Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496121 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline starcek

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #2535 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 23:11:29 »
Chyba wiem o co chodzi, masz PTSD po tym kilkustronicowym napieprzaniu na cenę w tym temacie. Ja do ceny nic nie mam, jestem zdziwiony nawet lekko, że za tak unikatowy tom właściwie na całym świecie jest tak niska cena. To o czym się wypowiadałem to to czy moim zdaniem inna obróbka materiałów miałaby znaczący wpływ na cenę. Nie mam też nic do jakości wydania (w sensie szycia, papieru czy druku). [...]

No i masz odpowiedź. Byłoby kosmicznie drożej, gdyby przeprowadzić totalną obróbkę skanów. Za tę cenę innej jakości nie mogło po prostu być.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Hood

« Odpowiedź #2536 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 00:24:47 »
Nie można było tak od razu?

Ja z Toba rozmawiam normalnie,
No niezupełnie, chyba iż Twoja definicja normalności dalece odbiega od powszechnie przyjętej, a na pewno publiczne wdawanie się w pyskówki z forumowiczami i wypowiedzi z cyklu: wiem, ale nie powiem - nie są objawem profesjonalizmu.

Niektórzy tutaj chcieliby zrobić z Muchy świętą krowę - nie można krytykować ani zadawać racjonalnych pytań, tylko brać z pocałowaniem ręki...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2537 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 06:34:31 »
Popatrzcie ile czasu czekaliśmy na ten komiks. Długo i była jeszcze obsuwa wakacyjna. Gdyby Mucha wydała to w dwóch tomach to ten czas jeszcze by się wydłużył. Jak w przypadku AoA gdzie nie dostaliśmy jeszcze tomu 3 a kiedy będzie czwarty to nie wiadomo. Może późną wiosną, jeśli dadzą radę zdążyć przed wakacjami. Poza tym przy dwóch tomach SSM, niższa jakość druku 8 zeszytów byłaby bardziej widoczna, a cena przecież by nie spadła z tego powodu.

Wychodzi na to, że De Matteis gdyby chciał ukazania się zbiorczego angielskiego wydania swego runu, musiałby sam pokryć koszty cyfrowej, profesjonalnej restauracji brakujących zeszytów i przekazać je nieodpłatnie Marvelowi. :) Pytaniem jest, czy ten komiks musiał się ukazać w powiększonym formacie? Czy gdyby wyszedł w standardowym, to skoro tak samo gruby Deadpool i Cable kosztuje 150 zł okładkowe, to czy Mucha mogłaby się zamknąć w okładkowych 180-190 zł? Na razie będzie to drugi najdroższy komiks jaki kupię, po zbilżającym się Dr Strange'u.

Ja komiks przeczytam dopiero może za dwa, może za trzy tygodnie, jak praca mi pozwoli. Nie wiem jak będzie wyglądał mój egzemplarz. Na razie moje główne zastrzeżenie jest takie, że składa się on z 23 zeszytów. I kurde musieli dać taką samą okładkę jak TM Semic 25 lat temu, lub Włosi w swoim mniej kompletnym wydaniu. Dlaczego??? Przecież tam jest sporo fajnych grafik do wyboru? No chyba, że to rzeczywiście jest granie na TMsemicowym sentymencie. Choć mnie akurat te duble wkurzają.

Offline Megatron

« Odpowiedź #2538 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 09:26:33 »
I kurde musieli dać taką samą okładkę jak TM Semic 25 lat temu, lub Włosi w swoim mniej kompletnym wydaniu. Dlaczego??? Przecież tam jest sporo fajnych grafik do wyboru? No chyba, że to rzeczywiście jest granie na TMsemicowym sentymencie. Choć mnie akurat te duble wkurzają.

Nakupiłeś makulatury i teraz smutno, że jej wartość nie pójdzie do góry? Wybacz, że wolę mieć to w nowym wydaniu. Do Hachette też powinienem mieć uwagi, że wydali duble po TM-Semicowych transformerach? Skończ!

Offline chch

« Odpowiedź #2539 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 09:32:10 »
Nakupiłeś makulatury i teraz smutno, że jej wartość nie pójdzie do góry? Wybacz, że wolę mieć to w nowym wydaniu. Do Hachette też powinienem mieć uwagi, że wydali duble po TM-Semicowych transformerach? Skończ!
To było przerabiane miliard razy, ale może przegapiłeś - dla Bazyla dublem są wszystkie komiksy, które są powtórzeniem tego co już ma w jakimś wydaniu. Jeśli nie ma jakiegoś komiksu, a był wydawany wcześniej, to ponowne wydanie nie jest dublem, jeśli powstanie zbiorczy tom w którym część materiału jest premierowa a część już kiedyś ktoś wydał to sytuacja jest bardziej skomplikowana:
jeśli wydał to egmont - to jest to dubel,
jeśli wydało dubla hachette to to nie jest dubel.
Acha - nie licz na to że jakiekolwiek racjonalne argumenty trafią do niego. Przez ok. 8 lat różni ludzie na róznych forach próbowali i nikomu sie nie udało.
Ogólnie - dodaj do ignorowanych i nie reaguj.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2540 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 09:46:36 »
MI chodzi o tą głupią okładkę. Dlaczego musi się powtarzać właśnie ta jedna grafika, gdy ten cały run liczy 23 zeszyty i są i inne dobre okładki z Green Goblinem i okładki alternatywne. A ciągle wracamy do tej jednej. Chciałbym znać ten powód - czy to pójście na łatwiznę, bo inne trzeba by kosztownie obrabiać do wyższej jakości a ta (i tylko ta) była już gotowa, czy to przypadek - redaktorowi wydała się najładniejsza własnie ta, czy też rzeczywiście nawiązujemy ciągle do TM Semic, bo teraz jest taka moda. No i było to najlepsze wydawnictwo komiksowe w Polsce. Coś jak odwoływanie się do innych starszych, znanych marek jak E.Wedel, Pewex itp.

Osobiście nie mam wszystkich Spider-Manów od TM Semic. Większą liczbę mam bardziej z ostatnich 2 lat wydawania serii, czyli Clone Sagi. Starsze mam po kilka zeszytów z danych lat. Pewnie dalej bym uzupełniał, ale teraz już nie muszę (hi hi), skoro Egmont i Mucha robią przedruki. Czyli to, za co obrywało się ciągle Hachette.

Offline Death

« Odpowiedź #2541 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 09:53:24 »
Dzięki tej najbardziej oczywistej okładce ktoś mający sentyment do semika zauważy ją i być może kupi album. To taka klasyczna okładka jak czerwona do Szninkla. :)

Offline Lafar

« Odpowiedź #2542 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 10:06:23 »
No nie wiem, może wyliczenia kosztów i przeświadczenie, ile by się to odbiło na cenie komiksu?

Ktoś powiedział, że lepszej jakości skany wpłynęły by znacząco na cenę. Dlatego podałem wyliczenie, włącznie z kupnem sprzętu, które zamknęło się w +/- 1000zł i dałoby lepsze efekty. Szczerze wątpię, żeby dodatkowy koszt w wysokości tysiąca złotych znacząco wpłynął na cenę całego nakładu. Rozwiązałoby to kwestię lekkiego rozmycia stron, czyli jedną z rzeczy które są problemem w numerach 191-198. Dodatkowo, większe skany ułatwiają w pewnym stopniu pracę przy materiale. Na to czy wydawca płaci grafikowi (lub czy grafik chce dostać zapłatę za swoją pracę) czy nie, nie mam żadnego wpływu.

Z mojej strony niestety koniec tej dyskusji, jest ciągła próba zbicia tematu jakości tych przedruków. Smutna jest to sprawa gdy osoba która próbuje dostać jakieś odpowiedzi i chce pokazać innym rozmówcom, że nie wszystko musi kosztować kilkadziesiąt tysięcy złotych jest atakowana. Smutne jest też to, że przy tak ważnym wydaniu (nie tylko dla Semikowców ale także dla osób które od dawna chciały to zobaczyć w druku) nie ma dialogu na linii wydawca - klienci. Ze stron prezentowanych w zapowiedzi, żadna nie była z numerów 191-198, nie przypominam sobie też komunikowania problemów z odnowieniem tych numerów oficjalnymi kanałami. 90% ludzi (w tym ja) nie przeszkadzają te strony w odbiorze, są zdziwieni tylko, jak to wygląda i dlaczego nie było to w żaden sposób zaznaczone wcześniej.

« Odpowiedź #2543 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 10:17:24 »
...już kiedyś ktoś wydał to sytuacja jest bardziej skomplikowana:

A gdzie tam skomplikowana
- mam:dubel
- nie mam:nie dubel
- egmont:dubel
- hachette:dubel ale jak będzie choćby jeden zeszyt inny to nie dubel

Dubel - nie wydajemy, albo wydajemy tyle że w osobnym tomie choćby przyszło kartki wyrywać ze środka.
Nie dubel - wydajemy chyba że to Egmont i ja nie czytam to w zamian za to jakiś inny losowy chłam, jak Hachette to wydajemy jak leci, nawet jak nie kupię to będę innych namawiał.

System dosyć prosty, przejrzysty i w pewien sposób logiczny. Tyle, że to kompletnie popieprzona logika.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2544 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 10:20:38 »
Jakiś czas temu bardzo dobrze jakość użytych materiałów komunikował Scream, przy okazji wydania Aliens vs Predator vs Terminator. Był bardzo jasny komunikat oraz w opisie pojawiło się, że jeden zeszyt jest w czerni i bieli.

Online xanar

« Odpowiedź #2545 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 10:32:38 »
Ktoś powiedział, że lepszej jakości skany wpłynęły by znacząco na cenę. Dlatego podałem wyliczenie, włącznie z kupnem sprzętu, które zamknęło się w +/- 1000zł i dałoby lepsze efekty. Szczerze wątpię, żeby dodatkowy koszt w wysokości tysiąca złotych znacząco wpłynął na cenę całego nakładu. Rozwiązałoby to kwestię lekkiego rozmycia stron, czyli jedną z rzeczy które są problemem w numerach 191-198. Dodatkowo, większe skany ułatwiają w pewnym stopniu pracę przy materiale. Na to czy wydawca płaci grafikowi (lub czy grafik chce dostać zapłatę za swoją pracę) czy nie, nie mam żadnego wpływu.

Z mojej strony niestety koniec tej dyskusji, jest ciągła próba zbicia tematu jakości tych przedruków. Smutna jest to sprawa gdy osoba która próbuje dostać jakieś odpowiedzi i chce pokazać innym rozmówcom, że nie wszystko musi kosztować kilkadziesiąt tysięcy złotych jest atakowana. Smutne jest też to, że przy tak ważnym wydaniu (nie tylko dla Semikowców ale także dla osób które od dawna chciały to zobaczyć w druku) nie ma dialogu na linii wydawca - klienci. Ze stron prezentowanych w zapowiedzi, żadna nie była z numerów 191-198, nie przypominam sobie też komunikowania problemów z odnowieniem tych numerów oficjalnymi kanałami. 90% ludzi (w tym ja) nie przeszkadzają te strony w odbiorze, są zdziwieni tylko, jak to wygląda i dlaczego nie było to w żaden sposób zaznaczone wcześniej.
A to pierwszy raz coś jest nie tak z wydaniami Muchy, tylko wcześniej jakoś cisza była.

Porównanie kolorów Astonishing X-Men z reprintem omnibusa:

Age of Apocalypse

Przykładowe 3 kadry

tylko ten jeden zeszyt Astonishing X-Men wygląda źle, zeszyty pozostałych serii są ok
W omnibusie to jakaś inna wersja jest, inne kolory i jak dla mnie normlanie wygląda, raczej wszystko ostre.
Nie wiem co oni za materiały mają, ta moja książka jest z 2016 r.

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline LukCook

« Odpowiedź #2546 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 10:37:11 »
A to pierwszy raz coś jest nie tak z wydaniami Muchy, tylko wcześniej jakoś cisza była.

Cena czyni cuda.

Online xanar

« Odpowiedź #2547 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 10:52:06 »
No tak zapomniałem, że 90% komentarzy było o cenie. Sorry, nie było tematu.
Twój komiks jest lepszy niż mój

« Odpowiedź #2548 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 10:56:53 »
   Akurat o pierwszym tomie Astonishing to było dosyć głośno, o tym Age of Apocalypse jakoś nic nie pamiętam, może nikt nie wspomniał sam jeszcze nie czytałem. Nie są to chyba jakieś felery dyskwalifikujące produkt, materiały są jakie są a całość da się czytać chyba, że część będzie po portugalsku. Tyle, że wszelkie teksty o Ferrari w przypadku Mucha Comics to kompletne odpały. Nie kupujesz Ferrari tylko Peugeota 206, który nie wiedzieć czemu jest droższy od Fiata Punto o połowę. A nie wróć, wiadomo czemu. Mucha to nie międzynarodowy wydawca z zagranicznym kapitałem i dużymi nakładami, tylko kilku zapaleńców co to w suterenie u Wokulskiego kręcą komiksy na ręcznym powielaczu. A przynajmniej taki obraz się wyłania.

noniewiem

• Gość
« Odpowiedź #2549 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 10:57:38 »
Zakupiony Pająk (149zł) i Criminal (77zł) na czytam.pl i 15zł zwrotki z goodie. Koniec końców nie wychodzi źle.