Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764519 razy)

Offline Lobo

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3855 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 08:02:26 »
Skoro Pięć krain wzorowane na Grze o Tron to chyba stąd tyle wątków i brak jednego głównego bohatera
Czekam na tom 6 i też zaczynam czytać

Offline Pestak

« Odpowiedź #3856 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 15:16:56 »
Postanowiłem przeczytać wszystko o x-menach co wyszło po polsku w kolejności chronologicznej.
Zacząłem więc od:

Marvel Origins - X-men 1 od Hachette - oczywiście straszna ramota, co było do przewidzenia. Myślałem jednak, że dam radę przynajmniej jeden zeszyt  liczący ok. 20 stron przeczytać na jednym posiedzeniu. Niestety nawet tyle nie podołałem. Każdy zeszyt na 2-3 podejścia. Niemniej wartość historyczna nie do przecenienia. Ciekawa rzecz, wygląda na to, że zamierzenie lub nie, ale grunt pod przyszłą homoorientację Icemana kładzono już od pierwszego zeszytu. Gdy wszyscy są zainteresowani nowoprzybyłą Jean Grey ten mówi: "Dziewczyna? Wielkie mi halo! Cieszę się, że nie ślinię się na jej widok tak jak wy, chłopaki".

Generalnie daje 5/10

Online Castiglione

« Odpowiedź #3857 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 15:33:13 »
Ciekawa rzecz, wygląda na to, że zamierzenie lub nie, ale grunt pod przyszłą homoorientację Icemana kładzono już od pierwszego zeszytu. Gdy wszyscy są zainteresowani nowoprzybyłą Jean Grey ten mówi: "Dziewczyna? Wielkie mi halo! Cieszę się, że nie ślinię się na jej widok tak jak wy, chłopaki".
It's all connected.

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #3858 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 09:22:29 »
Ciekawa uwaga z tym Icemanem :D Podejrzewam, że mogło chodzić o to, że był najmlodszy z nich (praktycznie dzieciak) i na tym etapie życia wolał towarzystwo kolegów niż jakiejś dziewczyny.  8) zazwyczaj z wiekiem zainteresowanie płcią przeciwną wzrasta
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline misiokles

« Odpowiedź #3859 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 12:11:43 »
I o to chodziło.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3860 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 12:30:06 »
A ja z innej beczki.

Ostatnio jak sięgam po komiksy w formacie A4 lub zeszyty amerykańskie, to jakoś takie małe mi się zaczęły wydawać... Czyżby powiększone wydania stały się tak częste, że normalne standardy robią się nienormalne?

Mam na myśli tylko czytanie i oglądanie większych plansz. Nie odnoszę się do zajmowania większej ilości miejsca na półkach. Ani, tym bardziej, wagi samego komiksu. Tylko większych plansz, niż to było onegdaj.

Czy to tylko mój wzrok się robi słabszy?  :-\

Online PJP

« Odpowiedź #3861 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 12:53:17 »
Też tak mam przy powiększonych wydaniach ;) To naturalne zjawisko. Gdybyś sięgnął np. po książkę z dużą czcionką to późniejszy powrót do zwyczajnych może być męczący.

Offline perek82

« Odpowiedź #3862 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 13:06:45 »
Poczułem się przez chwilę młodo 😀
Sięgnąłem po DC compact w powiedzmy mangowym rozmiarze i czytało mi się świetnie. Właściwie to ten format bardzo mi się spodobał (cena oczywiście też). Gdybym jeszcze w przyszłości miał coś do przeczytania w tym formacie, to bym się nie wahał.
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline Pestak

« Odpowiedź #3863 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 13:32:39 »
Ciekawa uwaga z tym Icemanem :D Podejrzewam, że mogło chodzić o to, że był najmlodszy z nich (praktycznie dzieciak) i na tym etapie życia wolał towarzystwo kolegów niż jakiejś dziewczyny.  8) zazwyczaj z wiekiem zainteresowanie płcią przeciwną wzrasta

Bez przesady z tym dzieciakiem. W komiksie wprost pada jego wiek - 15 lat, chyba więc powinien być już w środku okresu dojrzewania, gdy hormony buzują. Więc faktycznie wolał już towarzystwo kolegów, ale z innej przyczyny:)

Jeszcze jedna ciekawostka związana z tym pierwszym tomem. Wygląda na to, że nawet profesor X zakochał się w Jean Grey (co wynika z jego myśli w jednym z kadrów), ale potem nie zostało to pociągnięte. Zastanawiam się czy ten wątek będzie jeszcze kontynuowany w Marvel Origins bo we współczesnych komiksach to raczej nie wracano do tego tematu.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3864 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 14:30:38 »
@Takesh Pewnie wypadkowa dwóch czynników wiek (wzrok) plus przyzwyczajenie do powiększonych wydań i wtedy te normalne wydają się takie meh. Ja dla przykładu jak patrzę na giganty po kolekcjach Rosy i Barksa to myślę sobie no nie, tego nie biorę ;)

Offline Xmen

« Odpowiedź #3865 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 14:36:03 »
Bez przesady z tym dzieciakiem. W komiksie wprost pada jego wiek - 15 lat, chyba więc powinien być już w środku okresu dojrzewania, gdy hormony buzują. Więc faktycznie wolał już towarzystwo kolegów, ale z innej przyczyny:)

Jeszcze jedna ciekawostka związana z tym pierwszym tomem. Wygląda na to, że nawet profesor X zakochał się w Jean Grey (co wynika z jego myśli w jednym z kadrów), ale potem nie zostało to pociągnięte. Zastanawiam się czy ten wątek będzie jeszcze kontynuowany w Marvel Origins bo we współczesnych komiksach to raczej nie wracano do tego tematu.
Przynajmniej byli konsekwentni. z icemanem. W jego przypadku zarzut, że zmienili mu orientację na siłę odpada  ;)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Leyek

« Odpowiedź #3866 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 20:42:32 »

Pillow Man. Mężczyzna naszych marzeń - Trochę zawód, bo oczekiwałem więcej. Fajny pomysł wyjściowy, ciekawe rysunki, jednak fabuła do końca nie dowozi. Wątek ze starszą klientką ok, za to ten z partnerką słaby i ze sztucznymi, nieżyciowymi zachowaniami tej drugiej. Ogólnie, średniaczek, ale taki lepszy. 7/10.

Kuchnia Ogrów. Umarła po trzykroć - Tutaj oczekiwałem tylko dobrych rysunków. Co do fabuły to jak to w fantasy spodziewałem się schematu na schemacie, ale dostałem ciut więcej. Bo typowe postacie fantasy ze strony tych dobrych zostały potraktowane jako mięso (dosłownie). Co przy rysunkach Andreae tworzy słodką makabrę. Do tego akcja jest nawet wciągająca i chce się ją śledzić. Nie jest to żadne arcydzieło, ale solidna przygodówka z b. dobrymi rysunkami. 7+/10.

Offline misiokles

« Odpowiedź #3867 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 13:20:26 »
W latach 60-tych ubiegłego wieku? Niekoniecznie.

Online Popiel

« Odpowiedź #3868 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 16:04:28 »
"Przez noc" - Jaroslav Rudis i Nicolas Mahler.

Uwielbiam prostotę w komiksie (Jason, Świdziński, Mazur, Mahler, Gauld). I lubię też, jak nie gadają za dużo, ale za to z sensem.
A najlepiej, kiedy między kadrami buzuja niewypowiadane emocje.

To nie jest komiks dla fanów Thorgala i innych frankofonów, "których autorzy operując perfekcyjną kreską tworzą fantastyczne światy, zabierające czytelnika w niezapomnianą podróż'.

To opowieść o dwóch facetach, którzy wędrują od knajpy do knajpy, czasem zamkniętej (#smuteczek). Gadają sobie, znają się, mieli kiedyś jakąś tam kosę, wspominają, robią dygresje o żubrach, Austerlitz, ciotce i Alpach.

Wspaniały, podskórny hrabalowski humor i towarzyszące mu refleksje.

Wydawnictwo "Książkowe Klimaty" zrobiło znakomitą robotę. 10/10.

Offline Pestak

« Odpowiedź #3869 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 16:18:46 »
W latach 60-tych ubiegłego wieku? Niekoniecznie.

A co? Wtedy nie było gejów?