Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 766869 razy)

bababatman i 8 Gości przegląda ten wątek.

Offline MałaKasia

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2940 dnia: Cz, 28 Listopad 2024, 18:19:33 »
@death_bird: w CE pojawiają się cytaty z Alicji... i wraz z tłumaczem (Kuba Syty) doszliśmy do wniosku, że skoro jest to opowieść, która nawiązuje do takiej klasyki nawet rysunkami - dla mnie rysunki w CE dają spektrum skojarzeń z rysunkami do starych wydań Alicji... - to powinniśmy pójść za w miarę "klasycznym" tłumaczeniem :) Stąd wybór padł na Przygody Alicji w Krainie Czarów w przekładzie Macieja Słomczyńskiego, który jest też uznanym tłumaczem wielu klasycznych pozycji, np. Raju utraconego również cytowanego w CE.

Na pewno nie chcieliśmy odciągać uwagi czytelnika tłumaczeniami wyjątkowymi, unikatowymi (jak np. Perypetie Alicji na Czarytorium), to nam raczej nie pasowało do całości. Obecność Alicji... w CE dla mnie osobiście jest właśnie zakorzenieniem w klasyce - to ogólnie temat na odrębną dyskusję: jak pięknie Roosevelt wykorzystuje dorobek twórczy innych autorów, żeby podbudować swą opowieść i wynieść ją na wyższy poziom :) a jednocześnie oddaje im wyjątkowy hołd, im i twórczości w ogóle (czy to pisarskiej, czy malarskiej, czy jakiejkolwiek innej). Nie chcę Ci psuć przyjemności z czytania, więc nie napiszę nic więcej, ale bardzo chętnie przeczytam Twoją opinię po lekturze  :D

Offline death_bird

« Odpowiedź #2941 dnia: Cz, 28 Listopad 2024, 19:26:25 »
A, widzisz - czyli są nawiązania w komiksie choćby nawet w kontekście ilustracji w książce. Dla mnie to w tym momencie na serio zmienia perspektywę, bo też (porównanie kulawe, ale innego w tym momencie nie znajduję) w tym momencie czytanie tego komiksu bez znajomości książki wydaje mi się być podobnie zubożonym doświadczeniem jak oglądanie ekranizacji takiego chociażby "Lord of the Rings" bez znajomości tekstu źródłowego.
Ok. Czyli jednak najprawdopodobniej warto przeczytać najpierw Carrolla w tłumaczeniu Słomczyńskiego. Gdy szperałem po tych tłumaczeniach w pierwszej chwili bardziej skłaniałem się w kierunku Stillera.
Wielkie dzięki - takie detale mają znaczenie. ;)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline kaishaku

« Odpowiedź #2942 dnia: Cz, 28 Listopad 2024, 19:27:02 »
Takie pytanie do tych, którzy mają już ten tytuł za sobą: czy do lektury CE jest potrzebna/przydatna znajomość "Alicja w krainie czarów"?
Zacząłem czytać, ale stosunkowo szybko odpuściłem właśnie na wypadek gdyby miało się okazać, że można sobie zubożyć zakres wrażeń poprzez niemożność wyłapania mniejszej czy większej ilości niuansów fabularnych w zw. z brakiem znajomości Carrolla.

Osobiście czytałem "AwKC" dawno. Pamiętałem o króliczej norze, "wszyscy jesteśmy tu szaleni"... takie szlagiery/slogany i to wystarczyło do ogarnięcia CE.
Po lekturze nie czułem jakby coś mi umknęło.

Te nawiązania, zapożyczenia, konwencje mają być odniesieniem ale moim zdaniem nie powinny zamazywać przekazu jaki niesie sam komiks.
Roosevelt jest baardzo oczytanym jegomościem i z łatwością przychodzi mu przeplatanie różnych muz ze sobą i zaprzęgnięcie ich do roboty przy własnym dziele.

Osobiście, podczas czytania, bardzo mocno czułem wpływ filmu "Matrix".
Podejrzewam jednak, że każdy znajdzie w CE pole do własnych odkryć ze wszech miar kulturalnych. 

Offline ryba

« Odpowiedź #2943 dnia: Cz, 28 Listopad 2024, 19:57:51 »
A propos Alicji. Jeśli posiadacie dzieci to bardzo warto kupić wydanie z ilustracjami Ingpena wydane jakiś czas temu przez wydawnictwo Buchmann. Niestety teraz tylko z drugiej ręki, ale ilustracje są piękne i też nawiązują do pierwszego wydania ilustrowanego.
Buchmann wydał więcej klasyki z jego ilustracjami mnie szczególnie przypdadł do gustu Czarnoksiężnik z Krainy Oz.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2944 dnia: Cz, 28 Listopad 2024, 21:50:30 »
Nie odbiegając od tematu komiksów, możemy też powiedzieć, że w 2020 r. ukazał się przekład "Alicji" autorstwa Jacka Drewnowskiego, a na dniach wyjdzie kolejne tłumaczenie - Pauliny Braiter z ilustracjami Salvadora Dalego. Są to na tyle nowe przekłady, że nie ma jeszcze o nich nic w artykule, który wcześniej linkowała MałaKasia.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline kaishaku

« Odpowiedź #2945 dnia: Cz, 28 Listopad 2024, 22:15:09 »
Ja bym za bardzo nie skupiał się na tym z czym jest powiązane CE.
Mam podejrzenia graniczące z pewnością, że celem autora nie było połączenie wszystkich zakamuflowanych lub jawnych odniesień i stworzenie komiksu.
Wręcz odwrotnie. To wszystko jest jedynie dodatkiem.
Nie trzeba przeczytać wszystkich komiksów i książek o których mowa lub są widoczne w CE, żeby się dobrze bawić czytając ten komiks...
We mnie wywołał także refleksję, zaskoczenie, szok... I nie ze względu na AwKC, Dantego, itepe ;)

Podejrzewam, że każdy odbierze go trochę inaczej i to czyni go dziełem, a nie obrazkowym czytadłem(taaaak...ściany tekstu są wysokie, taki komiksowy mur pruski ;) )

Offline death_bird

« Odpowiedź #2946 dnia: Cz, 28 Listopad 2024, 22:54:35 »
To "Boska Komedia" też powinna pojawić się na tapecie w ramach przygotowań?  :o
 ;D
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #2947 dnia: Cz, 28 Listopad 2024, 23:24:40 »
Chyba chodziło o Dalego :D (nie pamiętam Dantego, może coś mi umknęło :) ).

Wydaje mi się, że te nawiązania są istotne, ale właśnie tak, jak to opisał kaishaku: mają pokazać, że autor de facto nie jest sam w tym, co robi, że nie wymyślił koła od zera, że jego świadomość została ukształtowana przez wielkich, którzy byli przed nim, a którzy zostawili mu (i nam) swoją twórczość, te pomniki trwalsze niż ze spiżu. (Teraz trochę płynę, ale tak to odczuwam).
Po Fikcje Borgesa sięgnęłam dopiero po przeczytaniu CE. I widzę ewidentnie jakiego rodzaju jest to inspiracja, i chylę czoła, bo Roosevelt mówi: "tu jest Borges ze swoim światotwórstwem, a tu jestem ja ze swoim twórstwotwórstwem" (dalej płynę, ale jak przeczytasz, to stanie się dużo bardziej klarowne).

Osobiście bardzo chciałabym kiedyś uczestniczyć w spotkaniu jakiegoś klubu dyskusyjnego na temat CE, mam tyle w głowie po tym komiksie. I zawsze, jak o tym myślę, wydaje mi się, że chyba nigdy nie czytałam niczego lepszego (dla mnie oczywiście), niczego tak głęboko dotykającego tematu tworzenia na tylu poziomach. A ten temat chyba jest jakoś bardzo mocno wbity w moje 💙

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #2948 dnia: Cz, 28 Listopad 2024, 23:44:32 »
Mam obie Alicje z przekładem Marianowicza i trochę niedobrze mi z tym. A Alicje mieć trzeba bo to cholernie ważna książka. Ktoś udowadniał naukowo, że ten tekst Carolla opowiada o świecie po wpadnięciu do czarnej dziury i tekst opisuje jak ten świat wywrócony na nice, tam w środku działa.
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Listopad 2024, 23:47:24 wysłana przez grzegorz.cholewa »

Offline Pinto

« Odpowiedź #2949 dnia: Pt, 29 Listopad 2024, 03:57:11 »
Stąd wybór padł na Przygody Alicji w Krainie Czarów w przekładzie Macieja Słomczyńskiego, który jest też uznanym tłumaczem wielu klasycznych pozycji, np. Raju utraconego również cytowanego w CE.

Słomczyński jako tłumacz jest uznany przez kogo? Jego przekłady np. Szekspira są uważane za słabe, więc chwalenie się wyborem tego tłumacza jest strzałem w kolano/stopę/potylicę (niepotrzebne skreślić).

Offline parsom

« Odpowiedź #2950 dnia: Pt, 29 Listopad 2024, 10:39:54 »
Co mają przekłady Szekspira do Alicji?

Offline Brvk

« Odpowiedź #2951 dnia: Pt, 29 Listopad 2024, 11:02:48 »

Słomczyński jako tłumacz jest uznany przez kogo? Jego przekłady np. Szekspira są uważane za słabe, więc chwalenie się wyborem tego tłumacza jest strzałem w kolano/stopę/potylicę (niepotrzebne skreślić).
Słomczyński to legenda. To, że Barańczak krytykował jego szekspirowskie prace i sam przełożył je zupełnie inaczej, nie przekreśla dorobku jednego z najważniejszych i najwybitniejszych polskich tłumaczy. Zresztą gdyby Barańczak swoją metodę translatorską zastosował na komiksach to zostałby na tym forum ukamienowany.
Spoiler: PokażUkryj
Sam Barańczak też nie był nieomylny - tłumaczył wybitnie, ale na Kajku i Kokoszu się nie poznał (polecam jego dwa felietony o komiksie - jeden celny o Relacie i jeden chybiony, m.in o KiK właśnie).

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2952 dnia: Pt, 29 Listopad 2024, 13:43:44 »
To "Boska Komedia" też powinna pojawić się na tapecie w ramach przygotowań?  :o
 ;D

Naprawdę olej to. Przeczytaj, daj się ponieść! A potem jak odczujesz potrzebę zgłębienia czegoś to to zrobisz. :)
To Kaśka miała takie a nie inne skojarzenia :) Twoja podróż może być inna :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline tuco

« Odpowiedź #2953 dnia: Pt, 29 Listopad 2024, 16:39:09 »
Sam Barańczak też nie był nieomylny - tłumaczył wybitnie, ale na Kajku i Kokoszu się nie poznał (polecam jego dwa felietony o komiksie - jeden celny o Relacie i jeden chybiony, m.in o KiK właśnie)
chętnie poczytam. gdzie to można znaleźć?

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #2954 dnia: Pt, 29 Listopad 2024, 17:10:51 »
@death_bird: Myślę, że Arek ma rację. Znajomość Alicji... bez wątpienia się przydaje, ale to nie jest retelling w klasycznym sensie. Roosevelt jest niezmiernie oryginalnym autorem, idzie swoją ścieżką, jego Alicja (Alice) jest tu i teraz (współcześnie) oraz na bardzo wielu nowych poziomach. "Daj się ponieść" jest zdecydowanie dobrym podejściem  ;D Później możesz sobie nadrobić wiele innych pozycji, do których pojawiają się nawiązania w CE - bez szkody dla samej lektury. Miłego doświadczania! :)