Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764934 razy)

Offline parsom

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3060 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 19:22:01 »
Wydana w 2009 r., jeszcze dwa lata temu chodziła za kilkanaście złotych na Allegro (nowe egzemplarze), 5 lat temu chodziła za 3-4 złote. To świadczy o tym, że książka żadnego większego rozgłosu nie zyskała, co nie znaczy że w jakiś branżowych pismach ktoś nie chwalił. Po prostu przeczytało kilkadziesiąt osób, który się spodobało, a reszta nie kupiła. A stan obecny jest taki, że na LC ma 41 ocen i 8 opinii, czyli w zasadzie nie istnieje w Internetach.

Żeby było jasne, nie znaczy to że jest słaba, po prostu nie odniosła, przynajmniej w Polsce, żadnego sukcesu.

Dopiero po wydaniu komiksu zalegające egzemplarze się sprzedały i teraz kosztują swoje.

Na marginesie, to komiks miał wyprzedane pierwsze wydanie oraz dodruk (jeśli się nie mylę to dwa razy po 800 egzemplarzy) a obecnie planowane jest drugie wydanie. Nie zdziwiłbym się, gdyby łączna sprzedaż komiksów przekroczyła (może nawet kilkukrotnie) sprzedaż książki. Ale to tylko dywagacje, bez żadnych danych.

LC w 2009 to w zasadzie był śmieszny portal dla egzaltowanych panienek (którym zresztą pozostał, tyle że egzaltowanych panienek teraz więcej na świecie), książka potem nie była wznawiana, a jej wydawca (Czytelnik) to nie Znak czy WL, którzy co miesiąc ogłaszają debiut roku i walą posty jakby ubiegali się o przyjęcie do internetowej ekipy jakiegoś Fryca. Swoją drogą - widać skąd wzorce czerpie Mandioca.

I nie sądzę żeby Czytelnik wydał książkę w tak małym nakładzie.

Tak czy inaczej - stwierdzenie że "Raport Brodecka w wersji komiksowej jest powszechnie uznawany za wybitny, a książka jakoś tak mniejszy rozgłos uzyskała (choć opinie są pozytywne)" jest nieco niesprawiedliwe, bo sugeruje, że jest gorsza niż komiks w oparciu o to czy w internetach było o niej głośno.
Zgadzam się, że książka jest zdecydowanie lepsza (ale też bez przesady - nie ma między nią a komiksem aż takiego rozziewu jak wyżej pisano). Claudel dostał też za nią nagrodę, i to nie od Francuzów.

Offline volker

« Odpowiedź #3061 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 20:49:25 »
Cytat: Sędzia
Wydana w 2009 r., jeszcze dwa lata temu chodziła za kilkanaście złotych na Allegro (nowe egzemplarze), 5 lat temu chodziła za 3-4 złote.
Droga w Polsce została wydana w 2008 roku. Rozeszła się bardzo szybko i na Allegro ceny dochodziły do 100 zł. Dobrze pamiętam bo sam szukałem.

Online Sędzia

« Odpowiedź #3062 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 21:06:15 »
Droga w Polsce została wydana w 2008 roku. Rozeszła się bardzo szybko i na Allegro ceny dochodziły do 100 zł. Dobrze pamiętam bo sam szukałem.

Ale ja pisałem o Raporcie Brodecka, a nie o Drodze.

LC w 2009 to w zasadzie był śmieszny portal dla egzaltowanych panienek (którym zresztą pozostał, tyle że egzaltowanych panienek teraz więcej na świecie), książka potem nie była wznawiana, a jej wydawca (Czytelnik) to nie Znak czy WL, którzy co miesiąc ogłaszają debiut roku i walą posty jakby ubiegali się o przyjęcie do internetowej ekipy jakiegoś Fryca. Swoją drogą - widać skąd wzorce czerpie Mandioca.

I nie sądzę żeby Czytelnik wydał książkę w tak małym nakładzie.

Tak czy inaczej - stwierdzenie że "Raport Brodecka w wersji komiksowej jest powszechnie uznawany za wybitny, a książka jakoś tak mniejszy rozgłos uzyskała (choć opinie są pozytywne)" jest nieco niesprawiedliwe, bo sugeruje, że jest gorsza niż komiks w oparciu o to czy w internetach było o niej głośno.
Zgadzam się, że książka jest zdecydowanie lepsza (ale też bez przesady - nie ma między nią a komiksem aż takiego rozziewu jak wyżej pisano). Claudel dostał też za nią nagrodę, i to nie od Francuzów.

1) nie ma znaczenia czy LC jest portalem dla panienek, w jakiś sposób pokazuje popularność poszczególnych książek w dzisiejszych czasach wśród użytkowników internetu. Z liczb na LC nie wynika, by RB był szczególnie popularną lekturą w PL. Może znasz lepszy sposób na ustalenie tego, ja nie.

2) brak wznowień jest przesłanką do stwierdzenia, że książka nie jest hitem sprzedażowym

3) średni nakład książki w PL to 2 tys. egzemplarzy ( https://rynek-ksiazki.pl/czasopisma/rynek-ksiazki-w-polsce-i-na-swiecie/ ) biorąc pod uwagę, jak długo się sprzedawało za grosze na Allegro, podejrzewam że nie sprzedało się więcej niż 1 tys. egzemplarzy (a może nawet i kilkaset), ale oczywiście to czyste gdybanie.

4) zamiarem moim było (i dlatego o RB napisałem odrębny akapit od tego, w którym wspomniałem o Nestorze, Parkerze i Krzyku ludu) odmienne potraktowanie tego przypadku, właśnie po to, żeby nie skrzywdzić książki, bo widziałem pozytywne o niej opinie. Dlatego wyraźnie napisałem, że nie zyskała rozgłosu, a nie że jest gorsza.

Offline parsom

« Odpowiedź #3063 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 21:32:33 »
Tylko czego wskaźnikiem jest popularność? I jak to się ma do dyskusji o adaptacjach lepszych od oryginału?

Online Sędzia

« Odpowiedź #3064 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 21:40:33 »
Tylko czego wskaźnikiem jest popularność? I jak to się ma do dyskusji o adaptacjach lepszych od oryginału?

To po prostu uwaga poczyniona na marginesie odpowiedzi na pytanie o przykładowe adaptacje komiksowe lepsze od pierwowzoru, bowiem można uznać, że popularność jest również jakimś tam kryterium "lepszości".

Offline Takesh

« Odpowiedź #3065 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 22:22:03 »
A mi serio Muszkieterowie Andersona się bardzo podobali. Wreszcie jakieś świeże podejście do tematu, płynna akcja prze do przodu, fajnie zagrany, jest zabawnie i jest napięcie. Byłem zaskoczony, że tak mu się spodobał, bo bardziej z nudów się wziąłem za niego i bardzo mnie zaskoczył pozytywnie.

A ten klasyczny też lubię.

Offline tuco

« Odpowiedź #3066 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 22:25:15 »
[...]popularność jest również jakimś tam kryterium "lepszości".
taa....

Online Sędzia

« Odpowiedź #3067 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 22:30:15 »
taa....

A nie? Popularny piosenkarz muzyki pop jest, jak się wydaje, lepszy niż niepopularny. Popularny aktor jest lepszy niż nieznany (a i pewnie gaże ma większe). Popularność nie jest kryterium wg którego ja oceniam np. komiksy, ale to nie znaczy, że nie jest to - z pewnej perspektywy - kryterium "lepszości".

Offline pMk_91

« Odpowiedź #3068 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 22:53:14 »
Z wszystkim co napisałeś się nie zgadzam. Popularny nie znaczy lepszy.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3069 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 23:31:32 »
A nie? Popularny piosenkarz muzyki pop jest, jak się wydaje, lepszy niż niepopularny. Popularny aktor jest lepszy niż nieznany (a i pewnie gaże ma większe).
No lepszy, pod kątem tego, że umie się lepiej sprzedać, lepiej trafia w trendy (albo robi to celowo), itd. Tu chyba rozmawiamy o jakości dzieła.

Offline tuco

« Odpowiedź #3070 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 01:15:47 »
jak mawiał wieszcz:
"Bo artysta syty nie ma nic do powiedzenia
Chce picia i jedzenia, nie chce nic zmieniać
Artysta głodny jest o wiele bardziej płodny"

Offline Death

« Odpowiedź #3071 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 08:20:45 »
Dlatego większość moich ulubionych polskich rysowników z łapą pełną mocy, działało mniej więcej w latach wielkiej smuty. :) A teraz jest: nie umiem rysować, ale zrobię sobie komiks. :D
Niby też się da, ale wtedy już jesteś pozbawiony/pozbawiona jednej z broni i musisz zajebiście w fabułę i narrację.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3072 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 08:22:26 »
Popularni byli Beatelsi, Elvis. Ich popularność sprawiła, że stali się standardem, do którego inni dążą do dziś. Mają wysokiej próby dzieła, ale czy wszystko? Lub większość?
A czy są lepsi od mniej popularnych?

Offline nesumi

« Odpowiedź #3073 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 11:06:58 »
Pisząc o Raporcie Brodecka Philippe'a Claudele'a, mam na myśli przede wszystkim ogromny ładunek emocjonalny, jaki ta powieść w sobie niesie. Te wszystkie wspaniałe porównania, myśli i odczucia głównego bohatera. Tego nie da się oddać w komiksie, filmie. Ta książka jest tak przejmująca i oddziałująca na czytelnika, że przeczytanie jej zajęło mi kilka miesięcy. Drobiłem ją po kilka, kilkanaście stron.
Zresztą, Droga też zdrowo mną cząchnęła, ale McCarthy ma trochę mało komercyjny sposób pisania. Trzeba się do lego stylu przyzwyczaić. Jest świetny, ale nie każdemu przypadnie do gustu i nie każdemu się spodoba.
Komiks jest pod tym względem lekki, łatwy i przyjemny.

Online Sędzia

« Odpowiedź #3074 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 12:27:27 »
No lepszy, pod kątem tego, że umie się lepiej sprzedać, lepiej trafia w trendy (albo robi to celowo), itd. Tu chyba rozmawiamy o jakości dzieła.

1) wyraźnie zaznaczyłem, że sam również staram się oceniać o jakości, a ta uwaga jest czyniona na marginesie.

ale

2) jakoś dzieła jest do pewnego stopnia kwestią subiektywną, często wpływa na odbiór dzieła (a więc i ocenę jego jakości) poprzednie doświadczenie czytelnicze; jednym dana książka wstrząśnie, bo wcześniej czytał jedynie papkę, a kto inny, kto przeczytał już wiele mocnych pozycji powie, że to tylko jedna z wielu i to wcale nie wyjątkowo dobra. Natomiast popularność da się w jakiś sposób zmierzyć.