Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 538515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pestak

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #4095 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 11:59:09 »
No tak, ale @Kierpic nowelizował regulamin odnośnie etapu VI;), a tam stoi jak byk:

W Etapie VI zagadką jest kadr z komiksu, ale tym razem nie odgadujemy jego tytułu, a jedynie autora rysunków.
Tak jak do tej pory, w razie potrzeby, udzielamy podpowiedzi. Nie muszą być one z tego samego albumu, ale muszą być tego samego rysownika.

Zadający zagadkę, przy potwierdzaniu prawidłowej odpowiedzi, musi podać tytuł/tytuły komiksów z których pochodziły kadry.

Zwracajcie uwagę, szczególnie przy zagadkach z antologii lub wydań albumowych zbierających dużą ilość zeszytów, na to żeby mieć pewność kto rzeczywiście narysował zadany kadr.

Może się zdarzyć, że przy szybkim wpisywaniu nazwiska autokorekta tekstu będzie szaleć, dlatego wskazane jest upewnienie się co do wpisanego nazwiska, przed jego wysłaniem.
Nie usuwajcie i nie modyfikujcie swoich odpowiedzi. Nie piszcie postów jeden pod drugim, w celu wytłumaczenia swojego błędu.

Pierwotny regulamin nawet nie wspomina o VI Etapie...

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4096 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 12:05:44 »
Cytujesz jedynie projekt nowelizacji, natomiast oficjalna nowelizacja nastąpiła wątku konkursowym:

Witajcie w ukrytym Etapie VI

Szybkie szkolenie:

Obowiązuje regulamin z 1 strony + poniższe ustalenia dla ukrytego etapu:
- odgadujemy imię i nazwisko rysownika danego kadru (w przypadku wydań amerykańskich chodzi nam o człowieka odpowiedzialnego za szkice)
- zagadka i podpowiedzi to kadry z komiksów
- podpowiedzi nie muszą być z tego samego albumu, ale muszą być tego samego rysownika.
- zadający zagadkę, przy potwierdzaniu prawidłowej odpowiedzi, musi podać tytuł/tytuły komiksów z których pochodziły kadry (musimy zweryfikować poprawność zagadki)
- nie usuwamy i nie modyfikujemy odpowiedzi oraz nie wstawiamy kolejnego posta, który coś koryguje w poprzednim - za złamanie zasady będzie bezwzględna kara 3 kolejnych zagadek.

Sprawdzajcie odpowiedź i jej poprawność przed wysłaniem. Nie ma tutaj wyścigów. Nie ma nagród za najszybsze czasy.

Powodzenia!

Pomijasz też znaczący aspekt, iż w nomenklaturze forumowej odpowiedź=post
« Odpowiedź #4095 dnia: Dzisiaj o 11:59:09 »

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ??? ;D

Offline Pestak

« Odpowiedź #4097 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 12:19:07 »
Jasne, ale skoro wracamy do punktu wyjścia to prawomocną wersję nowelizacji już wcześniej rozłożyliśmy na czynniki pierwsze:)

Nomenklatura forumowa nie ma nic do rzeczy (to nie konstytucja) i nie ma tutaj rangi definicji legalnej.

Konkurs i wątki z nim związane to "Państwo w państwie";)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4098 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 12:29:57 »
Jasne, ale skoro wracamy do punktu wyjścia to prawomocną wersję nowelizacji już wcześniej rozłożyliśmy na czynniki pierwsze:)
W którym miejscu, bo nie zauważyłem ::)

Nomenklatura forumowa nie ma nic do rzeczy (to nie konstytucja) i nie ma tutaj rangi definicji legalnej.
Chyba źle mnie zrozumiałeś. Rejestrując się na forum zaakceptowałeś jednocześnie, że znajduje się ono na silniku Simple Machines, wraz z faktem tłumaczenia interfejsu na język polski oraz używania słowa "odpowiedź" opisując pojedynczą wypowiedź w danym wątku.

czekierałt:

Konkurs i wątki z nim związane to "Państwo w państwie";)
Mam szczerą nadzieję, że pomożesz naszym następcom w projektowaniu regulaminu do 20 edycji  :)

;D ;D ;D ;D :o ;D ;D ;D ;D ;D ???  ;D ;D ;D :o ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline Pestak

« Odpowiedź #4099 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 14:22:48 »
Od poprzedniej strony się tym zajmowaliśmy od kiedy @kierpic powołał się na te przepisy :) Sprawdź.

Co do drugiej sprawy. To o czym mówisz to jest tylko przyjęta nazwa na czynność czysto techniczną umieszczenia posta. Nie ulega wątpliwości że czasem ta odpowiedź to np. pytanie :)

Czytając natomiast regulamin konkursu nie ulega wątpliwości że tutaj mówiąc o odpowiedzi ustawodawca miał na myśli merytoryczną odpowiedź na zagadkę a nie czynność umieszczenia posta. Dlatego w regulaminie mamy wyraźne odróżnienie „odpowiedzi” od „postu”. Przyjmujemy ogólną zasadę racjonalności ustawodawcy, który z pewnością nie mnożył by zbędnych pojęć.

Oczywiście mogę pomóc przy kolejnej wersji regulaminu. Nie ma problemu:)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4100 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 14:43:15 »
W wątku konkursowym dwa razy padło stwierdzenie, że w etapie VI obowiązuje regulamin z 1 strony.

Zakładając, że post=odpowiedź, a uczestnictwo polega na "podaniu tytułu komiksu, z którego pochodzi kadr", to jedyna wartość, która powinna być wpisana w poście a.k.a. odpowiedzi, to tytuł komiksu i jest to wartość niepodlegająca edycji pod rygorem kary braku udziału w 5 kolejnych zagadkach. Żadna inna wartość nie powinna się tam znaleźć, więc skąd w ogóle jakieś dywagacje o częściowej edycji wypowiedzi niebędącej zadaniem konkursowym  ???

EDIT:
Niezmiennie imponuje mi Twój pracoholizm :P

Offline Pestak

« Odpowiedź #4101 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 15:17:24 »
Z tym że właśnie doszliśmy do tego,  że odpowiedź nie równa się post:)

Okej, ale teraz tak będziemy to interpretować skoro Twoj powyższy post to tzw. wykładnia legalna

Myślę że ten wątek możemy uznać za zakończony.

Offline muaddib

« Odpowiedź #4102 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 15:32:06 »
Myślę że ten wątek możemy uznać za zakończony.
Ufff

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4103 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 15:33:55 »
Mylisz słowo "odpowiedź", które występuje tu w dwóch znaczeniach:
1. Odpowiedź w znaczeniu struktury Simple Machines = post
2. Odpowiedź w znaczeniu wartości zwracanej w ramach pytania (zagadki).

Zwroty "nie edytować posta" oraz "nie edytować odpowiedzi" (w znaczeniu nr 1), oznaczają to samo - nie można edytować wysłanej wiadomości, ponieważ, tak jak pisałem to wcześniej, przy prawidłowym wpisaniu wartości tytułu komiksu (+opcjonalnie wydawca, nr wydania), nie powinno być w ogóle takiej potrzeby.

Ciekawe czy jakiś student prawa mógłby napisać licencjat na temat regulaminu tego konkursu na przestrzeni wszystkich edycji XD

Offline death_bird

« Odpowiedź #4104 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 18:41:22 »
@Rodrigues - przyjmij do wiadomości, że Pestak (który interpretuje w sposób logiczny) Cię rozjechał i nie brnij. 8)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4105 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 19:40:25 »
gdzie kiedy co  8)

Offline death_bird

« Odpowiedź #4106 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 20:27:40 »
Nie zdążyłem zapisać numerów tego czym jechał Pestak. :-X
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline srogin

« Odpowiedź #4107 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 11:33:48 »
Ale idiotyczny błąd, sorki za trzy odpowiedzi - zapomniałem o tym pierwszym strzale.
Mam nadzieje, że ten "Turek" będzie potraktowany jako jedna odpowiedź, no ale jeżeli będzie inaczej, to ok.
Dajcie znać jaki wyrok ;)

Offline kierpic

« Odpowiedź #4108 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 11:59:23 »
Jako "ustawodawca" wydaję wyrok, którym jest...
punkt dla srogina!

Błąd srogina wynika z opieszałości zadającego zagadkę, a napisanie nazwiska z małych liter nie może być powodem nie zaliczenia odpowiedzi.

Offline srogin

« Odpowiedź #4109 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 12:00:03 »
Uff...  :D