Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1495773 razy)

Offline Kadet

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6240 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 22:17:40 »
No więc dobrze, zostańmy przy jedynym słusznym argumencie- " musi być drogo ,innaczej się nie da". Ja nie mówię że ma być za 10zl, jednak byłoby miło gdyby komiksy kosztujące prawie 200 lub 300pln, po dużych rabatach nie były wydawane na odpierd... Ani Egmont ani mucha nie są polskimi wydawcami, przy czym Egmont to też duże korpo. Zresztą niech wydają nawet za 800zl, tylko mogliby wreszcie zacząć robić to dobrze, bo póki co jakość spada a ceny rosną.

Proszę, nie sprowadzaj moich opinii do ekstremum. Przecież wyraźnie piszę, że jeśli coś jest źle, to należy to krytykować i starać się, by było lepiej. Byle z rozsądkiem.

A Egmont przy Carrefourze to jest przecież karzełek. Naprawdę, zachowajmy jakąś skalę i - co starałem się przekazać - nie traktujmy kolekcji z Carrefoura jako jakiegokolwiek punktu odniesienia dla cen i procesu przygotowania komiksów z normalnej dystrybucji.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline xanar

« Odpowiedź #6241 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 22:37:01 »
Nie wiem skąd pomysły, żeby porównywać firmy, które zajmują się wydawaniem komiksów z firmą, która zajmuje się wszystkim tylko nie wydawaniem komiksów, bo coś tam zrobili i sprzedawali to po 10 zł, czy jakie tam ceny były.
Teraz pytanie, skoro to taki wspaniały interes, to zakładaj wydawnictwo i będziesz wydawał wszystko po taniości - cały rynek twój wykosisz całą konkurencję.
Coś tam Motyl pisał o psuciu runku - zabierzesz im całe nadmiarowe zyski i zostaniesz Robin Hoodem komiksowa  :) będą cię ludzie na rękach nosić i pomniki stawiać z podpisem Xmen, nawet nick komiksowy wszystko się zgadza  :)
I co ten Carrefour dalej wydaje ten komiksy, czy był rzut i już wszystko zniknęło i wszyscy zapomnieli.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Castiglione

« Odpowiedź #6242 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 22:53:15 »
Albo źle się wyraziłem albo źle odczytałeś: nie napisałem, że cena zależy od ilości literek tylko że w sytuacji w której jest o wiele więcej liter a i cena jest niższa to pojedyncze literówki łatwiej wybaczyć. W komiksie gdzie w dymkach jest po maksymalnie kilkanaście wyrazów (a i za komiks trzeba zapłacić nieraz kilka razy tyle co za książkę) literówki wkurzają o wiele bardziej.
Dokładnie. A osobiście to nie kojarzę nawet, żebym czytał książkę tak źle przygotowaną, jak zdarzają się niektóre komiksy.

Offline Xmen

« Odpowiedź #6243 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 23:56:52 »
@Kadet dlatego przyznałem wam rację że komiksy muszą być drogie. Dziwię się że wciąż są po 200-400 okładkowe. Po nowym roku to się zmieni. Krytykuje z rozsądkiem. Carrefour ma lepszą korektę i kontrolę niż mucha i Egmont, a specjalizują się we wszystkim tylko nie komiksach. Że jak to niby? Porownywac komiks do komiksu? Niezwykle frapująca sprawa.
@xanar XD
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Leyek

« Odpowiedź #6244 dnia: Śr, 18 Październik 2023, 22:55:34 »
Mam pytanie do posiadaczy drugiego tomu X-Statix: też macie błąd w zeszycie 13?  Chodzi mi o pierwsze dwie strony zeszytu, które tworzą całość, a są rozdzielone.
https://zapodaj.net/plik-62seSRWwmN
https://zapodaj.net/plik-aBvFB95RXw

W zeszycie 15 jest to samo.

No powiem Ci, że to co jest w zeszycie 13 to jest mały pikuś przy zeszycie 15. Wielkie dymki, a mówiący na kolejnej stronie. Ale najlepsze, że te 2 strony trzeba czytać łącznie rzędami.

No ale tytuł najlepszego wydawcy w kraju zobowiązuje ;) Tylko błąd jest w uzasadnieniu, powinno być:

"Mucha Comics za konsekwentne trzymanie się obranej linii wydawniczej, publikowanie autorów ważnych dla komiksowego świata oraz odważne poszerzanie oferty o tytuły nietuzinkowe wydawanie komiksów w sposób nietuzinkowy."

PS. Abstrahując od ludzkich błędów, że takie coś przeszło to jestem zdania, że to przecież powinna być jakaś opcja automatyczna w programie (programach) przygotowującym komiks do wydruku, że sprawdza czy splashe są dobrze rozłożone. Jeśli nie ma to te programy są do dupy, albo pliki do druku są na odwal przygotowane przez oryginalnego wydawcę. Wszystkie komiksy w wersjach elektronicznych jakie widziałem miały splashe z automatu połączone, więc to nie jest jakaś wielka filozofia.

Online Castiglione

« Odpowiedź #6245 dnia: Śr, 18 Październik 2023, 23:10:36 »
Nie znacie się, to taki zabieg artystyczny, żeby podnieść abstrakcję tego komiksu :P

Offline amsterdream

« Odpowiedź #6246 dnia: Śr, 18 Październik 2023, 23:54:50 »
Po prostu ten komiks jest za tani. Jakby kosztował 100zł więcej to nie byłoby błędów.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline xanar

« Odpowiedź #6247 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 00:42:26 »
Optymista  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #6248 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 01:28:27 »
Jakby kosztował 200zl więcej to tylko okładka byłaby spartaczona.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Crono

« Odpowiedź #6249 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 06:55:08 »
Ale może to celowy zabieg. Może chodzi o to, żeby czytelnik kupił dwa egzemplarze komiksu i przy czytaniu położył je obok siebie i sam zrobił splashe 😂

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #6250 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 07:32:43 »
W tej dyskusji o jakości Muchy kogoś mi tu brakuje...hmm....

Offline isteklistek

« Odpowiedź #6251 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 08:50:52 »
Ja bym poczekał na informację, jak to wygląda w oryginale. Może ktoś ma i podeśle zdjęcie, wtedy można dyskutować. Oczywiście wielkie uznanie za czujność.

Offline Capsee

« Odpowiedź #6252 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 09:02:57 »
No właśnie. Na profilu Muchy na fb ktoś pytał czy cały nakład ma tą wadę, ale odpowiedzi się nie doczekał. Uważam że komiks powinien zostać wycofany ze sprzedaży i wydrukowany bez tych błędów.

Offline LukCook

« Odpowiedź #6253 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 09:03:58 »

Ustalają przekaz  ;)

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #6254 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 09:14:01 »
Do naszych tradycyjnych ankiet podsumowujących rok (najlepszy komiks, najlepsze wydawnictwo itd.) proponuję dodać Największą jakościową wtopę i być może nawet Antywydawnictwo. W tym roku jest trochę kandydatów.