Autor Wątek: Tłumaczenia komiksów  (Przeczytany 119049 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Tłumaczenia komiksów
« Odpowiedź #960 dnia: Pn, 19 Sierpień 2024, 23:09:32 »

Dopiero teraz to zauważyłem, jest napisane Madame no, ale trzeba było "ulepszyć" i napisać premierka i cyborżka, żeby była pewność, że to na pewno kobieta  ::)
« Ostatnia zmiana: Pn, 19 Sierpień 2024, 23:16:14 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kadet

« Odpowiedź #961 dnia: Pn, 19 Sierpień 2024, 23:14:34 »
Przy okazji warto poprawić pewną pomyłkę, którą sam niechcący powieliłem kilka stron wcześniej: "Zimowego Żołnierza" tłumaczył Bartosz Czartoryski, a nie Jacek Drewnowski.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline komiks

« Odpowiedź #962 dnia: Pn, 19 Sierpień 2024, 23:15:59 »
Ciekawe jak to będzie w przyszłości, bo już przepychany jest pomysł, że wygląd nie wskazuje na płeć.

Mnie ostatnie ortodontka pytała czy jestem w ciąży (bo rentgen), jak o tym komuś opowiadam, to mi wierzą. Nie wiem tylko czy sobie żartowała, czy pytała serio, ale czytałem (jest o tym w wielu miejscach), że w UK będzie to standardowe, więc może w PL dostosowują się do nowości.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline xanar

« Odpowiedź #963 dnia: Pn, 19 Sierpień 2024, 23:43:00 »
Będą się ciebie pytać jak się mają do ciebie zwracać, żeby przypadkiem nikt nie poczuł się urażony.

Offline komiks

« Odpowiedź #964 dnia: Pn, 19 Sierpień 2024, 23:51:40 »
W jaki sposób?
- jak mam się do Pana zwracać? :)

W języku polskim jest forma grzecznościowa.
« Ostatnia zmiana: Pn, 19 Sierpień 2024, 23:55:25 wysłana przez Zwirek »

Offline turucorp

« Odpowiedź #965 dnia: Pn, 19 Sierpień 2024, 23:59:58 »
Mnie ostatnie ortodontka pytała czy jestem w ciąży (bo rentgen), jak o tym komuś opowiadam, to mi wierzą. Nie wiem tylko czy sobie żartowała, czy pytała serio, ale czytałem (jest o tym w wielu miejscach), że w UK będzie to standardowe, więc może w PL dostosowują się do nowości.

W UK uwzględnili, że osoby transpłciowe zachodzą w ciążę, w PL transfobia kwitnie i staje się przyczynkiem do „zabawnych dywagacji”. Ot, taka tam różnica cywilizacyjna.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline death_bird

« Odpowiedź #966 dnia: Wt, 20 Sierpień 2024, 00:07:43 »
W UK mają już tak zeszlifowane mózgi, że żadna durnota im nieobca.
A różnicę cywilizacyjną ustala się najłatwiej na podstawie poziomu natężenia zamieszek.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline turucorp

« Odpowiedź #967 dnia: Wt, 20 Sierpień 2024, 00:20:24 »
W UK mają już tak zeszlifowane mózgi, że żadna durnota im nieobca.
A różnicę cywilizacyjną ustala się najłatwiej na podstawie poziomu natężenia zamieszek.

Tak, tak, a na przykład taki Paryż
Ma na każdym większym płocie
Rozlepione bezrobocie
A sportowa ostra miłość
Wpływa zgubnie na otyłość
I love story diabła warte
Musi skończyć się bękartem
Milczę kiedy syn mnie pyta
Co jest lepsze w życiu tato
Skończyć studia czy łopatą
Wrzucać węgiel do kopalni
Lub wyżymać mózgi w pralni?
I podobno nie ma już Francji XD
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline xanar

« Odpowiedź #968 dnia: Wt, 20 Sierpień 2024, 00:29:23 »
W jaki sposób?
- jak mam się do Pana zwracać? :)

W języku polskim jest forma grzecznościowa.
Ty, jakie zaimki ?  :)

W UK będą zwalniać 5k więźniów, w tym przestępców kryminalnych, aby zrobić miejsce dla protestujących przeciwko imigracji.  ::)

A wcześniej zaczęli zamykać ludzi za posty bo niby podsycają zamieszki, bo to przecież nie imigranci są problemem.

Offline turucorp

« Odpowiedź #969 dnia: Wt, 20 Sierpień 2024, 00:40:00 »
A wcześniej zaczęli zamykać ludzi za posty bo niby podsycają zamieszki, bo to przecież nie imigranci są problemem.

Jeszcze rok temu w Polsce toczyły się wieloletnie sprawy, za domniemane akty wandalizmu podczas antypisowskich demonstracji. Fałszywe zeznania funkcjonariuszy (łącznie z komendantami wojewódzkimi), pozostały bez konsekwencji. Wchodzono do mieszkań takich osób, zajmowano cały sprzęt elektroniczny, przeglądano zawartość dysków i korespondencję. Prześladowania trwały kilka lat. Nie zauważyłem, żebyś cokolwiek o tym napisał na forum.
Ale, że coś tam coś tam w UK, to ojojoj.

Offline xanar

« Odpowiedź #970 dnia: Wt, 20 Sierpień 2024, 00:46:59 »
Czemu miałbym o tym pisać  ::)

Ty się podniecasz tym UK :
W UK uwzględnili, że osoby transpłciowe zachodzą w ciążę, w PL transfobia kwitnie i staje się przyczynkiem do „zabawnych dywagacji”. Ot, taka tam różnica cywilizacyjna.

Offline Leyek

« Odpowiedź #971 dnia: Wt, 20 Sierpień 2024, 00:50:59 »

Dopiero teraz to zauważyłem, jest napisane Madame no, ale trzeba było "ulepszyć" i napisać premierka i cyborżka, żeby była pewność, że to na pewno kobieta  ::)

U nas zawsze chcą być świętsi od papieża. A jak przyjdzie jakaś moda z USA/Zachodu to jakby głupia nie była trzeba doprowadzić ją do skrajności.

Offline turucorp

« Odpowiedź #972 dnia: Wt, 20 Sierpień 2024, 01:02:10 »
Czemu miałbym o tym pisać  ::)
Ty się podniecasz tym UK :

Jak już manipulujesz, to rób to bardziej sensownie, ja jedynie odniosłem się do „entuzjastycznych rewelacji” @Żwirka o UK.
BTW @Leyek, co ty tam lajkujesz?  ::)

Offline komiks

« Odpowiedź #973 dnia: Wt, 20 Sierpień 2024, 01:06:36 »
Tak przetłumaczyło GPT.

Nowoczesność tak pędzi, że nie nadążają aktualizować filtrów poprawności ;D

Offline Kadet

« Odpowiedź #974 dnia: Wt, 20 Sierpień 2024, 01:09:10 »
Tak przetłumaczyło GPT.

Nowoczesność tak pędzi, że nie nadążają aktualizować filtrów poprawności ;D

"Łotwera" to kolejny dowód na to, dlaczego tłumaczenia tekstów literackich lepiej nie zostawiać w rękach AI...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!