Autor Wątek: Komiksy od „Krakersa"  (Przeczytany 142842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Komiksy od „Krakersa"
« Odpowiedź #525 dnia: Pn, 05 Wrzesień 2022, 23:38:25 »
"Nosferatu" to bym wziął.

Offline Krakers

« Odpowiedź #526 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 12:32:24 »
@misiokles
Komiks, który zalinkowałeś, nie wygląda źle.

Na ogół w fotokomiksach drażni mnie, że ich autorzy nie potrafią oddać w komiksie ducha fotografii (komiks ma oddawać ducha fotografii, a nie fotografie oddawać ducha komiksu). Nie widziałem jeszcze ani jednego dobrze zrobionego fotokomiksu, dlatego tak mnie ten pomysł pociąga. Pokazać, że się da oddać klimat filmu, a zarazem nie zepsuć go dymkami i ramkami, które do niego nie pasują (aby wyszło na koniec coś estetycznego i wyglądającego „naturalnie”). Mam pomysł jak coś takiego osiągnąć, ale brakuje mi materiału „do zabawy”.

@mgmb
Dziękuję za propozycję. Przyjrzę się „Nosferatu”. Nie znałem jeszcze tego filmu... Komiksy na bazie filmów niemych to wielkie pole do popisu, ponieważ konieczne jest rozbudowanie dialogów (właściwie stworzenie dialogów od zera, które nie będą przegadane, a zarazem rozbudują narrację i głębię postaci o to, czego nie było w filmie widać).

@Szekak
Jakby była ładna fotografia, estetyka, dobre kadrowanie i ciekawa fabuła, znaleźliby się chętni.

Najbardziej spieprzony fotokomiks, jaki widziałem, to „Sex Mission”. Taki świetny materiał, a zepsuli w nim wszystko, co można, od kiepskiego rastra, po upiorne ramki i tandetne dymki. Poniżej próbka...

Swego czasu Egmont wydał fotokomiks „W pustyni i w puszczy”, ale to też nie było „to” (zepsuli to kształtem dymków i brzydkim fontem).

« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Wrzesień 2022, 13:17:03 wysłana przez Krakers »
Strona „Krakersa” - komiks.top

Offline Krakers

« Odpowiedź #527 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 11:21:38 »
Na 180 stron antologii „Retro - 1”, retusz plansz jest na półmetku. Dosyć szybko idzie, po ok. 10 plansz dziennie, czasami więcej. Poniżej próbka przykładowej planszy przed retuszem i po retuszu. Komiks można wciąż zamawiać.

« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Wrzesień 2022, 11:23:13 wysłana przez Krakers »

Offline vision2001

« Odpowiedź #528 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 11:25:19 »
Na razie nie kupuję, a więc mogę się wypowiedzieć ;)
Bardziej podoba mi się efekt szarości z "oryginalnej" planszy niż czerń po retuszu. Poza tym zobacz, że np. numer rejestracyjny pojazdu po retuszu nie jest dobrze widoczny, gdy na planszy "przed" widać go dokładnie.
Taka moja mała uwaga.

Offline Astar

« Odpowiedź #529 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 11:30:38 »
Retusz zabił kreskę i klimat.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #530 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 12:48:59 »
Retusz jest jak najbardziej wart zrobienia, ale tutaj poszedł nieco za daleko. W oryginale widać pociągnięcia tuszem a po przeróbce wygląda jak odbita pieczątka.
Batman returns
his books to the library

Offline Leyek

« Odpowiedź #531 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 13:27:59 »
Statek kosmiczny stracił wszystkie szczegóły, stając się ciemną plamą :/

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #532 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 14:10:44 »
Nie rób tego retuszu. Zabiłeś tu kilka kadrów.

Offline Krakers

« Odpowiedź #533 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 14:11:54 »
Uwagi ws. retuszu są słuszne, ale lepiej go nie zrobię, ponieważ materiał wyjściowy ma niską rozdzielczość. Plansze wyjściowe mają rozdzielczość 200 dpi dla ok. 16 cm szerokości i powiększam je do 300 dpi dla ok. 21 cm, bo finalnie ma być format A4 (a nie A5).

Kreska na skanach nie jest ostra, ale rozmyta z powodu niskiej jakości skanowania (na monitorze może i dobrze wygląda, ale w druku byłoby widać poszarpany raster), czerń nie jest czarna (widać białe niedodruki z powodu szorstkości papieru, które trzeba zamienić w czerń).

Poniżej dodatkowe dwie plansze innego komiksu do porównania.

Lepiej tego nie zrobię, bo materiał wyjściowy nie ma sensacyjnej rozdzielczości, więc chyba pora postawić sobie pytanie - czy dać sobie spokój z „Retro”? Prace nie są jeszcze zbyt zaawansowane, więc można projekt zarzucić bez większych strat (jedynie mój czas na retusz).

Chyba, że ktoś z Was jest niezły w te klocki, ma lepsze oprogramowanie i mógłby zrobić retusz za mnie i lepiej ode mnie?

Retusz musi być, bo bez retuszu jakość skanów nie nadaje się do druku (to tylko na monitorze może wydawać się dobre, ale nie w druku).

Offline vision2001

« Odpowiedź #534 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 14:30:27 »
A może właśnie o to chodzi, by komiks "RETRO" było retro, nie wyglądało zbyt dobrze. Druk nie na kredzie, tylko na innym papierze (offset)? I dodatkowo zachować klimat pożółkłego papieru? W sensie zostawić to żółte tło i też to będzie fajnie wyglądało? Tylko pewnie druk koloru podniesie cenę komiksu?

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #535 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 14:30:37 »
A może dobrym pomysłem jest udostępnienie tego komiksu odpłatnie w wersji online? Nie wiem tylko, jaka jest możliwa technologia dla zastrzeżenia przed przesyłaniem dalej przez odbiorcę, ale zakładam, że taka jest. Ludzie chyba nie przesyłają sobie książek w wersji elektro? Wtedy byłaby tylko kwestia tłumaczenia.

Piszę o tym, bo dla mnie te kadry po retuszu kompletnie zniszczyły ducha (jeśli ktoś się kiedyś zastanawiał, jak wygląda ten mityczny "duch komiksu", no to właśnie tak ;)).

Nie mówię, że nie biorę drukowanego, ale nastąpił u mnie spory spadek entuzjazmu. Nie ukrywam, że jarałem się to Retro bardziej niż na wiele innych premier w tym roku.

Offline Krakers

« Odpowiedź #536 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 14:33:00 »
Zrobiłem próbne wydruki tych 2 plansz po retuszu. Nie wyglądają źle, zwłaszcza, że te detale, którymi się przejmujecie, dotyczą bardzo małej powierzchni i trzeba się przyglądać pod lupą by zauważyć różnicę. Jak się powiększy na monitorze planszę do gigantycznego rozmiaru to widać je, ale w druku mocno się tracą i wygląda to zupełnie inaczej.

Wydrukujcie sobie na laserówce i sami się przekonajcie.

Tutaj pliki w formacie TIF do testowych wydruków (spakowałem w zip):
https://www.szybkiplik.pl/m8A8CDx29B

WYDRUKUJCIE sobie te strony na laserówce i wtedy oceńcie.

Druk w jakości 200 dpi z tymi żółciami, rozmazanym rastrem z wyraźną pikselizacją i niedodrukami? Lepiej dać sobie spokój...
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Wrzesień 2022, 14:56:46 wysłana przez Krakers »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #537 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 14:35:49 »
A może dobrym pomysłem jest udostępnienie tego komiksu odpłatnie w wersji online?

To by było nie dla mnie wtedy, nie wiem jak dla innych. Ale książki i komiksy cyfrowe to zupełnie nie moja bajka.

Edit: Ja doprecyzuję jeszcze - wolę plansze sprzed retuszu, ale oczywiście rozumiem argumenty stojące za retuszem. Nie mam drukarki laserowej, więc nie porównam po wydrukowaniu. Ale nawet po retuszu bym kupił, nie zmieniłoby to mojej decyzji o zakupie. Cyfrowej bym nie kupił.
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Wrzesień 2022, 14:44:10 wysłana przez ukaszm84 »

Offline Leyek

« Odpowiedź #538 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 14:59:42 »

Wydrukujcie sobie na laserówce i sami się przekonajcie.

WYDRUKUJCIE sobie te strony na laserówce i wtedy oceńcie.[/size]

@Krakers ale wszyscy wiedzą, że wyjściowe plansze na laserówce wyjdą jak kupa. Nikt tego nie podważa. Retusz za to jest mocno agresywny - wygląda trochę jak ksero (nie znam się czy da się to zrobić lepiej, pewnie da ale przy odpowiednich, dużych kosztach).

Offline Krakers

« Odpowiedź #539 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 15:35:35 »
Wydruk cyfrowy powinien być lepszy o ok. 10% od wydruku na laserówce 300 lub 600 dpi, ale nie poprawi jakości niskiej jakości skanów! - pikselizacja będzie tylko wydrukowana gęstszym rastrem, ale nie zniknie.

Oryginalne plansze bez zagęszczania rastra miałyby w druku w formacie A4 ok. 150 dpi rozdzielczości. To nie jest rozdzielczość do druku. Standard to 300 dpi lub 600 dpi, a minimalne minimum to 250 dpi.

Jak ktoś nie wyobraża sobie, co to jest 150 dpi w druku, niech zerknie na plansze w odcieniach szarości w „Krakersie” nr 38/2012 - tam młody i niedoświadczony pracownik drukarni puścił do naświetlani plansze w 150 dpi (choć wyjściowe miały 300 dpi). Taka byłaby pikselizacja druku, jeśli skany nie zostałyby poddane zagęszczeniu rastra i wygładzeniu kreski (bo powiększenie pikselizacji nie wyeliminuje pikselizacji, a jedynie zwiększy jej ostrość gęstszym rastrem).

Oczywiście, dałoby się znacznie lepiej zrobić retusz, ale trzeba by albo zainwestować w lepsze oprogramowanie, być może ze sztuczną inteligencją, która odrysowałaby kreskę, albo poświęcić cały dzień na ręczne retuszowanie każdej planszy kreska po kresce (co byłoby właściwie rekonstrukcją a nie retuszem, koszty czasu pracy byłyby ogromne - nakład musiałby być wysoki by miało to sens ekonomiczny). Testowałem zagęszczanie rastra na darmówkach AI w sieci, ale jakość wychodziła gorsza od moich starań.

Jakość retuszu to kompromis. Druk jest cyfrowy, więc jakość wydruku próbek laserówką w rozdzielczości 300 dpi lub 600 dpi powinna w miarę dobrze oddać efekt finalny.
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Wrzesień 2022, 15:45:21 wysłana przez Krakers »