Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 505100 razy)

Offline froscinsky

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #1455 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 16:17:28 »
Taurus raczej nie wyda "Zabójcy", a przynajmniej administracja ich fanpage'a nic o tym nie wie :P

Offline Konrad

« Odpowiedź #1456 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 16:26:58 »

Offline tomek0810

« Odpowiedź #1457 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 16:27:57 »

A tak zapewne będzie wyglądać tom 5.

Offline wilk

« Odpowiedź #1458 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 17:01:34 »

A tak zapewne będzie wyglądać tom 5.
W ramach ciekawostki, to zdaje się, że w tym tomie będzie historia, którą rysował (współrysował) Andreas.

https://www.bedetheque.com/BD-Luc-Orient-Tome-17-Les-spores-de-nulle-part-4004.html

How did your collaboration with Eddy Paape come about? You were mentioned as co-author in a story from 1977: Carol d?tective: Mission en 2012...
Andreas: That went about as follows: Paape had had a scenario from Andr?-Paul Duch?teau for a while. He had made some character sketches, but had not had time to draw the story. He asked me if I wanted to sketch it. In the beginning I wasn't fast enough for him of course: he inkted in a flash, while it took me three days to do the sketches. He called me continuously. That was good, because he taught me to work under pressure. Currently I like to work fast as well to remind myself that I'm telling a story! If you are working too long on a plate - making Le retour de Cromwell Stone I spent up to three weeks on one plate - you seem to string standalone illustrations together, rather than tell a story. Then you lose the feeling that you are telling a story. I rather like to keep a certain rhythm, so that the storyline remains clear.

Offline vision2001

« Odpowiedź #1459 dnia: Pt, 01 Wrzesień 2023, 10:14:42 »
Na FB Taurus dał znać:

Uzupełniając wczorajsze wieści: otrzymaliśmy informację z drukarni, że tom 4. serii "Luc Orient" ma trafić do naszego magazynu 22 września, a 5. pojawi się tydzień później, 29 września. Oficjalna premiera odbędzie się podczas Jesiennych Targów Książki w Warszawie.

I przy okazji: nie planujemy wznowień trzech pierwszych tomów.

Przez ceneo jeszcze wszystkie tomy ciągle dostępne: https://www.ceneo.pl/Komiksy;szukaj-luc+orient

Offline burberry

« Odpowiedź #1460 dnia: Pt, 01 Wrzesień 2023, 15:40:04 »
Ten Luc Orient to dobry komiks?

Offline Spiff

« Odpowiedź #1461 dnia: Pt, 01 Wrzesień 2023, 16:04:31 »
Bardzo dobry.
...
 "Komiks oferuje wszystko to, za czym przepadają sentymentalni czytelnicy pamiętający jeszcze emocje związane z lekturą „Świata Młodych”. Bezpretensjonalna przygoda, zaskakujące zwroty akcji, klasyczna, pozbawiona zbędnych fajerwerków i eksperymentów narracja oraz pełne szczegółów, dynamiczne i eleganckie rysunki uzupełnione płaskimi, krzykliwymi kolorami to elementy, które są w stanie obudzić wspomnienia (...)."
https://kzet.pl/2017/12/recenzja-luc-orient-wydanie-zbiorcze-tom-1/
« Ostatnia zmiana: Pt, 01 Wrzesień 2023, 16:17:14 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1462 dnia: Pt, 01 Wrzesień 2023, 16:10:13 »
ramota jak cholera, w stylu blake i mortimer. tylko dla osób lubiących takie komiksy.

Offline burberry

« Odpowiedź #1463 dnia: Pt, 01 Wrzesień 2023, 16:22:26 »
Odpadam, poległem nawet na Bernardzie Prince (po 2 integralu sprzedaż). Nie mam sentymentu. Dzięki za opinie :D

Offline perek82

« Odpowiedź #1464 dnia: Pt, 01 Wrzesień 2023, 16:51:45 »
Luc Orient się bardzo zestarzał fabularnie. Tak, że sporo pomysłów ma dzisiaj efekt wręcz komediowy, a kiedyś miało to być nowoczesne jak James Bond, albo w ogóle sci-fi.
Niemniej jednak czekam już ileś lat na kolejne tomy i wciągnę z przyjemnością. Nie ze względu na sentyment, tylko po prostu lubię takie komiksy. Bernard Prince to dla mnie kapitalny tytuł.
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline wojtast

« Odpowiedź #1465 dnia: Pt, 01 Wrzesień 2023, 17:15:42 »
Widziałem że Komikslandia swego czasu zrecenzowała to jako "Badziew"
https://www.youtube.com/watch?v=NWSH34TDC9c&t=30s

Podobne zastrzeżenia co powyżej:
"to jest ramota, której się nie da czytać"
"dla najwytrwalszych, najbardziej hardkorowych badaczy komiksu"

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1466 dnia: Pt, 01 Wrzesień 2023, 17:57:34 »
Spoko były te ich filmiki, swego czasu trochę tego obejrzałem.

Offline Bogumil

« Odpowiedź #1467 dnia: Pt, 01 Wrzesień 2023, 22:05:07 »
Ja tam czekam na XIII i chyba tak jeszcze sobie długo poczekam. Nie znam francuskiego, wiec pozostaje się posiłkować kolejnymi albumami wydawanymi przez Cinebook.

Offline deFranco

« Odpowiedź #1468 dnia: So, 02 Wrzesień 2023, 09:17:08 »
Widziałem że Komikslandia swego czasu zrecenzowała to jako "Badziew"
Obejrzałem.
Jak można komiks z taką grafiką nazwać "badziewiem". Dla mnie buractwo,
jak cała ta opinia o Oriencie (niedzielny krytyk co ledwo kojarzy "Świat Młodych").
Badziewiem to ja nazywam komiksy które masowo sam gryzmoliłem w podstawówce  ;)
Rozumiem, że treść może ciągnąć w dół, ale więcej szacunku dla rysownika jakim był Paape.

Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1469 dnia: So, 02 Wrzesień 2023, 09:32:29 »
Nie czytałem Orienta, a stare komiksy lubię, nawet te, które zestarzały się "źle". Więc osobiście najprawdopodobniej nie nazwałbym go badziewiem, jaki by nie był. Ale już wolę recenzenta, który kolokwialnie, ale szczerze nazwie coś badziewiem jak mu się nie podoba, niż takiego, który chwali wszystko jak leci żeby się wydawcy nie obrazili.