Autor Wątek: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu  (Przeczytany 53765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu
« Odpowiedź #345 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 22:02:29 »
Jednocześnie obnaża to brak wizji w wydawnictwie, kiedy powtarza druk komiksów po TM Semic 25 lat od ich zniknięcia

Przypominam, że ten "powtórzony druk" (trzy tomy "Knightfall") w 2022 r. zajął czwarte, siódme i ósme miejsce na liście TOP 30 komiksów Egmontu pod względem wygenerowanych obrotów (przegrywając tylko z "Kajkiem i Kokoszem"), czyli a) przyniósł wydawnictwu mnóstwo zysków, b) ludzie go chcieli, bo dużo go kupili.

Jeśli to jest brak wizji, że wydają komiksy, które ludzie lubią i które dobrze się sprzedają, to ja boję się zapytać, jak miałaby wyglądać obecność wizji ;)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline JanJ

« Odpowiedź #346 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 22:15:14 »
A półdubli nigdy nie zaakceptuję.

No chyba, że to Lucky Luke czy inny Szninkiel, którego nie kupiłeś gdy wydawali wcześniej. Sorry, ale to gadanie o dublach jest śmieszne.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #347 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 22:25:00 »
Egmont to mainstreamowy hegemon, ale w tym co robi jest solidny. Kiedy bierze się za jakąś serię to w większości przypadków jest konsekwentny, dzięki czemu nie tylko dostajemy tłuste kolekcje Sandmana (z seriami pobocznymi), Hellblazera, Kaczogrodu, Thorgala, Asteriksa, Kajka i Kokosza, Baśni itp. ale i są one regularnie dodrukowywane. Za to (oraz za utrzymywaniu na rynku pewnej części klasyki komiksu) go szanuję, choć tytuły z jego oferty kupuję już bardzo sporadycznie, bo stawia na ofertę bardzo bezpieczną.

A żeby konkurować z mainstreamem trzeba znaleźć nisze oraz mieć pomysł i indywidualną optykę - takich wydawnictw też nam nie brakuje (ostatnio najlepiej rynek czytają LiT, Studio Lain i Mandioca, takie mam wrażenie). Żyjemy w ciekawych komiksowych czasach i poza drożyzną nie mamy wielu powodów do narzekań.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #348 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 22:31:24 »
True - robiłem tak, ale na to już macham ręką. Dla mnie to strata czasu, ale przemyślałem sprawę.
Mam prośbę, zrób przysługę światu i machnij ręką też na inne półduble, bloki kolekcji i tym podobne :)

Jednocześnie obnaża to brak wizji w wydawnictwie, kiedy powtarza druk komiksów po TM Semic 25 lat od ich zniknięcia, lub ciągle istniejącej konkurencji.
:o Zdajesz sobie sprawę, że ilość wartościowego SH jest ograniczona i duble wznowienia wą fajną rzeczą przyciągającą nowe pokolenia?

Żyjemy w ciekawych komiksowych czasach i poza drożyzną nie mamy wielu powodów do narzekań.
Nie zapominaj o klęsce urodzaju.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #349 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 13:31:01 »
Podobało mi się, że trzecim komiksem jaki wymienił Jakub Pietrasik była "Supergirl: Kobieta Jutra", bo wiadomo kto drukuje komiksy na czasie. :) I zdziwiło mnie, że Donaldy i Spółka mogą kosztować aż tak dużo. Dla mnie stówa za numer, to raczej zdecydowanie za dużo - sam bym w życiu tyle nie dał. Chociaż ja cały zbiór zebrałem z 15 lat temu na swoją półkę.
« Ostatnia zmiana: So, 26 Lipiec 2025, 14:16:00 wysłana przez Bazyliszek »

Offline elesshar

« Odpowiedź #350 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 14:00:30 »
Z racji uczulenia na kłamstwa i manipulacje nie rozumiem, po co to robić, gdy mowa o początkowym fragmencie wywiadu. Pietrasik wprost jako pierwszy podał komiks "Człowiek Cel" Toma Kinga. Potem dodał o świeżo zakupionym, amerykańskim wydaniu "Helen of Wyndhorn" i dopiero w nawiązaniu do twórców tego komiksu - Kinga i Bilquis Evely wspomniał o "Supergirl".

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #351 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 14:17:39 »
Elesshar - myślałem, że przewinąłem tylko czołówkę, ale w takim razie uciąłem te dwa komiksy. Przepraszam i już poprawiłem.

Offline Avarest

« Odpowiedź #352 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 18:14:36 »
Kołodziejczak zaprosił osobę, która uchodzi za "złola" w fandomie komiksu, tego Kubę co pociąga za jaja ludzi z komiksowa i Ci nie śmią mu podskakiwać. Nawet gigant jak Kołodziejczak go promuje, nie porusza tu żadnych kontrowersyjnych tematów na temat Kuby, działań jego wydawnictwa i jego sklepów... Wręcz zaprasza ludzi do Centrum Komiksu.

Za co gość zasłużył na tytuł złola w komiksowie? Co takiego zrobił, albo co jest takiego złowieszczego w jego aktualnej działaności w Centrum Komiksu albo Taurusie? Dlaczego nikt mu nie podskakuje i skąd ma mieć haki na ludzi z fandomu komiksowego? Jakie są kontrowersje, które TK przemilczał?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #353 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 22:56:46 »
Sprzedał 5 szt. "Darkness" 2 stówki drożej ;D

Offline Avarest

« Odpowiedź #354 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 08:37:12 »
Sprzedał 5 szt. "Darkness" 2 stówki drożej ;D

W forumowym wątku o Taurusie (strona 155) temat się wylał, więc tam można znaleźć kilka dalszych historii.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #355 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 10:17:23 »
No znam te historie, podejrzewam jednak, że Adolfa zakłuło głównie to.

Offline Adolf

« Odpowiedź #356 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 12:25:49 »
No znam te historie, podejrzewam jednak, że Adolfa zakłuło głównie to.

No tak, Ty to zawsze personalne ataki :D

Ten The Darkness to kiedyś udostępniło oficjalnie Centrum Komiksu i polecałem ludziom co nie zdążyli kupić żeby tam nabyli. A się okazało, że polecam im skalpela, co sprzedaje komiks za 600 zł! Oficjalnie współpracujący z wydawnictwem sklep, który Lain ma w spisie na swojej stronie! Głupio mi było i to był wtedy poważny cios, który zawarzył na mojej niechęci do CK i innych jego tworów. A właśnie inny jego twór, Enklawa Komiksu wystawił wtedy nawet limitkę The Darkness za 699! I mi odpisali, że to oficjalny produkt, bezpośrednio od Studia Lain, co Arek zdementował, bo Limitki dostaje tylko Gildia.

Potem Kuba sobie nie pomagał, pomawiał wydawnictwo na Warszawskich Targach książki, co ujawnił Wombay, youtuber. Przypieczętował sobie miejsce na czarnej liście. A w nowym filmie u Kołodziejczaka, tylko potwierdził jak śliski z niego typ.

Byłem nawet w Centrum Komiksu turystycznie kilka lat temu, Kuba był wtedy za ladą, prowadził jakąś ożywioną dyskusję z jakimś mangozjebem. Już wtedy Taurus był najgorszym wydawnictwem, na równi z Fantą i Sidecą. Ale wtedy osobiście się w to nie angażowałem, bo nigdy nie byłem klientem Taurusa. Zresztą w CK też nic nie kupiłem, bo plecak ciężki by był i nie chciało mi się dźwigać. A było Injustice na półce, jeszcze przed premierą, kusiło bardzo. Dziś moja stopa by tam nie stanęła.

Offline Archie

« Odpowiedź #357 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 12:37:30 »
Potem Kuba sobie nie pomagał, pomawiał wydawnictwo na Warszawskich Targach książki, co ujawnił Wombay, youtuber.
O jakie pomawianie chodzi? To, że Kuba stwierdził, że Lain grubymi, ekskluzywnymi wydaniami psuje rynek? To nie jest pomawianie. Oni w CK chyba zawsze mieli pogląd, że duże i drogie wydania działają źle na rynek i wielu potencjalnych czytelników odbija się od cen. Jednocześnie mając sklep muszą je oferować, żeby nie ograniczać oferty.
« Ostatnia zmiana: Nd, 27 Lipiec 2025, 12:40:16 wysłana przez Archie »
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Lobo

« Odpowiedź #358 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 13:05:41 »
No tak, najgorzej psuć rynek grubymi ekskluzywnymi wydaniami za grube pieniądze
Co innego wydać 10 serii w zeszytowkach, rozgrzebać i nie skończyć. Wtedy jest ok 👍

Offline Adolf

« Odpowiedź #359 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 13:13:14 »
O jakie pomawianie chodzi? To, że Kuba stwierdził, że Lain grubymi, ekskluzywnymi wydaniami psuje rynek? To nie jest pomawianie. Oni w CK chyba zawsze mieli pogląd, że duże i drogie wydania działają źle na rynek i wielu potencjalnych czytelników odbija się od cen. Jednocześnie mając sklep muszą je oferować, żeby nie ograniczać oferty.

Domyślnie dałeś też odpowiedź, więc wiesz o co chodzi. Ma swój sklep i patrzy na swój biznes. I widzi, że klienci Lain go omijają. Ja jakoś zamawiam sobie Spawna go sklepu stacjonarnego, Poznańskiego KiK i tam kulturalnie odbieram bez stresu i po cenie okładkowej. To lepsze niż sklepy internetowe. Jeśli Kubie klienci uciekają to nie mój problem. Łapie kompleksy i sam sobie strzela w kolano jeszcze bardziej szukając winnych tam gdzie ich nie ma.