Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1910671 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Castiglione

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #9375 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 14:07:38 »
No tak, że nic innego nie ma.

« Odpowiedź #9376 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 14:09:00 »
A mimo to chyba dobrze się sprzedają bo wychodzą średnio 2 tomy na rok. To jak to jest?
Może dlatego, że inaczej po polsku nie masz możliwości przeczytania X-Menów pisanych przez Claremonta? (Nie licząc oczywiście pojedynczych tomów z kolekcji czy Muchy co jakiś czas) Jasne, wyrywkowo, ale nadal. Uwierz, że jakbyś miał na rynku naszym jednocześnie Punkty Zwrotne i Epici z X-Menami chronologicznie to raczej to drugie by ludzie kupowali częściej
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Antari

« Odpowiedź #9377 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 14:30:49 »
A Marvel jak wydaje omnibusy? Chronologicznie, po kolei?

Nie, też sobie skacze bez ładu i składu. Musiałbyś żadnego omniaka nie ruszyć, bo chronologii się to nie trzyma.

Dla mnie punkty zwrotne to takie "okrojone do granicy możliwości polskie omnibusy". Kupuję i mam. Nie narzekam.

Jakby były epicki to pewnie bym je brał. Ale to takie gdybanie.

Są różni klienci. Nie każdemu się chce ładować w tasiemca na kilka, kilkanaście tomów. Pisał o tym @dreamer36. Wystarczy spojrzeć na target "kolekcji", gdzie każdy tom to inna historia i nikomu to nie przeszkadza.
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Lipiec 2026, 14:33:50 wysłana przez Antari »

Offline Szysza32

« Odpowiedź #9378 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 15:20:57 »
2x Legendy X-Men (za niedługo 3x)
8x Punkty Zwrotne (zapowiedziany 9.)
Wojna w Asgardzie
4x Era Apocalypse'a
Saga miotu
3x Kroniki X-Men (zapowiedziane)
+ kolekcyjne tomy pomiędzy które wpasowują się wydania Egmontu i Muchy
Tak wychodzi że tych X-Men sprzed 2000 i tak jest ponad 20 tomów tylko mniej po kolei i mniej dopasowane do siebie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #9379 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 16:44:43 »

Piękne porównanie.

Oni mieli zeszyty, milion wznowień, tpb, wydania rocznicowe, specjalne, Essentiale, Epiki, Omnibusy i kto wie co jeszcze.

A ile i jakich wydań doczekaliśmy się w Polsce? Na ile sposobów mogliśmy w naszym języku skompletować sobie całość lub dany run?

No tak.... Piękne porównanie....

« Odpowiedź #9380 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 19:21:01 »

Nie, też sobie skacze bez ładu i składu. Musiałbyś żadnego omniaka nie ruszyć, bo chronologii się to nie trzyma.

Dla mnie punkty zwrotne to takie "okrojone do granicy możliwości polskie omnibusy". Kupuję i mam. Nie narzekam.

Jakby były epicki to pewnie bym je brał. Ale to takie gdybanie.

Są różni klienci. Nie każdemu się chce ładować w tasiemca na kilka, kilkanaście tomów. Pisał o tym @dreamer36. Wystarczy spojrzeć na target "kolekcji", gdzie każdy tom to inna historia i nikomu to nie przeszkadza.
Fajny przykład z Omnibusami, taki niezbyt trafiony - w USA masz całą masę innych wydań, Omnibusy, to tylko mały procent tych wydań - w Polsce jesteśmy skazani zwykle na jedno wydanie danego komiksu, ewentualnie jeszcze drugie w kolekcji, lub jak Egmont wydaje je w powiększonym formacie.

I właśnie, Punkty Zwrotne okrojone do granic możliwości co sam mówisz, co powoduje, że często brakuje nam większego kontekstu dla danej historii, przez co często czuć zagubienie czytając je - ty nie narzekasz, i fajnie, ale ja wolałbym zdecydowanie móc zapoznać się u nas z szerszym i większych kontekstem.

Mówisz, że nie każdy klient chce ładować się w tasiemca - spójrz sobie na FB takiej Muchy np. gdy zadali pytanie co byśmy chcieli z X-Menami to większość komentarzy to właśnie cała saga Claremonta była najczęściej wymieniana przez ludzi. Więc tak, wbrew pozorom całkiem spore grono osób by ją chciało. Nie wiem czemu dajesz przykład kolekcji, bo to są dwa różne bieguny
Sociale:

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #9381 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 20:04:32 »
W sumie to dobrze, że nie wyszła ta kolekcja z mutantami, bo by już całkowicie pogrzebała jakiekolwiek szanse na wydanie u nas w tym stuleciu kompletnego pierwszego runu Claremonta. A tak przynajmniej te pół promila szansy zostało i może ktoś się skusi na te pici epici. To raptem jakieś 20 tomów  ;)

Offline Antari

« Odpowiedź #9382 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 20:09:29 »
Fajny przykład z Omnibusami, taki niezbyt trafiony - w USA masz całą masę innych wydań, Omnibusy, to tylko mały procent tych wydań - w Polsce jesteśmy skazani zwykle na jedno wydanie danego komiksu, ewentualnie jeszcze drugie w kolekcji, lub jak Egmont wydaje je w powiększonym formacie.

Okej, rozumiem, że to nie było wczęśniej u nas wydane ale ja piszę tylko o braku ciągłości chronologicznej w przypadku wydań USA, co widzi każdy ktoś śledzi chociażby preordery. I na tej zasadzie dostrzegam tu analogię.

Popatrz sobie jak są wydawani nowi X-men w omnibusach żeby zrozumieć o czym mówię.

W sierpniu 2025 wydali FALL OF THE HOUSE OF X RISE POWERS OF X OMNIBUS. We wrześniu 2025 roku wydali Dawn of X vol.1 omnibus, który dzieje się zaraz po HoX PoX, czyli na początku runu Hickmana). W październiku wyszedł X-MEN BY GERRY DUGGAN OMNIBUS, który dzieje się dużo później, a w listopadzie X-MEN BY AL EWING OMNIBUS, który wchodzi po Dugganie. W 2026 wydali Dawn of X vol.2 które dzieją się duuużo wcześniej niż to co opisałem wyżej (po Dox1) a w zapowiedziach jeszcze Reign of X vol. 1 i vol.2 (po DoX2). I żeby było śmiesznie w międzyczasie wyprzedał im się X of Swords OHC, który wchodzi po drugim omniaku Dawn of X, a wydali go duuużo wcześniej przed wydaniem DoX1 i Dox2. Nie mówiąc o tym, że Inferno też wydali dużo wcześniej i cholera wie czy niewyjdzie jeszcze w jakimś sklejaku. A Omnibus X-men Hickmana wydali w 2022 roku ;) Żeby to ogarnąć trzeba mieć rozpiskę Omara, bo można się pogubić. Nic tu nie jest wydawane po kolei tylko na odwal, jak komu się podobało. I spróbuj sobie to teraz czytać, a mówimy tu już o 3 latach wydawania tego przez samego Marvela. Na ten moment nie możesz zacząć czytać, bo jeszcze coś pominiesz ;) Jeszcze do wydania omniaki Gillena i Spurriera.

Ale tak, mogli przecież sobie lecieć po kolei zeszytami na premierze ;) Tylko czemu to ma kogoś obchodzić kto zbiera tylko omnibusy? Nie da się ukryć, że wychodzi to najbardziej ekonomicznie.

A to jest tylko jakiś głupi run modern. To spróbuj teraz ogarnąć 30 czy 40 lat X-men chronologicznie po kolei jak nawet Marvel tego nie robi i non stop powstają problemy z brakiem tomów po kolei. 

Offline Szysza32

« Odpowiedź #9383 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 20:41:31 »
Łał no to Egmont w porównaniu z Marvelem jest jakiś genialny bo w Polsce te komiksy się ukazywały po kolei. :D

Offline Antari

« Odpowiedź #9384 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 20:45:17 »
Łał no to Egmont w porównaniu z Marvelem jest jakiś genialny bo w Polsce te komiksy się ukazywały po kolei. :D

Nie, wydawali tak samo jak Marvel wydawał po kolei zeszyty i tpb. Ja piszę o wydaniach zbiorczych w OHC. Chyba za mało to podkreśliłem w poprzednim poście ;)

Mnie te Milestone'y bardziej się kojarzą z Omnibusami niż z TPB czy zeszytami o czym pisałem już kilka postów wyżej. Ale z racji tego, że kilka osób mi zarzuciło, że porównanie słabe, to postanowiłem wyjaśnić.

« Odpowiedź #9385 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 22:38:11 »
Ale tak, mogli przecież sobie lecieć po kolei zeszytami na premierze ;) Tylko czemu to ma kogoś obchodzić kto zbiera tylko omnibusy? Nie da się ukryć, że wychodzi to najbardziej ekonomicznie.

A to jest tylko jakiś głupi run modern. To spróbuj teraz ogarnąć 30 czy 40 lat X-men chronologicznie po kolei jak nawet Marvel tego nie robi i non stop powstają problemy z brakiem tomów po kolei.
Omnibusy wychodzą zawsze jako ostatnie, nie musisz kupować zeszytów na premierę żeby coś kupować, wystarczy poczekać na wydanie zbiorcze TP/HC które wychodzi po paru miesiącach zwykle, na nich wzoruje się Egmont z resztą bardzo często - one wychodzą chronologicznie, i regularnie - raczej osoba która chce być na bieżąco z jakąś serią nie czeka paru lat aż wyjdzie Omnibus   ::)

"To spróbuj teraz ogarnąć 30 czy 40 lat X-men chronologicznie" - każdy Epic ma w opisie i na okładce taką ładną informacje: Volume: #(i numer chronologicznie) - jeśli umiesz liczyć to niespodzianka, kupujesz po prostu numerami po kolei - będziesz miał piękną ciągłość, normalnie rzecz której nie da się ogarnąć  :o :o :o
Sociale:

Offline Szysza32

« Odpowiedź #9386 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 22:57:49 »
Ok, nie wyszła mi szydera.

I rzeczywiście niezbyt zrozumiała jest dla mnie ta kolejność wydawania - chociaż dla mnie to jednak po prostu minus dla Marvela. :p Ale z drugiej strony to numerowane Uncanny X-Men Omnibus jednak wychodzi po kolei.
Natomiast różnica faktycznie jest taka, że pod względem wydania polskojęzycznego to nawet nie ma wyboru między omnibusami, zeszytami i innymi formatami, więc to co wychodzi to jakby zastępuje to wszystko po trochu. ;)

"To spróbuj teraz ogarnąć 30 czy 40 lat X-men chronologicznie" - każdy Epic ma w opisie i na okładce taką ładną informacje: Volume: #(i numer chronologicznie) - jeśli umiesz liczyć to niespodzianka, kupujesz po prostu numerami po kolei - będziesz miał piękną ciągłość, normalnie rzecz której nie da się ogarnąć  :o :o :o
Tylko że Epiki akurat również potwierdzają to co Antari, one w oryginale wychodzą jeszcze bardziej nie po kolei niż omnibusy i nie kupisz ich sobie po kolei, bo części tomów po prostu nadal w ogóle nie ma.
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Lipiec 2026, 23:00:00 wysłana przez Szysza32 »

Offline Antari

« Odpowiedź #9387 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 23:09:36 »

Kolego ale Epici Marvela również wychodzą na oślep. Owszem są ponumerowane ale to tylko żeby było wiadomo jaka jest kolejność czytania. Jeżeli chodzi o to jak Marvel je wydaje to jeszcze się chyba nie zdarzyło żeby szły równo chronologicznie 1,2,3,4 itd. Tylko skaczą najpierw 5 potem 1 potem 7 itd. Zapytaj kogokolwiek kto kupuje amerykańce. Ale to już lekki offtop i nie brnijmy w ten temat.

Offline Crono

« Odpowiedź #9388 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 23:15:19 »
I jakoś w sumie nikt nie ma z tym większego problemu, że epiki tak wychodzą. Nawet w każdym tomie Marvel zamieszcza taką informację i coś w stylu "jebać chronologię, czytaj ten tom i ciesz się lekturą". Tylko u nas mam wrażenie że jak nie wyjdzie chronologicznie to ludzie będą marudzić/pogubią się i sprzedaż spadnie. Guzik prawda, co potwierdza Mucha skacząc od epoki do epoki.

Offline Alois

« Odpowiedź #9389 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 23:35:49 »
Poza tym polski czytelnik jeśli chodzi o skakanie w czasie jest do tego przyzwyczajony od czasów
TM-Semica. Chociaż tam skakali głównie jednokierunkowo od przeszłości w przyszłość to zdarzało się też cofanie jak np. w Spidermanie po dojechaniu dużymi susami od pierwszej połowy lat 80-tych do połowy 90-tych cofnęli się do Ostatnich Łowów Kravena lub w Batmanie gdzie też po wejściu już w lata 90-te w pewnym momencie cofnęli się do Breyfogla z lat 80 - tych.