Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 564864 razy)

Offline kostuch

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2025 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 20:23:17 »
Niewatpliwie Mandioca ma bardzo dobry czas, swietnie sie rozwija wydajac kapitalne komiksy ale koledze byc moze chodzilo o zamieszanie z Droga B&W ktore sie zrobilo na fb po zapytaniu wydawcy czy robic dodruk pozycji oglaszanej i promowanej od poczatku jako pozycja limitowana

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2026 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 20:37:35 »
No to akurat bardzo słaba akcja. Najpierw napisać, że limitowane, żeby ludzie się rzucili, a później pytać kolejne osoby, czy im też może wydrukować ;D ;D

Offline Lagroht

« Odpowiedź #2027 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 21:43:22 »
Chłop pewnie chciał dobrze. Cieszył się że to wydają ,a szło to też równo z Europą. Skrzyknął że wersja B&W będzie limitowana ,cóż może zadziałały tu inne czynniki, że może to się tak szybko nie sprzeda?. A tu (jak to w jednym dziwnym teleturnieju prowadzonym przez p.Chajzera) wyskoczył ZONK.Więc niema co wyrywać chłopu  włosów z już defakto troszkę posiwiałej brody, tylko uznać za gest miły w stronę komiksomaniaków że chce tą wersje dodrukować. A ona i tak nadal będzie nielimitowana.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2028 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 22:04:20 »
No tylko, że to nie pierwszy taki przypadek (w sensie nie u Mandioki, ale ogólnie). Dla mnie wkurzająca praktyka, nie wiem, po co robić takie deklaracje, jeśli nie chce się ich trzymać. Starczy nie bawić się w takie hasełka i później normalnie zrobić dodruk.

Offline donT

« Odpowiedź #2029 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 22:39:53 »
Placze wraz z wszystkimi, ktorzy musza teraz zyc z faktem, ze limitowane wydanie bedzie jednak mialo wiecej osob. A wydawce lubie za dobor tytulow, bardzo zbiegajacych sie z moim gustem.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline komiks

« Odpowiedź #2030 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 22:45:22 »
Wyciągnąłem co ciekawsze cytaty Mandioca z FB dotyczące dodruki Drogi w wersji B&W, sytuacja nie jest taka czarno-biała ;)

Cytat: Wydawnictwo Mandioca
Zwykle nasze komiksy nie sprzedają się w takim tempie. Każdy rekord został pobity, ba, nakład zniknął przed premierą światową. Dla nas sytuacja bez precedensu a z racji druku w kooperatywie (o czym wspominamy w prawie każdym poście) nie mogliśmy sobie dodać egzemplarzy 10 dni przed premierą. W ostatnim tygodniu preorderów sypnęło ponad setką zamówień na 20 sztuk...

Gdyby 50 to nic olalbym temat. Nawet 150 to nic, bo dodruk nie opłaca się poniżej 400. Więc pomyśl jakie jest zainteresowanie tym tytułem. Dodam że 1000 zeszło w przedsprzedażach, z czego ponad 1/3 w ostatnich tygodniu. Dlatego trudno było przewidzieć taki skok. Ba, we Francji jest jeszcze lepiej. 60 tys pierwszego nakładu. A dzisiaj oddają do druku 70 tys! Tydzień po premierze. A chyba Dargaud wydające od 35 lat zna się na wydawaniu, c'nie?

Gdyby chodziło o setkę to nie wywołalibyśmy dyskusji. Ale Drogą bije różne rekordy,tak w Polsce jak i w Europie, a bicie rekordów nie jest normą ale ekscesem.

Takie wydania kosztują wiele, 115 PLN tylko dlatego, że druk w kooperacji z 8 wydawcami. Bez tego 150...

Wydawanie w kooperatywie oznacza, że wiele krajów ustala ten sam wzorzec komiksu dla wszystkich. Polski jest identyczny jak hiszpanski, francuski, niemiecki, czeski, holenderski. Tylko napisy są krajowe. Inaczej cena komiksu w tej klasy wydaniu leci w górę o kilkadzesiąt złotych.

Dodruk idzie z tej samej drukarni i tych samych plików. Także tego...

Ten dodruk ma iść na 6 krajów, tutaj nie ma miejsca na nowe okładki. Albo dodruk teraz albo wcale. Bo to się nie opłaca. Sam fakt że, dodrukowaliśmy tylko raz tytuł, który rozszedł się nim dostaliśmy faktury z hurtowni!!! I tu mamy podobny przypadek.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2031 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 22:51:39 »
Ja nawet tego komiksu jeszcze nie kupiłem, a w planach mam wziąć wersję w kolorze, więc mi nie zależy, ile osób będzie mieć tę drugą. Jestem też ogólnie za tym, żeby żadnych limitów nie robić, a komiksy były normalnie w obiegu, jeżeli jest na nie zapotrzebowanie.

Natomiast uważam również, że jeżeli coś się reklamowało hasłem o limicie (czy jakimkolwiek innym), co pewnie przynajmniej w jakimś stopniu skłoniło ludzi ku tej wersji, to powinno się takiej deklaracji trzymać. Inaczej jest to nieuczciwe wobec osób, które kupiły z tego powodu - według mnie to oszukiwanie klienta.

edit.
Sam komiks jestem przekonany, że i tak zostanie dodrukowany, bo zbyt duża kaska wisi w powietrzu, więc po prostu trzeba się było nie bawić w głupie hasła i nie byłoby teraz po co robić dyskusji ani nikt nie miałby problemu.
« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Kwiecień 2024, 23:07:27 wysłana przez Castiglione »

Online Leyek

« Odpowiedź #2032 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 01:29:19 »
Bo to jest limitka nielimitowana :)
a na poważnie to slabiutka akcja. Sam wziąłem b&w bo niby miało być tylko trochę egzemplarzy i koniec, a teraz jak się sprzedały to dodajemy kolejne. 
Nie miałbym nic przeciwko dodrukowi jakby to było jedyne wydanie, ale jeśli jest inne to dodrukowywanie tej niby limitowanej edycji to jest ewidentny skok na kasę i wyjebka na lojalnych klientów

Offline michał81

« Odpowiedź #2033 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 06:35:44 »
Wydawca nie robi dodruku źle. Wydawca robi dodruk źle. Całe meritum tego forum ;)

Offline chch

« Odpowiedź #2034 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 08:51:52 »
Dla mnie to oznaka, że wydawca jest elastyczny. Dodruk to oczywiscie wieksze zyski wydawcy, ale tez mozliwosc zapoznania sie z komiksem dla wiekszej liczby czytelnikow. Nie wiem tylko czy dodruk bedzie dotyczyl samej wersji BW czy tez rowniez kolorowej. Ja kupilem wersje kolorowa i dodruk ktorejkolwiek wersji mi nie przeszkadza.

PS. ewentualne niezadowolenie moga odczuwac osoby, ktore planowaly sprzedaz limitki z zyskiem.
« Ostatnia zmiana: So, 06 Kwiecień 2024, 08:55:02 wysłana przez chch »

Offline JakubM

« Odpowiedź #2035 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 09:24:44 »
Ja jestem jak najbardziej za dodrukiem - niech komiks się popularyzuje jak najbardziej. Wydawca zarobi na kolejne pozycję, Manu Larcenet będzie bardziej rozpoznawalny w Polsce, ludzie będą zadowoleni bo będą mieli super wydany komiks, a że limitowany miał być, cóż komiks za 110 zł kokosów na starość nam nie przyniesie 😁😀😀😀

Online parsom

« Odpowiedź #2036 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 09:40:08 »
Wydawca nie robi dodruku źle. Wydawca robi dodruk źle. Całe meritum tego forum ;)

To nie forum, to na FB najwięcej Rejtanów.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2037 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 10:03:00 »
Słaba akcja. Limitowanie napędziło sprzedaż wersji B&W, sam kupiłem to wydanie w pierwszej kolejności bo spodziewałem się, że szybciej zniknie ze sprzedaży. Jeszcze nie dostałem swojej paczki a tutaj już badanie dodruku. Oczywiście nie mam nic przeciwko dodrukom, niech ich będzie jak najwięcej ale reklamowanie towaru jako wersja limitowana i planowanie dodruku kilka dni po premierze to słabo świadczy o słowności.

Offline Death

« Odpowiedź #2038 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 10:17:01 »

;D

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2039 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 10:21:27 »
Wyciągnąłem co ciekawsze cytaty Mandioca z FB dotyczące dodruki Drogi w wersji B&W, sytuacja nie jest taka czarno-biała ;)

Jeszcze to bym dorzucił:

Dalej będzie jej mniej. Nawet z dodrukiem byłoby to ciągle w proporcjach 2/3

EDIT:
Pytanie tylko, czy to zadowoli kolekcjonerów i limiciarzy. Ciężko ocenić całą akcję. Przy takim sukcesie sprzedażowym (w sensie globalnym) i możliwości dodruku w kooperacji rozumiem czemu Mandioca rozważa taką możliwość.
Wydaje mi się również, że już niedługo, kiedy pojawi się więcej opinii na temat komiksu, to okaże się, że kolory jednak wpływają na lepszy odbiór komiksu i edycja podstawowa zniknie w oka mgnieniu.
« Ostatnia zmiana: So, 06 Kwiecień 2024, 10:31:46 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00