Autor Wątek: Planeta Komiksów  (Przeczytany 93521 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Castiglione

Odp: Planeta Komiksów
« Odpowiedź #315 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 14:56:41 »
No bo kurde nie gadamy o niszowym komiksie, którego pik popularności jest w momencie premiery, a później dogorywa w magazynach, tylko o popularnej aktualnie marce.

To, że normalną sytuacją jest dostępność takiego tytułu teraz, jest tak samo oczywiste, jak to, że komiks "Sandman" powinien być dostępny, kiedy popularny jest serial "Sandman", czy komiks "Invincible" powinien być dostępny, kiedy popularny jest serial "Invincible" - i tu Egmont dodruki zrobił bądź zapowiedział zrobienie kolejnych.

Z podobnej przyczyny oczywistym ruchem dla każdego wydawcy książkowego jest wznowienie danej książki, kiedy w kinach aktualnie leci jej adaptacja - zazwyczaj nawet z okładką filmową. Nikt nie wymyśla, że widownia filmu "Carrie" nie kupi książki "Carrie", więc absolutnie nie warto mieć jej w ofercie.

W przypadku "The Boys" mamy wydawnictwo-widmo, które od roku nie dało znaku życia.

No ale jak już napisałem, w przypadku komiksu u nas jest oczywiste, że powinien nie być dostępny, wtedy są wszyscy zadowoleni:
No nie może, u nas pożądaną sytuacją jest to, że komiks nie jest dostępny.
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Lipiec 2025, 15:30:24 wysłana przez Castiglione »

Offline Łosiek

« Odpowiedź #316 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 16:00:13 »
Dziwią mnie wasze wymagania dotyczące dostępności komiksów. Wydawanie komiksów to jest biznes i tylko od właścicieli wydawnictw zależy czy i kiedy wznowią jakiś tytuł. Nie ma (na szczęście) obowiązku wznowień, gospodarkę nakazowo-rozdzielczą już przerabialiśmy i na szczęście z nią się pożegnaliśmy. Można się zgadzać bądź nie z taką polityką wydawniczą ale szanujmy wydawców, prawdopodobnie za takimi decyzjami coś się kryje. Przecież nikt nie zabija kury znoszącej złote jajka.
Sam przegapiłem "CE" ze Studia Lain ale nie rozdzieram szat i nie krytykuję modelu wydawniczego Arka. Taką podjął decyzję i muszę to uszanować. Może uda mi się "CE" w miarę tanio upolować bo chcę ten komiks przeczytać. A jeśli nie to trudno. Mam tylko książek i komiksów do przeczytania, że życia mi zabraknie.
Rozluźnijcie trochę gumy w majtach ;)
Wiara nie daje odpowiedzi, tylko blokuje zadawanie pytań. - Frater Ravus

Online Pestak

« Odpowiedź #317 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 16:06:21 »

To, że normalną sytuacją jest dostępność takiego tytułu teraz, jest tak samo oczywiste, jak to, że komiks "Sandman" powinien być dostępny, kiedy popularny jest serial "Sandman", czy komiks "Invincible" powinien być dostępny, kiedy popularny jest serial "Invincible" - i tu Egmont dodruki zrobił bądź zapowiedział zrobienie kolejnych.

W najbliższej przyszłości dostępność akurat Sandmana może stanąć pod dużym znakiem zapytania. Gaiman jest przecież oskarżany o jakieś napaści seksualne a więc zgodnie z ogólnym trendem wszystkie jego dzieła powinny spłonąć na stosie.

Offline Xmen

« Odpowiedź #318 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 16:09:20 »
Tzn ja nie uważam, że powinien być bo ja chcę. Normalna sprawa, że nie ma. Każda seria się wyprzedaje. Wspomniałem tylko, że ktoś mógłby wydać bo teraz serial jest popularny i wydaje mi się, że ktoś mógłby na tym zarobić. Oczywiście mogę się mylić.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online Castiglione

« Odpowiedź #319 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 16:21:02 »
Dziwią mnie wasze wymagania dotyczące dostępności komiksów. Wydawanie komiksów to jest biznes i tylko od właścicieli wydawnictw zależy czy i kiedy wznowią jakiś tytuł. Nie ma (na szczęście) obowiązku wznowień, gospodarkę nakazowo-rozdzielczą już przerabialiśmy i na szczęście z nią się pożegnaliśmy. Można się zgadzać bądź nie z taką polityką wydawniczą ale szanujmy wydawców, prawdopodobnie za takimi decyzjami coś się kryje. Przecież nikt nie zabija kury znoszącej złote jajka.
Sam przegapiłem "CE" ze Studia Lain ale nie rozdzieram szat i nie krytykuję modelu wydawniczego Arka. Taką podjął decyzję i muszę to uszanować. Może uda mi się "CE" w miarę tanio upolować bo chcę ten komiks przeczytać. A jeśli nie to trudno. Mam tylko książek i komiksów do przeczytania, że życia mi zabraknie.
Rozluźnijcie trochę gumy w majtach ;)
No tak, też tylko i wyłącznie od właścicieli wydawnictw zależy, czy wydadzą komiks z wszystkimi stronami i bez błędów ortograficznych, po co w ogóle coś wymagać? ::)

Na tym Zachodzie to są dopiero głupi. Oni tam nawet na okładce dają wielki odnośnik do serialu na Prime! Pasowałoby ich zapisać na jakiś kurs, to może by ogarnęli, że jak popularność marki rośnie, to należy iść na ryby, a taki komiks wznowić za 5 lat, jak już nikt nie będzie o nim pamiętać. A jeżeli już puszczamy jakiś dodruk, to tylko tyle, żeby się rozszedł w miesiąc, bo jak komiks będzie dostępny, to będzie znaczyć, że się nie sprzedaje i nikt go nie chce :) Gdzie tam stawiać inne rynki za wzorzec, tylko biznes po polsku!

W najbliższej przyszłości dostępność akurat Sandmana może stanąć pod dużym znakiem zapytania. Gaiman jest przecież oskarżany o jakieś napaści seksualne a więc zgodnie z ogólnym trendem wszystkie jego dzieła powinny spłonąć na stosie.
No tylko, że to jest jakby osobna kwestia.

Offline parsom

« Odpowiedź #320 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 16:54:14 »
Po pierwsze - co ma do tego wpadka Muchy czy inne fuszerki?
Po drugie - dajesz, wydajesz. Już tu był taki jeden co mówił, że to łatwizna.

Online Castiglione

« Odpowiedź #321 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 17:42:40 »
Ja nie mówię, że to łatwizna, mówię, że ten wydawca nie daje rady, a inni robią to lepiej.

Skoro takie nie na miejscu jest to napisać (albo że to w innych krajach jest normalniej), to rozumiem, że to nieprawda, więc wypadałoby uświadomić komiksowych kolegów zza oceanu. Ci od "Sandmana" są jeszcze gorsi, nie dość że zrobili dodruki, to jeszcze zapowiedzieli nowe serie, a nawet wygrzebali jakieś starocie i powznawiali ;D

Offline parsom

« Odpowiedź #322 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 17:44:08 »
W innych krajach to za darmo rozdają. I dodruki są obowiązkowe przy każdym sezonie luźno powiązanego serialu.

Offline Łosiek

« Odpowiedź #323 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 18:09:43 »
A u was to Murzynów biją! Tak za komuny się mówiło o USA
Wiara nie daje odpowiedzi, tylko blokuje zadawanie pytań. - Frater Ravus

Offline Xmen

« Odpowiedź #324 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 18:14:14 »
A w Polsce murzyni biją! Tak się teraz mówi w Polsce xd
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline parsom

« Odpowiedź #325 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 18:31:28 »
Nie w Polsce, tylko w Starogardzie Gdańskim. Nie Murzyni, tylko Tunezyjczyk. I nie bije, tylko został pobity.

Online Castiglione

« Odpowiedź #326 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 18:37:02 »
W innych krajach to za darmo rozdają. I dodruki są obowiązkowe przy każdym sezonie luźno powiązanego serialu.
Jak widać w innych krajach nie muszą być obowiązkowe, żeby wydawcy takie rzeczy ogarniali. Ale to u nas jest normalnie ;D W końcu nie ma produktu, to i nie ma problemu ;D

Offline Xmen

« Odpowiedź #327 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 18:48:55 »
Nie w Polsce, tylko w Starogardzie Gdańskim. Nie Murzyni, tylko Tunezyjczyk. I nie bije, tylko został pobity.
To Starogard Gdański nie leży w Polsce?
Ja mam na myśli Polskę, tutaj mówią, że murzyni biją i gwałcą.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #328 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 18:53:38 »
 Akurat Boys przy tej popularności powinno być cały czas dostępne do kupna. Ale tak to jest jak za wydawanie biorą się jakieś pseudo wydawnictwa ::)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Xmen

« Odpowiedź #329 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 18:55:31 »
To akurat prawda, że to wydawnictwo krzak.