Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 869252 razy)

MałaKasia

• Gość
Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #3105 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 14:42:43 »
@Archelon: Jak cudownie widać, że manga zamiata w zestawieniu Empiku :) Podejrzewam, że to niebo a ziemia - te dwa rynki (wydzielam niezmiennie rynek mangowy od rynku pozostałych komiksów ze względu na jego specyfikę marketingową).

@Jaszczu: ja tu nie jestem władna, żeby cokolwiek mówić, ale zwrócę tylko uwagę, że gdyby każdy z tych komiksów SL na liście Gildii był sprzedany po 800, to nie wskoczyłyby pomiędzy nie inne komiksy w tym zestawieniu :) Jeśli mówimy o tych ostatnich komiksach z topki (czyli pozycje bliskie 100), to... szczerze mówiąc, nie wiem, czy lista gildiowa czegoś by nie zmieniła  ??? Serio, nie umiem tego ocenić, bo to się już przestaje robić zabawa w tysiące raczej...

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3106 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 15:07:29 »
@Jaszczu: ja tu nie jestem władna, żeby cokolwiek mówić, ale zwrócę tylko uwagę, że gdyby każdy z tych komiksów SL na liście Gildii był sprzedany po 800, to nie wskoczyłyby pomiędzy nie inne komiksy w tym zestawieniu :) Jeśli mówimy o tych ostatnich komiksach z topki (czyli pozycje bliskie 100), to... szczerze mówiąc, nie wiem, czy lista gildiowa czegoś by nie zmieniła  ??? Serio, nie umiem tego ocenić, bo to się już przestaje robić zabawa w tysiące raczej...

Jeśli SL dołączyło do hegemonów rynku, siedząc na gaciach i magazynując komiksy w piwnicy, to pozostaje tylko się cieszyć i pogratulować zmysłu biznesowego :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3107 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 16:17:11 »
siegne po porownanie z fb

sl zagralo koncert w duzym pubie i ma 8 przebojow
egmont koncertuje na stadionie z co najmniej setka takich przebojow jak nasze ;)

co do rynku mang - tam niektore pozycje maja naklady po kilkadziesiat tysiecy
nie wiem czy jakikolwiek komiks sie zbliza do takich poziomow
« Ostatnia zmiana: So, 03 Styczeń 2026, 16:22:03 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Wraithborn - przedsprzedaż 20.04, gidia godz 12
Miraże Druilett - przedsprzedaż gildia, smak liter, komiksiarnia
Vanish - w Smaku liter i Komiksiarni
Oko Odyna - druk
Nevada - przedsprzedaz 27.04
Witchblade - przedsprzedaz 4.05
Drifter - skład

Offline PJP

« Odpowiedź #3108 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 16:20:09 »
Jak cudownie widać, że manga zamiata w zestawieniu Empiku
No nie wiem czy tak cudownie, szczególnie pod kątem rozwoju polskiego komiksu... Mangi są tanie, więc popularne i sporo nabywczyń porzuca to hobby po krótkotrwałej, paroletniej zajawce, zwykle bez głębszego wchodzenia w klimat (ten problem dotyczy też larpów). Zresztą tak samo jest w przypadku komiksów dziecięcych (które często są czytane nie tylko przez najmłodszych). Podobnie jak skupienie się tylko na wydaniach ekskluzywnych nie sprzyja to fandomowi komiksowemu.
« Ostatnia zmiana: So, 03 Styczeń 2026, 16:22:45 wysłana przez PJP »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3109 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 16:22:54 »
No nie wiem czy tak cudownie, szczególnie pod kątem rozwoju polskiego komiksu... Mangi są tanie, więc popularne i sporo nabywczyń porzuca to hobby po krótkotrwałej, paroletniej zajawce. Zresztą tak samo jest w przypadku komiksów dziecięcych (które zresztą są czytane nie tylko przez najmłdoszych). Podobnie jak skupienie się tylko na wydaniach ekskluzywnych nie sprzyja to fandomowi komiksowemu.

manga to inny klient - fajnie pokazuje to material video o historii rynku amerykanskiego i jak go zdominowala manga

co do skupianiu sie - mamy kilkunastu wydawcow w Polsce - kazdy ma inna strategie przetrwania - tu nic nikomu nie szkodzi, to normalne na swiecie - sa tacy co publkuja w usa zeszyty a sa tacy co robia artist edition

po prostu ten rynek jest niezbyt duzy, niezbyt oplacalny i w sporej czescie wpomagany przez pasjonatow
mamy jedna duza korporacje od komiksow
jednego wydawce ktory ma finansowanie takze z innego rynku
no i jeszcze kolekcje tez od korpo
caly wielki rynek :)
« Ostatnia zmiana: So, 03 Styczeń 2026, 16:27:08 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Wraithborn - przedsprzedaż 20.04, gidia godz 12
Miraże Druilett - przedsprzedaż gildia, smak liter, komiksiarnia
Vanish - w Smaku liter i Komiksiarni
Oko Odyna - druk
Nevada - przedsprzedaz 27.04
Witchblade - przedsprzedaz 4.05
Drifter - skład

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3110 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 16:43:25 »
No nie wiem czy tak cudownie, szczególnie pod kątem rozwoju polskiego komiksu... Mangi są tanie, więc popularne i sporo nabywczyń porzuca to hobby po krótkotrwałej, paroletniej zajawce, zwykle bez głębszego wchodzenia w klimat (ten problem dotyczy też larpów). Zresztą tak samo jest w przypadku komiksów dziecięcych (które często są czytane nie tylko przez najmłodszych). Podobnie jak skupienie się tylko na wydaniach ekskluzywnych nie sprzyja to fandomowi komiksowemu.

Mógłbyś wyjaśnić w jaki sposób dobra sprzedaż komiksów dziecięcych nie sprzyja fandomowi komiksowemu?

Offline Saruto

« Odpowiedź #3111 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 16:46:25 »

MałaKasia

• Gość
« Odpowiedź #3112 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 17:11:29 »
@Jaszczu: Chyba PJP chodziło o to, że niektóre dzieci nie zostają z komiksami, nie stają się regularnymi czytelnikami komiksów w późniejszych latach swojego życia. Nie wiem, strzelam.

@PJP: Nie wydaje mi się, żeby fakt napływu/odpływu jakichkolwiek czytelników do i z rynku można jakkolwiek oceniać w kategoriach "służy/nie służy", bo to są raczej skutki pewnych działań, a nie ich przyczyny. Postrzegam to raczej jako zupełnie naturalne zjawiska, które dotyczą większości rynków produktów/usług rozrywkowych. Zawsze znajdą się bardziej i mniej zaangażowani czytelnicy/widzowie/słuchacze, którzy zostaną krócej/dłużej z określonym hobby. Natomiast dostępność danego produktu na tzw. wyciągnięcie ręki może służyć rynkowi, jak najbardziej. Tu wskazana przez Ciebie cena jako bariera do zakupu (te wydania ekskluzywne) tę dostępność nieco hamuje. Ale jak widzimy, na takie wydania też jest spory target (ja szeroko otwieram oczy na ten target, ale sprzedaż mówi sama za siebie).

Natomiast zdecydowanie cieszyłabym się z popularności mangi, nawet jeśli mamy tam wysoką rotację nabywców* - z roku na rok jednak widzimy, że manga jest bardzo silna liczbowo (rośnie?); zatem tutaj naprawdę nie ma się czym martwić. A to że nie będą jej czytać stare baby po 40** albo będą ją czytać wyraźnie rzadziej (nie mam danych, strzelam), to nie jest powód do zmartwień; najwidoczniej nie są targetem; albo są targetem innych mang, które sprzedają się gorzej.

* Nie mam pojęcia, skąd wziąłeś te wnioski o rotacji nabywców, bo do tej pory nie spotkałam się z żadnymi badaniami, które by na nie wskazywały... Więc to są wszystko nasze czyste dywagacje :) I oczywiście można dywagować, ale bez danych to jak pisanie palcem po wodzie; mnie nie przeszkadza, ale nie przywiązywałabym się do tych wodnych kręgów.

** Piję do siebie, a jakże (w razie gdyby komuś uciekło). Niezmiennie obiecuję sobie, że będę czytać więcej mang, ale są one na moich półkach w mniejszości.
« Ostatnia zmiana: So, 03 Styczeń 2026, 17:14:01 wysłana przez MałaKasia »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3113 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 17:34:49 »
Jeśli coś nie sprzyja rozwojowi polskiego komiksu i fandomu to taka postawa jak zacytowana poniżej:

1. KiK:Oferma Wspaniały
2. Z archiwum Wróblewskiego
3. Zwariowana wyspa
4. KiK:Śladem białego wilka
5. Kubuś Piekielny
6. Kleks intagrał
7. Kapitan Żbik
Większość moich tytułów to częściowe lub kompletne reedycje, więc ważność głosów daję do oceny. Współczesne publikacje, podobnie jak scena zinowa ani trochę mnie nie kręcą.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3114 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 17:36:20 »
Ja tam mang czytać nie zamierzam. Mam swoje preferencje i się będę ich trzymał, wbrew trendom rynkowym. Znaczy, no może bym zajrzał do One Punch Mana bo wkurza mnie, że to anime na podstawie komiksu tak wolno idzie.

Offline michał81

« Odpowiedź #3115 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 18:10:16 »
Nikt ci nie każe czytać mang. Prawda jest taka, że jakby weszły w to zestawienie to by wypchnęły sporą część komiksów poza 100, ostałby by się Dogmany, Minecrafty, Żbiki oraz Szkoła Latania na pierwszym miejscu. Jeśli coś stanowi prawie 40% polskiego rynku komiksowego to na pewno na takie zastawienie ma wpływ. Nie bez powodu zestawienia sprzedażowe gildii są rozbite na dwie oddzielne kategorie komiks i manga.

MałaKasia

• Gość
« Odpowiedź #3116 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 18:14:12 »
@Jaszczu: z jednej strony tak, bo to pokazuje, że ktoś sam z siebie decyduje się zamknąć w bańce, ale z drugiej strony - chyba lepszy taki czytelnik niż żaden :) Ja jestem za tym, żeby ludzie po prostu czytali komiksy; może z czasem nawet przez przypadek coś zainteresuje ich na tyle, że sięgną poza swoją pierwotną bańkę, że otworzą się na nowe doznania czytelnicze  ;D Niech czytają, niech to będzie dostępne, niech dzieciaki uczą się komiksu - jego języka, jego wyjątkowości; nawet jeśli część z tych dzieciaków nie będzie w dorosłym życiu czytać komiksów, to może chociaż będą miały w głowie pozytywny wizerunek tego medium, a nie to, co obecnie pokutuje (nadal :( )...

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3117 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 18:23:00 »
No ależ oczywiście, że tak. Dlatego tak bardzo mnie zdziwiła ta wypowiedź PJP.
To tak jakby powiedzieć, że budowanie orlików nie sprzyja rozwojowi polskiej piłki nożnej,
bo większość dzieciaków pokopie na nich tylko piłkę przez parę lat, a tylko jakiś promil
z nich zostanie zawodowcami.

Offline 79ers

« Odpowiedź #3118 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 18:46:06 »
Jeśli coś nie sprzyja rozwojowi polskiego komiksu i fandomu to taka postawa jak zacytowana poniżej:
Powinienem kupować i czytać coś co do mnie nie trafia, oglądać azjatyckie horrory, słuchać Szpaka, Kwiatkowskiego i Sanah?
PS. Zapewne komiksy pokroju Przygód Czopka Piotrka czy WReligion pchają polski komiks do przodu, ale niech każdy wydaje pieniądze ze swojej kieszeni.
« Ostatnia zmiana: So, 03 Styczeń 2026, 18:58:54 wysłana przez 79ers »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3119 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 19:26:50 »
Powinienem kupować i czytać coś co do mnie nie trafia, oglądać azjatyckie horrory, słuchać Szpaka, Kwiatkowskiego i Sanah?
PS. Zapewne komiksy pokroju Przygód Czopka Piotrka czy WReligion pchają polski komiks do przodu, ale niech każdy wydaje pieniądze ze swojej kieszeni.

Stary, ale czytaj sobie co chcesz. Mi nic do tego. Serio. Przeciwstawiłem tylko postawę pewnej części (wcale niemałej) fandomu, dla której wartościowe polskie komiksy to tylko te z metką "do 1989", a wydawaniu komiksów dla dzieciaków w kontekście rozwoju polskiego komiksu, o którym pisał PJP.

Za tydzień prowadzę warsztaty komiksowe, na które na ten moment zapisała się czterdziestka dzieciaków.
W oparciu o współczesną polską serię komiksową. Czy to jest działanie rozwijające komiks polski, czy nie? W zeszlym roku poprowadziłem kilkanaście takich warsztatów. Szanuję klasykę polskigo komiksu, ale dzieciaki niestety już nie będą miały okazji spotkać Papcia Chmiela czy Szarloty Pawel, porysować z nimi, pogadać czy poprosić o wrys w komiksie.

Nawet jeśli większość tych dzieciaków nie zostanie hardkorowymi fanami komiksu z legitymacjami członków fandomu, to dlaczego wydawanie komiksów dla nich ma niby nie służyć fandomowi? Tego nie kumam. Czy komiksy dla nich zabierają miejsce tym dla prawdziwych fanów?