Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3253089 razy)

Łosiek, radioblackmetal, AbraKadabra, Olgierd, misiokles, Bouncer i 21 Gości przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #12900 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 20:09:55 »
Jeśli chodzi o stosowanie SI do wyrabiania sobie opinii o komiksach, to dostrzegam tu parę zagrożeń.
Kto pisał o wyrabianiu sobie opinii na podstawie tekstów od AI?
Ja pisałem tylko o tym, że chce się dowiedzieć, o czym jest komiks.

Po pierwsze to, że SI ma jakby wdrukowane, żeby zgadzać się z pytającym. Jeśli zapytasz ją np. "Dlaczego okładka komiksu XYZ jest kontrowersyjna?", to nie odpowie ci, że ta okładka nie jest kontrowersyjna, tylko zacznie wymyślać najrozmaitsze powody, dla których można by uznać ją za kontrowersyjną.
To jak pisanie, że młotek jest kiepskim narzędziem, bo można się uderzyć w głowę. Wszystko zależy od skonstruowania promptu. Polecenie w stylu "Dlaczego okładka komiksu XYZ jest kontrowersyjna?" to jest przykład jak nie należy konstruować promptu (o ile Ci na tym nie zależy). Co ciekawe, gdybyś uczniom w gimnazjum zadał taki temat wypracowania, to jak by się według Ciebie zachowali? I czy powinno się wystawić pałę, tym, którzy próbują obronić tezę z tematu?

O innej sprawie czytałem na amerykańskim forum komiksowym, a dotyczy ona - wydawałoby się - tak prostych i obiektywnych wiadomości jak streszczenie danego komiksu.
AI samodzielnie nie czyta tych komiksów, bo jeszcze nie umie (obraz + tekst plus sekwencyjność). Wiec jeśli nie ma wystarczających informacji, to nie dokona streszczenia, z pustego to i Salomon nie naleje. Co do zmyślania, kwestia promptu.

Tak więc trudno byłoby mi zaufać jakiemukolwiek blurbowi napisanemu przez SI, także takiemu wrzuconemu wcześniej przez Zwirka, bo nigdy nie wiem, czy nie znajdzie się tam jakaś kompletna bzdura.

Dlatego najpierw to testuje na kilkudziesięciu komiksach, które czytałem i mogę zdiagnozować, czy AI nie pisze bzdury.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline LukCook

« Odpowiedź #12901 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 20:17:11 »
Wiesz odpowiem uczciwie bo chyba tak trzeba. Po prostu od poczatku dzialalnosci nie bierzemy udzialu w mechanizmie o nazwie wysylamy za darmo egzemplarze recenzenckie. Pierwotnie powodem bylo to ze chcemy traktowac wszystkich rowno i nie stac nas na wyslanie do wszystkich. Dzis dostrzegam olbrzymia patologie tego systemu. Wiecie ze tylko jeden recenzent JEDEN poprosil mnie o wersje w pdf?

Szacunek. Bardzo dobre podejście.

Offline Kadet

« Odpowiedź #12902 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 20:26:04 »
Kto pisał o wyrabianiu sobie opinii na podstawie tekstów od AI?
Ja pisałem tylko o tym, że chce się dowiedzieć, o czym jest komiks.

Ale, tak jak wskazałem wcześniej, nawet przy użyciu SI do tego celu nie można jej do końca zaufać...

AI samodzielnie nie czyta tych komiksów, bo jeszcze nie umie (obraz + tekst plus sekwencyjność). Wiec jeśli nie ma wystarczających informacji, to nie dokona streszczenia, z pustego to i Salomon nie naleje. Co do zmyślania, kwestia promptu.

Nie chodzi nawet o to, że nie dokona streszczenia, tylko o to, że jest w stanie zmyślić nieistniejące wydarzenia. A jeśli to kwestia podpowiedzi... cóż, w jednym z cytowanych przeze mnie przykładów pytanie brzmiało tak:

In which issue of Sgt. Fury does he team up with Hansi?

ChatGPT

In the Marvel Comics universe, Sgt. Fury teams up with Hansi in "Sgt. Fury and his Howling Commandos" issue #89, published in October 1971. This issue features the Howling Commandos teaming up with Hansi, a German anti-Nazi resistance fighter, against the Nazi regime during World War II.

Tak jak pisałem wcześniej, Chat GPT za wszelką cenę chce się zgadzać z użytkownikiem, nawet gdy użytkownik się myli.

Dlatego najpierw to testuje na kilkudziesięciu komiksach, które czytałem i mogę zdiagnozować, czy AI nie pisze bzdury.

Dla mnie problem niestety polega na tym, że nawet gdy test na kilkudziesięciu komiksach wypadnie pomyślnie, to nigdy nie wiadomo, czy przy następnym pytaniu nie pojawi się jakaś halucynacja. Tego nie da się przewidzieć.

To jak pisanie, że młotek jest kiepskim narzędziem, bo można się uderzyć w głowę. Wszystko zależy od skonstruowania promptu. Polecenie w stylu "Dlaczego okładka komiksu XYZ jest kontrowersyjna?" to jest przykład jak nie należy konstruować promptu (o ile Ci na tym nie zależy). Co ciekawe, gdybyś uczniom w gimnazjum zadał taki temat wypracowania, to jak by się według Ciebie zachowali? I czy powinno się wystawić pałę, tym, którzy próbują obronić tezę z tematu?

No ale przypuśćmy, że jestem internautą i trafiam na jakiś post z trollingiem czy pomyłką, który mówi: "okładka komiksu XYZ jest kontrowersyjna". Ja nie wiem, że to trolling albo błąd i chcę się dowiedzieć więcej, więc pytam w dobrej wierze Chat GPT, czemu ta okładka jest kontrowersyjna, i on zamiast mi odpowiedzieć, że się mylę, będzie starał się stworzyć jakąś narrację, która się do mnie dopasuje. Jak ja mam stworzyć sensowne zapytanie, skoro sam nie wiem nic o tym przypadku?

Jednak jeżeli dla Ciebie SI to przydatne narzędzie, to oczywiście, jasne, że możesz go używać, każdy wybiera, co chce. Być może w jakichś obszarach, w których się nie obracam, SI jest użyteczna. Ja osobiście, póki to możliwe, wolę sam znajdować informacje i je oceniać, nawet jeśli zabierze mi to więcej czasu.
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Czerwiec 2024, 20:28:03 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #12903 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 20:36:07 »
no własnie potwierdziłeś to co napisałem ;)
Chodzi mi o to, że nie wiem, z jakiego źródła AI podaje swoje fakty. Jeżeli w sieci jest dajmy na to 5 recenzji danego komiksu, z czego 3 są merytorycznie ubogie, to czy komputer rozróżni, którym informacjom można zaufać? Każdy może sobie wrzucić do neta cokolwiek, jeżeli przy wyszukiwaniu nie patrzymy na jakość źródeł, to później mamy takie kwiatki, jak to porównanie do "Elektry" Millera.

Oczywiście można napisać, że nie jesteśmy w stanie określić, który tekst jest faktycznie merytoryczny, a który nie, no ale to według mnie trochę zbyt daleko idące stwierdzenie.

I nie  ma czegoś takiego jak  rzetelna recenzja, to oksymoron.
Rzetelna to nie znaczy "zawierająca taką opinię, z jaką się zgadzam".

Offline komiks

« Odpowiedź #12904 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 20:50:20 »
Ale, tak jak wskazałem wcześniej, nawet przy użyciu SI do tego celu nie można jej do końca zaufać...
Człowiekowi można ufać zawsze, wiadomo, human nigdy się nie myli :)

Nie chodzi nawet o to, że nie dokona streszczenia, tylko o to, że jest w stanie zmyślić nieistniejące wydarzenia. A jeśli to kwestia podpowiedzi... cóż, w jednym z cytowanych przeze mnie przykładów pytanie brzmiało tak:

Tak jak pisałem wcześniej, Chat GPT za wszelką cenę chce się zgadzać z użytkownikiem, nawet gdy użytkownik się myli.
Źle zadane pytanie. Zasugerowałeś, że taka sytuacja miała miejsce.

Dla mnie problem niestety polega na tym, że nawet gdy test na kilkudziesięciu komiksach wypadnie pomyślnie, to nigdy nie wiadomo, czy przy następnym pytaniu nie pojawi się jakaś halucynacja. Tego nie da się przewidzieć.
To fakt, ale też nie zawierzam jej swojego życia, to tylko komiksy i mam info z różnych źródeł oraz swój rozum.

No ale przypuśćmy, że jestem internautą i trafiam na jakiś post z trollingiem czy pomyłką, który mówi: "okładka komiksu XYZ jest kontrowersyjna". Ja nie wiem, że to trolling albo błąd i chcę się dowiedzieć więcej, więc pytam w dobrej wierze Chat GPT, czemu ta okładka jest kontrowersyjna, i on zamiast mi odpowiedzieć, że się mylę, będzie starał się stworzyć jakąś narrację, która się do mnie dopasuje. Jak ja mam stworzyć sensowne zapytanie, skoro sam nie wiem nic o tym przypadku?
No widzisz, wychodzi Twoja zaściankowość :D
Otóż to co dla Ciebie jest lub nie jest kontrowersyjne, dla innej osoby może być dokładnie na odwrót.
Dla jednym chodzenie po ulicy z gołym fajfusem na paradzie, nie jest kontrowersyjne, a dla innych jest kontrowersyjne. Dla jednych kobieta z rozpuszczonymi włosami nie jest kontrowersyjna, dla innych jest. Nie ma jednej prawdy.

Jednak jeżeli dla Ciebie SI to przydatne narzędzie, to oczywiście, jasne, że możesz go używać, każdy wybiera, co chce. Być może w jakichś obszarach, w których się nie obracam, SI jest użyteczna. Ja osobiście, póki to możliwe, wolę sam znajdować informacje i je oceniać, nawet jeśli zabierze mi to więcej czasu.
AI pozwala mi odsiać komniksy, które mnie nie interesują ze względu na tematykę, gatunek, itp. Chociaż nigdy nie skreślam żadnej pozycji z góry. Ostatnio kupiłem Druune, bo zachęcił mnie komentarz użytkownika.

Offline Kadet

« Odpowiedź #12905 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 21:21:44 »
Człowiekowi można ufać zawsze, wiadomo, human nigdy się nie myli :)

Oczywiście, że się myli, ale mój problem z SI jest taki, że jednocześnie przedstawiana jest jako genialne narzędzie, które wprowadzi nową jakość, i w każdej chwili może wyrzucić z siebie farmazony.

Źle zadane pytanie. Zasugerowałeś, że taka sytuacja miała miejsce.

To nie ja zadawałem pytanie... ale np. tutaj gdzie jest jakaś sugestia?
ME:
when was the first time the The Hulk killed someone in the comics?

ChatGPT:
The Hulk's first kill in the comics occurred in "The Incredible Hulk" #1, which was published in May 1962. In this issue, the Hulk inadvertently causes the death of a character named Major Glenn Talbot. Though it was not a deliberate act of murder, it marked the beginning of a recurring theme in the Hulk's stories, where his uncontrollable rage often led to unintended consequences, including the loss of life.

ME:
Can you give a summary of it?

ChatGPT:
Certainly! In "The Incredible Hulk" #1, we are introduced to Dr. Bruce Banner, a brilliant scientist who is accidentally transformed into a monstrous creature known as the Hulk due to exposure to gamma radiation. The story begins with Banner working on a gamma bomb for the U.S. military, assisted by his colleague Betty Ross and her father, General Thaddeus "Thunderbolt" Ross.

During a test of the gamma bomb, Banner rushes onto the testing site to save a teenager who has wandered onto the range. In doing so, he exposes himself to the blast and transforms into the Hulk for the first time. The Hulk's emergence shocks everyone present, and he quickly becomes a target for military forces who see him as a threat.

As the Hulk rampages through the countryside, he encounters military personnel, including Major Glenn Talbot, who tries to stop him. In the ensuing chaos, Talbot is killed, though it's portrayed as an accidental death resulting from the Hulk's lack of control rather than a deliberate act of aggression.

The issue concludes with the military failing to capture the Hulk, who escapes into the wilderness. Thus begins the saga of the Hulk, a creature torn between his own humanity and the destructive force of his alter ego.

Talbot nie zginął w tamtym komiksie.

To z kontrowersyjnością też się rozjeżdża z powodu obiektywnie nieprawdziwych faktów, a nie subiektywnych opinii:

Me
What is the most controversial Marvel Comic cover of all time?

ChatGPT
One of the most controversial Marvel Comics covers of all time is likely "The Amazing Spider-Man #300," featuring the first full appearance of Venom. The cover, drawn by Todd McFarlane, depicts Spider-Man in the clutches of the monstrous Venom, his tongue lashing out menacingly. While this cover is iconic and beloved by many fans, it also sparked controversy due to its darker and more violent imagery, which was a departure from the typical superhero fare of the time. Additionally, Venom's appearance and backstory challenged traditional superhero tropes, leading to debates among fans and critics alike.

(cytaty z tego samego źródła, co mój poprzedni przykład z Furym)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline komiks

« Odpowiedź #12906 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 21:44:26 »
Wszystko zależy jaki napiszesz prompt. Aktualnie jest dość trudne uzyskać efekt jaki się chce, jest nawet taki zawód AI Prompt Engineer. Ja się tego dopiero uczę. Jednak za jakiś czas nie powinno to wymagać specjalnej wiedzy, po prostu udoskonalą narzędzie.

Podpowiem, dodawaj do promptu, że nie wolno jej zmyślać, a jeśli czegoś nie wie, ma się przyznać.

Offline Kadet

« Odpowiedź #12907 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 22:15:48 »
Dzięki za podpowiedź, ale nie zamierzam w najbliższej przyszłości korzystać z SI, o ile ktoś mnie nie zmusi :) Dobranoc!

Dziękuję z całego serca!

Offline Dracos

« Odpowiedź #12908 dnia: Pn, 17 Czerwiec 2024, 07:17:46 »
Za bardzo obecnie ludzie skupiają się na mankamentach AI, nie biorąc pod uwagę że to jeszcze raczkująca technologia, a i tak imo robiąca ogromne wrażenie. Wystarczy przypomnieć sobie jak działały kiedyś wyszukiwarki internetowe i jakie strony wyrzucały, a jak weszło Google ze swoją jaki to był skok jakościowy.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #12909 dnia: Pn, 17 Czerwiec 2024, 09:14:48 »
Za bardzo obecnie ludzie skupiają się na mankamentach AI, nie biorąc pod uwagę że to jeszcze raczkująca technologia, a i tak imo robiąca ogromne wrażenie. Wystarczy przypomnieć sobie jak działały kiedyś wyszukiwarki internetowe i jakie strony wyrzucały, a jak weszło Google ze swoją jaki to był skok jakościowy.
Nom, a potem Google dopasował algorytmy do oczekiwań odbiorców i kiedy wpisywałeś np. hasło "ocieplenie klimatu" będąc na Bali to wyniki mówiły o poważnym światowym problemie a jeśli wpisywałeś w Kansas to w wynikach miałeś, że wszystko ściema. I teraz mamy efekty. SI też może się doskonale rozwinąć, ale niestety w podobnym kierunku.
Batman returns
his books to the library

Offline komiks

« Odpowiedź #12910 dnia: Pn, 17 Czerwiec 2024, 09:44:20 »
Każda firma etycznie karleje, Google już dawno przestało być tym czym było Google Removes 'Don't Be Evil' Clause From Its Code of Conduct.

Z wyszukiwarek polecam https://duckduckgo.com/ i https://www.perplexity.ai/

OpenAI na razie jest tym dobrym, pewnie kiedyś się to zmieni, ale wtedy pojawi się konkurencja.
Są jeszcze: Anthropic od Claude i Francuski Mistral AI, założony przez byłych pracowników Googla i Mety.
No i te od "złych": Gemini od Google, LLaMA od Mety.

Arek tyle obiecuje, że boty wariują, akapit pod listą :)

Offline Takesh

« Odpowiedź #12911 dnia: Pn, 17 Czerwiec 2024, 09:54:02 »
Pan Wtorek Popielcowy jest z 2000AD?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12912 dnia: Pn, 17 Czerwiec 2024, 10:40:32 »
Nie.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline komiks

« Odpowiedź #12913 dnia: Pn, 17 Czerwiec 2024, 11:01:40 »
Chyba jakiś fan prowadzi stronę na Wikipedii.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Studio_Lain

Komiksy 2000 AD

ABC Warriors: Czarna dziura
    ABC Warriors: Wojna Volgańska
    Absalom 1: Duchy Londynu
    Absalom 2: Pod zdradziecką flagą
    Ballada o Halo Jones
    Button Man
    Canon Fodder. Boże Działo
    D.R. i Quinch: Kompletne świry
    Durham Red
    Mazeworld: Koszmary z Labiryntu
    Kompletny szok przyszłości: Alan Moore
    Mistrzowie komiksu: Szoki przyszłości
    Sinister Dexter
    Skizz
    Sláine:
        Kroniki Brutanii
        Król
        Rogaty Bóg
        Skarby Brytanii
        Świt wojownika
        Władca nieprawości
        Zabójca czasu
        Zabójca demonów
    Stickleback
    Uniwersum Dredd:
        Bezprawie
        Sędzia Anderson: Oddział - PSI. Szambala
        Sędzia Anderson: Oddział - PSI. Powrót do Szambali
        Sędzia Dredd: Heavy Metal Dredd
        Sędzia Dredd: Ameryka
        Sędzia Dredd: Mandroid
        Sędzia Dredd: Mroczna Sprawiedliwość
        Sędzia Dredd: Tytan
        Sędzia Dredd: Wojna totalna
        Sędzia Dredd: Krew Satanusa. Dziesiąty Krąg
        Mroczni Sędziowie: Upadek Martwego Świata
        Mroczni Sędziowie: Dominion

Komiksy frankofońskie

Aberzen
    Armie Zdobywcy
    Bractwo kraba
    Catamount
    Duam
    Korriganie
    Metronom’
    Pan Wtorek Popielcowy
    Saria
    Septentryon
    Sha
    Thorinth
    Wiek Evy (XXe ciel.com)
    Yiu
    Zaya
    Zaklinacze opali
    Zauroczeni

Komiksy hiszpańskie

Brygada
    Opowieści z czasów kobry
    Solo:
        Legatus
        Ocaleni z chaosu
        Świat kanibali

Komiksy polskie

RadioActive Cross: Ostatnia Bitwa Epickich Rozmiarów
    Violent Skate Bulldogs

Komiksy włoskie

Strażnicy Masery

Offline Takesh

« Odpowiedź #12914 dnia: Pn, 17 Czerwiec 2024, 11:19:43 »
Pytałem przekornie widząc na grafice listę komiksów z 2000AD...