Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 538654 razy)

Offline muaddib

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #4080 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 09:21:55 »
Sprawdzajcie odpowiedź i jej poprawność przed wysłaniem. Nie ma tutaj wyścigów. Nie ma nagród za najszybsze czasy.
Jacek frąś
Nazwisko z małej? Moderacja śpi?! Jak można było uznać tę odpowiedź??

Offline srogin

« Odpowiedź #4081 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 09:28:51 »
i Ty Brutusie?!  :P

Offline kierpic

« Odpowiedź #4082 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 09:30:03 »
Pełna zgoda, ale żeby już nie odejmować punktu sroginowi, to Tobie damy 2!
Muaddibie, do roboty leniuchu! Zielony stolik zostaw Pestakowi ;)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4083 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 09:34:35 »
Wypada się cieszyć, że autokorekta nie zmieniła mu na coś w stylu "Jacques Franc" XD

Offline kierpic

« Odpowiedź #4084 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 09:42:28 »
Muaddibie, do roboty leniuchu!
Edyta Kranc
Nie musisz mi dziękować.

Offline kierpic

« Odpowiedź #4085 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 09:47:31 »
to chyba któraś z moich prac z okresu przedszkolnego

Poniżej: @Srogin

to nie był komentarz tylko moja odpowiedź :)
Jeżeli to była Twoja odpowiedź, to gorzej dla Ciebie:

Szybkie szkolenie:

- nie usuwamy i nie modyfikujemy odpowiedzi oraz nie wstawiamy kolejnego posta, który coś koryguje w poprzednim - za złamanie zasady będzie bezwzględna kara 3 kolejnych zagadek.

Offline muaddib

« Odpowiedź #4086 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 10:12:41 »
2 pkt - srogin
2 pkt - Jaxx
1 pkt - muaddib
1 pkt - kierpic [mod.]
1 pkt - Toranga
1 pkt - Leyek
1 pkt - Lyricstof
1 pkt - PabloWu
1 pkt - Death
1 pkt - Pestak
Pełna zgoda, ale żeby już nie odejmować punktu sroginowi, to Tobie damy 2!
Z moich wyliczeń wychodzi, że powinienem mieć już 3 punkty.

Zaliczę Ci mimo, wielkiej niechęci.
Ave Cezar!

Offline Pestak

« Odpowiedź #4087 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 10:41:58 »
Jeżeli to była Twoja odpowiedź, to gorzej dla Ciebie:

- nie usuwamy i nie modyfikujemy odpowiedzi oraz nie wstawiamy kolejnego posta, który coś koryguje w poprzednim - za złamanie zasady będzie bezwzględna kara 3 kolejnych zagadek.

Nie złamałem tych zasad. 

pierwsza część przepisu („ nie usuwamy i nie modyfikujemy odpowiedzi”): modyfikacja postu  nastąpiła tylko w zakresie komentarza do Twojego postu nie usunąłem natomiast ani nie zmodyfikowałem swojej odpowiedzi (odpowiedź a post to nie są równoważne pojęcia patrząc na redakcję regulaminu w tym nawet patrząc na dalszą częśc przedmiotowego przepisu)

druga część przepisu („ nie wstawiamy kolejnego posta, który coś koryguje w poprzednim”) - nie wstawiłem kolejnego posta

Gdyby odpowiedź i post miały być równoważnymi pojęciami to druga część była by zbędna.

Traktuję zatem Twój post jako żart, jeśli jednak pisałeś na poważnie to składam oficjalne zażalenie :)

Offline kierpic

« Odpowiedź #4088 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 11:04:40 »
Rozumiem, że można napisać post bez odpowiedzi, ale jak napisać odpowiedź bez posta?

Tak, to był żart. Mimo wszystko, nie piszemy nic nie wnoszących postów w wątku konkursowym.
Dlatego ten post, napisałem w tym wątku.

Offline Pestak

« Odpowiedź #4089 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 11:21:53 »
Rozumiem, że można napisać post bez odpowiedzi, ale jak napisać odpowiedź bez posta?

kontynując tę akademicką dyskusję:) nie można - ale przepis mówi o zabronionej modyfikacji odpowiedzi a nie posta (a post oprócz merytorycznej odpowiedzi na zadaną zagadkę może zawierać też inne elementy - takie jak mój komentarz).

Patrząc na literalną treść przywołanego przez Ciebie przepisu naruszyłbym zasady tylko wtedy, gdybym pod postem ze swoją odpowiedzią wstawił kolejnego posta pisząc że modyfikuję swojego powyższego posta wstawiając komentarz o treści "....") - wtedy rzeczywiście skorygowałbym "coś" w poprzednim poście i naruszyłbym regulamin mimo, że w rzeczywistości nic nie zmieniłbym w swojej merytorycznej "odpowiedzi". Myślę, że teraz już wszystko jasne:)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4090 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 11:27:04 »
Po prostu pamiętajcie na przyszłość - jeśli poza odpowiedzią napiszecie w poście losowe bzdury, to możecie sobie później tę odpowiedź do woli modyfikować, bo jedyny ślad, jaki zostanie, to podpis, że post edytowano. Ale, że historii edycji nie widać, to zawsze możecie się zasłonić, że modyfikowaliście tylko te losowe bzdury ;)

Offline kierpic

« Odpowiedź #4091 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 11:40:54 »
Jeżeli post w wątku konkursowym zostanie zmodyfikowany, uznajemy że to odpowiedź została zmieniona, ponieważ nie piszemy tam komentarzy. Nikt nie odświeża wątku co sekundę i nie jest w stanie stwierdzić czy zmieniono odpowiedź czy dodano komentarz. Wątek konkursowy, z założenia, nie służy do komentowania.
W przypadku Pestaka wiemy, że zmienił odpowiedź po rozwiązaniu zagadki, co można zweryfikować. W innym przypadku dostałby karę, zgodnie z regulaminem.

Offline Pestak

« Odpowiedź #4092 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 11:43:15 »
Z tym, że to kolejna luka w regulaminie nie będę polemizować:) chyba, ze moderatorzy mogą faktycznie taką historię modyfikacji zobaczyć? nie wiem.

nawiązując jeszcze do mojego przypadku - ta cała dyskusja nie ma o tyle sensu, że ja zmodyfikowałem swój post (nie odpowiedź;) już po rozstrzygnięciu przedmiotowej zagadki, więc nie miało to kompletnie żadnego znaczenia.

edit: nie zauważyłem, że Kierpic już wyjaśnił mój przypadek gdy pisałem posta
« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Styczeń 2026, 11:44:49 wysłana przez Pestak »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4093 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 11:50:32 »
9. Próby Odpowiedzi
Każdy uczestnik ma 2 próby odgadnięcia tytułu. Kolejne 2 próby przysługują po dodaniu podpowiedzi. Jedna odpowiedź na post. Druga odpowiedź możliwa jest dopiero po odpowiedzi innego gracza.

Wyjątek: Jeśli przez 2 godziny nikt nie odpowie, ostatni odpowiadający może ponownie odpowiadać. Po 2 próbach bez prawidłowej odpowiedzi, uczestnik musi czekać na kolejną podpowiedź.

Nie wolno edytować lub usuwać postów z odpowiedzią.

Panie, jaka luka jak jest napisane, znaczy się, pisze, że nie można edytować postów ::)

Offline muaddib

« Odpowiedź #4094 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 11:52:11 »
Proponuję bana na trzy zagadki, żeby ostudzić emocje :P