Autor Wątek: Scream Comics  (Przeczytany 1135356 razy)

Offline Rodrigues

Odp: Scream Comics
« Odpowiedź #4110 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 11:44:11 »
Zapewne sprawdzają i dopieszczają ten tom by nie było wpadki jak z uciętymi kadrami w tomie pierwszym

Czyli innymi słowy sprawdzają zgodność z konceptem artystycznym  ;D
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - REWOLUCJA - Dołącz do gry!
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/z-jakiego-komiksu-jest-ten-kadr-edycja-19-rewolucja/

Offline kubisz

« Odpowiedź #4111 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 11:46:45 »
A jak stwierdzą ucięte kadry, to i tak nie wpłynie to na przesuniętą datę premiery.

EDIT. W Gildii już jest.
« Ostatnia zmiana: Pt, 03 Marzec 2023, 12:32:12 wysłana przez kubisz »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4112 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 14:02:44 »
Po prostu docinali kadry, żeby pasowało do pierwszego tomu.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #4113 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 15:56:54 »
A wyjaśniła się sprawa z I tomem? Mieli mieć odpowiedź od licencjonodawcy, dlaczego otrzymali takie, a nie inne materiały ... chyba, że klasycznie na przetrzymanie i myślą, że sprawa zamknięta.

Offline plast

« Odpowiedź #4114 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 20:20:44 »
Ja nie dostałem żadnej odpowiedzi z Glenatu, total ignore. Ale jeszcze będę drążył temat, czekam najpierw na drugi tom - jak też będzie obcięty to przynajmniej będą mogli powiedzieć, że mieli rację z konceptem artystycznym ;D

Offline komiks

« Odpowiedź #4115 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 21:47:05 »
Minęło trochę czasu od tej aferki z przyciętymi kadrami, emocje opadły i dzisiaj już na spokojnie mogę powiedzieć. Kadry kadrami, ale jeśli rzeczywiście było to celowe jak twierdzi Scream, to spróbujcie sobie wyobrazić taką sytuację:

Wydawnictwo Glénat - Panie Milo Manara, przygotowujemy się do kolejnego wydania Pańskiego dzieła Borgia, tym razem na rynku polskim, czy chciałbym Pan coś zmienić w sztuce, jakieś życzenia?

Milo Manara - właściwie tak, mam taki koncept aby usunąć część ilustracji, a dokładnie przyciąć kadry z prawej strony. Kiedy powstawało to dzieło, szokowało, oburzało, ale dziś nie ma już tej samej mocy. Ucięcie kadrów wytrąci czytelnika z jego strefy komfortu, wywoła emocje bliższe tym, które niosło dzieło w chwili pierwszej publikacji. Uważam też, że współczesny czytelnik jest inteligentniejszy, bardziej wymagający, usunięcie fragmentów sztuki, skryje ją za kotarą niedopowiedzenia. Myślę, że to będzie odświeżające, zaskakujące, a dla niektórych szokujące. I właśnie taka ma być ta opowieść.

Wydawnictwo Glénat - Tak! to wspaniały, wizjonerski pomysł! Oddeleguję do tej pracy moich najlepszych ludzi, od razu zabieramy się za edycję, nie ma na co czekać! Dawno nie czuliśmy w wydawnictwie takiego podniecenia. Dziękuje Panie Milo Manara, czujemy tutaj wszyscy razem, że odkrył Pan sztukę komiksową na nowo.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Randal63

« Odpowiedź #4116 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 06:23:23 »
Pytanie a zarazem prośba o informację skierowana do wielbicieli serii "Aliens" wydanej przez Scream Comics.
Poszukuję trzech historii i nie wiem w których albumach zbiorczych były wydane . Pierwsza to "Genocide"1-4
której twórcami są Mike Richardson, John Arcudi i Damon Willis. Druga to "Aliens Hive"1-4 autorów Jerry Prosser i Kelley Jonei. I trzecia to :Newt's Tale"1-2 Marka Richardsona i Jima Somerville. Jeśli by mnie ktoś naprowadził na właściwy trop to byłbym wdzięczny. ;D

Offline LukCook

« Odpowiedź #4117 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 09:26:26 »
Pytanie a zarazem prośba o informację skierowana do wielbicieli serii "Aliens" wydanej przez Scream Comics.
Poszukuję trzech historii i nie wiem w których albumach zbiorczych były wydane . Pierwsza to "Genocide"1-4
której twórcami są Mike Richardson, John Arcudi i Damon Willis. Druga to "Aliens Hive"1-4 autorów Jerry Prosser i Kelley Jonei. I trzecia to :Newt's Tale"1-2 Marka Richardsona i Jima Somerville. Jeśli by mnie ktoś naprowadził na właściwy trop to byłbym wdzięczny. ;D

"Genocide"1-4 - Złoty tom - Aliens - 5th Scream Anniversary Edition vol.3
"Aliens Hive"1-4  - Black&White Classic Omnibus
''Newt's Tale"1-2 - Chyba nie zostało wydane w PL
« Ostatnia zmiana: Śr, 08 Marzec 2023, 09:28:04 wysłana przez LukCook »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #4118 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 09:59:05 »
''Newt's Tale"1-2 - Chyba nie zostało wydane w PL
Wręcz na pewno.
Batman returns
his books to the library

Offline Randal63

« Odpowiedź #4119 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 01:37:01 »
@LukCook, dzięki za info.

Offline Midar

« Odpowiedź #4120 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 16:33:06 »
A tu zbiorcze zestawienie premier  planowanych na przełom marca i kwietnia.
Ostatni tom serii Dżinn zawierający dwa tomu cyklu indyjskiego. Klasyka europejskiego komiksu z erotycznym odcieniem.
Formalnie ostatni tom z podstawowego cyklu Mrocznych miast. (potwierdzamy i uspokajamy: już podpisany kontrakt i na Mury Samaris czyli tom pierwszy serii głównej i na albumy z cykli pobocznych).
Brindille, pierwszy z dwóch tomów fantasy, narysowanych wspaniałą kreską Bertolucciego, autora nagradzanej w Angouleme serii Love.
Kolejny tom naszego bestsellera czyli Wielkich bitew morskich, poświęcony bitwie pod Akcjum, która ostatecznie doprowadziła do upadku republiki w Rzymie.
Dream Team. Sherman. Trzeci tom Machin wojny czyli opowieści o pancernych bestiach i ich załogach na przestrzeni różnych konfliktów wojennych.

Offline Warpath

« Odpowiedź #4121 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 17:23:37 »
No i proszę, ostatecznie przesunęli to logo na okładce Ziarnka Piasku. Jak dobrze, że jest takie forum, gdzie światli ludzie zwracają uwagę na tak ważkie sprawy a i wydawnictwo reaguje ; )

Offline Brvk

« Odpowiedź #4122 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 17:38:41 »
Wcześniej oni na pewno tak tylko żartowali. 

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4123 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 18:10:58 »
Przecież wcześniej też przesuwali w Wieży, więc nie wiem, czemu teraz mieliby tego nie zrobić.

Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - REWOLUCJA - Dołącz do gry!
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/z-jakiego-komiksu-jest-ten-kadr-edycja-19-rewolucja/

Offline Warpath

« Odpowiedź #4124 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 18:25:43 »
A dlatego, że na stronie 271 tegoż oto wątku jest ich okładka z logiem umieszczonym w miejscu zgoła innym.