Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 761745 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Kurc
« Odpowiedź #2925 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 08:38:05 »
Ramota. Jak Luc Orient, przy którym bawiłem się przednie. Jakościowo lepsze, niż nie jeden współczesny. A Aria to przygodówka w świecie fantasy. I z biegiem tomów coraz lepsza.

Offline Warpath

« Odpowiedź #2926 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 09:35:33 »
Wartościowanie komiksu przez etykietę ramota jest co najmniej dziwne, gdy od poszczególnych wydawców raz po raz dostajemy kolejne nazwijmy to klasyczne, mniej lub bardziej trącące myszką tytuły, które sprzedają się lekką ręką : ) I do tego o wiele mniej znane czy rozpoznawalne w Polsce, jako że Aria miała już okazję zaistnieć w świadomości odbiorców.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2927 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 10:25:35 »
Jeśli chodzi o Arię to pewnie jak większość z tych którzy się zetknęli z tytułem przeczytałem w dzieciństwie dyptyk Rycerze Aquariusa i jeśli chodzi o pop fantastykę to jest to naprawdę udany komiks. Po latach sięgnąłem po inne tomiki których zmęczyłem trzy i były bardzo słabe, na tyle słabe że odechciało mi się czytać kolejne. Ale kto wie może dalej będzie lepiej na pewno kupię :)

@Midar Ja wiem że tempo nie jest idealne, ale jednak Vasco i Najemnik zaraz będą ukończeni, a kto z wydawców takie długie serie wydaje oprócz Egmontu? (mimo wszystko 30 tomowe Vasco robi wrażenie że będzie ukończone) Storm to większy zawód imo bo nie kojarzę żadnych informacji od nich czy zamierzają kontynuować czy przerywają definitywnie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2928 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 11:16:37 »
Co do Storma, to Kurc ma jednak bardzo dobrą wymówkę. Wydali całość głównej serii. Jedyne, co pozostało, to osobny tomik, tzw. zerowy, ktory był inaczej stworzony. On nie wchodzi w serię dyptyków, ktore u nas wyszły. Na to muszą zdobyć osobną licencję. Z dwa lata temu ich pytałem o to i powiedzieli, że chcieliby wydać.
Do tego zostaje już nowa seria z nowym artystą. Maluję on jak Don, ale dodaje Rubensowskie kształty i trochę bajkowości. Nie wiem jak lepiej to opisać. Z tego co wiem, to też nie wchodzi w serię dyptyków. I też osobna licencja.

I tu pytanie: czy finalnie sprzedaż do końca była dobra, czy też mamy sie cieszyć, że wogóle wydali do końca główną serię...?

Offline Warpath

« Odpowiedź #2929 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 11:44:15 »
Tak też zakładałem, że przyczyną zastopowania Storma była zmiana artysty serii w kolejnych albumach. Ja bym z chęcią brał kontynuację, świat jest zdecydowanie tego warty. W tym przypadku jestem bardziej wyrozumiały i rozumiem powody ewentualnego domknięcia, niemniej w Imperium Triganu jeszcze sporo samego Lawrence'a do wydania zostało. Świetna seria, wielka szkoda, gdyby na tym zakończyli.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2930 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 12:30:36 »
Co do Storma, to Kurc ma jednak bardzo dobrą wymówkę. Wydali całość głównej serii. Jedyne, co pozostało, to osobny tomik, tzw. zerowy, ktory był inaczej stworzony. On nie wchodzi w serię dyptyków, ktore u nas wyszły. Na to muszą zdobyć osobną licencję. Z dwa lata temu ich pytałem o to i powiedzieli, że chcieliby wydać.
Do tego zostaje już nowa seria z nowym artystą. Maluję on jak Don, ale dodaje Rubensowskie kształty i trochę bajkowości. Nie wiem jak lepiej to opisać. Z tego co wiem, to też nie wchodzi w serię dyptyków. I też osobna licencja.

I tu pytanie: czy finalnie sprzedaż do końca była dobra, czy też mamy sie cieszyć, że wogóle wydali do końca główną serię...?

jest kilka serii z Stormem - ale to musisz zajrzec na rynek dunski tam to komiks kultowy i caly czas kontynuowany na rozne sposoby - nawet myslalem czy tego nie ruszyc
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Offline Dracos

« Odpowiedź #2931 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 12:33:23 »
chyba holenderskim ;)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2932 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 12:34:19 »
racja! jeblo mi sie

regularna juz 35 tom

plus trzy spin offy po kilka tomow

« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Lipiec 2026, 12:44:38 wysłana przez studio_lain »

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline Takesh

« Odpowiedź #2933 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 13:59:34 »
To jak Kurc nie będzie tego kontynuował, to z chęcią kupię od SL. Tylko pamiętaj o tym starym tomie!!

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2934 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 14:46:14 »
nie no nie bede sie Bartkowi wpierdalal
ale z przyjemnoscia bym kupil kolejne komiksy z tego unwiersum
ale jestesmy pewnie w mnieszjosci

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline greg0

« Odpowiedź #2935 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 15:44:33 »
nie no nie bede sie Bartkowi wpierdalal

racja! jeblo mi sie

Nie potrafisz się kulturalnie wysławiać Lain!
Ważne żeby narzekać...

Offline Warpath

« Odpowiedź #2936 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 16:35:19 »
Dla zainteresowanych Donem Lawrencem:

Offline starcek

« Odpowiedź #2937 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 18:22:53 »
Oczywiście że to ramota przeznaczona bardziej dla kolekcjonerów niż czytelników. Brawo dla Kurca. Ja będę brał. Pamietajmy też, że mimo iz to ramota to czyta się to lepiej niż chociażby ostatnie Thorgale.
No tak, ale przyrównując do ostatnich Thorgali to jest cios poniżej pasa. :-) 

Podziwiam odwagę wydawcy.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline 79ers

« Odpowiedź #2938 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 18:33:01 »
Storm to także 7 tomów z przygodami rudej(poniżej wydanie niemieckie Splittera)
https://www.splitter-verlag.de/alben/scifi/storm-1483/

Gdzieś od wydawnictwa słyszałem, że Trigan będzie kontynuowany. Wypada cieszyć się na Arię i Vasco 10.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2939 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 20:17:42 »
wrzucilem to, to jest ta ostatnia okladka

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja