Autor Wątek: Ceny trudno dostępnych komiksów  (Przeczytany 13173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline OokamiG

Odp: Ceny trudno dostępnych komiksów
« Odpowiedź #15 dnia: Śr, 17 Listopad 2021, 11:59:31 »
Prawdziwy komiksiarz nie powinien kupować komiksu z myślą o zarobku i uniemożliwieniu innemu czytelnikowi zakupu, żeby dostać stówę, dwie więcej, gdy się wyprzeda. Przypomina się sytuacja z bugpriceami omnibusów na empiku.

Online Castiglione

« Odpowiedź #16 dnia: Śr, 17 Listopad 2021, 12:13:04 »
Bez przesady, tak po prostu wygląda rynek kolekcjonerski.

Offline death_bird

« Odpowiedź #17 dnia: Śr, 17 Listopad 2021, 12:13:32 »
To w końcu komiksy są inwestycją i można je opychać za wielokrotność ceny okładkowej czy jest to spekulacja i oszustwo?

Komiksy mogą służyć celom spekulacyjnym. I nie oceniam tego faktu.
Ale stwierdzenie "moja cena 2,5 stówy (150% przebicia) jest fair a jego 8,5 stówy jest przegięciem" to już w mojej opinii przykład hipokryzji.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Random_Hero

« Odpowiedź #18 dnia: Śr, 17 Listopad 2021, 12:24:27 »
W porównaniu z 600zl czy też 850zl jest jak najbardziej fair. Wiadomo, że jak nakład danego komiksu jest wyczerpany, a zapotrzebowanie nadal duże to ceny będą wyższe. Przy kwocie 250zl nie masz poczucia żeby z ciebie zdzierano za bardzo. Ja, nie miałbym problemu aby tyle zapłacić, biorąc pod uwagę, że jest to świetny komiks, nakład dawno wyczerpany i brak perspektyw na jakiekolwiek dodruki. Jeżeli sprzedaję po wyższej cenie to zawsze staram się sprzedać za tyle ile sam bym dał.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #19 dnia: Śr, 17 Listopad 2021, 12:44:37 »
Przy kwocie 250zl ty nie masz poczucia ze z ciebie za bardzo zdzieraja ale nie jest to prawda uniwersalna, dla mnie juz 150prc przebicia to chora cena, i rownie z kosmosu jak 600 czy 850. Nie oceniam po ile sprzedajesz ale zgadzam sie z deathbirdem ze komentowanie innych cen kiedy sam sprzedales spekulacyjnie to triche hipokryzja.

@ookamig sam tak uwazalem do czasu az nie dorwalem paru uzywanych omniakow ktore sprzedalem z zyskiem 400zl, moje zasady moralne nie wytrzymaly w starciu z perspektywa dodatkowej kasy ;).
« Ostatnia zmiana: Śr, 17 Listopad 2021, 12:58:21 wysłana przez sad_drone »
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline Dracos

« Odpowiedź #20 dnia: Śr, 17 Listopad 2021, 13:18:00 »
Żądanie dowolnej kwoty za komiks to ani spekulacja ani inwestycja. Spekulacją by było wykupienie dużej części nakładu tak żeby później sterować ceną, a inwestycją byłoby celowe kupienie jakiegoś egzemplarza już z zamiarem jego odsprzedaży w momencie kiedy cena na rynku wtórnym osiągałaby jakiś przewidywany przez nas pułap. Te przykłady tutaj się pojawiające to raczej korzystanie z okazji i oglądanie się na innych ktoś wystawił za 300, hej to ja za 250 to tak zwane działanie na "rympał" nie ma tutaj żadnej strategii. I nie jest działanie ani nie legalne ani moralnie wątpliwe, więc dozwolone  8)

Osobiście poluje na dwa komiksy i widzę często księżycowe sumy jakie sobie ktoś życzy gdzie dla mnie księżycowa to już 2-3 krotność okładkowej i dla zasady od takiej osoby nie kupię. Komiks który się wyprzedał, a pojawia się w serwisach to na 95% pochodzi od innego komiksiarza który albo robi wietrzenie półek albo żona mu kazała się pozbyć części towaru i po cenie okładkowej mogę się skusić (chociaż i tak wiem że przepłacam) więcej nie zamierzam bo tyle dobra wychodzi co miesiąc na rynku że i tak trzeba ciąć zakupy.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #21 dnia: Śr, 17 Listopad 2021, 15:37:01 »
Komiks nie jest towarem pierwszej potrzeby i nikt nie jest zmuszany go kupować za jakąkolwiek cenę.
Do tej pory nie sprzedałem żadnego komiksu ale nie miałbym żadnych wyrzutów sumienia gdyby ktoś w wyniku świadomie podjętej decyzji zapłacił mi sumę z kosmosu.

Online Castiglione

« Odpowiedź #22 dnia: Śr, 17 Listopad 2021, 16:07:34 »
Sprzedawanie drożej, kiedy towaru brakuje nie różni się niczym od robienia wyprzedaży, kiedy towar zalega. O to drugie jakoś nikt się nie oburza, wręcz każdy szuka byle urwać 1% rabatu więcej.

Offline death_bird

« Odpowiedź #23 dnia: Śr, 17 Listopad 2021, 18:56:02 »
Komiks nie jest towarem pierwszej potrzeby i nikt nie jest zmuszany go kupować za jakąkolwiek cenę.
Do tej pory nie sprzedałem żadnego komiksu ale nie miałbym żadnych wyrzutów sumienia gdyby ktoś w wyniku świadomie podjętej decyzji zapłacił mi sumę z kosmosu.

Ale tu nie chodzi o popieranie czy potępianie spekulacji samej w sobie. Ktoś kupił na handel i tyle. Zainwestował i ma prawo zażądać kwoty jaka mu się uśmiecha.
Natomiast stwierdzenie "moje 150% zysku jest fair, bo ja tak uważam a jego 750% jest nie fair, bo ja tak uważam" to zwykła hipokryzja. I wyłącznie o nią tutaj chodzi.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #24 dnia: Śr, 17 Listopad 2021, 20:14:44 »
Z punktu widzenia kupującego: w sytuacji gdy danego tytułu nie ma w normalnej sprzedaży i ktoś wystawia go z zyskiem 150% dlaczego miałbym go uważać za hipokrytę, jeżeli pozostałe oferty są nastawione na zysk 600%? Dlaczego też on sam miałby się uważać za hipokrytę jeżeli zastosował stawkę bardziej dostosowaną do realnych możliwości ogółu kupujących? Death_bird czy chodzi Ci o to, że każde zastosowanie wyższej kwoty niż rynkowa jest nastawione na zysk i w tym aspekcie krytyka cen ma znamiona hipokryzji?
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline death_bird

« Odpowiedź #25 dnia: Śr, 17 Listopad 2021, 20:55:46 »
Ja wiem, że język polski nie należy do najłatwiejszych, ale wydaje mi się, że naprawdę zakomunikowałem swoje stanowisko we w miarę jasny sposób.

Ale dobra. Spróbujmy jeszcze inaczej:

1. Nie oceniam samego faktu sprzedaży za 250 zł czy za jakąkolwiek inną cenę.
Nic mi do tego.

2. Odnoszę się tylko i wyłącznie do stwierdzenia jednego handlarza, że jego cena z przebiciem 150% jest wg niego fair (no jasne - kto napisze, że jego cena jest nie fair), który jednocześnie krytykuje innego handlarza, że cena tamtego fair nie jest.

Do tego piję. Do bycia sędzią we własnej sprawie.
A nie do handlu/inwestycji/spekulacji.

Gdyby Random_Hero napisał, że sam sprzedał za 250 a teraz widzi aukcję za 850 to słowa bym nie napisał, bo sama spekulacja mnie nie interesuje. Ale stwierdzenie "moje 250 było fair a 850 tamtego nie jest fair" to wg Ciebie co to jest jeśli nie hipokryzja?

Jaśniej już nie potrafię.

@sad_drone - no przynajmniej jeden.  ::)
O. Nie wiem dlaczego zniknęła trafiająca w punkt odpowiedź sad_drone...

Offline sad_drone

« Odpowiedź #26 dnia: Śr, 17 Listopad 2021, 21:07:19 »
@death_bird usunąłem posta zanim ty zamieściłeś swojego, zdarza mi się to czasem jak stwierdzam że moje ciągniecie dyskusji nic produktywnego do życia nie wniesie ;). podpisuje się pod tym co napisałeś w każdym razie.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline Mruk

« Odpowiedź #27 dnia: Cz, 18 Listopad 2021, 09:30:52 »
Natomiast stwierdzenie "moje 150% zysku jest fair, bo ja tak uważam a jego 750% jest nie fair, bo ja tak uważam" to zwykła hipokryzja.

Ja nie odbieram tego jako hipokryzję.

Nakład ZiCSmK się wyczerpał i wiadomo, że cena na aukcjach wzrosła. Są kupujący, którzy są skłonni zapłacić cenę większą niż okładkowa, takie oferty się pojawiają i transakcje zostają dokonane. Oferta Random_Hero jak rozumiem była nie gorsza od innych podobnych ofert w tym czasie.

Oferta za 850 zł jest z kosmosu, bo po pierwsze pojawiają się inne, znacznie tańsze propozycje, po drugie chyba nie było ofert kupna za taką cenę. Po prostu sprzedawca szuka naiwniaka, którzy przepłaci, dla mnie takie oferty to próba oszustwa, nic więcej. W tej sytuacji rozumiem, że Random_Hero napisał, że jego oferta była ok, a ta wyższa nie.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #28 dnia: Cz, 18 Listopad 2021, 10:09:31 »
Ale w ogóle dyskusja o tym co jest fair i nie fair w kwestii ustalania ceny na przedmiot który kupuje się wyłącznie w celu zaspokojenia swoich kolekcjonerskich pasji jest bezprzedmiotowa. Ewidentny nie fair jest wtedy kiedy handlarz wykorzystuje nieświadomość bądź naiwność kupującego czy sprzedającego, tak jak w tym sławnym przypadku sprzed kilku lat gdy ktoś tam kupił za grosze od jakiegoś dziadka z Warszawy bodajże pierwszy numer Batmana a później pchnął go za niebotyczną sumę na aukcji i jeszcze chwalił się tym w gazetach.

Tcoldmeat

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Cz, 18 Listopad 2021, 10:41:29 »
Sytuacja z dziadkiem to nic złego. To typowy przykład działania handlu. Dziadek zadowolony bo sprzedał szrot, kupujący od dziadka zadowolony bo sprzedał drogo. Kupujący zadowolony bo kupił co chchcial za cenę która znał. To normalna sytuacja. Też czujesz się oszukany idąc do restautaracji i kupując pizze za 50zl  gdzie składniki kosztują w biedrze 10zl?