Autor Wątek: Timof Comics  (Przeczytany 720212 razy)

Offline Szekak

Odp: Timof Comics
« Odpowiedź #2820 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 00:25:29 »
Dołączę do zachwytów nad prosto z piekła. U mnie top 5 ever, na pewno chcę mieć wersję kolorową oprócz klasycznej i przeczytać dzieło moore'a jeszcze raz.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2821 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 00:41:38 »
miękkookładkowy łamacz grzbietów nie interesuje mnie.
tak mi się skojarzyło

Offline stab

« Odpowiedź #2822 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 05:33:14 »
Komiks jest gęsty. Czytałem go tak, że przy każdym odsyłaczu patrzyłem do przypisów. To mi zepsuło lekturę, wybijało z rytmu. Kiedyś go kupię i sobie powtórzę, jak będzie solidne wydanie - miękkookładkowy łamacz grzbietów nie interesuje mnie.

No właśnie, wiadomo coś o wydaniu? Będzie na twardo, czy znowu bieda wydanie na miękko?

Online misiokles

« Odpowiedź #2823 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 06:52:55 »
Szkoda, że nie ma nowych Iskier....

Offline Dracos

« Odpowiedź #2824 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 11:34:56 »
Prosto z Piekła najlepszy Moore na rynku Watchmeni dla mnie osobiście są daleko daleko z tyłu (ale to może dlatego że SH to nie moja bajka i dekonstrukcja SH jest mi kompletnie obojętna 🤔). Podkreślany jest ogrom pracy przy komiksie, ale to nie tylko pieczołowitość przy podejściu do tematu, a fakt że bardzo wiele rzeczy ze sobą zagrało. Na pewno nie jest łatwy, ale też bym nie przesadzał że to zaraz jakiś Ulisses i imo każdy z obecnych na forum spokojnie może się za pozycję brać i po skończeniu mam nadzieję że odczują satysfakcję.

A co do wznowienia jeśli są przerysowane kadry to podziękuję z resztą ja akurat nie lubię kolorowych wersji komiksów które od początku były tworzone jako cz-b.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2825 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 13:44:21 »
Z mojego doświadczenie dodam, że dobrze jest czytać w trybie - rozdział a następnie przypisy do tego rozdziału. U mnie się ta metoda fajnie sprawdziła. Bo to nie są przypisy, które można sobie odpuścić bo TLDR, ale są mega ważną częścią całego dzieła.

Offline perek82

« Odpowiedź #2826 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 14:08:40 »
Ja już czytałem ze 3-4 razy i pewnie kiedyś znowu przysiądę.
Tak jak napisał Jaszczu - po każdym rozdziale czytamy przypisy. Tam Moore opisuje, co jest oparte na faktach, podaje źródła, czasem wyjaśnia co i dlaczego dodał od siebie. Plus dodatkowe informacje o Londynie, tamtych czasach. Przy kolejnych lekturach już sobie przypisy odpuszczałem.
Dla mnie to jest komiks genialny. W każdym aspekcie. Fabularnie, strukturalnie, nawet rysunkowo. Świetnie oddaje klimat całej historii. Dlatego mam obawy co do wersji kolorowej. Przez chwilę się wahałem, czy nie wziąć na jakiejś promocji w Atomie, ale ostatecznie sobie odpuściłem. Zobaczę, jeszcze przed wydaniem, jak będzie to u nas wyglądać.
Gdyby było wydane w grudniu, to bym Mikołaja poprosił. Tak do poczytania rodzinnie przy choince by było jak znalazł.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #2827 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 14:28:53 »
Ścisła topka moich ulubionych komiksów wszech czasów, czytałem dwa razy.

Jak rozumiem Timof planuje wydanie w kolorze? W takim razie kupię drugie, why not, choć pomysł średnio mi się podoba (kolor znaczy).

Offline Takesh

« Odpowiedź #2828 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 14:51:16 »
Co do samego koloru, to jest on, moim zdaniem, dobrze dobrany. Jest delikatny, klimatyczny. Pasuje.

Co nie znaczy, że wersję czarno-białą sprzedam. Oj nie! Ale jak kolorowa będzie wydana dobrze, to będzie też kupiona.

Sam komiks? Co ty dużo mówić. Napisane już sporo i tylko przychylam się do tych pozytywnych opinii. Genialny.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2829 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 15:45:44 »
Mocno się różni od czarno-białej, ma przerysowane niektóre kadry.
Widziałem, że sporo tekstu, w sumie kawałek książki, czy ktoś to czytał i poleca?
Najlepszy komiks, jaki czytałem. 10/10

Z mojego doświadczenie dodam, że dobrze jest czytać w trybie - rozdział a następnie przypisy do tego rozdziału. U mnie się ta metoda fajnie sprawdziła. Bo to nie są przypisy, które można sobie odpuścić bo TLDR, ale są mega ważną częścią całego dzieła.
I potwierdzam.
« Ostatnia zmiana: Śr, 26 Listopad 2025, 15:47:44 wysłana przez Castiglione »

Offline jahred666

« Odpowiedź #2830 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 19:43:56 »
Prosto z piekła kiedyś czytałem, kapitalny komiks! Także jeśli będzie twardookładkowy, to biorę w ciemno!

Offline Xmen

« Odpowiedź #2831 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 21:24:43 »
Jest już data wydania prosto z piekła w kolorze? czy to póki co zapowiedź bez daty?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #2832 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 21:29:04 »

Offline perek82

« Odpowiedź #2833 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 21:42:33 »
Z jednej strony kolory trochę odświeżają komiks i są dość stonowane. Na pewno nie oczojebne, co by zupełnie dyskwalifikowało ten pomysł. Ale trochę traci się tej surowości rysunku, brzydoty zaułków, rynsztoków, też twarzy.
Jeszcze pomyślę. Staram się nie dublować komiksów, a na pewno nie pozbędę się czarno-białej wersji. Ciężkie to życie...
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Online zombie001

« Odpowiedź #2834 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 21:50:58 »
Ja bym pewnie olał, ale ta miękko-okładkowa cegła wygląda po prostu szpetnie, więc wymiana to chyba mus...
KEEP CALM AND HATE EVERYONE