Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 505910 razy)

Offline misiokles

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #1110 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 18:26:23 »
Ja pamiętam, jak w 2013 roku Taurus wydał 56-stronicowy Asgard za 46 zł okładkowej. Też był szum.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1111 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 19:09:15 »
Ja pamiętam jak jeszcze parę lat temu większość komiksów sprzedawałem z zyskiem jeśli chciałem sprzedać. Nakłady wielu tytułów szybko schodziły, dodruków nie było a ludzie częściej uzupełniali kolekcję z drugiej ręki ze względu na to, że tytułów na bieżąco wychodziło mniej. A teraz w zasadzie pomijając kilka tytułów to powyżej 50% okładkowej nie ma co liczyć na sprzedaż. I to jest jednak bolesne trochę :P

Offline kenji

« Odpowiedź #1112 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 20:23:29 »
Chyba nie doczekamy się kontynuacji rozpoczętych serii.
Raczej wielka wtopa będzie na tych tytułach.
Nawet gdybym chciał kupić to dla zasady tego nie zrobię.
Taurus się niczego nie uczy. Nie dziwne ze lecą na samo dno, a po tych zapowiedziach to z jeszcze większa prędkością….&

Offline 79ers

« Odpowiedź #1113 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 20:39:54 »
Nic nowego do tych rozważań nie wniosę i zgadzam się z przedmówcami, że jak była jeszcze jakaś nadzieja to się skończyła. Każdy kto prowadzi domowy budżet wie, że na pierwszym miejscu płaci się rachunki, a w robocie kończy zaległe zadania. Dlaczego Taurus ciągle idzie pod prąd - nie wiem, nie rozumiem.

Offline kv

« Odpowiedź #1114 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 20:58:14 »
Wydają co zapowiedzieli... Pozytyw?  :o

Offline O.

« Odpowiedź #1115 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 23:08:41 »
ja pamiętam jak nie było jeszcze Asteriksa

a nowe tytuły Taurusa odpuszczam, zresztą jak każde inne "zeszytowe". Poza tym ta cena... oni chcą to sprzedać czy tylko się pochwalić?

Offline Klint

« Odpowiedź #1116 dnia: Cz, 17 Marzec 2022, 08:25:09 »
Kolejna zapowiedź nowej serii.... Jprdl

Offline donT

« Odpowiedź #1117 dnia: Cz, 17 Marzec 2022, 09:07:08 »
Taurus. Wydawnictwo "nr 1" na naszym rynku.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1118 dnia: Cz, 17 Marzec 2022, 11:21:20 »
Nie chcę ich bronić, bo w sumie nie dali do tego zbyt wielu argumentów, ale przy tym konkretnym tytule być może kierowali się cenami takich tytułów jak Nautilus, który przy podobnej objętości kosztuje 60 pln. Więc może dokalkulowali sobie 5 pln i tak im wyszło. Patrząc na chłodno, ta cena też odbiega tylko o 5 pln od ceny Najemnika od Kurca.

ALE!

No właśnie. Skoro jesteśmy przy Lost in Time, to jakoś tak wyszło, że w ciągu ostatnich dwóch lat to wydawnictwo zdołało zaskarbić sobie większe zaufanie niż ten wieloletni wydawca... Co Taurus utracił, to LiT zyskało. Tak więc sami to nieco roztrwonili. LiT wydaje swoje pojedyncze tomy w naprawdę przyzwoitym tempie, tymczasem tutaj te trzy tomy dostaniemy w jakim horyzoncie czasowym? Zero gwarancji. Mi dopiero dyskusja na forum przypomniała, że mam niedokończoną Pożogę. Fuck, naprawdę coś mi się pomyliło, że to już dawno zakończone i przeczytałem :) To nie działa na Twoją korzyść, Taurusie.
Kurde, nawet wyśmiewany Amber napierdziela Kolonizację jak wściekły!

Wy tam chyba przysnęliście nie tylko w sensie metaforycznym. Tak jakbyście przegapili wszystko to, co się o Was mówi. Tutaj chytra baba, tam Birek czy inny złoczyńca zwleka od dwóch lat z tłumaczeniem. Panowie, opieka nad sklepem i kręcenie filmów chyba za bardzo Was zaabsorbowało. Ale jeśli takie podejście wybraliście, to spoko, pewnie Was to jakoś zabezpieczyło w kryzysie, ale jeśli wynikiem Waszych analiz rynkowych jest powrót kolejnym tomem "Wielkiej Kolekcji Pierwszych Tomów" to średni pomysł.

W sumie te pierwsze tomy to lepsze niż to, co mieliśmy przy Hachette: tam tytuły były wyrwane ze środka, tutaj mamy braki tylko z jednej strony  :P

Nie byłem w Centrum Komiksu od czasu Covidu (kompletnie przestawiłem się na online), ale może czas wyjść z własnej jaskini i sprawdzić: może się przemianowaliście na Peryferie Komiksu i nie ma o co drążyć...

I nie, nie chodzi mi o mówienie wydawcy co ma robić. Mi na przykład podoba się jak holcman wpada tu i mówi "wydamy ten komiks w trzech kolorach, bo wierzymy, że tak jest lepiej". Ale kurde, Taurusie, byki na giełdzie to synonim wzrostu, przestańcie być niedźwiedziami!

Offline starcek

« Odpowiedź #1119 dnia: Cz, 17 Marzec 2022, 14:58:14 »
[...]Panowie, opieka nad sklepem i kręcenie filmów chyba za bardzo Was zaabsorbowało. [...]
Zapomniałeś wspomnieć o prężnej sprzedaży na allegro - również z cenami powyżej okładkowej.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1120 dnia: So, 02 Kwiecień 2022, 20:48:46 »
To jednak nie był primaaprilisowy żart, bo Taurus naprawdę zamierza wydać Locke & Key: The Golden Age. Dzisiaj potwierdzili to w komentarzu na FB oraz dodali, że: "Czekamy na tłumaczenie, a później skład, który będzie trochę skomplikowany, ale damy radę"
https://www.facebook.com/TaurusMediaPolska/posts/4969497263115552
https://www.goodreads.com/book/show/58385159-locke-key

Offline chch

« Odpowiedź #1121 dnia: So, 02 Kwiecień 2022, 21:16:09 »
To jednak nie był primaaprilisowy żart, bo Taurus naprawdę zamierza wydać Locke & Key: The Golden Age. Dzisiaj potwierdzili to w komentarzu na FB oraz dodali, że: "Czekamy na tłumaczenie, a później skład, który będzie trochę skomplikowany, ale damy radę"
https://www.facebook.com/TaurusMediaPolska/posts/4969497263115552
https://www.goodreads.com/book/show/58385159-locke-key

To się mieści w jednym tomie?

Offline Konrad

« Odpowiedź #1122 dnia: So, 02 Kwiecień 2022, 21:24:38 »
Tak, całość ma 264 strony i zawiera całą The Golden Age, czyli:
"Collects three standalone tales, "Small World," the Eisner-nominated "Open the Moon," and the never-before-seen "Face the Music," along with the 3-part ...In Pale Battalions Go... and the epic 80-page crossover with The Sandman Universe, Hell & Gone all from the co-creators of Locke & Key, Joe Hill and Gabriel Rodriguez!"
https://lockekey.fandom.com/wiki/World_War_Key

Online michał81

« Odpowiedź #1123 dnia: So, 02 Kwiecień 2022, 21:28:46 »
Tak, całość ma 264 strony i zawiera całą The Golden Age, czyli:
"Collects three standalone tales, "Small World," the Eisner-nominated "Open the Moon," and the never-before-seen "Face the Music," along with the 3-part ...In Pale Battalions Go... and the epic 80-page crossover with The Sandman Universe, Hell & Gone all from the co-creators of Locke & Key, Joe Hill and Gabriel Rodriguez!"
https://lockekey.fandom.com/wiki/World_War_Key
Tylko to już chyba oficjalnie było powiedziane, że nie dostaniemy w tym tomie crossovera Sandman Universe/Locke & Key. To ma wydać w jakieś formie Egmont. Stąd uwaga o skomplikowany składzie tego komiksu.
« Ostatnia zmiana: So, 02 Kwiecień 2022, 21:39:43 wysłana przez michał81 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1124 dnia: So, 02 Kwiecień 2022, 23:15:19 »
Tzn. trzeba robić coś więcej niż wyciąć jedną historię?