Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723680 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

brvk

• Gość
Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #1680 dnia: Śr, 23 Luty 2022, 10:27:15 »
Przejrzałem prace Urbaniaka - fajne, przejrzałem plansze Zasady Trójek - kupuję.

Offline chch

« Odpowiedź #1681 dnia: Śr, 23 Luty 2022, 10:31:26 »
Przejrzałem prace Urbaniaka - fajne, przejrzałem plansze Zasady Trójek - kupuję.
Podeślesz link do tych plansz? Na stronie wydawcy i sklepie gildii nie widziałem.

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1682 dnia: Śr, 23 Luty 2022, 10:36:17 »

Offline turucorp

« Odpowiedź #1683 dnia: Śr, 23 Luty 2022, 10:55:59 »
Papiernik to zdecydowanie picture book. Ale Roch robi też czasami krótkie komiksy, które zgłasza do konkursu na MFKiG.

"Papiernik" zawiera w sobie fragmenty stricte komiksowe, za które Roch dostał nawet Grand Prix w 2014 w Łodzi  :P
Oczywiście całość publikacji to picture book, w którym zastosowane są różne formy i gatunki.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline holcman

« Odpowiedź #1684 dnia: Śr, 23 Luty 2022, 11:03:45 »
"Papiernik" zawiera w sobie fragmenty stricte komiksowe, za które Roch dostał nawet Grand Prix w 2014 w Łodzi  :P

Masz rację, dawno nie miałem Papiernika w łapach i zapomniałem.

Offline ryba

« Odpowiedź #1685 dnia: Śr, 23 Luty 2022, 11:04:31 »
Papiernik to zdecydowanie picture book. Ale Roch robi też czasami krótkie komiksy, które zgłasza do konkursu na MFKiG.
Nie wiedziałem, faktycznie pierwsze kilka stron mogłoby się kwalifikować jako komiks. W Papierniku II już chyba nie ma takich elementów o ile dobrze pamiętam. Też dawno go nie miałem w rekach bo córki za bardzo podrosły :)

Jeszcze dopytam, Zasada trójek nada się dla 13-latki? Przykładowe plansze sugerują, że tak, ale czy dalej nie ma jakichś drastycznych scen itp.?

Offline holcman

« Odpowiedź #1686 dnia: Śr, 23 Luty 2022, 11:15:20 »
Jeszcze dopytam, Zasada trójek nada się dla 13-latki? Przykładowe plansze sugerują, że tak, ale czy dalej nie ma jakichś drastycznych scen itp.?

Drastycznych scen nie ma, jest mocny emocjonalnie finał. Ja swojej trzynastolatce dam, jak tylko z drukarni przyjedzie :-)

Offline Leyek

« Odpowiedź #1687 dnia: Pt, 25 Luty 2022, 16:54:50 »
Premiera "Zasady Trójek" Tomasza Spella już niedługo!
Z tej okazji autor zdradził swoje inspiracje, które wpłynęły na ostateczny kształt komiksu:

https://kreskotok.blogspot.com/2022/02/zasada-trojek-inspiracje.html

"Kacper i spółka. Uroczysko Szyszymory" Adama Święckiego wydrukowany!

Offline Death

« Odpowiedź #1688 dnia: Pn, 28 Luty 2022, 18:18:53 »
Widziałem już w innym temacie, ale przypominam. Można kupić mistrzowską serię Joanna Sfara i jeszcze wspomóc Ukrainę w walce z największą kurwą XXI wieku:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4666474553478731&id=269708499822047&m_entstream_source=permalink
Odessa w Klezmerach jest wyjątkowo piękna i magiczna niczym Wenecja w Corto Maltese. Kocham ten komiks całym sobą.

Offline Arthaniel

« Odpowiedź #1689 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 01:08:52 »
Kupione. KG to w ogóle mi zaimponowali, bo prócz akcji z Klezmerami ofiarują też swoje nieme komiksy dla dzieciaków z Ukrainy. Piękna sprawa, pełna - nomen omen - kultura.

A co do Klezmerów to bardzo ciekaw jestem tej serii, bo czytam o nim same ochy i achy. Wielkim fanem Sfara nie jestem ("Sokrates" i "Donżon" super, "Kot rabina" ok, choć poza integral 1-5 mnie nie ciągnie, ale już "Nie musisz" i całe uniwersum "Wampira" ledwo przeżyłem). Dlatego podchodzę do tematu raczej bez wygórowanych oczekiwań - najwyżej przyjemnie się zaskoczę.

Offline tuco

« Odpowiedź #1690 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 11:11:12 »
Kupione. KG to w ogóle mi zaimponowali, bo prócz akcji z Klezmerami ofiarują też swoje nieme komiksy dla dzieciaków z Ukrainy. Piękna sprawa, pełna - nomen omen - kultura.

A co do Klezmerów to bardzo ciekaw jestem tej serii, bo czytam o nim same ochy i achy. Wielkim fanem Sfara nie jestem ("Sokrates" i "Donżon" super, "Kot rabina" ok, choć poza integral 1-5 mnie nie ciągnie, ale już "Nie musisz" i całe uniwersum "Wampira" ledwo przeżyłem). Dlatego podchodzę do tematu raczej bez wygórowanych oczekiwań - najwyżej przyjemnie się zaskoczę.
tylko że zarówno Sokrates, jak i Donżon to kolaboracje, a nie wyłącznie dzieła Sfara. ja zauważyłem w Donżonie zależność, że im mniej Sfara, tym lepiej (ale znam tylko te 2 tomy zbiorcze, wydane w PL).

Offline gashu

« Odpowiedź #1691 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 13:05:56 »
Z tego co pamiętam "Nie musisz się mnie bać" w opinii wielu forumowiczów (w tym również mnie) uchodzi chyba za najsłabszy wydany w Polsce komiks Sfara.

Z kolei "Klezmerzy" w moim przekonaniu to jedna z lepszych pozycji omawianego twórcy.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1692 dnia: So, 05 Marzec 2022, 19:01:22 »
przekartkowalem zasadę trójek. fajnie to wyglada, mimo miękkiej okładki i braku skrzydełek. standard wydania komiksów kg jest na stałym niezłym poziomie. pierwsze skojarzenie to pora na przygodę. przeczytam pewnie jutro.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1693 dnia: Nd, 06 Marzec 2022, 20:40:35 »
przeczytałem - w komiksie jest wykreowany bardzo fajny świat, mnogość pomysłów i patentów, kreatywne podejście do stworków zasiedlających zasadę trójek. graficznie bardzo dobrze ale brakuje w tym komiksie scenariusza - wstępu, rozwinięcia, puenty. fabuła raczej pretekstowa, żeby pokazać pomysły autora. jeżeli rozwinie się to w serię - a zakończenie może na to wskazywać to zaangażowałbym jakiegoś współscenarzystę.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1694 dnia: Nd, 06 Marzec 2022, 20:57:06 »
Polecam posłuchać live'a z autorem na kanale yt sklepu RóbmyDobrze. Właśnie przed chwilą się skończył. Kijek z tym, że trwa 3,5h :P

Fabularnie to miała być historia o ambicji i niewiele brakowało by bohaterami byli zwykli ludzie z krwi i kości, a nie amorficzne stworki. Kontynuacji nie będzie, no może za 20-30 lat jako spojrzenie na tę samą tematykę z perspektywy innego (starszego) człowieka. Sam jeszcze nie czytałem, mówię co usłyszałem od autora