Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 617888 razy)

Offline komiks

Odp: Kurc
« Odpowiedź #2535 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 08:16:38 »
Swoją drogą, cały czas mnie śmieszy że dodruk pamiętnej Drogi B&W, która była "jeszcze bardziej limitowa" cały czas jest dostępny i nawet cena spadła z 210 na 168, a tyle ludzi prosiło o dodruk ;)
Proste wyjaśnienie - dodrukowano więcej niż było chętnych.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #2536 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 08:23:48 »
Proste wyjaśnienie - dodrukowano więcej niż było chętnych.
Czyli ci co najbardziej krzyczeli o dodruk wprowadzili w błąd wydawcę?

Offline komiks

« Odpowiedź #2537 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 08:47:11 »
O ile wiem, wydawca nie zbierał zapisów na dodruk więc nie mógł wiedzieć jakie jest zapotrzebowanie. Nie da się tego policzyć w inny sposób, bo nie każdy funkcjonuje na FB lub forum.

Poza tym zgaduję, że ideą dodruków jest aby komiks był na rynku dostępny, również dla osób, które jeszcze nie zdecydowały się albo jeszcze nawet nie wiedzą o komiksie. Przecież o to cały czas walczą malkontenci w wątku SL, że chcą móc zdecydować po roku albo dwóch od wydania, a najlepiej w dowolnej chwili kiedy ich najdzie ochota.

Offline starcek

« Odpowiedź #2538 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 09:26:30 »
Wydawca obiecywał kilkukrotnie, ze dodruku w takiej formie nie bedzie, natomiast nie wykluczał jakiejś innej wersji kolorystycznej, z inną grafika.

Dokładnie. Ciekawe więc czy to dodruk 1:1, czy jednak zdobył się na zmianę.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2539 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 09:56:33 »
Miala byc inna szata graficzna nadruku na krawędzi stron (niewiadomski mial narysowac cos innego) i kolorystyka okladki, jak widać po zdjęciu na FB wszystko jest takie same. Do tego brak jakichkolwiek zmian sugeruje tez czas - miesiac temu naklad sie wyprzedal, teraz jest już fizycznie do kupienia dodruk, co wskazuje na to, ze od razu po komiksowej Warszawie kurc zlecił w drukarni dodruk, mając świadomość, ze kilka dni wcześniej naciągał ludzi zeby brali bo to jedyna okazja i dodrukow nie bedzie.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2540 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 10:16:07 »
Czyli komiks jest cały czas dostępny i każdy chętny może kupić? No tragedia po prostu. Koniec świata. Powinni tego zabronić.
Batman returns
his books to the library

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2541 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 10:40:04 »
 :(
Z pierwszą częścią się zgadzam, co do drugiej, to Droga cz/b nie była bardziej limitowana, bo jej nakład był spory, a tego Ratmana miało być jedynie 50 sztuk na festiwal i wsio. Limitowana Droga cz/b nigdy nie dostała dodruku, Bartek z Mandioki zachował się porządnie i wycofał się z pomysłu dodrukowywania wersji cz/b, a to co obecnie jest w sklepach to wydanie deluxe kolorowej Drogi.
pitolenie zmienił nazwe i coś tam niby dodał zwykłe kombinowanie a praktycznie było to samo. Prawda jest taka że to też był dodruk tylko w sprytniejszy sposób. Większość wydawnictw kombinuję w mniej czy bardziej oczywisty sposób. Mnie osobiście cieszy że bedzie jeszcze dostępny Ratman bo nie każdy ma możliwość przyjechać na jeden konkretny festiwal lub ma znajomego co kupi...

Offline Szekak

« Odpowiedź #2542 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 10:51:41 »
Chłopie, jedna edycja jest cz/b, druga posiada kolory, więc jak praktycznie to samo? xD

Online Leyek

« Odpowiedź #2543 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 10:54:37 »
Kasa ponad honor - odc. 666

Mnie Kurc w sobotę wieczorem na KW zapewniał, że zostały ostatnie 3 egz., to unikatowe wydanie i nic więcej nie będzie (nie było mowy o żadnym dodruku ze zmienioną szatą i że będzie cały czas dostępne tylko wydanie zbiorcze - 3 tomy). Wahałem się, bo miałem już wcześniej kupione tomy 1 i 2 wydania zbiorczego. Ale się skusiłem jak to taki unikat (no i ładnie to wygląda). Gdybym wiedział o dodruku to bym nie kupił.
Nie zależy mi na wyjątkowości, nie miałem celu dalszej odsprzedaży, ale niech tu mondrale co piszą, że co to za problem że będzie na rynku postawią się w sytuacji, że zostali przez wydawcę jawnie i otwarcie oszukani i przez to wydali kasę na coś co dodatkowo dubluje materiał tego co się posiada.

Offline komiks

« Odpowiedź #2544 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 11:07:47 »
Chłopie, jedna edycja jest cz/b, druga posiada kolory, więc jak praktycznie to samo? xD
To jest paradoks komiksowa - dla jednych wersje kolorowe i czarno-białe, to jest ten sam komiks, dla innych sama tylko zmiana okładki powoduje, że to już jest inny komiks. Wszystkim nie dogodzisz.

Offline starcek

« Odpowiedź #2545 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 11:13:10 »
Paradoks komiksowa? Ty chyba nigdy z bibliofilami się nie spotkałeś. Oprawa broszurowa, twarda, wydawnicza, wtórna, z epoki, współczesna. itp. itd. Książka ta sama, tak?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2546 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 11:18:35 »
Nie zrozumiałeś mnie co miałem na myśli podałem przykład jak wydawnictwa wykorzystują określenie limitowane przy sprzedaży. Ale nie ważne niechce mi się tlumaczyć wy tak wiecie lepiej 🙂 zaraz się zleci kólko wzajemnej adoracji i będziecie się doktoryzować🙂

Offline komiks

« Odpowiedź #2547 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 11:24:29 »
Paradoks komiksowa? Ty chyba nigdy z bibliofilami się nie spotkałeś. Oprawa broszurowa, twarda, wydawnicza, wtórna, z epoki, współczesna. itp. itd. Książka ta sama, tak?

Ale o co Ci chodzi? Ja mówię o komiksowie, a nie o jakiś filach, nie mieszajmy jednych z drugimi.

Offline komiks

« Odpowiedź #2548 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 11:30:09 »
Nie zrozumiałeś mnie co miałem na myśli podałem przykład jak wydawnictwa wykorzystują określenie limitowane przy sprzedaży. Ale nie ważne niechce mi się tlumaczyć wy tak wiecie lepiej zaraz się zleci kólko wzajemnej adoracji i będziecie się doktoryzować
Ja to kiedyś tłumaczyłem, to jest zabieg marketingowy i nie ma żadnej podstawy, jeśli ktoś traktuje to inaczej, to sam sobie robi krzywdę. Prawdziwe limitowane komiksy są wtedy, gdy są numerowane - a to i tak często nie do końca jest prawda, bo drukuje się więcej egzemplarzy niż jest numerków - egzemplarze na reklamacje, do bibliotek, wersje nie na sprzedaż (np do archiwum wydawcy) itp.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2549 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 11:33:12 »
Nie zrozumiałeś mnie co miałem na myśli podałem przykład jak wydawnictwa wykorzystują określenie limitowane przy sprzedaży.
Nie, napisałeś, że nowe wydanie, w większym formacie, KOLOROWE, numerowane, z inną okładką, to jest "dodruk tylko w sprytniejszy sposób".