Autor Wątek: Kończące się nakłady komiksów  (Przeczytany 306189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Randal63

Odp: Kończące się nakłady komiksów
« Odpowiedź #705 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 01:52:01 »
Catamount na Gildii wyprzedany.

Online vision2001

« Odpowiedź #706 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 00:23:06 »
Czy ktoś może wie o co chodzi z dostępnością "Lux in tenebris - 3 - Jellinge" ?

Takie info:

Offline Death

« Odpowiedź #707 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 11:04:30 »

* komiksu też
:D

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #708 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 13:48:57 »
Ja dopiero teraz zauważyłem, że ostatnie wydanie From Hell już jest wyprzedane. Więc jeśli ktoś gdzieś trafi na jakieś ostatki a jest zainteresowany to polecam brać od razu.

Offline Leyek

« Odpowiedź #709 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 15:14:34 »
@ukaszm84

Zaraz wyjdzie kolorowe wydanie ;)

Offline stab

« Odpowiedź #710 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 15:20:00 »
Mnie od From Hell skutecznie odstraszyły opinie o jakości tego wydania. Czekam na jakiś ładny HC, a jak nie to jest na liście angielskojęzycznej do kupienia.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #711 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 15:52:00 »
@ukaszm84

Zaraz wyjdzie kolorowe wydanie ;)

I dodatkowa książeczka :P A tak serio, to było coś już zapowiedziane z tym kolorowym?

Online michał81

« Odpowiedź #712 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 16:39:26 »
I dodatkowa książeczka :P A tak serio, to było coś już zapowiedziane z tym kolorowym?
Chyba coś Timof wspominał, że jak wyprzeda się to nowe wydanie, to kolejne będzie kolorowe.

Offline plast

« Odpowiedź #713 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 18:32:39 »
Mam wrażenie, że z forum znikają posty, np. w tym temacie dopiero co ktoś pisał, że na Gildii kończy się "Ziemia swoich synów" i parę godzin później wyparowało (posty, nie komiksy).

Online Rodrigues

« Odpowiedź #714 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 18:37:01 »
Nie. To było w Timofie:

Pojawiły się właśnie na gildii ostatnie egzemplarze Ziemia swoich synów ( https://www.gildia.pl/komiksy/336906-ziemia-swoich-synow ).
No i pytanie czy warto? Od roku mam to w schowku, kiedyś gdzieś o tym czytałem.
Warto?

;) ;) ;)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline tuco

« Odpowiedź #715 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 18:51:27 »
Mnie od From Hell skutecznie odstraszyły opinie o jakości tego wydania. Czekam na jakiś ładny HC, a jak nie to jest na liście angielskojęzycznej do kupienia.
yhym,
nie wiem, jak u Ciebie z angielskim, ale to jeden z ostatnich komiksów po ang, które miałbym czytać w oryginale. z tego co pamiętam, to w ogóle jest ciężka lektura, jeśli czytasz z obszernymi przypisami.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #716 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 18:54:18 »
Tak, czytanie Moore'a w oryginale to jest 100% pewności, że pominiesz masę rzeczy a i tak będzie co chwilę sięgał do słownika. Nawet profesjonalni tłumacze Moore'a jak Paulina Braiter opowiadają, że to jest kosmos. Ja próbowałem tylko Lost Girls i, wydaje mi się, w miarę płynnie posługując się językiem, odpuściłem po pierwszej części. A to jest proste jak cep w porównaniu do wielu innych jego komiksów.

Offline donT

« Odpowiedź #717 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 18:55:27 »
Dokladnie. Chyle czolo przed kazdym, kto chce czytac From Hell w oryginale. To bardzo trudny jezykowo tytul.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline perek82

« Odpowiedź #718 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 19:34:36 »
No i trzeba mieć w pamięci, że w oryginale Moore stylizuje dialogi na angielski sprzed 100 lat. Zniekształca nieco słowa, które trzeba sobie umiejętnie wyobrazić z angielskim akcentem i dopiero wtedy domyśleć się, co to za słowo. Wielu słów tak wprost nie będzie w słowniku. Podejrzewam też (już nie pamiętam) że różne warstwy społeczne mówiły różnym żargonem (z braku lepszego określenia).
Nie żebym zniechęcał, ale to jest męka i gwarancja, że wiele rzeczy się pominie. Np. rozdział na temat Londynu i ukrytej symboliki.
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline OokamiG

« Odpowiedź #719 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 19:45:44 »
Tak, czytanie Moore'a w oryginale to jest 100% pewności, że pominiesz masę rzeczy a i tak będzie co chwilę sięgał do słownika. Nawet profesjonalni tłumacze Moore'a jak Paulina Braiter opowiadają, że to jest kosmos. Ja próbowałem tylko Lost Girls i, wydaje mi się, w miarę płynnie posługując się językiem, odpuściłem po pierwszej części. A to jest proste jak cep w porównaniu do wielu innych jego komiksów.
Dlatego potrzebujemy wznowienia Lost Girls. C'mon.