Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 538739 razy)

Offline greg0

Ważne żeby narzekać...

Offline kierpic

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #4111 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 16:22:28 »
Kadr autorstwa Marka Turka jest z komiksu "Bellmer. Niebiografia".

Pamiętajcie o podawaniu tytułów komiksów przy potwierdzaniu odpowiedzi.

Offline srogin

« Odpowiedź #4112 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 22:06:59 »
Rozumiem sroginie, że o to czy ten komiks ma nr ISBN nie musimy się martwić?

Żeby uniknąć niepotrzebnego zaniepokojenia Moderacji  ;)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #4113 dnia: Pt, 09 Styczeń 2026, 20:59:08 »
Adam Kubert

Tak przy okazji mojej zagadki ze "Świtu Synów Nocy", wyłapałem, że wydanie Muchy zawiera kolejny "smaczek" wpisujący się w tradycję kuriozalnych wpadek. Tak wygląda stopka oryginalnego zeszytu, z którego pochodził kadr "Ghost Rider/Blaze: Spirit of Vengeance #3":

Natomiast w wydaniu Muchy stopka wyczyszczona i wypełniona od nowa polskim tekstem odjęła zasługi Adama przy tworzeniu tego zeszytu i przypisała je komuś innemu:

Tuszowanie też pomylone. Dobrze, że scenarzysta przetrwał redakcję u Muchy. Tak więc tak...

Na szczęście Rodri zachował czujność i podał prawidłowego rysownika. Gdyby ktoś podał Javiera, nie mogłoby być mowy o uznaniu odpowiedzi, pomimo że miałby podkładkę polskiego wydania. Cóż, zawsze najlepiej sprawdzić w kilku źródłach (a potem się pieklić, że w tym czasie ktoś strzelił prawidłowo... )

Offline Pestak

« Odpowiedź #4114 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 05:00:18 »
@Pestak, ban na 3 następne zagadki za edytowanie posta. Wcześniejsza Twoja odpowiedź to Eduardo Rossi.

Proszę o udowodnienie mi winy.

Offline kierpic

« Odpowiedź #4115 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 07:33:06 »
Już tym postem nie stawiasz siebie w dobrym świetle.
Ja mam udowadniać? Nie jesteśmy na sali sądowej. Wystarczy, że  ty nam powiesz, czy zmieniłeś swoją odpowiedź z Rossi na Risso?
I będziemy mieli pewność z kim mamy do czynienia.

Offline Pestak

« Odpowiedź #4116 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 08:06:39 »
Korzystam z prawa do odmowy składania wyjaśnień:)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4117 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 12:05:56 »
Pestak, Twoja kara się skończyła. Możesz odpowiadać na zagadkę Leyka.

Offline Pestak

« Odpowiedź #4118 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 13:37:29 »
Okej, teraz wypoczęty pokażę na co mnie stać:)

Offline srogin

« Odpowiedź #4119 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 17:46:57 »
Brawo Jaxx, jak w każdej edycji, jesteś zwycięzcą!

Offline Pestak

« Odpowiedź #4120 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 17:52:29 »
No to sobie pograłem :)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #4121 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 17:53:05 »
Brawo Jaxx, jak w każdej edycji, jesteś zwycięzcą!

Dzięki sroginie :) Dzięki też, że nie odpuszczałeś do końca i ani na chwilę nie pozwalałeś mi zluzować spodni :D To był szaleńczy wyścig, który byłem pewien, że wygrasz jednak Ty

Gratki za wygranie ostatniego (?) etapu :)

To co, aktywował się tajny protokół "Ukryty Etap VII"? "Podaj imię bohaterki, której piersi widoczne są na kadrze. Nie trzeba pokazywać całego kadru, wystarczy zbliżenie". :D Ale byłoby wertowania komiksów...
« Ostatnia zmiana: So, 10 Styczeń 2026, 17:55:22 wysłana przez Jaxx »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4122 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 18:11:33 »
To co, aktywował się tajny protokół "Ukryty Etap VII"? "Podaj imię bohaterki, której piersi widoczne są na kadrze. Nie trzeba pokazywać całego kadru, wystarczy zbliżenie". :D Ale byłoby wertowania komiksów...

Musimy coś zostawić przyszłym modom na kolejną edycję. Myślę, że zawiesiliśmy z kierpicem poprzeczkę na jeb***j orbicie wysoko  :P 8) ;) :D

Offline Pestak

« Odpowiedź #4123 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 18:11:43 »
Kolejność nagród:

1. 1 miejsce w klasyfikacji generalnej
2. 2 miejsce w klasyfikacji generalnej
3.  3 miejsce w klasyfikacji generalnej
4.  Zwycięzca I etapu
5.  Zwycięzca II etapu
6. Zwycięzca III etapu
7. Zwycięzca IV etapu
8. Zwycięzca V etapu
9. Zwycięzca ukrytego etapu

Uważam, że ten zapis regulaminu też do zmiany jako niesprawiedliwy od następnej edycji.
Poz. 1-3 ok, poz. 9 też okej, bo to swoisty bonus, ale już Poz . 4-8 winny być inaczej rozwiązane moim skromnym zdaniem. Bo dlaczego specjalista od komiksu europejskiego ma być stawiany wyżej niż dajmy na to specjalista od komiksu amerykańskiego czy azjatyckiego. Chyba sprawiedliwiej byłoby żeby pierwszy wybierał ten zwycięzca etapu który uzyskał więcej punktów w generalce (w przypadku remisu w tym względzie  mogłyby  decydować inne względy w ostateczności losowanie).

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4124 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 11:24:40 »
ZJKJTK19 - Podsumowanie Etapu VI (Kto narysował ten kadr?).

Ukryty etap został aktywowany przez Torangę, po podaniu prawidłowego hasła dostępu ;).
Etap ten nie wlicza się do statystyk generalnych - co wydarzyło się w VI, zostaje w VI :P.
Ta część zabawy została rozegrana na przestrzeni 7 dni, 5 godzin, 20 minut i 48 sekund. Rozwiązano 30 zagadek, co daje średnią 4/dzień.
Punkty zdobyło 13 graczy, a 8 z nich rozwiązało więcej niż 1 zagadkę.
Wydaje mi się, że etap był ciekawy i mógł się podobać. Więcej zagadek zadano tylko w etapie okładki.

Forumowicze odpowiadali 133 razy i potrzebowali 20 podpowiedzi, aby zgarnąć punkty. Więcej prób odpowiedzi padło jedynie w etapie mangowym. Były 4 zagadki, które z bliżej nieokreślonych powodów (pewnie ambicja :P) zgarnęły całkiem pokaźna pulę prób odpowiedzi: 11 - Alan Davis; 15 - Marcin Podolec; 15 - Dino Battaglia, 13 - Asano.

Obyło się bez poważniejszych problemów, ale w tej części konkursu padła pierwsza i jedyna zagadka, która wisiała powyżej 24 godzin - Dino Battaglia.

Zwycięzcą ukrytego etapu został... Jaxx – majster, który, pomimo tego, że na ogonie siedzieli mu Srogin z Lyricstofem, potrafił uparcie przedzierać się do przodu, rozwiązując przy tym serię mocno różnorodnych kresek artystów. Być może motywowała go myśl o kolejnym ukrytym etapie:

Jaxx rozwiązał zadania od 5 graczy:
PabloWu - Russell Braun
Leyek - Juann Cabal; Gabriele Dell'Otto
pokia - Guido van Driel
srogin - Jerzy Wróblewski
Lyricstof - Dino Battaglia

Został odgadnięty przez 4 graczy:
Lyricstof - Vincent Mallié; Kas
Toranga - Bryan Hitch
kierpic - Dominique Bertail
Rodrigues - Adam Kubert

Najlepszy czas w tym etapie zdobył muaddib odpowiadając na zagadkę srogina (kreska Edyty Kranc) w 21 sekund.
Ogólnie padły aż 4 czasówki poniżej 1 minuty - szkoda, że nie wliczą się do generalnych statystyk. Poza Muaddibem we Flasha zabawili się:  PabloWu, rozpoznając Thomasa Otta w 48 sekund oraz Srogin rozpoznając Jacka Frąsia w 41 sekund i Yvesa Swolfsa w 53 sekundy. Cytując klasyka: "This is madness!"
Najdłużej natomiast wisiała zagadka Lyricstofa (Dino Battaglia), którą po 1 dniu, 3 godzinach, 1 minucie i 28 sekundach odgadł Jaxx.

I to, i to, i to, i to by było na tyle ziomki...

Kolejne podsumowania niebawem. Pozdro & stay tuned :)