Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1495800 razy)

Offline xanar

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #2205 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 22:51:02 »
Motylu poszło tak do druku  :)
Na 12 stron jedna literówka, z tym że mniej więcej połowa bez tekstu, może nie będzie tak źle  :P
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online michał81

« Odpowiedź #2206 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 22:59:53 »
Ja przypomnę tylko, że na początku roku Much wydała "Moonshadow", którego okładkowa cena wynosiła 200pln. Już wtedy można było się spodziewać (a nawet wyczuć), że "Spectacular Spider-Man" będzie droższym komiksem, bo będzie mieć więcej stron (i jest więcej o jakieś 70 stron). Wtedy takiego potoku żalu jaki się nagle teraz wylał nie było, bo większość ten komiks miała w poważaniu.
Jeśli Hanami informuje, że musi podnieść cenę dodruku swojej mangi (mangi, która sprzedaj się lepiej niż komiksy superbohaterskie) to jest kolejny znak, że ceny nie będą niższe. Nie wiem, gdzie większość czytelników była przez ostatnie pół roku, kiedy ceny wszystkiego rosły. Naprawdę liczyliście, że ceny komiksów pozostaną bez zmian?

Ja zauważyłem, że michał81 przede wszystkim zawsze staje w obronie Muchy. Fakt, że to jego ulubione wydawnictwo widać, też chociażby po głosowaniach na wydawnictwo roku. Nie wiem skąd ta szczególna sympatia, czy ma jakiś zawodowy związek z nimi, dostaje od nich komiksy za darmo, czy po prostu z jakiegoś powodu najbardziej mu pasują. Nigdzie chyba o tym nie pisał, dlaczego akurat to wydawnictwo tak lubi, jego sprawa, nie musi od razu deklarować się jak Motyl, że dla nich pracuje. Zresztą na forum jest wielu, którzy wielbią jakieś wydawnictwo z bliżej nieokreślonego powodu i zawsze będą w opozycji do tych którzy je krytykują. Jednak nie ma co generalizować, że zawsze staje w obronie wszystkich wydawców co widać choćby po tym, że w tej dyskusji próbuje przerzucać piłeczkę w stronę Egmontu i pyta, czemu tej firmy nie krytykujemy za drogie wydania.
Nie dostaje darmowych komiksów od wydawców (wyjątek "Fiute" edycja KiKa i chyba jedna darmówka z gildii z WK, kiedy dodawali do zakupów. Nie liczę darmowych komiksów jakie dodawał Ongrys jako dodatki, bo trzeba było kupić konkretny komiks, aby je dostać), więc bez takich mi tu insynuacji. I co z tego, że ostatnio zagłosowałem na Muchę, kiedy inny razem głosowałem na innego wydawcę. Patrząc po mojej kolekcji, to nie posiadam nawet kompletu ich komiksów (pod tym względem wygrywa inny wydawca). Bazyl już insynuował, że pracuje dla Egmontu, teraz ty że dla Muchy.  ::) Rozczaruje ciebie, ale pracuje całkowicie w innej branży (i tam to są dopiero skoki surowców, nie ogarniesz). I tak, komiksy Muchy finalnie mi najbardziej pasują, poza kilkoma tytułami Millara, nigdy nie zawiodłem się na ich tytułach, a niektóry był sporym zaskoczeniem.

Przerzucić piłeczkę na Egmont? Widać, że nie sprawdziłeś ceny X-men Wielki Projekt, który to komiks przytoczyłem. Sprawdź po ile wydawał wcześniej Egmont komiksy z taką ilością stron i wtedy może też dostrzeżesz, że cena jest wyższa niż była do tej pory.
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Sierpień 2021, 23:23:35 wysłana przez michał81 »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2207 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 23:03:54 »
Wtedy takiego potoku żalu jaki się nagle teraz wylał nie było, bo większość ten komiks miała w poważaniu.

A to jest jednak bardzo smutne, jeszcze bardziej jak się to porównuje z kolesiem w lateksie skaczącym po dachach.

Online donT

« Odpowiedź #2208 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 23:09:50 »
Pomyslalem dokladnie o tym samym.
To jest k.... dramat. Moonshadow to jeden z najlepszych komiksow wydanych w tym roku.
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Sierpień 2021, 23:37:23 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2209 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 23:12:04 »
Ja przypomnę tylko, że na początku roku Much wydała "Moonshadow", którego okładkowa cena wynosiła 200pln. Już wtedy można było się spodziewać (a nawet wyczuć), że "Spectacular Spider-Man" będzie droższym komiksem, bo będzie mieć więcej stron (i jest więcej o jakieś 70 stron). Wtedy takiego potoku żalu jaki się nagle teraz wylał nie było, bo większość ten komiks miała w poważaniu.

Michal81 - większość nie miała Moonshadow w poważaniu, to jest wspaniały komiks. Jak myślisz dlaczego Egmont wycenił Animal Mana na 199pln? Jest to granica jaką komiksiarz chce zapłacić za regularne wydanie. Produkty, serwisy czy usługi mają ceny graniczne powyżej których klient / konsument czuję się oszukiwany. Wyjątkiem są marki ekskluzywne, gdzie płacisz za luksus i przynależność do wąskiego bądź szerszego grona użytkowników.

Spectacular nie jest wydaniem ekskluzywnym, jest w takim samym formacie jak inne serie Muchy. Daje przykład Egmontu bo jak widać potrafią badać rynek i w miarę dobrze wyceniać. Powyżej 200pln Egmont wypuszcza limitowane albo specjalne wydana komiksów.

Polityka cenowa Muchy jest dziwna od dłuższego czasu. Porównajcie ceny New X-Men (tom 4) i AoA (tom 2) - 99pln vs 119pln za 20 stron więcej w AoA. Albo strona extra kosztuje 1pln albo Mucha dodaje do ceny, opłatę sentymentalną.

Offline Interloper

« Odpowiedź #2210 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 23:26:19 »
Polityka cenowa Muchy jest dziwna od dłuższego czasu. Porównajcie ceny New X-Men (tom 4) i AoA (tom 2) - 99pln vs 119pln za 20 stron więcej w AoA. Albo strona extra kosztuje 1pln albo Mucha dodaje do ceny, opłatę sentymentalną.
No i co zrobisz? Nic nie zrobisz. A nie, czekaj, możesz głosować portfelem. Z tym że jeśli komuś naprawdę zależy na danym komiksie, to kiedy skończy się nakład, będzie sobie pluł w brodę, że nie kupił kiedy mógł.
Chociaż wątpliwe, żeby nakład się szybko skończył z taką ceną... Mimo wszystko Mucha ma u mnie ogromnego plusa za Spektakularnego Spider-Mana i nie zamierzam płakać, że wydałem tyle na ten komiks. Stać mnie. ;)

Aczkolwiek nie chcę, żeby takie ceny i wyższe stały się standardem, co to to nie! Jeśli to byłby jakiś Batman czy Superman, to pewnie olałbym i po prostu skończył na napisaniu, że trochę dużo sobie życzą za tę pozycję. W tym wypadku no po prostu nie mogę przepuścić takiego komiksu.

Online michał81

« Odpowiedź #2211 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 23:30:31 »
Michal81 - większość nie miała Moonshadow w poważaniu, to jest wspaniały komiks. Jak myślisz dlaczego Egmont wycenił Animal Mana na 199pln? Jest to granica jaką komiksiarz chce zapłacić za regularne wydanie. Produkty, serwisy czy usługi mają ceny graniczne powyżej których klient / konsument czuję się oszukiwany. Wyjątkiem są marki ekskluzywne, gdzie płacisz za luksus i przynależność do wąskiego bądź szerszego grona użytkowników.
Widzisz komiksy z serii Tomb Raider od Scream jakoś nie są ekskluzywne, a cenę mają jeszcze wyższą.
Spectacular nie jest wydaniem ekskluzywnym, jest w takim samym formacie jak inne serie Muchy. Daje przykład Egmontu bo jak widać potrafią badać rynek i w miarę dobrze wyceniać. Powyżej 200pln Egmont wypuszcza limitowane albo specjalne wydana komiksów.
Weźcie sprawdźcie w końcu cenę X-men Wielki Projekt.
Amazing Spider-Man Epic Collection - 468 lub 504 stron - cena 129,99 zł
X-men Wielki Projekt - 360 stron - 149,99 zł
Ultimate X-Men - 324 strony - 99,99 zł
Jestem zaskoczony, że jeszcze w temacie Egmontu nie stoicie z pochodniami i widłami.  :P
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Sierpień 2021, 23:32:07 wysłana przez michał81 »

Online Castiglione

« Odpowiedź #2212 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 23:34:17 »
Aha, czyli jakby wydali za 199,99 byłoby spoko? Czyli cały ten płacz jest o 30zł (przy takiej cegle)? LOL

"Animal Man" był w mniejszym formacie, spodziewałbym się też, że papier u Muchy będzie lepszej jakości. Dodając do tego, że to mniejszy wydawca - naprawdę nie było podstaw spodziewać się innej ceny.

Offline Midar

« Odpowiedź #2213 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 23:37:22 »
Pomyslalem dokladnie o tym samym.
To jest k.... dramat. Moonshadow to jeden z najlepszych komiksow wydanych w tym roku. U mnie na podium wraz z Raportem Brodecka i Monsters (BWS).
I jeszcze grupka komiksiarzy analfabetów rozpaczała na Facebooku, że w Moonshadow jest tyle tekstu, że czytanie ich zabija. A, to naprawdę cudo komiks jest.

Offline zombie001

« Odpowiedź #2214 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 23:42:47 »

Ich polityka cenowa jest dziwna, ale tutaj bym akurat obstawiał, że Marvel mocno skosił ich na licencji do AoA. Stąd taka duża różnica. 
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline xanar

« Odpowiedź #2215 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 23:43:19 »
I jeszcze grupka komiksiarzy analfabetów rozpaczała na Facebooku, że w Moonshadow jest tyle tekstu, że czytanie ich zabija. A, to naprawdę cudo komiks jest.

To jest standardowy tekst, szczególnie przy starczych komiksach się pojawia  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online misiokles

« Odpowiedź #2216 dnia: Wt, 31 Sierpień 2021, 07:04:55 »
Na tym forum też 'rozpaczano'. Teraz mówimy o Moonshadow dobrze, w kontekście bronienia polityki wydawnictwa. W momencie premiery można było przeczytać sporo tonujacych postów.

Offline emedzi 12

« Odpowiedź #2217 dnia: Wt, 31 Sierpień 2021, 08:52:46 »
Rozczaruje ciebie, ale pracuje całkowicie w innej branży (i tam to są dopiero skoki surowców, nie ogarniesz).

Nie wchodząc w głębszą polemikę, choć uważam, że trochę wyolbrzymiłeś moje zarzuty wobec Ciebie, ale cóż może nie zaznaczyłem dokładnie, że moim postem nie miałem w intencji posądzać cię o to, że pracujesz dla Muchy i im cicho sprzyjasz, tylko wymieniając to jako jeden z powodów ewentualnej ogromnej sympatii, chciałem zwrócić uwagę na to, że moim zdaniem da się w twoich wpisach w ostatnim czasie zauważyć bardzo duże, wręcz czasami bezkrytyczne poparcie dla tego wydawnictwa. I jak tam napisałem w zasadzie nie ma co roztrząsać dlaczego tak jest, wymieniłem przykład pracy dla wydawnictwa, bo kilka osób z forum faktycznie pracuje w różnych wydawnictwach i dlatego je faworyzuje. Zatem napisanie tego fragmentu nie było w mojej intencji zarzutem wobec Ciebie, że tak jest , tylko zaznaczę jeszcze raz, iż było swego rodzaju wyliczanką dlaczego niektórzy faworyzują dane wydawnictwa. Faktycznie nie musiałem pisać tej wyliczanki strictw w kontekście twojej osoby, dlatego jeśli odebrałeś to jako atak to przepraszam.

Odnosząc się jednak do fragmentu twojego wpisu, który zacytowałem, ja też jestem związany z branżą w której tylko w ostatnim roku materiały i surowce podrożało od 200% do nawet 300%, zatem może jednak ogarniam coś w tych sprawach.

Przerzucić piłeczkę na Egmont? Widać, że nie sprawdziłeś ceny X-men Wielki Projekt, który to komiks przytoczyłem. Sprawdź po ile wydawał wcześniej Egmont komiksy z taką ilością stron i wtedy może też dostrzeżesz, że cena jest wyższa niż była do tej pory.

Jeszcze raz przytaczam moje zapatrywanie w kontekście tego argumentu, jak i przywoływanego wcześniej, przez innych przykładu ze Strażnikami. Są to wydania, które zostały przez Egmont zapowiedziane w ramach serii limitowanych, zatem nie powinno się ich zestawiać że SSM, czy tytułami Egmontu z regularnych serii wydawniczych na równi, gdyż ten nie został zapowiedziany jako wydanie limitowane, a przynajmniej nigdzie o tym nie słyszałem.
« Ostatnia zmiana: Wt, 31 Sierpień 2021, 09:03:00 wysłana przez emedzi 12 »

Online michał81

« Odpowiedź #2218 dnia: Wt, 31 Sierpień 2021, 09:02:53 »
Jeszcze raz przytaczam moje zapatrywanie w kontekście tego argumentu, jak i przywoływanego wcześniej, przez innych przykładu ze Strażnikami. Są to wydania, które zostały przez Egmont zapowiedziane w ramach serii limitowanych, zatem nie powinno się ich zestawiać że SSM, czy tytułami Egmontu z regularnych serii wydawniczych na równi, gdyż ten nie został zapowiedziany jako wydanie limitowane, a przynajmniej nigdzie o tym nie słyszałem.
Gdzie ty widziałeś stwierdzenie Egmontu, że X-men Wielki Projekt jest limitowane? Mylisz Marvel Deluxe z Marvel Limited. Ten komiks jest w nowej linii wydawniczej, a nie w jakieś limitowanej serii.

Offline emedzi 12

« Odpowiedź #2219 dnia: Wt, 31 Sierpień 2021, 09:04:21 »
Ale nie jest w linii Marvel Classic, gdzie zazwyczaj wydają komiksy. Ja odbieram Marvel Deluxe także jako swego rodzaju serię limitowaną.