Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1910513 razy)

Offline Castiglione

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #9345 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 13:23:41 »
To, że jestem w mniejszości, to zgodzę się.
Może i te eventy są najbardziej przyciągające klienta, ale też jestem zdania, że warto byłoby to wydać bardziej kompletnie. Z X-Menów jeszcze dużo przede mną, bo też dłuższy czas opierałem się na tym, co mamy w Polsce, ale niedawno czytałem jeden z omnibusów "Uncanny" Claremonta i tam prawie że każdy pojedynczy zeszyt trzymał wysoki poziom. Tracić całą tę podbudowę, relacje między postaciami i tyle historii na rzecz wyrwanej z kontekstu nawalanki... No nie, dla mnie zdecydowanie nie warto. Na pewno sporo jest też rzeczy średnich, co nie zmienia faktu, że na pewno można było wydać to u nas lepiej, wzorem np. Spider-Mana.

Offline Klima

« Odpowiedź #9346 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 14:59:24 »
a wiadomo, które numery będa wchodzić w skład tego wydania?

Zapewne +/- coś z przedziału Uncanny X-Men 325-350 z wykluczeniem zeszytów 333-337 bo je dostaliśmy w Punktach zwrotnych  Onslaught.

Offline michał81

« Odpowiedź #9347 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 15:05:12 »
Zapewne +/- coś z przedziału Uncanny X-Men 325-350 z wykluczeniem zeszytów 333-337 bo je dostaliśmy w Punktach zwrotnych  Onslaught.
Cytując komentarz: będziemy próbować od #322. Chcą zachować ciągłość od Ery Apocalypsy.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #9348 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 15:20:44 »
A co z ciągłością X-Men Niciezy i Kuberta? Tam są jeszcze większe dziury a obie serie dość mocno momentami się przenikają i łączą.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #9349 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 16:52:19 »
To będzie jakiś autorski składak Muchy, czy mają jakiś oryginalny zbiorczy, na którym mogą się oprzeć? Bo z Madureiry to tylko Trial of Gambit kojarzę.

Offline michał81

« Odpowiedź #9350 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 17:10:41 »
To będzie jakiś autorski składak Muchy, czy mają jakiś oryginalny zbiorczy, na którym mogą się oprzeć? Bo z Madureiry to tylko Trial of Gambit kojarzę.
Raczej autorskie, choć mogą sie wspierać X-Men Visionaries: Joe Madureira, które jest strasznie dziurawe, bo tam nie ma zeszytów rysowanych przez innych artystów, ale oni chcą je właśnie dodać.
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Lipiec 2026, 17:12:33 wysłana przez michał81 »

Offline michał81

« Odpowiedź #9351 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 17:12:04 »
A co z ciągłością X-Men Niciezy i Kuberta? Tam są jeszcze większe dziury a obie serie dość mocno momentami się przenikają i łączą.
Nie zapowiedzieli. Problemem nadal są Punkty Zwrotne które wybierają zeszyty z obu serii pod eventy.

Offline Warpath

« Odpowiedź #9352 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 18:07:09 »
Jeśli faktycznie planują zaczynać od UXM #322 oznacza to de facto, że nie będzie to tomik jedynie z Madureirą. #322 zeszyt rysuje Tom Grummett a Madureira jest odpowiedzialny jedynie za okładkę. Kolejne dwa też nie są jego autorstwa. A skoro tak, to spodziewam się nawet większego mixu w środku, by całość zawartej historii była koherentna. Stawiałbym nawet na naprzemienną obecność zeszytów X-Men, gdyż niektóre kontynuują wątki rozpoczęte w kolejnych UXM Madureiry.

Offline michał81

« Odpowiedź #9353 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 19:01:39 »
Na pewno sporo jest też rzeczy średnich, co nie zmienia faktu, że na pewno można było wydać to u nas lepiej, wzorem np. Spider-Mana.
Ale epików na pewno nie wyda ani Egmont, ani Mucha, a już tym bardziej Hachette. Musiałby ktoś przyjść nowy, powiedzieć "jebać to, wydaje epiki po kolei" ale pewnie i tak by został zblokowany przez licencje, które rozkładają się na 3 wydawców.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #9354 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 22:27:48 »
No o to mi chodzi, że teraz już tego nikt nie ruszy, ale patrząc na to jak rozwinęły się u nas inne serie - na pewno mogliśmy dostać coś lepszego niż "Milestones" i różnej maści składaki od Muchy.

Pewnie gdyby decyzję o tym, w jakiej formie wejść w X-Menów Egmont podejmował teraz - w przypadku Spider-Mana będąc w sytuacji, że wydają już nawet pełne runy z lat 60. - to szansa na pójście w Epiki byłaby większa niż w 2021, gdy postawili na "Milestones". No ale tego już nie cofniemy, więc jest jak jest.

Online Crono

« Odpowiedź #9355 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 22:53:28 »
Castiglione, nie byłbym tego taki pewien. Od odejścia TK mam wrażenie że Egmont zrobił się bardzo ostrożny w podejmowaniu nowych decyzji wydawniczych (chociaż zasadniczo wcześniej też był) i wątpię czy wszedłby w epiki X-men. Przecież oni boją się nawet wydać Dark Phoenix Sagę w ramach Punktów zwrotnych. Niemniej, do dziś nie potrafię zrozumieć tego, czym to wydawnictwo kierowało się wyborem Milestones. Najgorszy z możliwych wyborów. Także, za to jak mamy wydawanych mutantów powinniśmy dziekować temu wydawnictwu (ale fakt też, że Mucha mogła to lepiej ogarnąć).

Offline Castiglione

« Odpowiedź #9356 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 23:11:29 »
A no też fakt, ja dalej pisząc Egmont mam na myśli Egmont za TK ;D

Offline Warpath

« Odpowiedź #9357 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 23:19:20 »
Jestem właśnie ciekawy jak to rozegrają. Do tej pory myślałem, że będą do upadłego eksploatować starego dobrego Claremonta oraz Semica, zaś czasy, gdy odważniej sięgali po późniejsze historie (Era Apokalipse'a, Astonishing X-Men, New X-Men) minęły bezpowrotnie. A tu niespodzianka - postanowili wyjść poza ten okres, i do tego kontynuują poniekąd post-semicowską chronologię. Pytanie na ile tej chronologii będą wierni, a na ile będą ją docinać pod ewentualne założenia linii, których nie znamy.

No i oczywiście co potem - czy można spodziewać się kontynuacji? Linia będzie prowadzona w miarę chronologicznie (oczywiście obchodząc Milestones), czy będą punktowo skakać po linii czasowej z zamkniętymi historiami z różnych okresów?

« Odpowiedź #9358 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 00:02:15 »
Najbardziej winnym mojego takiego stanu rzeczy z rozgrzebaniem X-Menów jest niestety Egmont, decydując się na wydanie Punktów Zwrotnych - chyba nie mieli odwagi iść na pełnej, i wydać nam Epici, ale chcieli chodź w mały sposób zadowolić fanów Mutantów u nas. Szkoda, bo może teraz Mucha by weszła w te Epici gdyby nie Punkty Zwrotne, bo widać, że mają jakieś tam pomysły na nich
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Szysza32

« Odpowiedź #9359 dnia: Śr, 22 Lipiec 2026, 00:12:54 »
Egmont sam minimalnie się podkopał już w 2019 z tomem X-Men Jim Lee z zeszytami z "dziurami" pomiędzy, które prędzej czy później by się zdublowały z Epikami (wydany w tym samym czasie Spider-Man McFarlane nawet nie jest ujęty w Epic Collection).
A potem pewnie też mniej szczęślilwie niż przy Pająku ułożylo się to, które Epiki w ogóle da się wydać na tamtą chwilę. Przy AMS zaczęli od słynnych "Ostatnich Łowów Kravena" a potem chronologicznie dało się wydać 11 kolejnych epikow (ok, jeden się trochę odsunął w czasie) załatwiając jednocześnie okres TM-Semic, gdy w przypadku X-Men analogicznym startem musiałby być chyba "The Fate of Phoenix", po którym jednak były potężne dziury i nadal brakuje kilku tomów. Chociaż idąc od samego początku Claremonta faktycznie nie byłoby tak źle.