Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 4456206 razy)

Offline fikander

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #27885 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 16:54:20 »
Nie ulega wątpliwości, że Bad Idea potrafi zwracać na siebie uwagę. "Niewidzialny komiks" jest genialny. ;)
Może SL pokusi się o wydanie tego u nas? Przynajmniej nie byłoby kontrowersji w sprawie okładki. ;D

Offline Castiglione

« Odpowiedź #27886 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 17:03:15 »
A skąd mam wiedzieć, co jest w umowie? Ty wiesz? Czytałeś ją?
Bo wydawca napisał to kilka postów wcześniej?

Mam nadzieję, że Studio Lain powiadomi oryginalnego wydawcę o bardzo negatywnym odbiorze przez polskich czytelników wszystkich trzech proponowanych wariantów kolorystycznych okładki podstawowej. Niech sobie w Bad Idea nie myślą, że są tacy wspaniali.
Może dopisać w tym mailu adnotację, że mnie się podoba xD
« Ostatnia zmiana: Nd, 01 Marzec 2026, 17:05:13 wysłana przez Castiglione »

Offline fikander

« Odpowiedź #27887 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 17:15:11 »
Sądząc po komentarzach w profilu FB Studia Lain, panuje zgodność w sprawie zmiany kolorystyki okładki podstawowej. Oczywiście zawsze znajdzie się ktoś mający inne zdanie.
Trochę się wkurzyłem i musiałem odreagować, stąd moje posty.
Mam nadzieję, że SL wyciągnie wnioski i w przyszłości nie będzie się tak spieszyć z ogłoszeniem przedsprzedaży. Dopóki wszystkie szczegóły nie będą dograne.

Offline Saruto

« Odpowiedź #27888 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 18:11:48 »
Mówić to sobie można, ale o czym miałoby to świadczyć jeśli nakład dalej jest wyprzedany na pniu.
Powiem więcej, przed ogłoszeniem nowych kolorów Komiksiarnia chyba wciąć miała większość swojego nakładu niesprzedanego. Teraz, po ogłoszeniu info o nowych kolorach wymiotło nakład z Komiksiarni (no chyba że po prostu oferta została wycofana do czasu wyjaśnienia sytuacji czy podmienienia grafiki czy coś).

Larum by miało sens gdyby ludzie zaczęli masowo anulować większość zamówień na okładkę regularną i wtedy Arek jako wydawca mógłby im dać feedback "słuchajcie, ludzie się wku***li na te nowe kolory. mieliśmy prawie wszystko sprzedane, a teraz ludzie anulują."
Natomiast jeśli kilka osób coś tam postęka, ale mimo to jest blisko 100% sprzedaży, no to znaczy że dla większości to nie jest jednak problem. Finalnie $ się zgadza.

Ja wziąłem wariant A, ale wahałem się mocno nad regularną i chyba wciąż się trochę waham bo mi te kolory nie robią aż tak (chociaż biała byłaby zdecydowanie najlepsza). Natomiast jeszcze bardziej wahałem się czy w ogóle nie odpuścić tej pozycji. Nie ze względu na jakieś fochy, te czy inne aferki, ale po prostu ze względu na delikatnie mówiąc takie-se opinie i oceny tego tytułu odnośnie wszystkiego innego niż rysunki, zwłaszcza przez ludzi którzy doczytali do końca. A rysunki, choć ładne, też nie są do końca w moim stylu. No ale wiadomo, jak nakład wymiata z rynku to FOMO i 'najwyżej odsprzedam' robi swoje, zwłaszcza przy wariancie alternatywnym.
Komiksiarnia chyba wycofała ofertę.
Co do anulacji przez ludzi, to przy tak niskim nakładzie kupi je ktoś inny i tyle.

Offline Takesh

« Odpowiedź #27889 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 18:13:02 »
Oko Odyna napisał Dysart. Tego jeszcze nie czytałem, ale jego Unknown Soldier narysowany przez Ponticelliego to dla mnie mistrzostwo świata. Szkoda, że E nie chce tego wydać. Kto ma możliwość, niech sięgnie. Niebanalny komiks z przesłaniem, ale bez moralizatorstwa, za to z dużą siłą, energią i emocjami. Niby tematy oklepane, ale jednak podane w taki sposób, że brak  mi słów. Daje sporo do myślenia. Kurczę! Chyba znowu muszę po niego sięgnąć....

Offline studio_lain

« Odpowiedź #27890 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 20:23:01 »
Oko Odyna tez stoi emocjami - a konkretnie granicą miedzy szaleństwem a wiarą.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Jasiek

• Gość
« Odpowiedź #27891 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 20:35:52 »
Mam nadzieję, że Studio Lain powiadomi oryginalnego wydawcę o bardzo negatywnym odbiorze przez polskich czytelników wszystkich trzech proponowanych wariantów kolorystycznych okładki podstawowej. Niech sobie w Bad Idea nie myślą, że są tacy wspaniali.

Piękne posty tu lecą, nadal. Idę po popcorn, bo ubaw po pachy.  :o

Offline Archie

« Odpowiedź #27892 dnia: Pn, 02 Marzec 2026, 12:16:10 »
Nie mogę teraz sprawdzić, więc będę wdzięczny za odpowiedź: Czy wszystkie limitowane okładki, które sprzedawało Studio Lain pojawiają się wewnątrz Afrodyty IX? Ta z Cyberforce jest w środku?

BTW: Pierwsze Wieki Ciemne już się pojawiają na Allegro Lokalnie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 02 Marzec 2026, 12:19:57 wysłana przez Archie »
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline studio_lain

« Odpowiedź #27893 dnia: Pn, 02 Marzec 2026, 12:21:37 »
tak okladki sa wszystkie

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline dinogal

« Odpowiedź #27894 dnia: Pn, 02 Marzec 2026, 12:30:33 »
A jak tam ABC sprzedało się, przyzwoicie? Bo widzę że dwie wersje jeszcze wiszą na Gildii :) Nie wiem czy tak ładnie poschodziły starsze tytułu przy okazji sprzedaży nowych tytułów ale już tylko 24 pozycję/okładki dostępne więc całkiem całkiem ;)

Offline Antari

« Odpowiedź #27895 dnia: Pn, 02 Marzec 2026, 12:52:11 »
Nie mogę teraz sprawdzić, więc będę wdzięczny za odpowiedź: Czy wszystkie limitowane okładki, które sprzedawało Studio Lain pojawiają się wewnątrz Afrodyty IX? Ta z Cyberforce jest w środku?

A to już przypadkiem nie wyszło? Myślałem, że dawno temu i się wyprzedało.

Offline Takesh

« Odpowiedź #27896 dnia: Pn, 02 Marzec 2026, 13:14:35 »
A jak tam ABC sprzedało się, przyzwoicie?

Podbijam pytanie o sprzedaż ABC Warriors. Będą kolejne tomy?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #27897 dnia: Pn, 02 Marzec 2026, 14:04:16 »
700 na 800 i stanelo

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja