Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59515 razy)

Offline Jaszczu

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #510 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 09:37:51 »
Widać progres w ortografii

Dziękuję, robię co mogę.

Offline starcek

« Odpowiedź #511 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 10:58:03 »
No patrz Pan, a w innym wątku podlinkowałeś polski komiks bez przykładowych plansz. Ach ta wybiórczośc pod tezę. :D

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Chmielu

« Odpowiedź #512 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 11:09:47 »
- Polacy nie potrafią czytać komiksów - to jak najbardziej uprawnione zdanie, co pokazało trzydzieści stron tego wątku, rozkmin pojedynczych obrazków, czepiania się patyczaków - i ZERO, ale to kompletnie ZERO mówienia o komiksowych fabułach, osadzaniu ich w rzeczywistości, budowaniu scenariusza itp. Oglądać może potrafią. Czytać niezbyt. A i tak wuja z tego rozumieją. Niestety. 90%. Plus minus.

Wiem, że wyjściowo miało się nie komentować opinii (ja komentowałem zachowania/postawę forumowicza),

ale

każdy kto czyta komiksy ma ten rodzaj wrażliwości, który czyni go trochę innym od reszty społeczeństwa. To jest ta kombinacja reakcji, zarówno na stronę plastyczną jak i tekst, którą "przeciętny zjadacz chleba" nie zawsze ogarnia.

Pewien kolega opowiadał mi kiedyś historię rozmowy ze "znawcą kultury" z pewnego programu telewizyjnego poświęconego kulturze. Ten "znawca" nie rozumiał dlaczego w komiksowym kadrze głowa człowieka na pierwszym planie jest większa od samolotu z drugiego planu. A przecież każdy głupek wie, że samolot jest większy, nie?

Tak więc, polemizowałbym, Popielu. Sto procent tu obecnych umie w komiksy (nawet sanitaryści). Między innymi dlatego tu są, bo chcą porozmawiać z innymi. Tylko jedni lubią takie komiksy, a inni śmakie.
Nie każdy musi też mieć dogłębną wiedzę o medium, żeby czerpać z niego przyjemność razem z tym magicznym "coś więcej".

I nie ma się co obrażać, kreować "komiksowych naziolków", "pojebanych czytelników" (czy jakoś tak) i "90 procent wuja rozumiejących". Tak się nikogo nie przekona, a raczej zrazi.

Polski komiks sam się obroni - jak było na znanym plakacie: "I want to believe" ;).

To nie pandemia, to test IQ.

"Żadna ilość dowodów nigdy nie przekona idioty" /
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” Mark Twain

« Odpowiedź #513 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 11:24:10 »
- nie podobał mi się 'Vision' Toma Kinga i totalnie nie rozumiem skąd te zachwyty w internecie.
- spodobał mi się "Roscharch' Toma Kinga i totalnie nie rozumiem skąd tyle negatywnych opinii w internecie.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #514 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 11:34:12 »
No patrz Pan, a w innym wątku podlinkowałeś polski komiks bez przykładowych plansz. Ach ta wybiórczośc pod tezę. :D

No patrz Pan, a wydawało mi się, że udowodniłem, że brak przykładowych plansz dotyczy zarówno polskich jak i zagranicznych komiksów i teza Megatrona jest nieprawdziwa. Ale widzę, że masz ochotę międlić dalej temat, który jest bez sensu. Ach ta przypierdolka, która daje tyle radości.

Zresztą przypieprzasz się bez sensu, bo jeden z dwóch zeszytów akurat ma przykładowe plansze. Szukaj dalej.

https://www.gildia.pl/komiksy/556963-necros-1-ii-wyd
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Marzec 2023, 11:38:10 wysłana przez Jaszczu »

Offline starcek

« Odpowiedź #515 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 15:31:10 »
Tak samo jest w przypadku zlinkowanego Storma. 11 tom nie ma, a 10 tak.

Trochę rozumiem leniwców, którym nie chce się biegac i  szukać. Ma być wprost jak na tacy, a jak nie ma, to spisek i tajności. :-D
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #516 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 17:40:26 »
Czyli brak przykładowych stron na gildii nie jest żadnym dowodem na chujowość polskiego komiksu, tylko jest totalnym randomem i można sobie na siłę szukać tu jakiegoś klucza ale tak naprawdę żadnego nie ma. Co było do udowodnienia :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #517 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 21:03:39 »
Czyli brak przykładowych stron na gildii nie jest żadnym dowodem na chujowość polskiego komiksu...

Oj tam, przecież wszystko na Gildii jest dowodem na chujowość polskiego komiksu. :)
Przecież po to stworzono odrębny dział, żeby móc te polskie wygodnie omijać.  ;D
Brak przykładowych plansz oznacza, że komiks jest kiepski.  :D
Niedostępność okładki limitowanej, jeb, najniższa możliwa ocena.  :)
Nazwisko Turek, sru, gwiazdka niżej. XD
Miło, sympatycznie i oczywiście bez żadnej segregacji. Kochani czytelnicy.   ;D

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline PJP

« Odpowiedź #518 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 21:18:38 »
Musisz mieć pseudonim odpowiedni, np. Marcos Turkov 8)

Offline turucorp

« Odpowiedź #519 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 21:33:51 »
Nie mogę za bardzo szaleć z pseudonimami. :(
W Finlandii mają świetnego twórcę, który się nazywa Marko Turunen, i który czasami też używa pseudonimów, więc zrobiłby się jeszcze większy chaos.  :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline chch

« Odpowiedź #520 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 21:58:02 »
AttaTurek ;)

A swoją szosą:
Gildia powinna wprowadzić ograniczenie, że komentować moga tylko zalogowani użytkownicy, którzy zakupili dany komiks i najwcześniej tydzień po odebraniu paczki.

Sorry za ten przerywnik, możecie kontynuować.

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
« Odpowiedź #521 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 11:19:16 »
Ad nick
Grozdev Wesley Tarr - to świetne niki.

Z innej beczki:
Jak tylko znajdę sporo czasu to przyrządzę polewkę o obrazkowych fabułach z 2 sezonu W7, bo epizody traktowane wybiórczo to ledwo ciepłe kluchy.
Jeszcze przed lanym pośmierdzialkiem upichcę miażdżącą opinię, szykujcie się!

Raczej do nawałnicy "Sztormowej" nie wytrzymię, bo mam nieodparte parcie na szkło.
Muszę sobie polać (ale pisać to już będę totalnie na trzeźwo).
Pzdr.!
Dozo!

PS.
Ależ mi brakuje opisów "Żbikowych" zeszytów z forum:
klubmord
- które cytowałem na starym gildiowym forum .
Było to tak:
kapitanzbikszkice.wordpress.com/2015/01/16/biografia-kapitana-jana-zbika/
Świeże spojrzenie na sprawę na tym blogu.
Próbka stylu autora :

[cytat]"Bogusław Polch, jeden z rysowników klasycznej serii, przywrócił jeszcze raz do życia komisarza Żbika w nieco ironicznym komiksie „Tajemnica „Plaży w Pourville”  (2013).
Komisarzowi pomagał w śledztwie słynny dziadek. Młody Żbik dwoił się i troił, zwiedzał nawet egzotyczne kraje…
Pech i tym razem nie opuszczał komisarza, gdyż sprawę obrazu rozwiązał nie on lecz jakiś sierżant.
Skonfundowany komisarz postanowił już nigdy na łamy komiksu nie wracać.
Ten optymistyczny akcent wieńczy heroiczny życiorys najsłynniejszego gliniarza PRL (z okolicami)."[koniec]
Albo:
"-Palił nieprawdopodobną ilość papierosów, dymna atmosfera pomagała mu rozwikłać najtrudniejsze zagadki, w końcu postanowił rzucić palenie i stać się idealnym milicjantem "
Dla mnie wspaniała ironia i niebywała fantazja.
https://forum.gildia.pl/index.php/topic,13713.1380.html
Ale - przeminęło.Link raczej nadal nie działa.
« Ostatnia zmiana: So, 01 Kwiecień 2023, 11:35:20 wysłana przez xetras »
"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
« Odpowiedź #522 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 21:13:52 »
Oj tam, przecież wszystko na Gildii jest dowodem na chujowość polskiego komiksu. :)
Przecież po to stworzono odrębny dział, żeby móc te polskie wygodnie omijać.  ;D
Brak przykładowych plansz oznacza, że komiks jest kiepski.  :D
Niedostępność okładki limitowanej, jeb, najniższa możliwa ocena.  :)
Nazwisko Turek, sru, gwiazdka niżej. XD
Miło, sympatycznie i oczywiście bez żadnej segregacji. Kochani czytelnicy.   ;D
[Wytłuszczenie moje]- x.
Artysta bez skandali to marny artysta :)
(Byle nazwiska nie przekręcali).
"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

Offline Castiglione

« Odpowiedź #523 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 15:39:22 »
Polscy twórcy (czy też twórcy z terytorium Polski) jak widać trzymają rękę na pulsie i w odpowiedzi na żywiołową dyskusję z tego tematu pojawiła się już stosowna zapowiedź na Gildii (wybór sklepu oczywiście też nieprzypadkowy).

https://www.gildia.pl/komiksy/558982-patyczaki-z-painta-the-best-of

Offline PJP

« Odpowiedź #524 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 16:00:16 »
Sztuka awangardowa i minimalistyczna - niekoniecznie dla profanów 8)