Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1822285 razy)

Offline Gustavus_tG

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #9075 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 17:12:00 »
Naprawdę lubię takie komiksy, które wypełniają luki. Ten komiks idealnie wypełnia dziurę między dwoma Punktami Zwrotnymi i jak jeszcze ktoś słusznie przypomniał - to są zeszyty od razu po Sadze Muir z TM-Semic/SBM.
Między Planem X-Terminacji w którym ostatnie zeszyty serii Uncanny X-Men to 270-272 i SBM #71 z UXM 278-280 a PZ Pieśń Egzekutora z UXM #294-297.

To raczej znajdują się pomiędzy tymi PZ, a nie idealnie wypełniają lukę  :)
Ciężko to przyznać, ale Bishop idealnie uzupełni lukę pomiędzy X-Men - Jim Lee wydanym przez Egmont ::) (Uncanny X-men #268-269), następnie wspomniany Plan X-Terminacji (#270-272) i ponownie wydany przez Egmont X-Men - Jim Lee z zeszytami Uncanny X-men #273-277, potem wspomniany SBM #71 z zeszytami #278-280 i teraz cały na czar... ekhm, na biało wjeżdża Bishop z zeszytami Uncanny X-Men #281–293 i dopiero PZ Pieśń Egzekutora z zeszytami Uncanny X-Men #294–297 i kolejny PZ Śmiertelne Przyciągania z zeszytami Uncanny X-Men #298–300.

Offline Xmen

« Odpowiedź #9076 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 17:20:15 »
Obwoluty i soft touch to straszne raczysko. Obwoluty wkurw*ją a okładki soft touch brudzą się od samego patrzenia.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #9077 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 17:41:18 »
Pytałeś, w czym przeszkadza, no to odpowiedziałem. Może ta zabawa ze zdejmowaniem obwoluty to malutki problem, ale jednak jakiś problem, więc go ująłem. Nie wiem, mam to traktować jako zaletę obwolut? Czy olać i przemilczeć, bo to mały problem?
No można to uważać za problem, tylko że już zbliżamy się do stwierdzeń typu, że książka jako taka jest niewygodna, bo trzeba przerzucać strony, żeby czytać.

Offline Xmen

« Odpowiedź #9078 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 18:48:08 »
Ten problem można rozwiązać czytając e boki na czytniku. W komiksie też trzeba przewracać strony i nikt nie narzeka ale to fakt, że najlepiej robić to bez obwoluty. Obwoluta to coś kompletnie zbędnego, nie ma żadnej funkcji. Łatwo ją zagiąć, naderwać itd można ściągać i zakładać, można. Tylko po co to wszystko? Zrobić wydanie z fajną okladką i tyle. Te wszesniejsz DC deluxe z obwalutami i czarnymi okładkami to jakiś absurd. Ciężko o gorsze wydanie komiksu. Bez obwolut wszystko wygląda jak kolekcja encyklopedii z lat 2000.
« Ostatnia zmiana: Pn, 16 Marzec 2026, 18:53:09 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #9079 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 20:22:35 »
ponownie wydany przez Egmont X-Men - Jim Lee z zeszytami Uncanny X-men #273-277, potem wspomniany SBM #71 z zeszytami #278-280 i teraz cały na czar...

Dziękuję ci za to uzupełnienie i poprawienie. Ten komiks kupiłem tak dawno temu (2019), że zapomniałem, że te zeszyty tam są. I to jest super, bo mam te wszystkie komiksy. Czyli razem z Wille Portacio w 6 albumach dostaniemy po kolei 42 zeszyty serii Uncanny X-Men. I kto powiedział, że mutanci w polsce są tak pocięci, że nie da się tego wydać w całości? :) A jak dołozymy jeszcze zeszyty z TM Semic, będzie tego więcej.

Offline Konrad

« Odpowiedź #9080 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 23:31:54 »
Prawda jest taka że komiksy Muchy zawsze były droższe, szczególnie te których licencja obejmowała tylko Polskę, a nie jak najczęsciej jest Polskę i Portugalię.
Raczej można by napisać "jak najczęściej było". Widać wyraźnie, że Mucha w dużym stopniu odpuściła sobie Portugalię. Od początku 2025 roku wydali tam zaledwie 2 komiksy: Saga tom 12 oraz Spider-Man: Czarny kostium i Krew (z serii Czerń, biel i krew). I na ten rok w zapowiedziach mają tylko Venoma z tej serii. Pewnie puszczą też dalej Sagę i może nowego Criminala (The Knives). Chociaż kto ich tam wie, bo po skończeniu Reckless ostatnie one-shoty Brubarkera (Gorączka nocy, Incognito, Sceny zbrodni, Tam było ciało czy Domy Potępionych) już odpuścili, zresztą też tak jak Lemire'a (Małe Arkana czy Mity Kościanego Sadu).

« Odpowiedź #9081 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 23:49:30 »
Szkoda, że Mucha tak zmniejszyła ilość publikacji, mimo zwolnienia tempa i rażących błędów w ostatnim czasie, nadal mam sentyment do tego wydawnictwa, które dało nam dużo dobrych rzeczy, szczególnie cenię sobie ich bibliotekę Marvela - świetne serie z Mutantami (Astonishing, New X-Men, Ucanny X-Force czy Apocalypse Saga) czy Jessica Jones będąca swoistym uzupełniem ulicznego zaułka Marvela, po DD Bendisa. I przede wszystkim kolory Loeb'a i Sale'a.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Piterrini

« Odpowiedź #9082 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 05:58:29 »
Przede wszystkim wydawnictwu Mucha można być wdzięcznym za Egmont, który wcześniej okopując się na stanowisku, że "cegieł" sprzedać się nie uda, dzięki Muchowemu Długiemu Halloween zmienił tor, do tego dorzucić można wydawnictwa powstałe później - bez tej zweryfikowanej wiedzy, że klienci są skłonni zapłacić duży (relatywnie) pieniądz za komiks (i nie będzie to wtopa wydawnicza) rynek wyglądałby zupełnie inaczej.

Offline Juby

« Odpowiedź #9083 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 10:37:48 »
Kilku wydawców już to potwierdzało, obwoluta podnosi cenę komiksu. To są kolejne 4 strony plus skrzydełka które trzeba ująć w kakukacji komiksu, więc nie pisz bzdur.
Prawda jest taka że komiksy Muchy zawsze były droższe, szczególnie te których licencja obejmowała tylko Polskę, a nie jak najczęsciej jest Polskę i Portugalię.
Znowu piszesz takim językiem, jakbyś szukał kolejnej wojenki ::)

Nie zrozumiałeś mnie - wiem, że obwoluta podnosi cenę komiksu i właśnie o to chodzi - gdyby wydania Muchy byłyby identyczne jak DC Deluxe od Egmontu, wtedy różnica w cenie byłaby mniej odczuwalna. Ale jeśli cena jest aż o tyle wyższa, a samo wydanie o obwolutę uboższe, to różnica wypada jeszcze gorzej. Zresztą, bez porównywania do konkurencji wystarczy zerknąć na samą Muchę - Legendy X-men: Jima Lee wydane pod koniec 2023 roku mają 340 stron i kosztowały 179,99 zł. Dwa lata później podobny komiks o objętości 384 stron kosztuje 219 zł. +39 zł przy 44 stronach różnicy! To niemal złotówka na stronie! Żeby szukać bliżej, w lipcu ubiegłego roku do sprzedaży trafił The Spectacular Spider-Man. Tombstone! tylko o 16 stron cieńszy, a był od tych nowych X-Menów o 20 zł tańszy (czyli różnica nawet większa niż złotówka za stronę). Czy jest jakieś wydawnictwo, które aż tak podniosło ceny w ostatnim czasie?

Offline michał81

« Odpowiedź #9084 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 12:06:43 »
Nie żadną wojenkę tylko napisałeś to tak jakby komiksy z obwolutą był tańsze a tak nie jest. Po prostu ten wydawca ma droższe komiksy. Zaczniesz porównywać że Studiem Lain to się okaże że Mucha może mieć tańsze. Ale na 100% nie zależy to od obwoluty która podnosi cenę komiksu, a raczej od podpisanej licencj, nakładu i marży.

« Odpowiedź #9085 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 13:22:59 »
Czy ty każde słowa takie bierzesz za próbę wojenki? Od tego jest forum, żeby zwrócić uwagę, że ktoś pisze rzeczy nie mające potwierdzenia w rzeczywistości, czyli są bzdurami - jeśli nazwanie rzeczy po imieniu nazywasz próbą wywołania wojenki, to strasznie bierzesz do siebie słowa krytyki, mam wrażenie, że myślisz, że nie można cię skrytykować, bo tylko jak to się zrobi to albo właśnie mówisz, że ktoś chce mieć wojenkę z tobą lub mówisz, że dezaktywujesz konto tutaj  ??? Serio, mówię ci to koleżeńsko - zwyczajnie czasem odpuść niż szukaj tego, że wszyscy chcą mieć z tobą jakieś wojenki
Sociale:

Offline Castiglione

« Odpowiedź #9086 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 16:24:00 »
Zwrócić uwagę to jedno, można napisać rzeczowo i naprostować, nie ma obowiązku jednocześnie kogoś atakować i da się to zrobić bez tego. Jest generalnie różnica, czy ktoś ci napisze "pierdolisz" czy "nie masz racji", niezależnie, czy faktycznie pierdolisz.

« Odpowiedź #9087 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 17:58:26 »
I masz rację, tylko Michał nigdzie w ten sposób nie napisał, Juby nawet podkreślił fragment, "więc nie pisz bzdur" - nie widzę tutaj żadnego ataku w jego stronę, ani szukania wojenki. Juby po prostu jest przewrażliwiony na swoim punkcie, ile razy to po tym jak zwróciło mu się uwagę, że się gdzieś myli lub ma dziwne spojrzenie na niektóre rzeczy (jak stara dyskusja moja z nim o tym, że z góry skreśla jakiś komiks bo jakaś postać jest przedstawiona inaczej niż w jego opinii właściwie) Juby żalił się, że go atakuje się, szuka wojenki z nim więc odchodzi z forum i dezaktywuje konto? Ja pamiętam parę takich momentów już.
Sory, ale tak nie zachowuje się dorosły człowiek
Sociale:

Offline Juby

« Odpowiedź #9088 dnia: Śr, 18 Marzec 2026, 15:24:42 »
Zwrócić uwagę to jedno, można napisać rzeczowo i naprostować, nie ma obowiązku jednocześnie kogoś atakować i da się to zrobić bez tego. Jest generalnie różnica, czy ktoś ci napisze "pierdolisz" czy "nie masz racji", niezależnie, czy faktycznie pierdolisz.
Thank You & dokładnie to.

A co tam pisze szop z facepalmem w awatarze nie czytam. Już pisząc do Michała wiedziałem, że zaraz przyleci jego padawan, a że jest jeszcze bardziej irytujący od osobnika, którego zapalczywie próbuje tutaj zwalczyć, jakiś czas temu trafił do listy ignorowanych. Polecam.

Offline michał81

« Odpowiedź #9089 dnia: Pt, 20 Marzec 2026, 18:02:30 »
Odebrałem dzis Legendy X-men Whilce Portacio i jest ten sam cieńszy papier co w Legendy X-men Jim Lee.