Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 725840 razy)

Offline parsom

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #1245 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 14:51:05 »
a może dostaliście po mordzie zasłużenie, kto wie :D z taką gadką jak twoja, to nic dziwnego

Nie rozmawiam z takimi prymitywami.

Offline chch

« Odpowiedź #1246 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 14:58:05 »
Panowie, dopiero były swięta bożego narodzenia. Dajcie spokój z tymi wojenkami polsko-polskimi. Każdy ma swoje zdanie na temat kraju w którym (w większości) żyjemy. Nie trzeba odpisywać na każdy zaczepny post, tym bardziej że dotychczas nikt z takich "dyskusji" nie wyszedł nawrócony na "drugą stronę".

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1247 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 16:10:49 »
Gdy dziewczyna zostaje zgwałcona to wtedy się mówi "a po co tam chodziła", albo "w takim stroju to sama się prosi". Taki zwyczaj, nie wiem, czy tylko w tym kraju, czy wszędzie. Ale dobre zwyczaje warte są podtrzymywania.

Offline nayroth

« Odpowiedź #1248 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 16:50:06 »
Gdy dziewczyna zostaje zgwałcona to wtedy się mówi "a po co tam chodziła", albo "w takim stroju to sama się prosi". Taki zwyczaj, nie wiem, czy tylko w tym kraju, czy wszędzie. Ale dobre zwyczaje warte są podtrzymywania.

W niektórych odległych krajach mówi się (i mysli) jeszcze np. tak: "W pewnych społecznościach jest problem postrzegania białych dziewcząt i kobiet jako „śmieci proszących się wręcz o seks"

albo kiedy złapią sprawce na gorącym uczynku to może się bronić tak:"To element naszej kultury i tradycji."

albo zamiata się sprawę pod dywan bo: " Większość ludzi boi się pomówienia o rasizm, jeśli pomylą się, wskazując na nadużycia seksualne wobec dzieci. A jeśli się stoi na pozycjach miękkiej lewicy, oskarżenie o rasizm jest pewnie najwyższą obelgą"

https://www.rp.pl/spoleczenstwo/art2411491-afery-seksualne-w-wielkiej-brytanii-gwalty-muzulmanskich-gangow

PS:  duży offtop powstał, może administracja zrobi porzadek i wyrzuci ostatnie 2 strony postów do osobnego wątku żeby nie zaśmiecać w temacie KulturzeGniewu 
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Grudzień 2021, 17:00:55 wysłana przez nayroth »

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1249 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 17:04:29 »
Tak, dlatego, gdy ktoś pisze, że za torbę z tekstem sugerującym tematy mniejszościowe można dostać w kubek, odpowiada się, że gdzie indziej jest jeszcze gorzej.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #1250 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 17:37:49 »
Najwyraźniej nigdy nie dostałeś po mordzie tylko dlatego, że miałeś na sobie "jakąś" koszulkę lub inny "jakiś" przedmiot. No nie martyrologia, to Polska.
Polska, czyli jeden z najbezpieczniejszych krajów Europy, a co za tym idzie - świata. Jasne, dostać w ryj możesz czasami i za koszulkę z kaczorem Donaldem. Z Donaldem jest nawet większe ryzyko, niż w przypadku tych koszulek z logo Kultury Gniewu. Bo to nie jest firma powszechnie znana i wzbudzająca jakiekolwiek emocje poza światkiem komiksowym.

Offline nayroth

« Odpowiedź #1251 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 17:45:22 »
Tak, dlatego, gdy ktoś pisze, że za torbę z tekstem sugerującym tematy mniejszościowe można dostać w kubek, odpowiada się, że gdzie indziej jest jeszcze gorzej.

Każdy wierzy w to co chce, a niekoniecznie w to co jest.

Jak dla kogoś płócienna torba z tekstem "kocham cie mordo" naprawdę niesie konotacje mniejszościowo-opresyjnie to tylko jest jego sprawa (problem), widocznie ma takie a nie inne doświadczenia i już. Dla mnie tekst kojarzy się czysto prześmiewczo, jako beka na slang młodocianych , ze 10 lat temu na youtubach to powiedzonko "mordo to , mordo tamoto" królowało, i taki był chyba zamysł pomysłdawców. 

I nie - przytoczony przeze mnie artykuł nie był odpowiedzią na kwestie torby-mordy, tylko na Twoje śmieszkowanie o rzekomych zwyczajach wobec ofiar gwałtów: " Taki zwyczaj, nie wiem, czy tylko w tym kraju, czy wszędzie. Ale dobre zwyczaje warte są podtrzymywania."

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1252 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 17:47:38 »
To było śmieszkowanie? Nie rozumiemy się.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #1253 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 20:11:41 »
Każdy wierzy w to co chce, a niekoniecznie w to co jest.

Jak dla kogoś płócienna torba z tekstem "kocham cie mordo" naprawdę niesie konotacje mniejszościowo-opresyjnie to tylko jest jego sprawa (problem), widocznie ma takie a nie inne doświadczenia i już. Dla mnie tekst kojarzy się czysto prześmiewczo, jako beka na slang młodocianych , ze 10 lat temu na youtubach to powiedzonko "mordo to , mordo tamoto" królowało, i taki był chyba zamysł pomysłdawców. 

I nie - przytoczony przeze mnie artykuł nie był odpowiedzią na kwestie torby-mordy, tylko na Twoje śmieszkowanie o rzekomych zwyczajach wobec ofiar gwałtów: " Taki zwyczaj, nie wiem, czy tylko w tym kraju, czy wszędzie. Ale dobre zwyczaje warte są podtrzymywania.".

To jest fragment komiksu "Słodkie chłopaki" Piotra Marca i nie ma nic wspólnego ani z mniejszościami seksualnymi ani z youtubami sprzed 10 lat :)

Offline Koalar

« Odpowiedź #1254 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 20:26:53 »
Sorry, ale z tym ewentualnym w-PRL-em to oczywiście chodzi o czerwoną torbę - za czytanie komiksów można dostać solidny oklep, zwłaszcza od książkowców i filmiarzy.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1255 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 20:48:38 »
Ale te Słodkie chłopaki wzbudzają emocje. 2 dymki, 7 słów (w tym połowa powtórzona), a dyskusja przez 2 strony doszła nawet do bezpieczeństwa już nie tylko w Europie ale i na całej Ziemi :)

Offline p3rshing

« Odpowiedź #1256 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 20:54:19 »
W końcu nazwa wydawnictwa i tego tematu zobowiązuje ;-)

Offline Leyek

« Odpowiedź #1257 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 21:02:10 »

Szkoda, że Spell nie rysował tego komiksu to by była petarda (choć miałkiej fabuły i tak by to nie uratowało).

"Załoga Promienia" Tillie Walden w przekładzie Marcelego Szpaka drukuje się i zgodnie z najświeższymi informacjami z drukarni jej styczniowa premiera jest niezagrożona.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1258 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 21:55:14 »
Hola, hola, miarkuj słowa miły Panie! Rycerz Janek jest zaje***. ;D
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #1259 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 22:59:28 »
Narysowany jest bardzo spoko, ale fabula i te czerstwe żarty są nie do przełkniecia (dla mnie).