Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1493528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LukCook

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #2325 dnia: Śr, 01 Wrzesień 2021, 22:42:33 »
Kluczowa informacja dla tej dyskusji - liczba gwiazdek na gildii  ;D ;D ;D

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2326 dnia: Śr, 01 Wrzesień 2021, 22:43:41 »
ktoś wogole zwraca uwagę na ten rating gwiazdkowy na gildii???

Offline chch

« Odpowiedź #2327 dnia: Śr, 01 Wrzesień 2021, 22:45:10 »
Dokładnie tak. Nikt nikogo nie zmusza do kupienia. Ale ludzie lubią rzucać tekstami w stylu " Mój portfel placze" albo pisać ile to ich nie kosztują wszystkie październikowe nowości itp itd. A tu jakaś hipokryzja, bo ktoś myślał, że firma będzie składała do interesu albo zarabiał symboliczną złotówkę żeby czytelnicy byli zadowoleni, choć intak nie będą zadowoleni, bo komuś i tak będzie za drogo, a innemu za twardo albo za miękko albo Spider-Man w tym.komiksie będzie miał za niebieskie majtki; chociaż nie miałem pojęcia, że on pod spodniami nosi niebieskie majtki.

Ja nie wiem czy Mucha dostosowała cenę do nakładu i obecnych kosztów druku czy zawyżyła cenę - nie pracuję tam, oba wyjaśnienia uważam za równie prawdopodobne. Nie zmienia to faktu, że nikt nikogo do kupna nie zmusza. Nie mam też wpływu na to jaką cenę ustalił wydawca. Ja nie kupię (raczej), ale kupi ktoś inny. Jeśli ten komiks dostarczy mu frajdy - super. Nie wiem czemu ktoś miałby wmawiać innym, że wie lepiej od nich czy powinni coś kupić czy nie.
« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Wrzesień 2021, 22:47:57 wysłana przez chch »

Offline Midar

« Odpowiedź #2328 dnia: Śr, 01 Wrzesień 2021, 22:47:41 »
ktoś wogole zwraca uwagę na ten rating gwiazdkowy na gildii???
Myślę, że nie, ale chch poruszył tę kwestię, więc odpowiedziałem. Swoją drogą opinie na gildii są nieraz fajnie napisane i pomocne. Dzięki przeczytaniu takiej oceny zdecydowałem się kupić Czary zjary i nie żałuję.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2329 dnia: Śr, 01 Wrzesień 2021, 22:51:47 »
Osobną kwestią jest brak jakiekolwiek komentarza ze strony Muchy. Jeżeli było coś na Facebooku to dajcie znać. Mogą napisać krótki komentarz, co wpłynęło na taką a nie inną cenę i mieliby szansę sensownie uciąć dyskusje.

Offline Midar

« Odpowiedź #2330 dnia: Śr, 01 Wrzesień 2021, 22:55:44 »
A, co tu komentować, zdrożało, bo wszystko drożeje. Motyl od dłuższego czasu sygnalizował, że będzie drożej (przynajmniej ja to tak odebrałem).

Offline xanar

« Odpowiedź #2331 dnia: Śr, 01 Wrzesień 2021, 22:56:13 »
Licencja, drogie drzewo, inflacja.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Toranga

« Odpowiedź #2332 dnia: Śr, 01 Wrzesień 2021, 23:04:02 »
Niezależnie od drewna, inflacji i Kaczyńskiego cena jest imo za wysoka, ale i tak kupię.
Natomiast to zagranie z brakiem towaru.
Muszko, that was low.

Fiu, fiu a więc wyrósł nam ni stąd ni zowąd pajęczy niedościgniony tytan. Jakby ktoś to czytał nie do końca znał temat i nastawił się marvelowski Watchmen o Peterze Parkerze, to wydaje mi się, że koledzy podjarali się trochę tematem i zapomnieli o Niebieskim, Sadze o Hobgoblinie, Śmierci Jean DeWolff, Nocy gdy zginęła Gwen Stacy, Ostatnich Łowach Kravena, Ślubie, Ultimate Spider-Manie, Venomie i pewnie innych których nie czytałem. Mogą być gorsze bądź lepsze, podobne lub całkowicie inne. Ale takie kategoryczne osądy, to nie wiem czy są w porządku.

Ty tak serio?
Z tych rzeczy, które wymieniłeś to poziom tego Spectaculara to jedynie Łowy. Loeb to grafoman, choć Sale fajnie rysuje I Niebieski w sumie fajnie im wyszedł, ale już Śmierć Jean DeWollf to przereklamowana padaka - czasy kiedy Peter David dopiero uczył się pisać komiksy, co bardzo mocno widać. Reszta jest raczej na poziomie, ale zdecydowanie poniżej Spectacular. No i Ślub to zwykły średniak.
Krotkk mówiąc, tak ten run zdecydowanie wybija się na tle komiksów ze Spider-Manem.

Offline xanar

« Odpowiedź #2333 dnia: Śr, 01 Wrzesień 2021, 23:09:13 »
A jaka cena byłaby za niska ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline chch

« Odpowiedź #2334 dnia: Śr, 01 Wrzesień 2021, 23:13:21 »
Osobną kwestią jest brak jakiekolwiek komentarza ze strony Muchy. Jeżeli było coś na Facebooku to dajcie znać. Mogą napisać krótki komentarz, co wpłynęło na taką a nie inną cenę i mieliby szansę sensownie uciąć dyskusje.

NIe dałem rady przeczytać wszystkich komentarzy, ale znalazłem odniesienie muchy do porównania z epikiem Egmontu:

Spoiler: PokażUkryj
1. Cena Epic Colection z Egmontu wynosi 129,99. Proszę nie porównywać cen okładkowych do cen że zniżkami księgarskimi. 2. Mucha zaleca obserwowanie cen na rynku (w tym cen trzeciego Epica)

Offline parsom

« Odpowiedź #2335 dnia: Śr, 01 Wrzesień 2021, 23:20:17 »

Taa, uciąć dyskusję. Tak jakby fakty i rzeczowe informacje ucinały jakiekolwiek internetowe dyskusje.
Słusznie robią, że w to nie wchodzą.

Offline Death

« Odpowiedź #2336 dnia: Śr, 01 Wrzesień 2021, 23:27:03 »
Ciężko też nie zauważyć, że Egmont ma zniżki na poziomie -40%, a Mucha -30%.
Gdyby dać 160,30 zł za komiks Egmontu, który miał zniżkę -40%, to jego okładkowa wynosiłaby 267,17 zł. I taką fikcyjną okładkową należałoby rozważać w porównaniach. 267 brzmi już srogo. Epic 130, Mucha 267. Ostro :)
No, ale kupiłem wszystkie 3 komiksy Muchy i czekam na paczkę.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2337 dnia: Śr, 01 Wrzesień 2021, 23:31:33 »
Taa, uciąć dyskusję. Tak jakby fakty i rzeczowe informacje ucinały jakiekolwiek internetowe dyskusje.
Słusznie robią, że w to nie wchodzą.
Przecież Motyl się odniósł i wyjaśnił, co wpłynęło na wyższą cenę. Po czym odpowiedź była na zasadzie "taa, jasne" i 15 stron gównoburzy.
Batman returns
his books to the library

Offline Xmen

« Odpowiedź #2338 dnia: Cz, 02 Wrzesień 2021, 00:40:13 »
No mordy komiks naprawde spoko ale to nie jest jakiś biały kruk z jakimiś odkrywczymi scenariuszami, rysunki dopiero są tematem do dyskusji.
Świadczy o tym to że jeszcze na żadnym innym rynku nikt nie pokusił się żeby ten materiał skompletować, szkoda zachodu bo by na tym nie zarobili. Więc komiks jest raczej średniaczkiem niż spiderowym watchmen.
W polsce to się sprzeda bo mamy dużą grupę ludzi z sentymentem do semica.
Ja właśnie z powodu sentymentu ten właśnie komiks kupiłem na gildii😀
200zł okładkowe to również zdecydowanie za dużo za ten konkretny komiks.
Można hejtować czekam🙂
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Edgar

« Odpowiedź #2339 dnia: Cz, 02 Wrzesień 2021, 00:57:45 »
Pewnie nie kupię tego Spectaculara, ale nie ze względu na cenę. Pewnie byłaby to fajna sentymentalna podróż, ale od jakiegoś czasu komiksy superhero bawią mnie trochę mniej.
Ta dyskusja, ciągnąca się od kilku dni, chyba nie powinna koncentrować się na tym jednym komiksie. Zakładam ( być może naiwnie), że Mucha nie zawyżyła ceny Spidera. Po prostu ta kwota jest moim zdaniem adekwatna do kosztów, jakie musiało ponieść wydawnictwo. Musimy się chyba pogodzić z tym, że ceny komiksów pójdą w górę. Ten przypadek jest wyjątkowo wyraźny, bo dotyczy komiksu, który przekroczył tę barierę dwóch stów i był bardzo oczekiwany przez fanów.
Koledzy wspominali o podwyżkach ceny stali i innych surowców. Ja prowadzę firmę usługową i w ciągu ostatniego roku podniosłem ceny o ok. 50%. I nadal trzymam się w średniej rynkowej. To nie rynek komiksów się zmienia. To świat oszalał przez covidową zawieruchę.
Nie wierzę w zachłanną Muchę, która testuje rynek. Myślę, że chcąc zarobić na tym komiksie, musieli dać taką cenę. Życzę tylko wszystkim kupującym, żeby byli zadowoleni z tego zakupu. Ja raczej nie dołączę, ale, jak już wspomniałem, nie ze względu na cenę (chociaż cholera wie, czy nie kupię w jakimś zakupowym szale ;) )