Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1497417 razy)

Moreroms i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #2775 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 17:29:52 »
Obecnie poprzez Lubimy Czytać Spectaculara widzę dostępnego tylko na Gildii i Tantisie. I oczywiście w sklepie Muchy. Trochę wywiało pozycję z innych sklepów.

Offline chch

« Odpowiedź #2776 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 19:50:50 »
Obecnie poprzez Lubimy Czytać Spectaculara widzę dostępnego tylko na Gildii i Tantisie. I oczywiście w sklepie Muchy. Trochę wywiało pozycję z innych sklepów.
Na taniej książce też znów jest.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2777 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 19:54:00 »
A widzisz jak tam wejść przez Ceneo lub inna stronę? Bo jak wchodzisz do nich bezpośrednio to jest 210 zł. :) Zatem tantis czy Gildia ze 160 zł jest lepszą opcją, dla tych co jeszcze nie zamówili.

Offline chch

« Odpowiedź #2778 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 19:57:26 »
A widzisz jak tam wejść przez Ceneo lub inna stronę? Bo jak wchodzisz do nich bezpośrednio to jest 210 zł. :) Zatem tantis czy Gildia ze 160 zł jest lepszą opcją, dla tych co jeszcze nie zamówili.
Doklej na końcu linku "?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=other", to cena spadnie do 183. Taniej na razie tam nie ma. Ale zaraz, Ty już pisałeś, że kupiłeś ten komiks za 139 wczesniej, nie?

Offline LukCook

« Odpowiedź #2779 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 20:31:26 »
I dlatego mnie rybka, czy kolejny tom mam z jednego, czy tam z drugiego wydawnictwa. Bo co z tego, że np. Klasykę Marvela wydaje tylko Egmont, skoro logo, tytuły, autorzy, nr tomu są na różnych wysokościach, a sama czcionka jest raz grubsza, raz chudsza. I tak od N52 od 2013 roku. I zamiast się poprawiać, to jest coraz gorzej.

Nie wiem Bazyl co złego widzisz w grzbietach Klasyki Marvela, nie jest co do milimetra ale wygląda przyzwoicie. Różne style grzbietów fajnie wyróżniają daną serię.

Marvele Muchy z rysunkami na dole grzbietów też wyglądają elegancko.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2780 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 20:40:43 »
Falowanie numerów tomów i nierówności są najgorsze.

https://www.instagram.com/p/CTjPXghM2-0/

Jakby nie dało się zrobić grzbietu, gdzie te same elementy byłyby na jednej wysokości. Plus moje egzemplarze Klasyki mają jakby różną szerokość napisu Marvel. No i popatrz na te swoje wysokości (u mnie zresztą to samo). Naznaczony śmiercią się wybija by zaraz tom drugi był zdołowany a potem trójka wybrała rozmiar pomiędzy nimi. Komedia. I tak jest od lat i wydawcy mają to gdzieś, że drukarnia tnie jak chce ("Po to Bozia dała oczy, żeby robić na oko. A jak farby mi brakuje, to rozcieńczam wodą" :) ) Ale potem za wszystkie złe rzeczy rynku komiksowego w Polsce są obwiniani czytelnicy. :)

Offline xanar

« Odpowiedź #2781 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 20:51:46 »
Człowieku jakbyś kupował angielskie wydania to na zawał byś padł, to co tutaj jest to mały Miki.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline LukCook

« Odpowiedź #2782 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 20:52:25 »
Co do różnic w wysokości to masz rację Bazyl. Na zdjęciu poniżej to Mucha na plus ale pająki od Marvela to schodki. Punisher za to na równo  ;)

Offline Toranga

« Odpowiedź #2783 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 21:07:09 »
Falowanie grzbietów, nierównej szerokości napisał Marvel...
Ludzie jakie Wy macie problemy.
Jak już ktoś napisał, zobaczcie jak wyglądają grzbiety amerykańskich wydań.
A na tych zdjęciach, jedyne co faktycznie woła o pomstę do nieba to to paskudne logo Muchy.
W sumie jak się na nie patrzy to nie dziwi, że nie widzieli sensu w poprawieniu tych ośmiu zeszytów Spectaculara...

Offline LukCook

« Odpowiedź #2784 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 21:14:51 »
Problemy pierwszego Świata  8) Logo Muchy to żeby odwrócić uwagę od niedociągnięć grzbietowych.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2785 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 21:17:23 »
Falowanie numerów tomów i nierówności są najgorsze.
Powtórzę po osobach powyżej - zobacz sobie, jak to wygląda w oryginałach. Egmont w 99% przypadków odwala u nas kawał dobrej roboty z grzbietami.

Poza tym co innego przesunięcie napisu w drukarni o milimetr czy dwa, a co innego, kiedy grzbiety nie pasują, bo są po prostu źle zaprojektowane.

Offline Adolf

« Odpowiedź #2786 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 21:19:02 »
Chodziłem kiedyś do Multiversum na drzwi otwarte i tam to nic się nie zgadzało. Wielkość, grubość, loga, kolory, napisy... Jedno wydawnictwo i dziesiątki różnych wydań. Amerykanie nie przywiązują do tego żadnej wagi. Jedynie jak ktoś zbiera omnibusy to jest wszystko mniej więcej tak jak powinno. Nie znaczy to oczywiście, że Polskie wydawnictwa nie mają się starać. Sądzę, że w ramach jednej serii powinno być równiutko i spójnie. Jeśli wyjdzie kolejny Spectakular i będzie niedopasowany, to oczy będą mi krwawić.

Offline xanar

« Odpowiedź #2787 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 21:22:50 »
Najlepsze w amerykańskich wydaniach tbp jest to, że jak miedzy tomami zmieniają drukarnie to zupełnie zmienia się prawie cały grzbiet. Ostatnio Marvel sobie wymyślił, że zmienią sobie grzbiet w omnibusach z silver i Bronze Age i teraz są takie małe literki, że nic nie widać.
To co u nas robią to zajebiście wygląda, jak również jakoś papieru jest zdecydowanie lepsza (jeszcze).

Online Castiglione

« Odpowiedź #2788 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 21:26:06 »
Proszę:

Jedynie pojedyncze tomy "Sandmana" trochę falują, ale też bez przesady, że to jakaś tragedia. Wpadki się zdarzają, ale naprawdę życzyłbym sobie, żeby u wszystkich wydawców grzbiety serii tak wyglądały, jak u Egmontu.

Offline xanar

« Odpowiedź #2789 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 21:29:43 »
Parę wydań amerykańskich: