Autor Wątek: Tłumaczenia komiksów  (Przeczytany 118521 razy)

Offline turucorp

Odp: Tłumaczenia komiksów
« Odpowiedź #1215 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 22:47:59 »
Jeśli masz do mnie jakąś sprawę to zapraszam na priv, ewentualnie tutaj cytaty poproszę.
Do ciebie mam jedynie to, że sam się identyfikujesz z jakąś grupą. A to, wybacz, nie jest moim problemem.
Wiadomości na privie służą mi do poważnych rozmów, więc sorry, ale się nie załapiesz.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1216 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 22:48:59 »
Wybierzesz sobie sam coś z wypowiedzi chociażby @Leyka

Kręcicie się w kółko, chłopaki. Tyle, że tym razem w brunatnym bagnie po kolana.

Ty sobie jaja robisz?

Offline Popiel

« Odpowiedź #1217 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 22:51:51 »
Powiedz Ty nam lepiej (bo znasz branżę lepiej od większości forumowiczów) kto kazał tłumaczom "naprawiać" język poprzez dziwniaste tłumaczenia z wyrazami wymyślanymi na siłę (vide ta nieszczęsna cyborżka). Bo nie kojarzę żadnej ustawy/rozporządzenia, które by coś takiego normowała. A tu nagle masa tłumaczy/redaktorów próbuje przemycać nowomowę i wielce z siebie zadowolona.

Prawda może Was przerazić. Ale dobrze. Są siły, o których nie macie pojęcia. Siły, którym służą wszystkie Bezosy, Sorosy i Muski tego świata. Jobs chciał się im postawić i kiepsko skóńczył, jak wcześniej JFK. Tylko tyle mogę zdradzić, Objawienie przyjdzie wkrótce. Jeśli chcecie nas poznać, Wiernych w Prawdzie, Zwiastunów Nowego Porządku, szukajcie nam za uchem symbolu czarnej (!) Bumeranżki, bo z Australii nadejdzie Łaska.

Mam nadzieję, że ta odpowiedź rozwiała Twoje spiskowe i geopolityczne wątpliwości. Bo z mojej strony EoT.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1218 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 22:53:43 »
Ty sobie jaja robisz?
Ależ skąd "Biały Panie", brak kontroli nad słowem pisanym w tekście o dokonaniach "Panów Murzynów" był wystarczający.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #1219 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 22:54:22 »
Do ciebie mam jedynie to, że sam się identyfikujesz z jakąś grupą.
I znowu insynuacje bez konkretów.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Leyek

« Odpowiedź #1220 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 22:55:25 »
@Popiel
To już jednak naprawdę lepiej jakbyś w ogóle nie odpowiadał.

Ależ skąd "Biały Panie", brak kontroli nad słowem pisanym w tekście o dokonaniach "Panów Murzynów" był wystarczający.

A któregoś z tych dokonań nie było? Bo wtedy mógłbyś mi coś zarzucić. Rozumiem, że filmy/zdjęcia z tych zajść to AI wyczarowało?
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Sierpień 2024, 22:57:14 wysłana przez Leyek »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1221 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 23:06:20 »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1222 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 23:09:26 »
Tamte kobiety nie będą zadowolone
W sumie te w USA to pewnie też mają syndrom sztokholmski, skoro nie doklejają na siłę "-ess" do każdego słowa. Był tu taki jeden, który już wygłaszał podobne tezy.

Zdominowanie wątku przez grupę szowinistycznych osób, o poglądach skrajnie rasistowskich, przekłada się bezpośrednio na postrzeganie wszystkich użytkowników forum w społeczności komiksowej.
I na szczęście jeszcze tu jest, żeby dalej nieść kaganek oświaty pośród ciemnego tłumu xD

Offline turucorp

« Odpowiedź #1223 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 23:10:00 »
A któregoś z tych dokonań nie było? Bo wtedy mógłbyś mi coś zarzucić. Rozumiem, że filmy/zdjęcia z tych zajść to AI wyczarowało?
Powiązanie tych wydarzeń z kolorem skóry, już samo w sobie jest otwartą formą rasizmu (naprawdę tego nie rozumiesz?  ::) ). Ale nie martw się, nie ty jeden, atakowanie w miejscach publicznych, osób czarnoskórych m.in. w Katowicach, świadczy, że nie jesteś osamotniony w swojej opinii. Chcesz filmiki?

Offline Leyek

« Odpowiedź #1224 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 23:16:55 »
A z czym mam powiązać, jak wszystko dokładnie widać?
Ok, czyli rozumiem, że mogę jechać gdziekolwiek w świat. Na*rać na kąpielisku i jestem nietykalny, bo inaczej to jest rasizm albo dyskryminacja?

Offline turucorp

« Odpowiedź #1225 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 23:28:22 »
A z czym mam powiązać, jak wszystko dokładnie widać?
Ok, czyli rozumiem, że mogę jechać gdziekolwiek w świat. Na*rać na kąpielisku i jestem nietykalny, bo inaczej to jest rasizm albo dyskryminacja?
Dokładnie to widać na filmikach, jak kolesie atakują fizycznie jednego, drugiego, trzeciego człowieka, kierując się karnacją jego skóry i w trakcie uderzania pięściami i kopania, wydzierają się "To Ty nam nas*ałeś do stawu!?"
Tak, tam wszystko dokładnie widać.
A w kwestii "s*ania".
Kiedy wiążesz takie wydarzenia z czyimś kolorem skóry, to jest to rasizm. Jak bardzo drukowanymi literami trzeba ci to napisać, żeby dotarło?
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Sierpień 2024, 23:30:56 wysłana przez turucorp »

Online Xmen

« Odpowiedź #1226 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 23:36:09 »
Powiązanie tych wydarzeń z kolorem skóry, już samo w sobie jest otwartą formą rasizmu (naprawdę tego nie rozumiesz?  ::) ). Ale nie martw się, nie ty jeden, atakowanie w miejscach publicznych, osób czarnoskórych m.in. w Katowicach, świadczy, że nie jesteś osamotniony w swojej opinii. Chcesz filmiki?
No ale że co niby? ja ci mogę wrzucić filmik jak czarni białemu rozrywają brzuch gołymi rękoma, czego niby mają dowodzić filmiki?
Ogólnie to o co ci chodzi z tym postem? jak czarny nasrał do stawu to co mamy powiedzieć? że identyfikowal się jako biały i nasrał, bo biali wszystko mogą?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1227 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 23:39:19 »
A w kwestii "s*ania".
Kiedy wiążesz takie wydarzenia z czyimś kolorem skóry, to jest to rasizm. Jak bardzo drukowanymi literami trzeba ci to napisać, żeby dotarło?

Ok, czyli biali mogą defekować w krajach, gdzie jest większość czarnych, a czarni, w krajach gdzie jest większość białych. I nikt ich nie może oskarżyć, bo wtedy jest to rasizm. Dzięki teraz zrozumiałem :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #1228 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 23:43:40 »
No ale że co niby? ja ci mogę wrzucić filmik jak czarni białemu rozrywają brzuch gołymi rękoma, czego niby mają dowodzić filmiki?
Ogólnie to o co ci chodzi z tym postem? jak czarny nasrał do stawu to co mamy powiedzieć? że identyfikowal się jako biały i nasrał, bo biali wszystko mogą?

Podręcznikowy przykład rasisty, który nie dopuszcza do siebie myśli, że jest rasistą.
Z czyś takim naprawdę niewiele da się zrobić.

Ok, czyli biali mogą defekować w krajach, gdzie jest większość czarnych, a czarni, w krajach gdzie jest większość białych. I nikt ich nie może oskarżyć, bo wtedy jest to rasizm. Dzięki teraz zrozumiałem :)
Nie Leyku, ani "biali", ani "czarni" nie powinni defekować w miejscach do tego nieprzeznaczonych.
Jednak zdarza się, że do takich sytuacji dochodzi (z różnych przyczyn, kulturowych, fizjologicznych itd.). Stygmatyzowanie takich zachowań ze względu na kolor skóry, jest rasizmem.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1229 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 23:46:46 »
Nie Leyku, ani "biali", ani "czarni" nie powinni defekować w miejscach do tego nieprzeznaczonych.
Jednak zdarza się, że do takich sytuacji dochodzi (z różnych przyczyn, kulturowych, fizjologicznych itd.).

Ciekawa kultura. Taka nowoczesna i postępowa.
Rozumiem, że jesteś za jej upowszechnieniem na terenie Polski? ;)