Autor Wątek: Tłumaczenia komiksów  (Przeczytany 118205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Tłumaczenia komiksów
« Odpowiedź #1245 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 01:55:35 »
To nie są wizje, te rzeczy już się wydarzyły.
Ty tez się wydarzyłeś i wszyscy niestety musimy z tym żyć.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1246 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 02:04:01 »
Gdzie to usłyszałeś? Od mamy?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1247 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 02:07:04 »
Gdzie to usłyszałeś? Od mamy?
Wolałbym usłyszeć od ciebie, co z tym Banderą i "Czerwoną kaliną"?
Przy okazji, bo mnie to intryguje, ten twój forumowy nick to forma sarkazmu czy po prostu nie zrozumiałeś OCB w tych komiksach?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1248 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 03:02:34 »
Czy można zmienić nazwę tematu na "Tłumaczenie rzeczywistości"? Myślę, że byłaby bardziej adekwatna.

Offline xanar

« Odpowiedź #1249 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 08:28:07 »
Poproszę o cytat, w którym coś takiego deklaruję.
Kłamać trzeba umieć, a tobie to ewidentnie nie wychodzi.
Ten jaki, daj cytat, ja ci tam ze trzy raz pisałem żebyś dał jakiś cytat i ci się nie udało ;D 
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline turucorp

« Odpowiedź #1250 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 09:06:23 »
Ten jaki, daj cytat, ja ci tam ze trzy raz pisałem żebyś dał jakiś cytat i ci się nie udało ;D

Co mi się nie udało?
Zacytować opowieść @Leyka o „Panach Murzynach”? Czy może, dowolnie wybranej wypowiedzi @Xmena? Nie będę takiego żałosnego, rasistowskiego gówna powielał, nawet jeśli dziesięć razy będziesz się domagał.
Nie rób z siebie idioty.

Offline xanar

« Odpowiedź #1251 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 09:15:33 »
No stary, przecież idiotę to ty cały czas z siebie robisz.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1252 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 09:23:04 »
No stary, przecież idiotę to ty cały czas z siebie robisz.
Nie nazwałem cię idiotą, a jedynie zasugerowałem, żebyś z siebie nie robił, więc przestań łamać regulamin, pisząc o mnie takie rzeczy. Strzelacie sobie tutaj wystarczającego samobója.

Offline xanar

« Odpowiedź #1253 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 09:37:08 »
Nie nazwałem cię idiotą, a jedynie zasugerowałem, żebyś z siebie nie robił, więc przestań łamać regulamin, pisząc o mnie takie rzeczy. Strzelacie sobie tutaj wystarczającego samobója.
;D Widzę, że dobra zabawa, ja też cię nie nazwałem idiotą, tylko napisałem, że sam z siebie robisz.
I jeszcze piszesz coś o łamaniu regulaminu i strzelaniu w stopę  ;D  Weź przypomnij, ile razy cię to wyciszyli, w tym roku  ;D
« Ostatnia zmiana: Cz, 22 Sierpień 2024, 09:40:49 wysłana przez xanar »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1254 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 09:38:57 »
Poproszę o cytat, w którym coś takiego deklaruję.
Kłamać trzeba umieć, a tobie to ewidentnie nie wychodzi.

A ty widzisz, że Andrzej Bańkowski, prowadząc swoje badania, nagiął rzeczywistość jak mu pasowało? Jest XIV wiek, masz tłumacza, który przekłada psałterz, człek niewątpliwie wykształcony, bo pisać umie, zna łacinę itd. W psałterzu ma napisane jak byk "Maurus" i musi wykombinować jak to przełożyć na polski. "Maur" nie napisze, bo dla niego to czarno/ciemnoskóry muzułmanin, więc nijak mu do czasów Chrystusa.
I tutaj u Bańkowskiego zaczyna się kombinacja alpejska, bo zamiast dokonać prostej analizy, że tłumacz wykoncypował słowo z czegoś co znał (czyli z murzać), zaczyna snuć dywagacje o leksemach hiszpańskich, francuskich czy czeskich.
Moro, morus, mour zmieniło się w głowie tłumacza na "Murzyn"?
Czy może jednak w pełni zasadne (dla tłumacza) "murzać"?
Piękne, zamiast w pełni logicznej ale podpadającej etymologii, mamy kombinację z leksemami :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #1255 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 09:42:27 »
No ale po co ci źródła? Jak padały źródła z pochodzeniem słowa "murzyn", stwierdziłeś, że ty wiesz lepiej od językoznawców ;D

Gdzieś w tym co zacytowałeś jest moje stwierdzenie, że wiem lepiej od językoznawców?
Jeszcze raz, kłamać trzeba umieć, w swoje nieudolności nie potrafisz znaleźć stwierdzenia, które podobno napisałem?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1256 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 10:01:39 »
No tak, w sumie można też przyjąć, że nie wiesz lepiej, ale i tak robisz wywody podważające ich badania xD To nawet lepsze.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1257 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 10:18:31 »
No tak, w sumie można też przyjąć, że nie wiesz lepiej, ale i tak robisz wywody podważające ich badania xD To nawet lepsze.

Nie wiem lepiej i nigdy nie będę wiedział lepiej, z moich ust nigdy nie padło odwrotne twierdzenie.
Na chwilę obecną jedynie @Kadet był w stanie spokojnie i racjonalnie wytłumaczyć mi OCB i na co mam patrzeć, za co jestem mu wdzięczny i szczerze dziękuję.
Może, gdyby pozostałe osoby, biorące udział w tej dyskusji, chociaż spróbowały argumentować swoje opinie w podobny sposób, zamiast rozpisywać się o „Panach Murzynach”, „złych Ukraińcach” czy dostając ataku werbalnej apopleksji na widok jakiegoś feminatywu, to forum byłoby zdrowsze.
Może, gdyby te osoby bardziej skupiały się nad tym co piszą, zamiast wyszukiwać w moich wypowiedziach kolejnej okazji do bezsensownego kąsania, to debaty nie rozrastałyby się do takich rozmiarów, a (nieuświadomiony?) rasizm, szowinizm i wszystkie inne fobie, spoczywałyby cicho gdzieś w mrocznych zakamarkach ich umysłów, zamiast wylewać się tutaj rwącym strumieniem?
Nie wiem.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1258 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 11:26:40 »
Lol, przypieprzasz się do każdego pojedynczego słowa w wypowiedziach innych osób, a teraz nagle poszkodowany i zmartwiony kondycją forum xD Weź jeszcze zacytuj regulamin, bo zapomnimy ;D ;D

Nie rób z siebie idioty.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #1259 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 11:38:48 »
Wow...Co tu się odjaniepawliło... :o :o
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?