Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1492987 razy)

Offline mack3

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5790 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 15:02:00 »
Te głosy (o ile zauważyłem) nie krytykują brak paginacji, tylko brak paginacji przy jednoczesnej obecności spisu treści z odnośnikami do konkretnych stron.
Tak, można to tak zinterpretować.
Ale spis treści na początku w niczym nie przeszkadza, a jak nabardziej może być pomocny (kończę czytać jakąś historię i patrząc na spis treści wiem na jakiej stronie się znajduję). Oczywiście, byłby bardziej pomocny, gdyby dodać paginację i poprzednie wypowiedzi można zinterpretować jako sugerujące takie rozwiązanie. A moim zdaniem takie rozwiązanie jest złe, bo paginacji nie lubię ;).
« Ostatnia zmiana: Śr, 24 Maj 2023, 15:24:03 wysłana przez mack3 »

Offline misiokles

« Odpowiedź #5791 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 15:05:30 »
Informacja, że jestem na dokładnie na domniemanej 72 stronie (z 154) nie jest w niczym pomocna.

Offline greg0

« Odpowiedź #5792 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 15:13:12 »
Ważne żeby narzekać...

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #5793 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 15:14:31 »
Żeby było jasne, też wolę plansze bez numerów stron pod spodem ;)

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #5794 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 15:20:34 »
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem braku paginacji. Przez sto lat istnienia komiksu mieliśmy paginacje i nagle okazuje się, że ona przeszkadza. Podziw i szacun dla ludzi, którzy do tej pory potrafili dobrnąć do końca komiksu pomimo tak poważnych przeszkód.

Brak paginacji zwyczajnie przeszkadza. Żadne spisy treści nie mają sensu, skoro i tak nie wiadomo, gdzie się zaczynają poszczególne historie. A po przerwanej lekturze trzeba całość kartkować z braku odnośnika, gdzie się skończyło.
Batman returns
his books to the library

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #5795 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 15:39:20 »
Brak paginacji zwyczajnie przeszkadza. Żadne spisy treści nie mają sensu, skoro i tak nie wiadomo, gdzie się zaczynają poszczególne historie. A po przerwanej lekturze trzeba całość kartkować z braku odnośnika, gdzie się skończyło.

Są jeszcze zakładki ;)

Offline mack3

« Odpowiedź #5796 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 15:55:26 »
Przez sto lat istnienia komiksu mieliśmy paginacje i nagle okazuje się, że ona przeszkadza.
Po pierwsze - muszę doprecyzować, mnie paginacja praktycznie nie przeszkadza (lub przeszkadza zdecydowanie mniej), gdy jest umieszczana w rogu kadru na dole - tak jak to było w starych komiksach. Przeszkadza gdy się ją umieszcza na dole strony, w ramie okalającej planszę.

Po drugie - co to za argument, że "przez sto lat tak było..." czy, że za granicą tak robią. To, że przez sto lat się tak robiło, albo, że robi się tak "na Zachodzie" nie oznacza, od razu, że jest to lepsze i trzeba to kopiować w Polsce, w roku 2023.

Podziw i szacun dla ludzi, którzy do tej pory potrafili dobrnąć do końca komiksu pomimo tak poważnych przeszkód.
Uwielbiam to ciągłe używanie sofizmatów rozszerzenia we wszelkich dyskusjach. Biorę czyjąś wypowiedź, rozszerzam do absurdu, tworząc coś zupełnie nowego i wkładam w czyjeś usta.

Rozumiem, jakby ktoś napisał, że uważa, że komiksy bardziej mu się podobają w powiększonym rozmiarze - jak wydaje Mucha - a nie "standardowym" - jak wydaje Egmont - to ty byś gratulował, że potrafi czytać do końca komiksy Egmontu "pomimo tak poważnych przeszkód"?

Brak paginacji zwyczajnie przeszkadza.
A w czym tak dokładnie przeszkadza? Szczególnie w komiksach, które nie mają spisu treści, a większość komiksów nie ma.

Żadne spisy treści nie mają sensu, skoro i tak nie wiadomo, gdzie się zaczynają poszczególne historie.
Jak nie mają sensu? Mają sens, o czym napisałem wyżej:

Ale spis treści na początku w niczym nie przeszkadza, a jak nabardziej może być pomocny (kończę czytać jakąś historię i patrząc na spis treści wiem na jakiej stronie się znajduję).
To, że miałyby więcej sensu, gdyby była paginacja, nie sprawia, że nie mają w ogóle sensu.

A po przerwanej lekturze trzeba całość kartkować z braku odnośnika, gdzie się skończyło.
Ty sobie zapisujesz w jakichś notatkach na jakiej stronie skończyłeś czytanie? Albo zapamiętujesz? Czytam całkiem sporo książek i komiksów od dzieciaka i nigdy tak nie robiłem. Uważasz, że to łatwiejsze niż stosowanie np. zakładek?

Paginacja oczywiście ma swoje zalety - osobiście nigdy nie twierdziłem, że nie ma żadnych. Ale uważam, że wady tego rozwiązania przerastają zalety.
« Ostatnia zmiana: Śr, 24 Maj 2023, 16:02:26 wysłana przez mack3 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #5797 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 16:44:44 »
Jak nie mają sensu? Mają sens, o czym napisałem wyżej:
Jaki w tym niby sens, że dowiem się, na której jestem stronie, skoro nawet nie wiem, ile tych stron w komiksie jest?

Offline mack3

« Odpowiedź #5798 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 17:31:19 »
Jaki w tym niby sens, że dowiem się, na której jestem stronie, skoro nawet nie wiem, ile tych stron w komiksie jest?
A jaki jest sens, że dowiem się, na której stronie jestem, w komiksie, gdzie jest paginacja, a nie ma spisu treści (a zdecydowana większość komiksów nie ma spisu)? ;)
« Ostatnia zmiana: Śr, 24 Maj 2023, 17:37:20 wysłana przez mack3 »

Offline greg0

« Odpowiedź #5799 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 17:54:17 »
 niektórzy rysownicy paginują.

wydawca często paginuje paginowany rysunek- tzw. podwójna paginacja

podwójna paginacja to prawdziwa zmora przeciwników paginacji
powinna być zakazana.

;)

Ważne żeby narzekać...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #5800 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 18:14:27 »
A jaki jest sens, że dowiem się, na której stronie jestem, w komiksie, gdzie jest paginacja, a nie ma spisu treści (a zdecydowana większość komiksów nie ma spisu)? ;)
Nie odpowiedziało to na pytanie, ale na pewno większy, chociażby dlatego, że możesz potem wrócić do tej strony jak przerwiesz lekturę.

Offline Spiff

« Odpowiedź #5801 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 19:15:39 »
W niektórych komiksach przydałaby się numeracja odwrotna.
Człowiek wiedziałby ile zostało do końca męczarni bez konieczności liczenia kartek.
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #5802 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 19:39:34 »
A w czym tak dokładnie przeszkadza?
Przecież podałem ci dwa konkretne przykłady. Podam i trzeci, piszę recenzje (raczej książek, ale wyjątkowo trafia się i komiks) i podaję zawsze ilość stron. W przypadku komiksu bez paginacji muszę ilość stron sprawdzić w internecie i zaufać, że nie ma błędu (a są wielokrotnie), bo jakie mam inne wyjście? Kartkować i samemu liczyć strony?

Ty sobie zapisujesz w jakichś notatkach na jakiej stronie skończyłeś czytanie? Albo zapamiętujesz? Czytam całkiem sporo książek i komiksów od dzieciaka i nigdy tak nie robiłem. Uważasz, że to łatwiejsze niż stosowanie np. zakładek?
Zakładek używam do książek, ale nie do komiksów. Biorąc pod uwagę, że komiks czytam na dwa/trzy podejścia łatwiej jest zapamiętać numer strony, na której skończyłem niż szukać zakładki.

Paginacja oczywiście ma swoje zalety - osobiście nigdy nie twierdziłem, że nie ma żadnych. Ale uważam, że wady tego rozwiązania przerastają zalety.
Jakie wady? Twierdzisz, że paginacja rozprasza cię w trakcie lektury? Serio? Nie wiem ile mam książek na koncie, według szacunków będzie już ponad dwa tysiące i nie przypominam sobie żadnej sytuacji, żeby paginacja zepsuła mi odbiór lektury.
Batman returns
his books to the library

Offline parsom

« Odpowiedź #5803 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 19:50:00 »
Ja jestem za paginacją. Za dużo wtop się wydawcom przydarza i bez numerów stron czasem trudno to wyłapać.

Offline Xmen

« Odpowiedź #5804 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 20:09:38 »
Może nie numerują stron żeby cena nie była zbyt wysoka? Dodatkowa farba przy takiej inflacji XD
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.