Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1495467 razy)

Offline death_bird

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #1980 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 15:56:48 »
Tak sobie myślę, że po prostu przyjdzie moment realizacji mądrości biblijnych i czas konsumpcji zapasów lektury nagromadzonych w czasach tłustych.  ???
Zaś wydawcy będą musieli dostosować się w ten czy inny sposób do mniejszego popytu, bo nie wierzę, że ludzie zaczną chodzić do banków i firm pożyczkowych po kasę na komiksy.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline HaVoK

« Odpowiedź #1981 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:00:17 »
A może wystarczy zapytać Muchę czemu taka cena, a nie inna. Jaki wpływ na cenę ma fakt, że Egmont bazuje na gotowych wydaniach a Mucha musiała opracować ten tom sama? Czy to wpływa na cenę? Gdy Mucha wydawała Długie Halloween to przecież nie był to taki tani komiks, a jest o 1/3 cieńszy. Chyba nikt nie narzekał na cenę. Sprawiedliwość kosztowała swoje i się sprzedała. Fajnie, że Egmont wydaje tanio, ale chyba trzeba pamiętać o tym, że rzadko robił coś z siebie A propos Batmana, który się nie sprzeda czy omnibusa, bo przecież Sprawiedliwości do miana Omnibusa to chyba tylko stron brakowało.

Bardzo się cieszę, że Mucha wychodzi na przeciw czytelnikom. A cena zawsze będzie czymś subiektywnym. Death zapłaci przysłowiowe każde pieniądze za Tardiego A ktoś inny za Incala.  Mam wrażenie, że niektórzy czują się przymuszani do kupna komiksów A przecież wcale tak Nie jest.
« Ostatnia zmiana: So, 28 Sierpień 2021, 16:03:29 wysłana przez HaVoK »

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1982 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:01:46 »
@Nesumi jak to mawiała pewna osoba - taniej już nie będzie. Dlatego ja jestem na etapie powolnego wygaszania hobby jeżeli chodzi o komiksy amerykańskie i frankofońskie. Za parę lat będę kupował już chyba tylko mangi, bo te (na razie), mają jeszcze całkiem znośny stosunek ceny do jakości i objętości.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Kadet

« Odpowiedź #1983 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:08:46 »
Jaki wpływ na cenę ma fakt, że Egmont bazuje na gotowych wydaniach a Mucha musiała opracować ten tom sama? Czy to wpływa na cenę?

Na pewno tak, a zakładam, że jeszcze trochę dodatkowej kasy musiało pójść na wynagrodzenia dla redaktorów i grafików. Z zapowiedzi i plansz wnoszę, że ten tom będzie edytorsko bardziej dopieszczony niż dotychczasowe Epiki od Egmontu (nie będzie usuwania nazwisk autorów i przypisów; napisy na stronach tytułowych mają być dopracowane; zapowiadano też chyba różne dodatki, w tym Arachnopocztę, czyli pewnie Arek Wróblewski specjalnie coś tam stworzył).

Myślę, że oceny ceny będą bardziej miarodajne, gdy będziemy już mieli ten tom w rękach i zobaczymy, jak się prezentuje.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline parsom

« Odpowiedź #1984 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:14:53 »
Dla mnie Shakespeare, Dostojewski, Milton,  Blake,  to taka sama literatura popularna jak komiksy. Czytam na zmianę raz to raz to. Może kiedyś to była literatura wysoka,  choć wydaje mi się,  że najwybitniejszy angielski dramaturg nie zawsze był  takim postrzegany.

Takim tam poziom historyjek o kolesiach w gaciach na opak, każdy nastolatek zarzuca Szekspirem przy śniadaniu. Jeżeli to nie jest coś więcej niż literatura popularna, to co jest?

Offline misiokles

« Odpowiedź #1985 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:19:17 »
Gdy Mucha wydawała Długie Halloween to przecież nie był to taki tani komiks, a jest o 1/3 cieńszy. Chyba nikt nie narzekał na cenę.
Narzekano i to bardzo:)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1986 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:24:06 »
A może wystarczy zapytać Muchę czemu taka cena, a nie inna. Jaki wpływ na cenę ma fakt, że Egmont bazuje na gotowych wydaniach a Mucha musiała opracować ten tom sama? Czy to wpływa na cenę? Gdy Mucha wydawała Długie Halloween to przecież nie był to taki tani komiks, a jest o 1/3 cieńszy. Chyba nikt nie narzekał na cenę. Sprawiedliwość kosztowała swoje i się sprzedała. Fajnie, że Egmont wydaje tanio, ale chyba trzeba pamiętać o tym, że rzadko robił coś z siebie A propos Batmana, który się nie sprzeda czy omnibusa, bo przecież Sprawiedliwości do miana Omnibusa to chyba tylko stron brakowało.

Bardzo się cieszę, że Mucha wychodzi na przeciw czytelnikom. A cena zawsze będzie czymś subiektywnym. Death zapłaci przysłowiowe każde pieniądze za Tardiego A ktoś inny za Incala.  Mam wrażenie, że niektórzy czują się przymuszani do kupna komiksów A przecież wcale tak Nie jest.

Myślę, że wydawnictwo by zyskało gdyby samo z siebie jasno i przejrzyście wytłumaczyło powody takiej ceny.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #1987 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:34:43 »
Tm-Semic ciągle tłumaczyło dlaczego ich komiksy są drogie. I ciągle padało pytanie o to czemu są drogie.

« Odpowiedź #1988 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:45:55 »
Bardzo się cieszę, że Mucha wychodzi na przeciw czytelnikom.

Nie wychodzi, tylko wyjeżdża. Prosto na czołówkę. Dla mnie osobiście nic nie usprawiedliwia tej ceny czy oni ten komiks będą dopieszczać  pojedynczo czy grupowo (w tej dziedzinie to Mucha też nie jest taka zarypista strasznie) to wyjdzie realnie prawie dwa razy drożej niż egmontowy epic. Nazwiska w ramce i arachnopoczta Arka Wróblewskiego to może z 10 złotych są warte a dla mnie nawet nie tyle. Kupię tego Spider-Mana bo kupię mówi się trudno, ale kończy się Criminal, kończy się Gideon Falls niedługo kończy się Age of Apocalypse a ja się głęboko zastanowię czy wchodzić w następne ich tytuły, skończy się tak że oleję te ich X-Statix i tyle. Moonshadow byłem zainteresowany w sumie, ale cena mnie odstraszyła dosyć skutecznie. Jak oni chcą wracać do czasów gdzie sprzedawali 4 komiksy na rok w nakładzie 1000 egzemplarzy i za chorą cenę to proszę bardzo, ale sporo ludzi wysiądzie z tego pociągu. Szczęście, że Egmont ma wyłączność na DC chociaż średnio je wykorzystuje.

Offline andrewk21

« Odpowiedź #1989 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:46:25 »
I TM-Semic niestety padło

Offline Kadet

« Odpowiedź #1990 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:49:29 »
To oczywiście uproszczenie, ale:

Egmont wydaje komiksy w niższych cenach, ale z pobieżną edycją graficzną i według amerykańskich wydań -> krytyka za jakość obróbki i za to, że sami nie przygotują własnego wydania.

Mucha wydaje samodzielnie opracowany komiks z zaawansowaną obróbką edytorską -> krytyka za cenę.

You can't win :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #1991 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:55:22 »
Uproszczenie to mało powiedziane. Robisz tu z Muchy jakiegoś luksusowego wydawcę, którym on absolutnie nie jest, za pazurami swoje mają też.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1992 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:58:03 »
A gdzie napisałem, że jest luksusowy (choć zdarzało im się robić takie wydania jak "Sprawiedliwość")? Napisałem tylko, że sami złożyli ten tom i poświęcili więcej pracy na jego edycję :)

Dziękuję z całego serca!

Offline Xmen

« Odpowiedź #1993 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:58:41 »
Ja spectaculara kupię ale cena jest mega wygórowana nic jej nie tłumaczy.
Inflacja jest ale no mordy bez przesady.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline zombie001

« Odpowiedź #1994 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 16:59:21 »
Ta cena jest w ogóle kiepska PRowo...

Mogli ustawić coś koło 189 i max 10-15% rabat (o czym poinformowano by nas później).

Chociaż pierwsze wrażenie byłoby lepsze, a tak to.. eh, szkoda gadać. Portfel płacze.
KEEP CALM AND HATE EVERYONE