Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 595064 razy)

Offline radioblackmetal

Odp: Kurc
« Odpowiedź #1965 dnia: Pn, 19 Luty 2024, 18:30:29 »
Mi również podobała się bardziej pierwsza okładka. Była intrygująca i jednak bliższa zawartości. Druga sugeruje jakiś horror z nazistami w tle.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Pinto

« Odpowiedź #1966 dnia: Pn, 19 Luty 2024, 19:19:22 »
Druga wersja okładki dużo, dużo gorsza :D
Poza tym Spórna trafia u mnie na czarną listę za tę niechlujność zaprezentowaną w "Alchenicie", bo niechlujność to lekceważenie odbiorcy. Negatyw trafia też do Kurca za amatorszczyznę objawiającą się brakiem jakiejkolwiek reakcji na tę niechlujność, co świadczy o niskim poziomie redaktorów albo ich braku.

Offline parsom

« Odpowiedź #1967 dnia: Pn, 19 Luty 2024, 20:08:16 »
O masz, a czym ta niechlujność się przejawia, bo jakoś nie śledziłem wątku?

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1968 dnia: Pn, 19 Luty 2024, 20:41:16 »
przynajmniej zastąpione bynajmniej lub na odwrót ;)

Offline parsom

« Odpowiedź #1969 dnia: Pn, 19 Luty 2024, 20:44:23 »
U, to słabo. W takim razie zgaduję, że redakcji to tam żadnej nie było. Ale czy coś więcej?

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1970 dnia: Pn, 19 Luty 2024, 21:16:15 »
przynajmniej zastąpione bynajmniej lub na odwrót ;)

W dymku jest bynajmniej, a powinno być przynajmniej.

Trochę to zabawne w kontekście notki biograficznej autora ("Inspiracje czerpie z twórczości Stanisława Lema, Philipa K. Dicka, Jacka Dukaja, Grega Egana i innych pisarzy"), bo jednak trochę siara czytać przyzwoitą literaturę i walnąć takiego babola.

Offline starcek

« Odpowiedź #1971 dnia: Pn, 19 Luty 2024, 21:35:45 »

Wzięli komiks od autora, który niestety lepiej kreuje swoje światy niż zna język polski i puścili bez korekty.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1972 dnia: Pn, 19 Luty 2024, 21:41:44 »
Wzięli komiks od autora, który niestety lepiej kreuje swoje światy niż zna język polski i puścili bez korekty.

Masz na myśli coś wcześniejszego, czy Alchenit? Bo Alchenit jest tak mocno inspirowany Człowiekiem z Wysokiego Zamku, że trudno mówić tutaj o kreacji świata.

Offline PJP

« Odpowiedź #1973 dnia: Pn, 19 Luty 2024, 22:29:06 »
Prawdę mówiąc czytając Alchenit nie czułem tych nawiązań specjalnie, za to całość pachniała mi klimatem rodem z:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/84082/brunatna-rapsodia
Jak ktoś lubi szperać za nawiązaniami polecam także Dwa przeznaczenia Kornblutha. I Basil i Kornbluth stworzyli coś o wiele bardziej mrocznego niż Człowiek z Wysokiego Zamku.

Online Castiglione

« Odpowiedź #1974 dnia: Pn, 19 Luty 2024, 22:36:27 »

To, co mi się rzuciło w oczy:
Muszę również ponarzekać na aspekty techniczne wydania. Przede wszystkim bardzo brakuje tu korekty – w tekście mamy prawie kompletny brak przecinków (dla równowagi te, które już się trafiły, są często źle postawione), wszystkie daty są zapisywane błędnie (w stylu "2 kwiecień", "6 czerwiec", "19 sierpień" – jak na publikację odnoszącą się do historii, to jednak słabo), w dymkach brakuje niemieckich liter (które są już obecne, kiedy te same słowa umieszczono jako część rysunku), a zdarzył się nawet taki potworek, jak pomylenie "bynajmniej" z "przynajmniej" (no serio?). Trochę też nie podoba mi się liternictwo, bo z kolei kropki są słabo widoczne i niejednokrotnie zaburzało mi to lekturę, bo jakieś zdanie zaczynało wyglądać dziwnie, a nagle okazywało się, że dawno już się skończyło i czytam kolejne.

Online michał81

« Odpowiedź #1975 dnia: Pn, 19 Luty 2024, 22:42:47 »
Może napiszcie do Kurca, aby zrobił korektę i redakcję przy okazji dodruku. Alchenit u mnie leży na półce i nie wiem kiedy usiądę do czytania, ale może warto dać znać nawet przez facebooka, że taki problem istniej.

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #1976 dnia: Pn, 19 Luty 2024, 23:20:59 »
Rozmowa z Rafałem Spórną:

W tym wywiadzie autor wspomina o inspiracjach. Mam wrażenie, że jakiś zestresowany był podczas rozmowy.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1977 dnia: Wt, 20 Luty 2024, 08:57:47 »
Był, o czym sam wspomniał po rozmowie na fb:
Moja pierwsza pogadanka. O rany! Byłem tak zestresowany, że plątał mi się język i nie mogłem się wysłowić.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline starcek

« Odpowiedź #1978 dnia: Wt, 20 Luty 2024, 10:05:08 »
Może napiszcie do Kurca, aby zrobił korektę i redakcję przy okazji dodruku. Alchenit u mnie leży na półce i nie wiem kiedy usiądę do czytania, ale może warto dać znać nawet przez facebooka, że taki problem istniej.

Na FB zarzekają się, że będzie wersja po korekcie. No to czekamy. :-)
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #1979 dnia: Wt, 20 Luty 2024, 11:08:13 »
Był, o czym sam wspomniał po rozmowie na fb:

Mam nadzieję, ze będzie miał okazję być częściej "przepytywany" i wywiady będą mniej stresujące 😎