Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1493291 razy)

Online michał81

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5355 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 18:28:32 »
No ja wiem czy  w akurat tym Ghoście jest extreme czy egdy? Dla mnie to raczej misty i bloody ;)
Jest EXTREME & EGDY, wystarczy zobaczysz co w pewnym momencie zrobiono z Johnnym Blazem
Spoiler: PokażUkryj
Przerobienie go na cyborga, byla naprawdę glupie, ale EXTREME  ;)

« Ostatnia zmiana: Nd, 02 Kwiecień 2023, 19:28:30 wysłana przez michał81 »

Offline Kandor

« Odpowiedź #5356 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 18:35:36 »
No, ale co on ma ci napisać, to jest dlatego dobre bo jak miał 10 lat, to koleś ma motorze w skórach z palącą się czachą to były coś niesamowitego.
Jakby to było coś fantastycznego to już dawno by to było wydane, przecież nawet tych paru pierwszych zeszytów nie było w tej kolacji WKKM.
Bzdury piszesz. Nie wiem czy to było coś "fantastycznego", ale było fajne i pewnie wciąż jest dobre, miało przyzwoity scenariusz i fajne rysunki, kojarzone z Texeirą (który był de facto tylko inkerem w pierwszych zeszytach, ale bardzo charakterystycznym i diablo dobrym). "Miał 10 lat i koleś z płonącą czaszką" - nie mówię że to nie ma znaczenia, ale i tak obrażasz mnie i pewnie sporo osób, bo jednak pewne rzeczy były wtedy dobrze napisane/narysowane a inne nie (widzieliśmy różnicę między tym GR a takimi "Aktami zemsty"  z końca 1995 roku). Może ty nie pamiętasz dobrze tego komiksu, ale wiele osób tak i wciąż chcemy do niego wrócić, w pełniejszej wersji. Nieprzypadkowy jest też entuzjazm Amerykanów na wznowienie tego komiksu w ramach Epic Collection (choć domagają się wciąż omnibusa), jak również to że Mucha chce w to zainwestować. WKKM? Myślisz, że jakość komiksu była tam jedynym kryterium? Wiesz jak wiele świetnych komiksów pominięto? Jak wiele dobrych runów z daną postacią nie użyto, a posłużono się innym,pośledniejszym? I w końcu, jak wiele komiksów wydano w WKKM tylko dlatego że to były serie z ostaniej dekady, chociaż nierzadko jakościowo to są śmieci, w porównaniu z tym GR od Semica (a teraz Muchy)? Wiesz ile w samych stanach dobrych rzeczy wciąż czeka na uwzględnienie w planach wydawniczych w formie np. omnibusów czy jakichś tam kompendiów? Także nie pisz mi tu, proszę, takich bzdur w stylu "jakby było dobre to by już wydali w "klękajcie narody" kolekcjach kioskowych" czy "miałeś tylko 10 lat a koleś wyglądał czadowo".
« Ostatnia zmiana: Nd, 02 Kwiecień 2023, 19:59:54 wysłana przez Kandor »

Offline xanar

« Odpowiedź #5357 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 19:03:17 »
Również nie pamiętam nic z tej kolacji WKKM, jakieś niestrawne dania serwowali. Bardziej chodzi o postać Ghost Ridera, horrorową i mistyczną otoczkę, trochę inną galerię szwarccharakterów. Nie wszystkie postaci muszą być friendly ścianołazem czy rozchwianym emocjonalnie gościem przebierającym się za rękoskrzydłe.

Może i tak, ale pamiętaj o najważniejszym credo polskiego komiksiarza powtarzanym niczym mantrę przez dziesięciolecia, a nawet milenia. W Polsce nie sprzedają się komiksy superbohaterskie, no może jeden Batman rocznie. Czasem jednak warto zaryzykować.

Tylko to nie jest ryzykownie, wydajecie pewniaka, który się sprzeda chyba, że cena będzie gruba to te zachwyty opadną.
Ryzykowanie to jest wydawanie czegoś czego nigdy nie było w Polsce, z takie Marvela np. taki Thor Simonsona.

Bzdury piszesz. Nie wie czy to było coś "fantastycznego", ale było fajne i pewnie wciąż jest dobre, miało przyzwoity scenariusz i fajne rysunki, kojarzone z Texeirą (który był de facto tylko inkerem w pierwszych zeszytach, ale bardzo charakterystycznym i diablo dobrym). "Miał 10 lat i koleś z płonącą czaszką" - nie mówię że to nie ma znaczenia, ale i tak obrażasz mnie i pewnie sporo osób, bo jednak pewne rzeczy były wtedy dobrze napisane/narysowane a inne nie (widzieliśmy różnicę między tym GH a tskimi "Aktami zemsty"  z końca 1995 roku). Może ty nie pamiętasz dobrze tego komiksu, ale wiele osób tak i wciąż chcemy do niego wrócić, w pełniejszej wersji. Nieprzypadkowy jest też entuzjazm Amerykanów na wznowienie tego komiksu w ramach Epic Collection (choć domagają się wciąż omnibusa), jak również to że Mucha chce w to zainwestować. WKKM? Myślisz, że jakość komiksu była tam jedynym kryterium? Wiesz jak wiele świetnych komiksów pominięto? Jak wiele dobrych runów z daną postacią nie użyto, a posłużono się innym,pośledniejszym? I w końcu, jak wiele komiksów wydano w WKKM tylko dlatego że to były serie z ostaniej dekady, chociaż nierzadko jakościowo to są śmieci, w porównaniu z tym GR od Semica (a teraz Muchy)? Wiesz ile w samych stanach dobrych rzeczy wciąż czeka na uwzględnienie w planach wydawniczych w formie np. omnibusów czy jakichś tam kompendiów? Także nie pisz mi tu, proszę, takich bzdur w stylu "jakby było dobre to by już wydali w "klękajcie narody" kolekcjach kioskowych" czy "miałeś tylko 10 lat a koleś wyglądał czadowo".
No tak bzdury pisze, bądźmy poważni, jakby to było uber nie wiadomo co, to miałoby z pięć reprintów w omnibusie a takie wydania na miękko byłby cały czas dostępne, no ale pewnie korporacja Marvel nie chce zarobić.
Przecież teraz taka moda, że oni wszystkiego domagają się  w omnibusie, jest nawet kanał, który z tego żyje.  :)

A jaki był klucz w WKKM, pierwsza sześćdziesiątka to jak była ? No pominięto na pewno tego Ghost Riadera :)

Ten Ghost Rider to taka wspaniała postać, że ani Egmont ani Mucha nic nie wydała aż do teraz, bo takie czasy nastały, że nagle zaczęto wydawać to co już było wydane, ale to na pewno przypadek a nie pewny pieniądz.

I z dwoma rzeczami się zgodzę, że jakość tego komiksu nie jest jedynym kryterium jego wydania :) i jest dużo lepszych rzeczy, których nie wydano.  :)

Ale ja nie mam pretensji do firmy, że chce zarabiać, gorzej by było jakby nie zarabiała.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Necr09

« Odpowiedź #5358 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 19:07:57 »
(...) Ryzykowanie to jest wydawanie czegoś czego nigdy nie było w Polsce, z takie Marvela np. taki Thor Simonsona. (...)

38 tom Wielkiej kolekcji komiksów Marvela :)
FGO: 758,469,198

Offline 79ers

« Odpowiedź #5359 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 19:12:58 »

Offline Kandor

« Odpowiedź #5360 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 19:23:10 »
Xanar, powtarzasz się. Ja obstaję przy swoim: nie wszystko co dobre "ma pięć reprintów", czasem zostaje zapomniane, choć fani, którzy o komiksie pamiętają, usilnie domagają się jego wznowienia w przyzwoitej formie wydawniczej. Przy czym mnóstwo średniaków ma swoje omnibusy (wraz z reprintami) oraz masę wydań w TP, więc, idąc twoją logiką, te komiksy (których często jedyną "zasługą" jest to, że wyszły w zeszytach w ciągu ostatniej dekady) są właśnie "nie wiadomo jak dobre" i zasługują na swoją pozycję, a tamten Ghost Rider słusznie zasługuje na zapomnienie. Może tak jest, kto wie. Według moich osobistych preferencji komiks z nowej zapowiedzi Muchy, to zacna pozycja. Czy tak jest naprawdę każdy będzie mógł ocenić po koniec tego roku.
« Ostatnia zmiana: Nd, 02 Kwiecień 2023, 19:58:58 wysłana przez Kandor »

Offline Cypher

« Odpowiedź #5361 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 19:36:26 »
Z tym entuzjazmem Amerykanów to bym nie przesadzał.
Ten wolumin Ghost Ridera ma jakiegoś pecha albo coś z nim jest nie tak.
Omnibus już dawno powinien być, ale nie ma.
Wydano już dawno dwa Ghost Rider Classic z Dannym Ketchem. Drugi 13 lat temu. To na nich Mucha chyba oprze swoje wydanie.
Więcej chyba nie ma komiksów z tego vol. w digitalu, w więc i materiałów na kolejne.
Zapowiedziano Epic na jesień, ale chyba jeszcze nie pojawił się w żadnym preorderze.
Klątwa Ghost Ridera #93 i #94 (Finale!) wiecznie żywa. Między ich wydaniem minęło prawie 10 lat. ;)
Żeby nie było, trzymam kciuki. Mam cały ten wolumin.
2 x Classic i reszta w zeszytach. Będzie się działo...

Offline Kandor

« Odpowiedź #5362 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 19:39:00 »
prawie offtop:
https://comicvine.gamespot.com/search/?header=1&q=mega%20marvel
Dziękuję, you make my day :-) Z tą numeracją wiąże się ciekawa historia. Otóż wedle redaktorów wydawnictwa Tm-Semic tych numerów było tak naprawdę tylko 19, a "Blade", pomimo podtytułu "Mega Marvel" jako czasopismo przeznaczone do sprzedaży miał być traktowany jako pierwszy numer magazynu Mega Komiks, niejako "wstecznie". Wszystko wyszło na jaw przy okazji wydania komiksu "Silver Surfer: Przyzpowieść", na którego okładce co prawda wydrukowano "Mega komiks nr 1/99", ale na każdym egzemplarzu owe "1/99" zastąpiono" mało estetyczną niepozorną białą naklejką  z napisem "2/99". Ja, z młodzieńczej przekory, naklejkę sobie odkleiłem. Kolejny komiks w serii miał już normalny nadruk "3/99". Wydawca przy okazji poinformował o tym fakcie na którychś tam stronach klubowych, w jednym z wydawanych ówcześnie komiksów. Dziwne to było :-) Nie wspominając o tym, że ten "Blade", jako cienki zeszycik (preludium do pierwszego filmu z Bladem), bez grzbietu,na całkiem dobrej jakości offsetowym papierze (część "Spawnów" Tm-Semic tak wydawało), pasował do obu serii "jak pięść do nosa" :-)

Offline xanar

« Odpowiedź #5363 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 20:28:40 »
38 tom Wielkiej kolekcji komiksów Marvela :)
WKKM z 2014 to nie jest Semicowa nostalgia z lat dziewięćdziesiątych, jakby ten Thor był wydany wtedy to stawiam kasztany przeciw orzechom, że już dawno byłby wznowiony przez Muchę czy Egmont.
Nie przypadkiem Marvel zrobił do tego nowe kolory a nie do Ghost Ridera.

Xanar, powtarzasz się. Ja obstaję przy swoim: nie wszystko co dobre "ma pięć reprintów", czasem zostaje zapomniane, choć fani, którzy o komiksie pamiętają, usilnie domagają się jego wznowienia w przyzwoitej formie wydawniczej. Przy czym mnóstwo średniaków ma swoje omnibusy (wraz z reprintami) oraz masę wydań w TP, więc, idąc twoją logiką, te komiksy (których często jedyną "zasługą" jest to, że wyszły w zeszytach w ciągu ostatniej dekady) są właśnie "nie wiadomo jak dobre" i zasługują na swoją pozycję, a tamten Ghost Rider słusznie zasługuje na zapomnienie. Może tak jest, kto wie. Według moich osobistych preferencji komiks z nowej zapowiedzi Muchy, to zacna pozycja. Czy tak jest naprawdę każdy będzie mógł ocenić po koniec tego roku.
No wybacz, jak ludzie chcą coś kupować to ma "pięć reprintów". Raczej wątpię, że jakiś totalny syf jest non stop drukowany i ludzie to biorą, bo nic innego nie ma na rynku

No ale ten Ghost Raider nawet nie miał wznowionego trejda, który był wydany 14 lat, no albo słabo to się sprzedało, albo Marvel nie chce zarobić.

I teraz się okaże, jak ten epic co ma być będzie miał jakąś szałową sprzedaż to wydadzą omnibusa a jak nie to nie, może będzie tak jak z Hulkiem Davida, gdzie teraz praktycznie wszystko wydali w omnibusach, chociaż śmiem wątpić, MacKie to nie David.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Takesh

« Odpowiedź #5364 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 09:28:29 »
Ja tego Ghost Ridera kupiłem wracając ze szkoły średniej i w kiosku okładka waliła po gałach.... ach te wspomnienia...

Przeczytałem go wiele razy i dla mnie jest to dobrze zrobiony komiks. Porządny scenariusz i super rysunki. Dzisiejsze historie nawet się nie umywają.

Jak już jesteśmy przy GR i MM to ciągle czekam na GR 2099. To było sztosiwo! I idąc za ciosem z 2099 to następny Doom w wersji Warrena Ellisa. Inne też z chęcią przyjmę.

Muszko, do dzieła!!!

Offline burberry

« Odpowiedź #5365 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 10:10:29 »
@sum41 jak narazie to są komiksy które wydał semic albo mandargora, zatem jest do nich sentyment, bo kiedy on się kończy to jest narzekanie jak na epiki, które zawierają zeszyty niepublikowane. Spectacular tak zaskoczył, że pomimo wszystkich błędów i słabej jakości plansz się wyprzedał i dostał dodruk z poprawkami. Era Apokalipsy cały czas dostępna, być może nie było takiego sentymentu. Nikt też jakoś innych epikow które zawierają materiał niepublikowany nie rusza.
Wielkim brakującym jak narazie są X-men. Tak, wiem są Punkty Zwrotne i ten tom Jima Lee, ale jest to poszatkiwane i brak tam ciągłości, a wystarczy wydać epiki, które już semic publikował.

Takich X-Men z semica to bym chętnie kupił kiedyś.

Offline donT

« Odpowiedź #5366 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 12:05:52 »
Ja tego Ghost Ridera kupiłem wracając ze szkoły średniej i w kiosku okładka waliła po gałach.... ach te wspomnienia...

Przeczytałem go wiele razy i dla mnie jest to dobrze zrobiony komiks. Porządny scenariusz i super rysunki. Dzisiejsze historie nawet się nie umywają.

Mam podobnie. Pamietam do dzis jak bieglem w deszcze do kiosku, w ktorym byl ostatni egzemplarz MM 1/94. Wracalem sprintem, zeby mi nie zmokl i zeby zaczac czytac. Sama lektura byla wielokrotna. Do dzis podziwiam klimat grozy i niepokoju jaki udalo sie autorom tej opowiesci stworzyc. Kupie z przyjemnoscia. 
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Itachi

« Odpowiedź #5367 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 17:54:18 »
Za fb

Bzzz, bzzz!

Nasza sobotnia zapowiedź wywołała lawinę komentarzy (za co serdecznie dziękujemy!), jak i dużo wątpliwości wynikających z dnia jej publikacji, czyli 1 kwietnia. Z uwagi na piętrzące się listy do redakcji, sowy pocztowe (wielkie dzięki, Harry Potterze!), a także liczne obietnice pielgrzymek pod naszą stołeczną siedzibę i pikiet z transparentami „Release the Kraken”, tfu, Ghost Rider, oficjalnie potwierdzamy, że zapowiedziany album znajduje się w naszych planach wydawniczych. O szczegółach (objętości, cenie, dacie wydania) poinformujemy w stosownym czasie, gdy prace nad komiksem będą się zbliżać ku końcowi.

Ten wyjątkowy album pełen nieopisanej grozy udanie łączy horror, brawurową akcję, heroiczne wyczyny i piekielną zemstę. Aby podgrzać atmosferę oczekiwania na niego, prezentujemy jeszcze kilka okładek i plansz, na których znajdziecie między innymi przyjacielskiego Pogromcę zła z sąsiedztwa, a także oryginalną piątkę podopiecznych Charlesa Xaviera.

Na koniec pozostaje zacytować scenarzystę, Howarda Mackie, który swoją pracą sprawił, że wyprawa do mrocznego świata Danny'ego Ketcha wciąż pozostaje niezapomniana!

„Czytałem, że ktoś został aresztowany za rozkopywanie grobów i obcinanie głów zwłokom. Twierdził, że dostaje tysiące dolarów od głowy. Jaki chory umysł zrobiłby coś takiego? I gdzie? Salem Fields. W sercu cmentarzy Cypress Hills. Cmentarz Dana Ketcha! Cmentarz Ghost Ridera. Mój cmentarz!” :)
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Kandor

« Odpowiedź #5368 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 18:38:37 »
Nie pomyli się ten, kto powie/Że tylko bzykanie mi w głowie ;-)

Offline zombie001

« Odpowiedź #5369 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 22:16:30 »
Najpierw zapowiedź Astro City. Teraz ten Ghost Rider...

Wow, a mamy dopiero początek kwietnia. :O
KEEP CALM AND HATE EVERYONE