Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lou

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #1410 dnia: So, 05 Luty 2022, 19:12:38 »
czy może tłumacz nie miał jak tego przetłumaczyć i sobie sam wymyślił, że mówiąc o niebinarnej postaci dziewczyny będą mówiły wyrazy z końcówką U? A może tak się właśnie mówi?

Tłumacz nic sobie nie wymyślił. Tak się mówi. Typowe dukaizmy.
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

Offline Death

« Odpowiedź #1411 dnia: So, 05 Luty 2022, 19:22:29 »
Skoro ja, on, ona, ono się nie pojazujE, to czemu onu sie nie pokazuju?
No właśnie to mnie dziwiło.

Ale już wiadomo. Jacek Dukaj:
Tłumacz nic sobie nie wymyślił. Tak się mówi. Typowe dukaizmy.
Dziękuję. :)

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1412 dnia: So, 05 Luty 2022, 19:42:31 »
Jeśli onu jest formą 3 osoby liczby pojedynczej to wydaje mi się, że czasowniki powinno się odmieniać, jak dla on, ona, ono. Dla osoby niebinarnej zmiana następuje w pierwszej osobie liczby pojedynczej (oraz pierwszej mnogiej, przy kilku osobach).

Offline Eyeless

« Odpowiedź #1413 dnia: So, 05 Luty 2022, 19:47:09 »
Faktycznie od razu skojarzyło się z Dukajem. Perfekcyjna niedoskonałość , fajnie się czytało, aczkolwiek język został wymyślony na potrzeby ewolucji inteligencji w oderwaniu od kwestii ciała. Ciekawa wizja.

Offline Death

« Odpowiedź #1414 dnia: So, 05 Luty 2022, 19:59:13 »
Żyjemy w ciekawych czasach. Pierwszy raz się spotkałem z takim mówieniem:
Odkąd funkcjonuję jako Ali, czuję się bardziej sobą. W końcu mogę z ręką na sercu powiedzieć, że jestem szczęśliwe i zadowolone z tego, jak wygląda moje życie.  Mam już tylko jedno marzenie. Chciałobym zobaczyć w dowodzie osobistym imię „Ali”
Urodziłom się kobietą. Kiedyś określałom się jako mężczyzna. Dopiero w wieku nastoletnim dowiedziałom się, że nie muszę identyfikować się z żadną z płci – mówi Ali.
Źródło: https://www.vogue.pl/a/osoba-niebinarna-o-swoich-doswiadczeniach

To ja idę czytać, bo komiks jest super fajny.
« Ostatnia zmiana: So, 05 Luty 2022, 20:01:46 wysłana przez Death »

Offline nayroth

« Odpowiedź #1415 dnia: So, 05 Luty 2022, 20:02:58 »
"Myślę, że onu jest bardzo miłu, przyjacielsku i urzekającu."  Uuuuuuu, słodkiu  ;D

Fajnie że wizje pisarzy gdzieś rezonują w naszej rzeczywistości, w tym przypadku z Perfekcyjnej niedoskonałości chyba została tylko niedoskonałość co prawda, ale dobre i to na początek. Zobaczymy czy sie przyjmie ;)   

Offline 79ers

« Odpowiedź #1416 dnia: So, 05 Luty 2022, 20:59:46 »
A ja pozostanę przy swoich uprzedzeniach. To, że ktoś nie zgadza się na zastaną rzeczywistość nie oznacza, że jest nieomylny, a jakaś teoretyczna czy faktyczna mniejszość ma być uprzywilejowana. Definicje tolerancji i akceptacji we współczesnej postaci to spaczone idee, które robią ludziom bajzel w głowie. Największe kłamstwo  powtarzane od wielu lat to "jesteś kimś wyjątkowym" - a ja odpowiadam "g...o prawda" bycie zwyczajnym to najlepsze co może się człowiekowi przydarzyć by mógł pozostać człowiekiem.
Kryzys tożsamości czy niejasna identyfikacja społeczna to żaden argument, żeby manipulować postawami i emocjami innych ludzi.

@death
Są takie dwa "chińskie" przekleństwa: "obyś dożył ciekawych  czasów" i "obyś musiał cudze dzieci uczyć" - dzięki partiom politycznym, tolerancji, akceptacji i głupocie dzisiejszego świata możemy niestety poznać znaczenie tych słów  >:(

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1417 dnia: So, 05 Luty 2022, 21:31:17 »
Żyjemy w ciekawych czasach. Pierwszy raz się spotkałem z takim mówieniem:Źródło: https://www.vogue.pl/a/osoba-niebinarna-o-swoich-doswiadczeniach
Ja też. I mam nadzieję, że ostatni.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1418 dnia: So, 05 Luty 2022, 21:52:14 »
Tak tylko czekałem kiedy na specu zacznie się dyskusja o tym komiksie xD

If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline Death

« Odpowiedź #1419 dnia: So, 05 Luty 2022, 22:23:30 »
Powiem Wam, że komiks jest rewelacyjny. Świetna obyczajowa historia ubrana w sci-fi. Dużo jest tajemnic do odkrycia, postacie mają swoje sekrety, dlatego ciągle chce się czytać dalej licząc, że wkrótce wszystko się wyjaśni. Fajnie jest też to, że historia rozwija się dwutorowo. Raz pokazują fragment z teraźniejszości, a raz sprzed pięciu lat. Jestem w połowie.

Tak się zastanawiam... skoro u nas wszystko wzięło się od Dukaja, to znaczy, że w Ameryce tak nie mówią i komiks jest napisany "normalnie"?

Offline parsom

« Odpowiedź #1420 dnia: So, 05 Luty 2022, 22:25:15 »
Przepraszam bardzo, ale jakie "tak się mówi"? Gdzie się mówi? Kto mówi?

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1421 dnia: So, 05 Luty 2022, 22:25:45 »
@Death to się w pl tylko od dukaja wzięło, w ang są inne formy bezosobowe, bardziej naturalne. tam jest "they" od tego.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline Midar

« Odpowiedź #1422 dnia: So, 05 Luty 2022, 22:29:46 »
Przepraszam bardzo, ale jakie "tak się mówi"? Gdzie się mówi? Kto mówi?
Mam nadzieję, że nigdzie. Aż zęby bolą.

Offline starcek

« Odpowiedź #1423 dnia: So, 05 Luty 2022, 22:35:08 »
Młoda, postępowa młodzież tak mówi - przyszłość i chwała zachodniej cywilizacji, a nie jaskiniowcy z forum. Oczywiście wtedy, gdy nie rysuje kredkami po asfalcie.  ;D
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline nayroth

« Odpowiedź #1424 dnia: So, 05 Luty 2022, 22:53:59 »
Oj, posypią się bany za waszu mowu nienawiściu!

Już mu was nauczymu tolarancji >:(