Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 566439 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Castiglione

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2670 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 16:32:29 »
Bardzo fajnie napisałeś o tych błędach i tym marginesie, który się przyjmuje, dziękuję 💙 Od strony wydawcy nierzadko to tak wygląda: g-burza o JEDNO* SŁOWO - AAAA!  :(
Literówka to wiadomo, że może się trafić, a nawet kilka, nie robię o to problemu. Ale jak przykładowo czytam "Nestora Burmę" i dosłownie co kilka stron coś jest nie tak w dymku, to sorry, ale to nie jest margines błędu, tylko całe wydanie jest błędem. Z tego, co pamiętam, wydawca w miarę się ogarnął w okolicach czwartego tomu - fajnie, tylko co, mam teraz czekać x lat na dodruk i wymienić sobie trzy pierwsze? Nie sposób o tym nie pisać. Zazwyczaj to też konkretni gracze mają ewidentny problem z korektą, podczas gdy u innych on nie występuje.

Co do dobrych jakościowo wydań, to oczywiście one też mają miejsce i nie jest tak, że nikt o tym nie pisze. Sam wrzucam tu trochę opinii o przeczytanych komiksach i myślę, że zawarłem w nich też trochę pozytywnych uwag. Inna sprawa, że nikt nie będzie specjalnie chwalić wydawcy, że wydał komiks bez literówek, z poprawną interpunkcją czy bez błędów ortograficznych, bo to jest raczej standard, poniżej którego nikt nie spodziewa się otrzymać produktu. Natomiast z takich pozytywnych aspektów - skoro jesteśmy w wątku o Mandioce, to jak najbardziej ich komiksy są wydawane bardzo porządnie. Nie podobają mi się u nich różne inne kwestie, ale wydawać potrafią. Doceniam, że Lain się bardzo poprawiło w porównaniu do początkowych lat działalności (aczkolwiek nadal zdarzają się dziwne rzeczy, jak np. nieodmienione nazwisko Steve'a Moore'a na okładce najnowszego komiksu). Nawet taki Scream w aktualnych publikacjach wypada całkiem nieźle, ale w tym przypadku nadal mając w rękach jakiś tytuł od nich, czytam go z przeświadczeniem, że za chwilę coś w tekście będzie spieprzone, chociaż w ostatnich "Draculi" i "Frankensteinie" tego problemu już prawie nie było. No i mimo wszystko uważam, że pod względem korekty bardzo dobrze wypada Egmont, zwłaszcza biorąc pod uwagę ogromną skalę wydawniczą - tu prędzej widzę problemy w objętym kierunku w tłumaczeniach, stosowaniu niszczących się opraw (soft touch) czy wiecznie upapranych białymi paprochami stronach.
« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Październik 2024, 16:35:04 wysłana przez Castiglione »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2671 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 17:00:24 »
@Death - taki mały prezencik dla ciebie i reszty forumowiczów.

na czym robiles?
sory slepy jestem juz widze - suno
« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Październik 2024, 17:02:16 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #2672 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 23:28:17 »
Zapomniałbym o czymś ważnym, premiera hymnu forum odbędzie się w nocy z piątku na sobotę tj. 25.10 w klubie Eliksir oczywiście w Sanoku. Do zobaczenia. Będzie obecny legendarny twórca teksu znanego pod roboczym tytułem "Płać dwie stówy i nie pytaj."  :D Podobno będzie rozdawał autografy.  8)

A jak nie, jak tak.  8)
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Online zerodwatrzy

« Odpowiedź #2673 dnia: Cz, 17 Październik 2024, 00:57:08 »
Nick na forum niczym strzelba Czechowa, po tylu latach wszystko jasne - to było przygotowanie pod te lyricsy do zyciowego hitu

Offline Dalthon

« Odpowiedź #2674 dnia: Cz, 17 Październik 2024, 11:16:58 »
A co to wpadło na stronę?! Co to ma znaczyć?!;)

Offline LukCook

« Odpowiedź #2675 dnia: Cz, 17 Październik 2024, 12:19:12 »
Bibilomania. Nieźle.

Offline Lipa

« Odpowiedź #2676 dnia: Cz, 17 Październik 2024, 19:26:30 »
Pany - tego psa Corneliusa ktoś ogarnął i powie czy warto?

Offline turucorp

« Odpowiedź #2677 dnia: Cz, 17 Październik 2024, 20:42:32 »
Jeśli lubisz komiksy np. Schrauwena czy Chrisa Ware, to ci podejdzie.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline parsom

« Odpowiedź #2678 dnia: Cz, 17 Październik 2024, 20:50:12 »
Ajajaj - w czasach kiedy wydali Schrauwena byłem w komiksowej ciemnej epoce, ale zobaczyłem teraz i chcę!

Offline Brvk

« Odpowiedź #2679 dnia: Cz, 17 Październik 2024, 22:48:00 »
Też bym chciał wiedzieć, bo po przeczytaniu przykładowych stron...

Offline JakubM

« Odpowiedź #2680 dnia: Pt, 18 Październik 2024, 09:01:08 »
Brvk  hehe idealnie - dokładnie tak samo miałem.

Hiszpański komiks roku 2023 - no czekamy na polskich niezależnych recenzentów :-)

Offline Itachi

« Odpowiedź #2681 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 19:47:05 »
Pościk przypominający ode mnie  ;)

Premiera nowego wypasionego wydania Drogi we Francji - À paraître le 31/10/2024

https://www.dargaud.com/bd/la-route/la-route-la-route-luxe-bda5592350

Czyli u nas pewnie kilka dni roboczych później. Czekam jak będzie wyglądał ten ex libris :) Coś czuję, ze będzie to kozacki dodatek.

Bartek napisał, ze pre-ordery będą do 20.10, ale dalej można zamawiać - także to może być jedna z ostatnich szans. Żeby później zaś nie było płaczu.

Zakładka do Przygód Sherlocka Holmesa - Robert von Ritter

Ardalen - Berenika Kołomycka

A ta chyba? do Ultrasound - Małgorzata Wowczak

Dziękuję za uwagę  :)
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline parsom

« Odpowiedź #2682 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 20:36:54 »
Przecież i tak nie dostaniecie tych zakładek, więc po co przepłacać?

Offline Kadet

« Odpowiedź #2683 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 20:50:55 »
Dzięki za grafikę do "Sherlocka", Itachi.

Czy ktoś kojarzy może, czy ta kobieta z niemal odciętą głową to jest nawiązanie do jakiejś konkretnej przygody Holmesa, czy taka wariacja na temat? Lubię Sherlocka Holmesa i czytałem wszystkie powieści i większość opowiadań, ale jakoś nie przychodzi mi nic do głowy...

(bo co do tego "Człowieka witruwiańskiego" z dorobionym pentagramem, to jestem na 90% pewny, że nic takiego nie było u Conana Doyle'a)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Dracos

« Odpowiedź #2684 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 21:02:48 »
Jeżeli Sherlock Heolmes to jakaś wariacja z bohaterem, a nie kolejne retellingi tego co napisał Doyle to moje zainteresowanie pozycja wzrosło :) Ktoś coś więcej wie może?