansowanie
Tylko jak będą robili filmy, na które chodzi coraz mnie ludzi to tych zabawek też będzie się mniej sprzedawać.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline death_bird

« Odpowiedź #1853 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 11:54:05 »

Ale to wszystko są powiązane klocki. Jeżeli spada oglądalność filmów to i sprzedaż gadżetów dołuje.
Na chwilę obecną ciągną ich parki rozrywki i zabawki, ale na Florydzie DeSantis ich grilluje a nie mógłby tego robić gdyby nie czuł poparcia wyborców. Czyli ludzie są zmęczeni ideolo. Porażka tego całego "Starcruiser" czy jak się to tam nie nazywało też jest symptomatyczna. Na chwilę obecną akcje Myszy są na poziomie mniej więcej dołka covidowego. Bez formalnie ogłoszonej recesji. Moloch nie zbankrutuje, ale w końcu ktoś się wkurzy i zacznie porządki, bo akcjonariusze zaczną się burzyć. Ja tam liczę na przewrót. Nie wiem czy się uda, ale trzymam kciuki.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline misiokles

« Odpowiedź #1854 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 12:38:12 »
Przewrót się nie uda, bo i widzowie robią się coraz bardziej zmanierowani z powodu przebodźcowania łatwym i szerokim dostępem do dzieł na serwisach streamingowych. I - coraz bardziej pragnąc igrzysk - chętnie dołączą do przyczynienia się upadków molochów. Nic tak nie daje zastrzyku adrenaliny jak upadek z piedestału. nawet jeśli moloch zbankrutuje i na jego miejscu odrodzi się coś nowego, to tylko na "5 minut", zanim się znudzi.

Offline sir Nick

« Odpowiedź #1855 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 14:00:35 »
Mają rację zarówno Death_bird jak i Żwirek. Otóż do "Marvels" MCU nie złapało jeszcze oficjalnej wtopy, ale było blisko. "Eternals", "Thor 4", "Ant-man 3", nawet "Guardians 3" to wszystko produkcje, które nie zarobiły tyle na ile liczono. Na to nałożyły się te tragiczne seriale, które Bob Chapek kazał produkować na potęgę, aby wzmacniać/tworzyć kontent dla Disney+, a którym z czasem oglądalność zaczęła lecieć mocno w dół. Wrócił Iger i wywalił Victorię Alonso, która mocno cisnęła ze swoją wokepropagandą. Nakazał ograniczyć ilość filmów i seriali, postawić na jakośc nie ilość. I nie że Iger to jakiś konserwatysta, jemu się po prostu muszą słupki zgadzać, bo odpowiada przed udziałowcami. A ci widzą, że renoma Disneya leci w dół na łeb, na szyję. Feige ma mocniejszą pozycję, też jest wokeaktywistą, ale się pilnuje, bo nie ma ludzi nie do zastąpienia. Teraz na gwałtu-rety muszą przerabiać Captaina Am...Falcona, bo miała się w nim pojawić Sabra, izraelska superbohaterka, a po tym co Żydzi wyczyniają w Strefie Gazy, świat się obudził i zmieniła mu się optyka. Przerabiają też Daredevila. A to wszystko kosztuje.
Dochód z filmu to górka nad koszty jego produkcji i marketingu (liczonego dodatkowo jako ok. połowa kosztów produkcji). Duża część zarobionych pieniędzy (coś koło 1/3), nie wraca do wytwórni - dostają ją kina. Także z pieniędzy, które "Marvels" zarobi w kinach nie ma szansy, żeby produkcja tego szamba się zwróciła, nawet bez kosztów marketingu, którego nie było, bo Iger spisał film na straty. I słusznie, bo z tej mąki chleba by nie było. Imperium się chwieje, nie upadnie, ale zupełnie jak na okładkach komiksów Marvela "nic już nie będzie takie samo".

Dotyczy innej franczyzy, ale do MSheU też ma zastosowanie:
"Put a chick in it and make her gay!" Eric Cartman as Kathleen Kennedy ;D
Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
I już nigdy nie mogli rozróżnić
Co dobre, co złe

Nie daj, nie daj ręki swej
Nie daj, nie daj duszy swej

Houk "Pułapka"

Offline komiks

« Odpowiedź #1856 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 14:10:06 »
Po zwiastunach to wygląda jak wybór między dżumą i cholerą.

To jedna z największych klap wysokobudżetowego filmu w ostatnich latach. Straty masakryczne. Marvels tez dołączy do tego grona, bo może mieć wynik nawet gorszy niż Flash - na co liczę.

Zgadza się, to są chyba największe klapy, a The Marvels ma szanse na podium:

The Marvels
Opening Weekend: $46,110,859
Production Budget: $274,800,000

Indiana Jones and the Dial of Destiny
Opening Weekend: $60,368,101
Production Budget: $300,000,000

The Flash
Opening Weekend: $55,043,679
Production Budget: $200,000,000
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

« Odpowiedź #1857 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 14:23:58 »
  Ja się tego Kapitana Ameryki wprost nie mogę doczekać. "Falcon i Zimowy Żołnierz" to był kompletny odjazd, ostatnia przemowa sprowadzała się do "należy mi się tarcza bo jestem murzynem!!!". Trzeba przyznać, że ktoś to mocno osadził w realności.

Offline Murazor

« Odpowiedź #1858 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 12:55:55 »
Ciekawa grafika, akurat w temacie :)

Offline Necr09

« Odpowiedź #1859 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 13:04:49 »
Teraz na gwałtu-rety muszą przerabiać Captaina Am...Falcona, bo miała się w nim pojawić Sabra, izraelska superbohaterka, a po tym co Żydzi wyczyniają w Strefie Gazy, świat się obudził i zmieniła mu się optyka.

Nie interesowałem się za bardzo jakoś tą produkcją, ale umknęła mi informacja, że Silver Sable ma być w tym filmie o.0

Duża część zarobionych pieniędzy (coś koło 1/3), nie wraca do wytwórni - dostają ją kina.
Jak się jeszcze kiedyś interesowałem tym tematem, to w internetach pisano, że z kin amerykańskich wraca do studia około 50%, a z międzynarodowych 25-30%, nie wiem czy to dalej aktualne.
FGO: 758,469,198