Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 724332 razy)

Offline holcman

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3585 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 09:14:30 »
Odpowiadając zbiorczo w sprawie Corbena - „Mglisty Wymiar” sprzedał się bardzo tak sobie i zastanawiamy się, jak to teraz ugryźć.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3586 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 09:52:22 »
Odpowiadając zbiorczo w sprawie Corbena - „Mglisty Wymiar” sprzedał się bardzo tak sobie i zastanawiamy się, jak to teraz ugryźć.

To nie dobrze... :'(

Mam nadzieję, że uda się jakoś dalej wydawać jego dzieła. Może spróbować od dostępnych klasyków? Albo zbiorczo? Cokolwiek, byleby było... :)

Offline komiks

« Odpowiedź #3587 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 09:55:28 »
Ja się dziwie, dlaczego nie zaczęto od Dena.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline holcman

« Odpowiedź #3588 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 10:01:56 »
Ja się dziwie, dlaczego nie zaczęto od Dena.

Bo Mglisty Wymiar jest świetnym, zamkniętą opowieścią i w momencie kupowania praw do niego prace nad remasterem Dena nie były jeszcze skończone.

Offline donT

« Odpowiedź #3589 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 10:27:42 »
Den. Komiks legenda, ale zdecydowanie nie dla kazdego. Moim zdaniem to przede wszystkim tytul dla fanow Corbena, a dopiero pozniej dla calej reszty. Wielu sie odbije, beda narzekania, ze logika szwankuje, ze pokrecone, ze gole fiuty i tak dalej. Hajp bywa bronia obosieczna.
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Czerwiec 2025, 10:30:46 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3590 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 10:34:48 »
Bo to trochę wszystko od tej drugiej strony robione. Caza zaczął być w Polsce wydawany od "Scenek z życia osiedla", Corben od "Bannera" i "Cage'a". Zamiast zacząć od najbardziej rozpoznawalnych tytułów wydawcy biorą się za jakieś rzeczy pamiętane tylko i wyłącznie przez najbardziej zagorzałych fanów. Potem płacz, że nie ma zainteresowania.

Gdyby Caza od początku wystartował ze "Światami Arkadiego" a Corben z "Denem" to może by to dzisiaj inaczej wyglądało.
Batman returns
his books to the library

Offline FDH

« Odpowiedź #3591 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 11:07:08 »
Moim zdaniem Corben nie jest dla każdego,nie dziwię się że się słabo sprzedaje,sam się odbiłem od jego prac,wydawały mi się po prostu brzydkie ale po wielu latach zmieniłem zdanie i czekam na Świat mutantów i Dena po polsku.

Online adamarluk

« Odpowiedź #3592 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 13:53:38 »
To może sprzedaż w formie crowdfundingu ?? Inicjowaliście już taką sprzedaż.

Online michał81

« Odpowiedź #3593 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 17:28:40 »
Bo to trochę wszystko od tej drugiej strony robione. Caza zaczął być w Polsce wydawany od "Scenek z życia osiedla", Corben od "Bannera" i "Cage'a". Zamiast zacząć od najbardziej rozpoznawalnych tytułów wydawcy biorą się za jakieś rzeczy pamiętane tylko i wyłącznie przez najbardziej zagorzałych fanów. Potem płacz, że nie ma zainteresowania.

Gdyby Caza od początku wystartował ze "Światami Arkadiego" a Corben z "Denem" to może by to dzisiaj inaczej wyglądało.
Wcale nie uważam, że Den byłby lepszy na start z Corbenem, tym bardziej, że to seria mająca ile tomów? 5? Mogło by się okazać, że czytelnicy by zostali tyko z pierwszym tomem. Zresztą wątpię, aby Duchy zmarłych na podstawie twórczości Edgara Allana Poego były jakimś hitem sprzedażowym. A to był komiks dużo lepszy od Bannera czy Cage'a. Problem raczej jest z tym, że kreska Corbena jest specyficzna i nie trafia do szerokiego grona odbiorców.
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Czerwiec 2025, 17:35:36 wysłana przez michał81 »

Offline komiks

« Odpowiedź #3594 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 18:16:39 »
Wcale nie uważam, że Den byłby lepszy na start z Corbenem, tym bardziej, że to seria mająca ile tomów? 5? Mogło by się okazać, że czytelnicy by zostali tyko z pierwszym tomem.

Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana. Scream wydaje serie w ciemno, Lain wydaje pakiety w ciemno, LiT wydał 2 tomy Cazy w sumie 600 stron, a wcześniej były tylko Scenki z życia osiedla, które nie chwyciły.

Den w 5 tomach ma jakieś 700 stron.

Ale Holcman już w sumie wyjaśnił:
Bo Mglisty Wymiar jest świetnym, zamkniętą opowieścią i w momencie kupowania praw do niego prace nad remasterem Dena nie były jeszcze skończone.

Wszystko ok, pod warunkiem, że pozostałe komiksy też wyjdą. Den to najbardziej rozpoznawalny komiks Corbena. Jeśli Kultura Gniewu zrezygnuje z kolejnych tytułów ze względu na małe zainteresowanie twórczością Corbena, to zostaniemy z jakimiś pomniejszymi dziełami, bez tego najważniejszego. I pewnie nikt do tego nie wróci przez dekadę.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online michał81

« Odpowiedź #3595 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 19:30:22 »
Wszystko ok, pod warunkiem, że pozostałe komiksy też wyjdą. Den to najbardziej rozpoznawalny komiks Corbena. Jeśli Kultura Gniewu zrezygnuje z kolejnych tytułów ze względu na małe zainteresowanie twórczością Corbena, to zostaniemy z jakimiś pomniejszymi dziełami, bez tego najważniejszego. I pewnie nikt do tego nie wróci przez dekadę.
Przez kogo Den jest najbardziej rozpoznawalny? Przez fanów autora? Tak, ale weź dowolnego komiksiarza np. bazyla i zapytaj się go o DEN, zobaczymy co ci napisze.

Caza wychodził w dużej ilości w MH oraz Relaxach, stąd mogło też wyniknąć zainteresowanie komiksami tego autora. Czy komiks Corbena w Polsce wychodziły gdzieś poza kilkoma wymienionymi wcześniej tytułami? Był jeszcze w Hellboyu i Hellblazerze, ale jakoś nie pamiętam peanów o jego rysunkach w tych tytułach.

I żeby nie było. Ja na DEN czekam. Może KG powinna wydać to w ilości 800 sztuk jak robi to SL, może by zeszło szybko, bo by ludzie rzucili się, że limitowane wydanie. Może więcej postów na forum wywołałoby to zainteresowanie, ale w temacie jemu poświęconemu jakoś bardzo rzadko ktoś pisze. Nie wiem, nie mam recepty na zainteresowanie innych osób twórczością tego autora.
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Czerwiec 2025, 19:36:05 wysłana przez michał81 »

Offline Brvk

« Odpowiedź #3596 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 20:15:53 »
Ja na Corbena po polsku czekam chyba od czasu fragmentu "Kronik mutantów" (tak to się nazywałlo?) z Komiksu-Fantastyki. To, że jest, jak piszecie, nie dla każdego, świadczy tylko dobrze o tym artyście.

Dodam jeszcze, że osobiście wątpię, żeby nowe Relaxy znacząco wpłynęły na rozpoznawalność kogokolwiek. Kto miał znać, ten znał wcześniej.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3597 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 20:33:41 »
Zawsze możecie oddać Lain, to 800 szt. zejdzie ;D

Offline Łosiek

« Odpowiedź #3598 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 20:48:07 »
Caza wychodził w dużej ilości w MH oraz Relaxach, stąd mogło też wyniknąć zainteresowanie komiksami tego autora. Czy komiks Corbena w Polsce wychodziły gdzieś poza kilkoma wymienionymi wcześniej tytułami? Był jeszcze w Hellboyu i Hellblazerze, ale jakoś nie pamiętam peanów o jego rysunkach w tych tytułach.

O Corbenie słyszałem już wieki temu (jeszcze w latach 90.), gdzieś tam nawet widziałem jakieś plansze, a i jakiś chomikowy komiks gdzieś też mam. Być może skusiłbym się na zakup komiksów Corbena gdyby nie to, że popełnił Hellblazera. Hellblazera bezkrytycznie uwielbiam ale kreska Corbena mnie odrzuciła. To jest jakiś koszmar, chyba najgorsza grafika w całym (wydanym w Polsce) Hellblazerze. Postacie karykaturalne, zaburzone proporcje ciała, niechlujne. Ja po czymś takim raczej pasuję.
Wiara nie daje odpowiedzi, tylko blokuje zadawanie pytań. - Frater Ravus

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3599 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 20:57:01 »
A ja przeciwnie, bardzo dobrze wspominam tę historię. To już trochę lat, odkąd to czytałem, ale podobała mi się chyba najbardziej z runu Azzarello, również ze względu na właśnie grafikę.