Autor Wątek: Ongrys  (Przeczytany 683340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline starcek

Odp: Ongrys
« Odpowiedź #2400 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2026, 11:21:26 »
Mam nadzieję, że na Mewę nie będziemy czekać roku.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #2401 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2026, 13:11:01 »
Mam nadzieję, że na Mewę nie będziemy czekać roku.

Mewy nie ma w planach - tylko jeszcze Tajemnica plaży i to będzie koniec Żbika.

Offline vision2001

« Odpowiedź #2402 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 12:02:40 »
Wysłane do drukarni:

Sędzia Dredd: Kompletne Akta 7

Scenariusz: John Wagner, Alan Grant
Rysunki: Steve Dillon, Ron Smith, Carlos Ezquerra, Cam Kennedy, Ian Gibson, Kim Raymond, Brett Ewins, Jim Baikie
Ilustracja na okładce: Brendan McCarthy
Tłumaczenie: Marek Starosta
Redakcja tekstu: Maciej Jasiński
Wydawnictwo: Ongrys
Tytuł oryginalny: Judge Dredd Complete Case Files Volume 7
Wydawca oryginalny: Rebellion
Rok wydania oryginału: 2007
Liczba stron: 400
Format: 220x296 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: czarno-biały / kolor
ISBN: 978-83-66603-14-1
Wydanie: I
Cena: 150 zł

Przestępczość szerzy się w Wielkim Meg!

Kolejna solidna porcja przygód Sędziego Dredda w tym pełnym akcji tomie, zbierającym jedne z najlepszych historii z magazynu 2000 AD! Wśród opowiadań znajdziecie m.in. pełnokrwisty horror „Zew wilkołaka”, zilustrowany przez legendę komiksu Steve’a Dillona („Kaznodzieja”) oraz powrót „grubasów” w historii „Requiem dla zawodnika wagi ciężkiej”, narysowanej przez współtwórcę Dredda, Carlosa Ezquerrę.

Scenariusze autorstwa mistrzów komiksu Johna Wagnera („Historia przemocy”) i Alana Granta („Batman”), z rysunkami całej plejady znakomitych artystów — to 2000 AD w najbardziej intensywnym, maksymalnie podkręconym wydaniu!

Offline Tom926

« Odpowiedź #2403 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2026, 13:19:54 »
Nareszcie  :)

Offline Melkazir

« Odpowiedź #2404 dnia: Pt, 01 Maj 2026, 13:52:39 »
Mam pytanie do osób zbierających Kompletne akta od początku. Jedynie do nr 19 i 20 były dodawane dodatkowe historie, czy wcześniej może też? Słyszałem że na festiwalach jakieś kiedyś były, ale mnie interesują tylko te, które można było zakupić, że się tak wyrażę "globalnie"  ;)

Online misiokles

« Odpowiedź #2405 dnia: Pt, 01 Maj 2026, 15:27:43 »
Tylko do tomu 19 i 20.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #2406 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 14:55:43 »
Pół roku ciszy, no i mamy rozwolnienie z zapowiedziami ;)

Wysłane do druku:
Bruno Brazil - wydanie zbiorcze tom 4
Scenariusz: Laurent-Frédéric Bollée
Rysunek: Philippe Aymond
Kolor: Didier Ray
Przekład: Witold Szafrański
Dossier: Jakub Syty
Redakcja tekstu: Agata Piegat
Tytuł oryginalny: Les nouvelles aventures de Bruno Brazil
Wydawca oryginalny: Le Lombard
Rok wydania oryginału: 2019-2022
Liczba stron: 184
Format: 220x296 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
ISBN 978-83-68097-33-7
Bruno Brazil to agent amerykańskich służb wywiadowczych, który podejmuje się najbardziej niebezpiecznych misji.
„Black Program” to ściśle tajny projekt rządowy związany z eksploracją kosmosu. Gdy jeden z kluczowych naukowców pracujących nad programem – Allan Wordling – znika w tajemniczych okolicznościach, Bruno Brazil wraz z komandem „Kajman” otrzymuje zadanie jego odnalezienia.
Bruno Brazil to jedna z klasycznych postaci frankofońskiego komiksu. Jego przygody, publikowane w latach 1967–1980, zdobyły ogromną popularność i sympatię czytelników. Dwóch z nich, którzy z czasem sami zostali zawodowymi twórcami komiksów, postanowiło po niemal czterdziestu latach powrócić do tej legendy i odsłonić kulisy kolejnych misji legendarnego agenta.
Polskie wydanie albumu jest pierwszym zbiorczym wydaniem „Nowych przygód Bruno Brazila". Specjalnie do tego wydania Jakub Syty przygotował dossier zawierające wywiady z twórcami dotyczące powstania komiksów oraz galerię grafik.

Offline greg0

« Odpowiedź #2407 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 18:52:31 »
Przykładowe plansze średnio mi podeszły.
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/ongrys/msg318113/#msg318113
Ja raczej odpuszczczam, ale fajnie że Ongrys ciśnie z  Brazilem do końca.  :)
Ważne żeby narzekać...

Offline Midar

« Odpowiedź #2408 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 21:16:51 »
Ja też zostaję przy trzech tomach. Nie mogę się, za to, doczekać ostatniego tomu Comanche, mam już dwa wydania dociągnięte do tego samego momentu.

Online Warpath

« Odpowiedź #2409 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 08:20:12 »
Zdecydowanie, mogliby dokończyć Comanche.

Offline eRKa

« Odpowiedź #2410 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 08:41:11 »
A czy będa dodruki Comanche poprzednich tomów? Bo Tom1 jest chyba nie do dostania w normalnej cenie?

Offline Spiff

« Odpowiedź #2411 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 08:51:14 »
A ja bym chciał żeby Ongrys wszedł w Boba Morana rysowanego przez Williama Vance’a.

Brałbym!

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Kadet

« Odpowiedź #2412 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 08:57:21 »
Ongrys to chyba ogłaszał, że wstrzymuje się z frankofonami i skupia się na już zapowiedzianych i ich kontynuacjach...

Podziwiam, że wydawnictwo samo złożyło integral z dodatkami, gratuluję!

W kolejce frankofońskiej są teraz chyba "Comanche" i "Opowieści historyczne" Vance'a.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Midar

« Odpowiedź #2413 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 19:08:38 »
Już wkrótce:
Wydział 7 - zeszyt 17 - Bogowie
historia: Marek Turek, Tomasz Kontny
scenariusz: Tomasz Kontny
rysunki: Judyta Sosna
liternictwo: Bartłomiej Sutor
okładka podstawowa: Judyta Sosna
okładka specjalna: Monika Laprus-Wierzejska
koordynacja: Marek Turek, Tomasz Kontny
liczba stron: 32
format: 170 x 246
oprawa: broszurowa
druk: kolor
papier: kredowy
ISBN: 978-83-68097-43-6
cena: 20 zł
Wydział VII to specjalna jednostka Służby Bezpieczeństwa, która zajmuje się badaniem wydarzeń paranormalnych na terenie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej.
Doktor Bogumiła Fiszer z trudem przyzwyczaja się do życia w Izrealu. W trakcie wizytacji wykopalisk w Palmirze nadarza się okazja, aby raz na zawsze zerwać z rodzinnym krajem... Albo znaleźć pretekst do powrotu!

« Ostatnia zmiana: Wt, 05 Maj 2026, 19:10:22 wysłana przez Midar »

Offline Dalthon

« Odpowiedź #2414 dnia: Śr, 06 Maj 2026, 14:48:18 »
Coś mi się zdaję że to nie ostatni tytuł zaanonsowany przez Ongrys'a:

Wysłane do druku:
Nieustraszeni Łowcy Strachów – 5 – Hotel „Ponure zamczysko”
scenariusz: Maciej Jasiński
rysunki: Piotr Nowacki
liczba stron: 32
format: 170x238
oprawa: broszurowa
druk: kolor
papier: kredowy
ISBN: 978-83-68097-44-3
cena: 15 zł
Pies Dylan i tchórz Piotruś, czyli Nieustraszeni Łowcy Strachów trafiają do położonego na uboczu hotelu o nazwie „Ponure Zamczysko”, prowadzonego przez sympatyczną właścicielkę. Niestety, gdy tylko zapada zmrok, bohaterowie wpadają w pułapkę rycerza bez głowy, któremu nie spodobało się, że jego zamek zamieniono w hotel. Muszą wydostać się z pułapki i uratować właścicielkę.
„Nieustraszeni Łowcy Strachów” to seria komiksów dla dzieci autorstwa twórców „Detektywa Misia Zbysia” oraz „Smoczka Loczka”. Tym razem Piotr Nowacki i Maciej Jasiński zapraszają czytelników do świata pełnego strachów. Każdy się czegoś boi i ma swoje lęki, ale gdy w piwnicy pojawia się duch albo podczas spaceru natrafia się na zjawę – najlepiej wezwać specjalistów. Dylan i Piotruś  przełamują własne obawy i nie spoczną, dopóki nie rozwiążą zagadki.