Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 595642 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Alienus66

Odp: Kurc
« Odpowiedź #2565 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 10:19:20 »
Mandioca zrobiła wlaśnie ten błąd że wydali wersję tzw. limitowaną i jak pisałem do ziomka z Mandioca to zarzekał się że będzie tylko ta wersja limitowana i żebym kupował bo zaraz sie skończy no i kupiłem. Po czym zrobił jeszcze jedną wersję bardziej wypaśną limitowaną i zaczeło się mydlenie oczu a jeszcze głupie tłumaczenie ze użył określenia limitowana pochopnie natomiast na prv coś innego mi pisał wcześniej. Tylko PR-owo wyszło h.. i zacząl zmieniać narracje. Więc kolego nie miałem na myśli kolor czy czarno biala tylko że wydawnictwa czesto kręcą żeby zarobić i wydają np. Dwie wersje limitowane tego samego komiksu zaraz po sobie i nie widzą w tym problemu bo coś tam zmienią. Z punktu widzenia biznesu spoko i to rozumiem ale nie ma tu żadnego honoru i też to zacząłem rozumieć bo tu tylko chodzi o kase. Dlatego nabrałem dystansu do tych wszystkich limitowanych okładek i wersji limitowanych gdyż to zwykły zabieg marketingowy więc szkoda nerwów i biorę od tej pory tylko to co naprawde potrzebuje.
« Ostatnia zmiana: So, 21 Czerwiec 2025, 10:21:23 wysłana przez Alienus66 »

Offline PJP

« Odpowiedź #2566 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 10:41:06 »
Mnie wyleczyła Tytusopedia. Od tej pory, owszem, jeśli jest okazja zaopatruję się, ale bez zbędnego ciśnienia, bo wiem, że wydawcy i tak będą ściemniać co do tych wydań ekskluzywnych, limitowanych i "kupujta, bo nie będzie!" 8)

Offline perek82

« Odpowiedź #2567 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 10:42:02 »
Widocznie nie należy zbytnio ufać politykom wydawcom i tyle.
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline Death

« Odpowiedź #2568 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 11:17:26 »
Cóż szkodzi obiecać?

Offline komiks

« Odpowiedź #2569 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 12:45:05 »
Mnie wyleczyła Tytusopedia. Od tej pory, owszem, jeśli jest okazja zaopatruję się, ale bez zbędnego ciśnienia, bo wiem, że wydawcy i tak będą ściemniać co do tych wydań ekskluzywnych, limitowanych i "kupujta, bo nie będzie!" 8)

Czasami jednak wychodzi coś limitowane i potem nie ma, więc nigdy nie wiesz jak będzie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Xmen

« Odpowiedź #2570 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 13:28:57 »
Dodrukuja no i co z tego? Chyba nie zabiorą egzemplarzy tym którzy kupili wcześniej?
Coś innego mówili a robią odwrotnie, to nie nowość. Wydają dla kasy. Cygan jak chce ci wcisnąć patelnie albo pseudo perfumy też mówi, że są wyjątkowe.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2571 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 14:32:06 »
To miło, ze mamy wydawców w Polsce o mentalności cygana wciskającego staruszkom patelnie, ktora to juz nawet nie wzbudza u niektorych oburzenia, a jedynie "i co z tego".
« Ostatnia zmiana: So, 21 Czerwiec 2025, 14:34:20 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline stab

« Odpowiedź #2572 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 14:33:54 »
Słabe to, z tego co ludzie piszą, podjęli decyzję o zakupie właśnie przez to, że to edycja uber limitowana. Zaraz dojdzie do tego, że zapowiedzą coś w twardej oprawie i powiększonym formacie, a wydadzą TPB.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2573 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 15:13:49 »
To miło, ze mamy wydawców w Polsce o mentalności cygana wciskającego staruszkom patelnie, ktora to juz nawet nie wzbudza u niektorych oburzenia, a jedynie "i co z tego".
Tzn ja nie twierdzę, że to co robią jest ok. Takie zagrania są słabe. Tyle, że mnie to już nie dziwi. Czym mam być oburzony? Że ktoś dał się naciągnąć kucowi na kasę? Zresztą chyba będzie to inne wydanie, Egmont też dodrukował broń x w innym wydaniu i nie było takiego płaczu. Jesteście dorośli, nie możecie łykać wszystkiego jak pelikany.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #2574 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 16:26:39 »
Zmiana tła okładki vs. Zmiana formatu, grafiki okładki (i chyba jeszcze dodatków)...
Ta... bardzo podobne casusy ::)

Offline Midar

« Odpowiedź #2575 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 18:41:04 »
Lalo i było zimno, a ja chory. Specjalnie jednak wybrałem się na stoisko Kurca, bo lubię Ratmana. Dostałem „kit na uszy”, że to wyjątkowe wydanie na KW, niecałe 100 egzemplarzy i w ogóle, że to unikat i więcej nie będzie. Odszedłem zadowolony, że warto było. Gdybym wiedział, że to będzie dodrukowywane na kolejne festiwale, to kupiłbym pewnie, w bardziej pasującym mi terminie (lub nie, bo mam już trzy integrale). Nie przeszkadzają mi dodruki, niech sobie ludzie mają. Przeszkadza mi, za to, wprost wmawiane, bez cienia żenady kłamstwo i ściema, przez przedstawicieli lub właścicieli danego wydawnictwa. W tym przypadku, było to zwykłe naciąganie i oszukiwanie kupujących.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2576 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 19:02:25 »
Zmiana tła okładki vs. Zmiana formatu, grafiki okładki (i chyba jeszcze dodatków)...
Ta... bardzo podobne casusy ::)
No to napiszcie im żeby jeszcze zmienili okładkę i po sprawie.
Lecą w kulki, wiadomo. Mnie takie kłamanie prosto w oczy też wkurwi* Bojkotujcie na Facebooku, może pod presją "zachowa honor" jak mandioca.
A druga sprawa ograniczcie zakupy u nich, kara się należy. No ale to pewnie skończy się tak, że szczurmen zostanie wykupiony na pniu.

Online Sędzia

« Odpowiedź #2577 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 19:07:03 »
Ja na KW nie byłem, ale pamiętam z tamtego czasu, że od razu była mowa (na FB?) że nie będzie tego samego, ale mogą być dodruki z lekkimi zmianami na inne festiwale.

Nie kojarzę też, żeby zawczasu (z jakimś większym wyprzedzeniem) była mowa, że to będzie dostępne tylko na KW, bardzo się zdziwiłem (gdy takie info się pojawiło przy okazji KW), że to w ten sposób wydają i trochę mnie to zirytowało, że coś jest niedostępne do normalnego czytelnika.

Rozumiem, że tu doszło do jakiegoś przekłamania w komunikacji. Ale jeśli doszło do zmiany w wyglądzie okładki, to formalnie jest ok - wydane na KW pozostaje limitowane, a na kolejne festiwale jest już inne wydanie.

Offline Archelon

« Odpowiedź #2578 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 23:40:41 »
Przepraszam, że przerywam wątek o zbiorczym wydaniu Ratmana. Zadowolony jestem z posiadania 3 części wydanych wcześniej.

Ostatnio trafiłem na informację o nowym rysowniku serii Storm.
https://www.stripspeciaalzaak.be/stripnieuws/een-tweede-tekenaar-voor-storm-en-een-nieuwe-reeks-voor-romano-molenaar

Kurc wydał 11 podwójnych tomów Storma. Czyli 22 części.

Pytanie do osób orientujących się w universum Storma. Ile jest obecnie części, serii?

Zajrzałem na Wikipedię. Okazuje się się, że Kroniki Pandavru są nadal kontynuowane. 34 tom został wydany w 2024 roku.
Istnieją Kroniki Zewnętrznego Pierścienia, Kroniki Czasu Przejściowego i Kroniki Rudowłosej.

Offline Popiel

« Odpowiedź #2579 dnia: Nd, 22 Czerwiec 2025, 00:20:31 »
Niewielki wydawca na dość trudnym, wąskim i nasyconym rynku komiksowym podjął spore ryzyko - wydał w formie omnibusa materiał, który dostępny jest też w innej, tańszej edycji. Mógł zostać z utopioną kasą? Jak najbardziej. Ale się udało.

Bo okazało się, że towar miał wzięcie.

A jak jest popyt, to chyba naturalnym jest, że rusza za nim podaż.

I można zmienić zdanie. To raczej też normalne.

Kogoś to dziwi?

No chyba tych jenerałów postszlacheckiej ekskluzywności, co rzucają buławami, krzycząc "Hańba, hańba! Bojkot! My to mieliśmy mieć tylko, kolekcjonerzy wybrani, nikt więcej, nikt!".

A ten kolega z cytatu to już w ogóle jest hit:

Dlatego nabrałem dystansu do tych wszystkich limitowanych okładek i wersji limitowanych gdyż to zwykły zabieg marketingowy więc szkoda nerwów i biorę od tej pory tylko to co naprawde potrzebuje.

Sorry, dotąd brałeś coś, czego nie potrzebowałeś tylko dlatego, że mogłeś to mieć a inni nie? Dla "miecia"?

Kupiłbyś jakiekolwiek gówno nastojaszcze, gdyby było jednym z pięciu na świecie? Przejrzałeś na oczy, że KAŻDY sprzedawca chce sprzedać swój towar? I sprzedać go jak najwięcej? To dla Ciebie prawda objawiona?

Dobrze. Więc jednak komiksy bawiąc - uczą.