Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1500127 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #3885 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 11:04:58 »
A jakbyś miał firmę to tworzyłbyś produkt, na którym nie zarobisz ?
A jak kupisz 6 pojedynczych tomów to ile wyjdzie ?

Czyli według Ciebie nigdy w historii żadnym firmom, również na polskim rynku komiksowym, nie zdarzały się błędne decyzje biznesowe, na których nie zarabiały?

Online eyesore

« Odpowiedź #3886 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 11:20:17 »
Czyli według Ciebie nigdy w historii żadnym firmom, również na polskim rynku komiksowym, nie zdarzały się błędne decyzje biznesowe, na których nie zarabiały?

Pewnie nie, pewnie każdy wydawca chowa złote sygnety przed konwentami/spotkaniami/czatami online  ;)

Chodzi mi o to, żeby doprecyzować, czy opłaca wydawanie się takiej lochy, za taka kasę, kiedy rynek już został częściowo nasycony (pytanie jak bardzo). Szczególnie że, wiadomo, komiksy to drogie hobby a większość ekonomistów coraz bardziej czarne wizje maluje jeżeli o przyszłość polskiej jak i światowej ekonomii.

Offline Midar

« Odpowiedź #3887 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 11:43:10 »
Nie znam się, więc pytam. Czy jest możliwe wydrukowanie stron komiksu z tomów 1-3 i wykorzystanie stron z tomów 4-6, celem stworzenia omnibusa? Tomy 4-6 raczej już nie będą się sprzedawać, więc wyszłoby pewnie taniej.

Online xanar

« Odpowiedź #3888 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 11:51:08 »
A ile masz firm, które wydają Gideon Falls po polsku ::)
To chyba normalne, że jak coś się dobrze sprzedaje to raczej firma nie mówi - teraz tu już tego nie będzie kupujcie inne rzeczy  ::)
Już widać oburzenie niektórych, że będą musieli kupić drugi raz to samo, bo ten sam format w jednej książce jest lepszy niż w sześciu.
A ty co byś kupić jedną książkę czy szczęść ;D podpowiem, że ta jedna będzie trochę tańsza :)

Aaa, jeszcze się poobrażali, że pojedynczych to oni już nie będą kupować, tak na pewno się nie będzie sprzedawać.
« Ostatnia zmiana: Wt, 22 Marzec 2022, 11:57:31 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3889 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 11:56:52 »
A ile masz firm, które wydają Gideon Falls po polsku ::)
To chyba normalne, że jak coś się dobrze sprzedaje to raczej firma nie mówi - teraz tu już tego nie będzie kupujcie inne rzeczy  ::)

Ale to nie jest takie proste, że skoro pojedyncze tomy się sprzedawały, to integral też będzie. To jest decyzja biznesowa wydawnictwa, która może być trafna a może też być błędna. SL na przykład twierdzi, że dodruki im się nie opłacają, nawet Sarii, która sprzedała się na pniu.

Online xanar

« Odpowiedź #3890 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 12:23:55 »
Tutaj nie opłacało się robić dodruków pojedynczych tomów, dlatego zrobią w jednej książce.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3891 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 12:30:02 »
Tomy 4-6 raczej już nie będą się sprzedawać, więc wyszłoby pewnie taniej.
Dlaczego nie? Ci którzy do tej pory kupili pojedyncze tomy 1-3 i im się podobało dokupią pojedyncze 4-6.
Batman returns
his books to the library

Online Castiglione

« Odpowiedź #3892 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 12:44:53 »
Nie znam się, więc pytam. Czy jest możliwe wydrukowanie stron komiksu z tomów 1-3 i wykorzystanie stron z tomów 4-6, celem stworzenia omnibusa? Tomy 4-6 raczej już nie będą się sprzedawać, więc wyszłoby pewnie taniej.
15 lat temu Mandragora w ten sposób składała swoje zbiorcze (tzw. kolekcjonerskie) edycje.

Offline vision2001

« Odpowiedź #3893 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 12:55:02 »
Co jest nie tak z panoramą w UX-F?
Część grafiki szła na tył okładki i w miejscu, gdzie powinny łączyć się te z #1 z grafiką w #2 powstawał dziwny misz-masz.
Czytałem w necie narzekania jakiejś tam ilości ludzi, to nawet nie próbowałem wymieniać posiadanego tomu, bo było dokładnie to samo. I nie pamiętam, czy to na FB Muchy, czy w jakimś wywiadzie przedstawiciel Muchy dał znać, że taka rzecz, to nic wielkiego (odpowiedź na zasadzie: są większe problemy na świecie, którymi człowiek powinien się zajmować). Niestety nie mogę znaleźć, gdzie ta wypowiedź padła...

Takie zdjęcie w necie znalazłem i mam podobnie w swoim egzemplarzu (nawet widać, że od przodu okładki wchodzi jakaś szarość):

Offline death_bird

« Odpowiedź #3894 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 12:57:32 »
@ukaszm84

1) Skąd wiesz, że będzie integral każdej serii? Będziesz czekał, czekał, a potem płakał, że się wyprzedało i Ty biedny czekałeś na integral, a teraz nie masz komiksu.

No i tutaj jak dla mnie jest pies pogrzebany. Jedni chcą w jednym tomie, innym nie przeszkadzają pojedyncze. I w tym momencie jeżeli nie wiadomo jaka jest polityka firmy to nie wiadomo czy brać pojedyncze (żeby mieć komiks w ogóle) czy czekać (żeby mieć w wyczekiwanym wydaniu).
Jeżeli Mucha zdecydowała się na taki ruch to powinna moim zdaniem dać znać czytelnikom jak zamierza działać w przyszłości żeby było wiadomo czego się spodziewać i jakie decyzje podejmować.
Nie interesuje mnie w tym momencie czy Mucha wydałaby np. omnibus "Criminal" albo "Astonishing X-Men", bo te już mam w pojedynczych i nie będzie chciało mi się sprzedawać. Ale jeżeli mieliby plany nowych "bombowych" tytułów (z czapy teraz rzucam - nie kłóćcie się czy jest na to jakakolwiek szansa) jak np. "X-Men" Claremont`a i Lee to tutaj baaardzo chciałbym wiedzieć czy coś takiego szłoby wyłącznie pojedynczymi czy jest szansa na grubasa. W tym momencie to miałoby już dla mnie znaczenie i na podstawie takiej informacji podejmowałbym decyzje zakupowe.
Innymi słowy: jeżeli Mucha decyduje się na pewien krok to niech da znać czy to ewenement czy nowa polityka Wydawnictwa.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

sum41

• Gość
« Odpowiedź #3895 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 12:57:36 »
Brakuje mi w tej imponujacej dyskusji speca od DUBLI ? Dziwne :)

Online xanar

« Odpowiedź #3896 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 12:59:59 »
Jest jeden spec, ale on ma specjalizacje z Egmontów.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3897 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 13:07:04 »
Tutaj nie opłacało się robić dodruków pojedynczych tomów, dlatego zrobią w jednej książce.

Ale nadal nie mają pewności ile osób to kupi, więc ta decyzja może być opłacalna (moim zdaniem będzie opłacalna), ale wcale nie musi.

Offline Teli

« Odpowiedź #3898 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 13:08:10 »
Jest jeden spec, ale on ma specjalizacje z Egmontów.

Zawężasz jego specjalizacje :)
Z wydawnictw to rzeczywiście specjalizuje się w Egmontach i Hachette, ale jeśli chodzi o komiksy to doktoryzuje się w kaczkach i super hero. GF to nie jego działka ale gdyby Mucha robiła taki numer z X-men to ta dyskusja miała by nie 10 a 25 stron :)

Online xanar

« Odpowiedź #3899 dnia: Wt, 22 Marzec 2022, 13:16:13 »
Ale nadal nie mają pewności ile osób to kupi, więc ta decyzja może być opłacalna (moim zdaniem będzie opłacalna), ale wcale nie musi.
Zazwyczaj to funkcjonuje tak, że jak coś się dobrze sprzedaj w "tańszym" formacie to wydaje się w "lepszym" jak się sprzedaje w tym lepszym to w jakimś mega itd. Ja wiem, że Polska to specyficzny kraj, ale mam podejrzenia, że tu będzie podobnie.
Jednio Musze trzeba przyznać, bardzo dobrze dobierają format/materiał do tego co jest aktualnie na rynku polski/amerykańskim, dlatego taka dobra sprzedaż tego m.in. tego Spidera, jak to im wychodzi wykonanie tego to już zupełnie inna sprawa.