Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 596485 razy)

Offline komiks

Odp: Kurc
« Odpowiedź #1650 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 17:51:55 »
Hm. Ci sami wydawcy i twórcy którzy jakoby "boją się" wchodzić w polemikę na tym konkretnym forum są nad wyraz aktywni, komunikatywni i otwarci w innych miejscach. Więc może to nie kwestia ich obaw, a po prostu niechęć do tutejszego - w większości - roszczeniowego blablania, spiskowych teorii i czczych przepychanek?
Może przyczyna jest bardziej prozaiczna? W tych innych miejscach o których piszesz, po prostu się promują i są tam głównie z tego powodu, a dyskusje to jest efekt uboczny. Mając konto np na FB trudno jest zablokować wszystkich klientów. Więc jeśli już mają te społecznościówki, na których się promują, to po co mieliby zakładać konto na tym forum? Na takie forum nie wchodzą zwykli klienci, żeby dowiedzieć się o ofercie, bo trzeba się przebijac przez jakieś wątki, posty itd. Tutaj też nie mają absolutnie żadnej władzy na tym, co ktoś co nich pisze, na społecznościówkach mogą przynajmniej banować.

Większość wydawnictw które śledzę na FB, ma również własną stronę internetową, której jednak nie aktualizują i nie traktuja jej jako kanał komunikacji do klientów, wolą robić to poprzez konto na FB. Jaki z tego płynie wniosek? Czyżby bali się wyrażać opinie na swojej własnej stronie? Wniosek jest raczej taki, że FB jest dobrym kanałem promocji, a strona internetowa wydawcy, a tym bardzie takie forum jak to, nie i dlatego nie poświęcają mu czasu.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Popiel

« Odpowiedź #1651 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 18:09:05 »
Może przyczyna jest bardziej prozaiczna? W tych innych miejscach o których piszesz, po prostu się promują i są tam głównie z tego powodu, a dyskusje to jest efekt uboczny. Mając konto np na FB trudno jest zablokować wszystkich klientów. Więc jeśli już mają te społecznościówki, na których się promują, to po co mieliby zakładać konto na tym forum? Na takie forum nie wchodzą zwykli klienci, żeby dowiedzieć się o ofercie, bo trzeba się przebijac przez jakieś wątki, posty itd. Tutaj też nie mają absolutnie żadnej władzy na tym, co ktoś co nich pisze, na społecznościówkach mogą przynajmniej banować.

Większość wydawnictw które śledzę na FB, ma również własną stronę internetową, której jednak nie aktualizują i nie traktuja jej jako kanał komunikacji do klientów, wolą robić to poprzez konto na FB. Jaki z tego płynie wniosek? Czyżby bali się wyrażać opinie na swojej własnej stronie? Wniosek jest raczej taki, że FB jest dobrym kanałem promocji, a strona internetowa wydawcy, a tym bardzie takie forum jak to, nie i dlatego nie poświęcają mu czasu.

To forum jest po prostu marginalne i opinie na nim wyrażane najwyraźniej nie są istotne tak dla wydawców jak dla twórców. Face the facts. Powstał offtop w temacie Wydawnictwa Kurc - duży offtop. Jakoś Bartek nie pofatygował się, żeby go ogarnąć czy choćby skomentować. Bo - naprawdę - to forum jest niszą w niszy i im prędzej sobie to uświadomimy, tym lepiej.

Online michał81

« Odpowiedź #1652 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 19:19:21 »
Bo Szymon to serce na dłoni i z diabłem się dogada, więc Bazyliszki i inne X-meny wciąga lewym wąsem
Lewym? Przecież ma jednego wąsa? 🤔

Offline PJP

« Odpowiedź #1653 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 19:35:26 »
Forum jest niszą czy ma marginalny wpływ na cokolwiek. No ok, ja to wiem, inni to wiedzą, pytanie po co o tym ciągle pisać? Komiks generalnie jest niszą. Takie zachowanie piszących stoi w sprzeczności z przekazem ;) Po co wkładać tyle wysiłku z pisaniem? Aby przekonać forumowiczów, żeby sobie poszli gdzie indziej? - może na inną fejsbukową grupę albo inne forum? Wybaczcie, ale nie kupuję tego. Nie lubię natrętnego ewangelizowania i czuję w tym drugie dno...
Bo - naprawdę - to forum jest niszą w niszy i im prędzej sobie to uświadomimy, tym lepiej
Ale dlaczego mamy to robić, skoro o tym doskonale wiemy. Żeby komuś, np. tobie, poprawić humor? 8)
Trochę to śmieszne. Skoro pojawił się ten wątek to albo komuś forum przeszkadza, albo drażnią go opinie, co prowadzi nas do wniosku nader praktycznego, że forum... nie jest aż tak niszowe jak próbuje się nas tutaj przekonywać.
Myślę, że niektórzy muszą przemyśleć swoją narrację, bo się zapętlili ^^
« Ostatnia zmiana: So, 15 Kwiecień 2023, 19:42:12 wysłana przez PJP »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1654 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 20:01:16 »
W ogóle co z tego, że forum jest niszą xD W czymś to przeszkadza, żeby się wypowiadać? Albo czy gdzieś ta strona aspiruje to bycia czymś więcej niż miejscem na luźne dyskusje, bo nie łapię?

Swoją drogą w porównaniu do innych forów, z którymi się spotkałem, to ruch tutaj jest całkiem spory.

Offline Popiel

« Odpowiedź #1655 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 20:20:10 »
Forum jest niszą czy ma marginalny wpływ na cokolwiek. No ok, ja to wiem, inni to wiedzą, pytanie po co o tym ciągle pisać?

Bo kilku mądralom wydaje się, że jest tu jakaś siła sprawcza. I nie kumają, że trzech wydawców i czterech twórców to - z całym szacunkiem - nie.jest polskie komiksowo. Jeno beka ze "speca". Tylko tyle.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1656 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 20:29:11 »
To forum jest po prostu marginalne i opinie na nim wyrażane najwyraźniej nie są istotne tak dla wydawców jak dla twórców. Face the facts.

Ale o czym Ty chłopie mówisz? Nikt tu nie myśli, że mamy na coś wpływ (choć czasem przypadkiem mamy  minimalny). Któryś raz już rzucasz dziwne tezy w próźnię.

Offline Popiel

« Odpowiedź #1657 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 20:35:27 »
Mówię, że forum nie ma wpływu NAJMNIEJSZEGO na decyzjr wydawców, więc 90% tutejszych deliberacji można w buty wsadzić.
A niektórym wydaje się, że ma.
To teza w próżnię?

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1658 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 20:45:40 »
Owszem. Po pierwsze zakładasz że mamy tu jakaś MISJE i złudzenia, że na coś mamy wpływ. Co więcej zakładasz, że mamy w ogóle mamy chęć na coś wpływac, podkreslajac tryumfalnie że jednak nie mamy. Um... równie dobrze możesz dumnie i satysfakacją oświadczyć, że nie mamy wpłwu na inflację w Agrentynie.

Tylko co to ma wpsólnego z chęcią porozmawiania na te tematy? Nie masz ochoty? Podkreślasz, że beka i że sami "eksperci" i inne takie, więc nie wiem... syndrom sztokholmski?

BTW. O kondycji forum wypowiadasz się po półrocznym stażu, wiec w sumie nawet nie wiesz czy mieliśmy na coś wpływ czy nie. Chyba, że to jakieś fejk konto Apasza (odpukać).

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1659 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 20:53:39 »
Jakiś mały wpływ chyba jednak mamy. Przykladem wybory okładek Studia Lain albo wydanie Jonathana po jego zwycięstwie w ankiecie Ongrysa (czego ten pewnie żałuje). Turucorp pisał, że wydawcy tu zaglądają.
Przy czym ja to chyba bym nawet wolał, żeby forum wpływu nie miało.

Offline greg0

« Odpowiedź #1660 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 21:35:58 »
To forum jest po prostu marginalne i opinie na nim wyrażane najwyraźniej nie są istotne tak dla wydawców jak dla twórców. (...)  Bo - naprawdę - to forum jest niszą w niszy i im prędzej sobie to uświadomimy, tym lepiej.
Często zaglądam na forum Gildii i znajduję tam więcej wartościowych treści w postach sprzed kilkunastu (!) lat niż tutaj.
mówię wam- "stare" forum podrzuciło nam tutaj androida z misją do wykonania
taki ASH  z  pierwszej części "Obcego".
Ważne żeby narzekać...

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1661 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 23:02:17 »
To dziwne, że ja nie mam pojęcia, "co", "gdzie" się dzieję jeżeli chodzi o inne grupy komiksowe, czy fora. Nie jestem w stanie powiedzieć ile ich jest, a jak się okazuje w tych grupach jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności wiedzą, co się tutaj dzieje i jakie dyskusje są tutaj prowadzone.

Nikt chyba nie twierdzi, że spec ma jakikolwiek wpływ na wydawnictwa, czy kształt ich oferty. Na specu zaczęło się kilka dyskusji - niektórzy twierdzą histerycznych - na temat wydawnictw, którym wytknięto błędy, słabe przygotowanie swojego produktu ... nie mam pojęcia, ale w których innych miejscach były dyskusje o wtopach? Nie spodziewam się, że tam dyskusje była na kilka stron, ale wystarczą chociaż wzmianki. Wydaje mi się, że nie ma tego, bo zaraz ludzie wsiądą na tę osobę, którą narzeka i zaczną nazywać ja za przewrażliwioną, albo taką, która nie ma większych problemów .... by ostatecznie sprowadzić do "nie musisz kupować", czy tworzenie hierarchii komiksiarza w której na ostatnim miejscu powinien zwracać uwagę na wydanie, bo powinien się cieszyć, że może w ogóle je mieć.

Offline starcek

« Odpowiedź #1662 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 23:19:28 »
Jak obstawiacie - Kurc kiedykolwiek będzie w stanie wydać komiks lub książkę bez literówek? Aaa, zapomniałem - to nie liczy się, ważne, że wydają, tak?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1663 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 23:54:22 »
Oho, roszczeniowa postawa  ;D

Offline parsom

« Odpowiedź #1664 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 10:51:02 »
Jak obstawiacie - Kurc kiedykolwiek będzie w stanie wydać komiks lub książkę bez literówek? Aaa, zapomniałem - to nie liczy się, ważne, że wydają, tak?

A kto powiedział, że to się nie liczy?