Autor Wątek: Tore Oficyna Wydawnicza  (Przeczytany 147606 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline @dylandogpl

Odp: Tore Oficyna Wydawnicza
« Odpowiedź #510 dnia: Pt, 23 Styczeń 2026, 18:19:17 »
Z tego co wiem to właśnie w tym największym, tzn takim jak włoski jubileuszowy oryginał (nie posiadam) na którym opiera się polskie wydanie. Ale to wszystko potwierdzi samo wydawnictwo "już wkrótce".

Z tych "gigantycznych" wydań SBE (28x38cm) mam natomiast oba Dylany (Ghost Hotel oraz Po północy) i muszę przyznać że są k**wa gigantyczne! 😅

« Odpowiedź #511 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 21:19:35 »
  Ktoś wie co się z nimi dzieje?

Offline @dylandogpl

« Odpowiedź #512 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 14:41:38 »
  Ktoś wie co się z nimi dzieje?

Nikt nie wie nic. Przestali odpowiadać na maile i komentarze. Pomimo styczniowych obietnic i zapewnień nic się nie ruszyło. Jeżeli nie pojawią się na festiwalu w Warszawie (z nowościami czy też bez) chyba będziemy mogli ich zacząć opłakiwać. Ale nadzieja umiera ostatnia....

Offline Castiglione

« Odpowiedź #513 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 16:51:50 »
Dziwne, że tak nagle coś się podziało. W końcu to już 6 lat odkąd wydają komiksy, oferta od początku skonkretyzowana, tempo wydawania podobne, ceny niskie i raczej bez jakichś spektakularnych wzrostów, jeszcze niedawno zapowiedzi kolejnych pozycji - i tak nagle klienci by się odwrócili?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #514 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 17:22:16 »
ej... nie straszcie, mieli wydac Texa
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Offline amsterdream

« Odpowiedź #515 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 18:41:07 »
Dziwne, że tak nagle coś się podziało. W końcu to już 6 lat odkąd wydają komiksy, oferta od początku skonkretyzowana, tempo wydawania podobne, ceny niskie i raczej bez jakichś spektakularnych wzrostów, jeszcze niedawno zapowiedzi kolejnych pozycji - i tak nagle klienci by się odwrócili?

Ceny rosną, liczba wydawców i komiksów też więc ludzie coraz bardziej priorytetyzują zakupy. Widocznie pozycje od Tore u większości były na dole listy.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline 79ers

« Odpowiedź #516 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 19:34:44 »
Przy ich cenach u mnie to były zakupy w pierwszej kolejności (DD, NN i Julia)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #517 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 20:08:31 »
No właśnie to mnie dziwi, bo zrezygnowanie z zakupów od Tore to żadna oszczędność przy cenach innych wydawców. A dwa to bardzo specyficzna oferta, raczej dla ludzi znających temat, a jednocześnie praktycznie brak konkurencji.

Offline eyesore

« Odpowiedź #518 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 10:40:52 »
same here,
DD zawsze był dorzucany jako dodatek to większych zakupów ale mam wszystkie tomy od Tore, straszna szkoda że chyba złożyli broń  :(

Online michał81

« Odpowiedź #519 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 12:29:19 »
Ja bym się wstrzymał z wystawianiem nagrobka wydawcy nie mając żadnych informacji a jedynie jak zawsze teorie spiskowe. Przyczyny mogą być różne że narazie nastąpiła przerwa wydawnicza.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #520 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 13:38:19 »
A to nie ich zatopił upadek Azymutu? Tak mi się coś kojarzy.

Offline Koalar

« Odpowiedź #521 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 14:42:55 »
Jak się nie wydarzyło coś złego, to ja nie rozumiem, jak można przez tyle czasu nie napisać paru słów, co się dzieje. Nawet jeśli mają jakieś poważne problemy finansowe, to może informacja o tym wpłynęłaby na to, że ludzie by ich wsparli przez kupienie ich komiksów. A tak mam wrażenie, jakby mieli czytelników w poważaniu.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline @dylandogpl

« Odpowiedź #522 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 14:56:58 »
Ja bym się wstrzymał z wystawianiem nagrobka wydawcy nie mając żadnych informacji a jedynie jak zawsze teorie spiskowe. Przyczyny mogą być różne że narazie nastąpiła przerwa wydawnicza.

Ponieważ temat włoskiego komiksu jest mi bardziej niż bliski, będę ostatnim który przyzna, że to już koniec...

Ale spójrzmy na to realnie: w październiku (a potem w listopadzie) nie ukazał się TEX (wy nawet nie podejrzewacie jak wspaniały album nas czeka).
W listopadzie ani w grudniu (ani do dziś) nie wyszedł Dylan Dog 666 #3. Wydawnictwo szumnie zapowiedziało reprint Mater Morbi (też nie było) oraz że pozostałe trzy tomy 666 ukażą się do końca roku (ale nie ukrywajmy, ten cykl to wielka pomyłka, którą Bonelli sam szybko naprawił).

Za kilka tygodni minie rok od ostatniego albumu Dylana Doga, a od ostatniego kontaktu z czytelnikami na FB minęły 32 tygodnie.
Jeszcze w styczniu pani Małgosia zapewniała mnie, że pracują i starają się tego TEXa jednak wydać do Marca. Ale i to się nie stało.

Natomiast wszystkich głodnych informacji o Dylanie Dogu, jego klasycznych i najnowszych przygodach oraz ich twórcach zapraszam na insta @dylandogpl. Miłośników innych włoskich komiksów na FB O chłopcu, który czytał komiksy

Offline studio_lain

« Odpowiedź #523 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 15:03:19 »
bardzo mocno trzymam kciuki zeby nie zgasli - kupuje prawie wszystko
sam bylem zaintersowany wydaniem Texa
ale oczywiscie zapytalem czy sa zainteresowani ta seria
i od tamtej pory trzymam kciuki za powodzenie
ja wydalbym go normalnie a nie w jakies powiekszonej super wersji
to swietny komiks, swietna seria robiona przez mistrzow
ale nie wiem czy nie odbija sie ludzie cenowo
na dodatek wersja magnusa jest swietna, ale tez dosc specyficzna :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Offline @dylandogpl

« Odpowiedź #524 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 15:58:53 »
ja wydalbym go normalnie a nie w jakies powiekszonej super wersji
to swietny komiks, swietna seria robiona przez mistrzow
ale nie wiem czy nie odbija sie ludzie cenowo
na dodatek wersja magnusa jest swietna, ale tez dosc specyficzna :)

Trzecia próba odpowiedzi - dzisiaj mnie internet nie lubi 🙃

Magnus sam o sobie jest bardzo specyficzny (uwielbiam Lo Sconosciuto!!) ale TEX to jego dzieło życia w którym pokazał warsztat jakiego nie widział dotąd ani TEX ani sam Bonelli, a wszystko to naprawdę odbiega od tego do czego Magnus przyzwyczaił swoich wielbicieli. Tylko w rysach postaci można dostrzec jego specyficzny styl. Ten album naprawdę zasługuje na powiększony format.